NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stałe opłaty za prąd/gaz
Autor Wiadomość
kuduaty 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 8:31 pm   

Czy może mi ktoś jeszcze powiedzieć, jak z formalnego punktu widzenia wyglądają opłaty? Czy jeśli podałem na stronie http://www.greenchoice.nl w swoim profilu mój numer konta, mogą ściągać to automatycznie, czy mam czekać na jakiś "papierowy" rachunek?
Na razie w Mijn Dossier napisane jest U heeft geen openstaande betalingen. Dank daarvoor!, więc chyba nie mam się czym przejmować.
Pierwsza opłata miała pojawić się dziś. Na profilu znalazłem też:

Maand Jaar Bedrag Status
september 2011 € 100 Ontvangen

Pytanie brzmi:
Opłaty są automatyczne, czy muszę robić przelewy z konta przez internet?

MacGrey 
Gaduła

Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 9:38 pm   

kuduaty napisał/a:
Pierwsza opłata miała pojawić się dziś. Na profilu znalazłem też:

Maand Jaar Bedrag Status
september 2011 € 100 Ontvangen

Pytanie brzmi:
Opłaty są automatyczne, czy muszę robić przelewy z konta przez internet?

Z tego wynika,ze €100 za wrzesien otrzymali tym samym odciagneli automatycznie z konta.

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Sob Paź 22, 2011 2:39 pm   

Witam.
Green Choice obliczył mi stawkę 57€ za Gas i całe 9 € za prąd.
Mogę zmienić te 9€ na stronie do max 18€
Czy to aby nie za mało?
Chodzi mi o to, żeby nie przyszło mi potem wyrównanie na kilkaset € za prąd ;)

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Paź 22, 2011 2:58 pm   

nie doliczyli oplaty dla zarzadcy sieci czyli stalych kosztow min. oplata za wynajem licznikow

perejra 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 3:27 pm   

jeszcze dwa lata temu tez greenchoice byl moim dostawca. oplaty za przesyl byly wliczone w rachunek. kiedy zawieralam z nimi umowe tez ustawili mi jakies smiesznie niskie stawki, ale przez telefon podnioslam oplate do przecietnego poziomu, nie bylo problemu. zadzwon tam

.:Paco:. 

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 12:05 pm   

a jak sie podczepie pod temat - a czy nie zmienio sie prawo (EU wymusilo) od od 1 stycznia rachunki beda musialy przychodzic na prawdziwe zuzycie zamiast "prognoz"?? czy Holandia to wprowadzila?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Paź 23, 2011 12:51 pm   

Cytat:
,od 1 stycznia rachunki beda musialy przychodzic na prawdziwe zuzycie zamiast "prognoz

oby... bo na chwile obecna ,wiekszosc swoich rachunkow place do przodu i od lat zastanawiam sie dlaczego tak jest ...nie wspominajac o pradzie i gazie

internet- juz pobrana kasa za listopad
telefon z miesiecznym wyprzedzeniem
ubezpieczenie auta ,domu ,etc ...

( ͡° ͜ʖ ͡°).

bejupi 

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 2:44 pm   

ostatnio czytalem ze sie to ma zmienic ale nie pamietam od kiedy i tez ma byc tak ze zaplacisz za to co zuzyles tylko ze w zimie bedzie ciezko :P

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 8:28 am   

w PL juz nasz narodowy gazownik to wprowadzil i firmy energetyczne zaczynaja robic to samo...a ja znalazlem ciekawy tekst:

"Problem dokonywania rozliczeń w oparciu o faktury prognozujące zużycie w przyszłości gazu czy energii elektrycznej zauważył Parlament Europejski. Sposobem na jego rozwiązanie ma być upowszechnienie tzw. inteligentnych liczników, funkcjonujących już np. w Holandii. Ma to nastąpić w ciągu dziesięciu lat po wejściu w życie dyrektywy w sprawie rynku wewnętrznego energii elektrycznej oraz dyrektywy w sprawie rynku wewnętrznego gazu ziemnego."

niby sa te inteligentne liczniki a nadal tego nie widze tutaj mieszkajac 5 lat!

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 7:56 pm   

ja mieszkam w bloku co ma niecale 2 lata i nadal sa klasyczne liczniki...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 1:36 am   

Wiem już czemu mam takie małe opłaty, źle spisałem licznik (tzn, o jedną cyfrę za dużo) przy zapisywaniu się do greenchoice, przez co cały czas mam ujemne zużycie prądu...

Da się to jakoś naprawić na stronie czy trzeba dzwonić do nich ?

jso 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 10:13 am   

Na stronie nie można zmieniać poprzednich odczytów, tylko można wprowadzać bieżące. Chyba nie obejdzie się bez kontaktu telefonicznego, ale z tego co słyszałem są wyjątkowo bezproblemowi (i mają jeden z najwyższych poziomów obsługi klienta wśród dostawców energii, wg jakiejś tam stronki), więc nie powinno to być zbyt trudne.

osiolek100 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 2:41 pm   

Polecam stronke gaslicht .com. mozna tam znaleźc troche ofert i porównać róznych dostawców energii. Można tez tam sabie założyć(jesli ktos nie ma inteligentnego licznika) online meterkaart. Pozwala to w jasny i przejrzysty sposób obserwować zużycie , prądu, gazu, wody, za dany okres. Obok liczb, które pokazuja faktyczny stan zużycia jest to przedstawione za pomoca procentów. w ten sposób mozna porównac ile w danym okresie sie zużyło ,prądu, wody czy tam gazu. Zapamietuje od początku wpisywania. Mozna tez w ten sposób sobie mniej więcej okreslic, czy opłatę jaką się poniosi na miesiac jest wystarczająca, czy lepiej troche ja zwiększyc,zeby przy posumowaniu rocznym nie było niemiłej niespodzianki.Lub porównać sobie zyzycie np. za styczeń 2010 i styczeń 2011.
Ja mam dostawcę prądu i gazu OXXIO i nie narzekam. Za prąd i gaz na miesiac płacę jakies 95 euro. Rozliczenie roczne to jakies 20 euro dopłaty za prąd i jakies 30 za gaz.
Jasny i czytelny profil w załozonym koncie mijn oxxio. Można zobaczyc wszystkie dodatkowe opłaty na rok jak na dłoni.
Mieszkanie jakies 100m2, z reguły 4 osoby, dużo się siedzi wieczorami, tak wieć bez jakieś ektremalnego osczędzania, Zużycie pradu to ok. 65kw/tydzien. gazu5m3/lato 35-40m3 zima/tydzien.

Odpowiedz do tematu