ubezpieczenie a emerytura |
Autor |
Wiadomość |
pułtuszczak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 17, 2007 8:13 pm ubezpieczenie a emerytura
|
|
|
Słyszałem, że jeśli nie jest się ubezpieczonym lub nie ma ciągłości w ubezpieczeniu to się dostaje mniejszą emeryturę, że niby część składki na emeryturę pobierana jest z ubezpieczenia. Czy to prawda? |
_________________ Największą sztuką jest śmiać się z wszystkiego i wszędzie. Nie żałować tego co było i nie bać się tego co będzie! |
|
|
|
|
Beata
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 7:56 am
|
|
|
Emerytura nie ma nic wspolnego z ubezpieczeniem. Emeryture (ta panstwowa - pierwszy filar) wypracowujesz w NL na bazie lat, przez ktore jestes zameldowany w NL. Emerytura ta wynosi 70% minimum wynagrodzenia. Emeryture wypracowuje sie od 15 roku zycia do 65. Kazdego roku 2% (bo 100% podzielone przez 50 lat rowna sie 2%). Ja mieszkam w NL od moich 31 urodzin. Czyli do 65 lat zostalo 34 lata, to razy 2% wynosi 68% emerytury, ktora dostalabym gdybym mieszkala w NL od 15 roku zycia
Jest jeszcze drugi filar - jest to emerytura, ktora dla ciebie gromadzi pracodawca. Oblicza sie ja m. in. na podstawie lat pracy i wysokosci wnagrodzenia.
Trzeci filar to prywatnie wykupione ubezpieczenie na zycie. Tak samo jak w Polsce.
Jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem. Pracuje obecnie przy emeryturach (drugi filar), wiec jestem na biezaco. |
|
|
|
|
jack
Gaduła
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 104 Skąd: amsterdam
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 5:41 pm
|
|
|
To moze Beata powiedz jak to jest ze mna?Mam wlasna dzialalnosc.Pozdrawiam |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 6:37 pm
|
|
|
to skladki na emeryture musisz sobie sam placic |
|
|
|
|
Beata
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 8:02 pm
|
|
|
jack napisał/a: | To moze Beata powiedz jak to jest ze mna?Mam wlasna dzialalnosc.Pozdrawiam |
Jak masz wlasna dzialalnosc to dla Ciebie jest emerytura panstwowa (pierwszy filar), ktora oblicza sie w taki sposob jak opisalam wyzej i ktorej jest jak widac nie za duzo. Na ta emeryture nie placisz zadnych skladek.
Jezeli chcesz zabezpieczyc sobie troche wiecej grosza na starsze lata, to mozesz wykupic sobie ubezpieczenie na zycie np "lijfrente"(3 filar). |
|
|
|
|
jack
Gaduła
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 104 Skąd: amsterdam
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 8:06 pm
|
|
|
moze masz jakies strony w necie gdzie moglbym sobie wykupic to ubezpieczenie? |
|
|
|
|
meg
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Lut 2007 Posty: 95 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 9:51 am
|
|
|
Beata napisał/a: |
Jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem. Pracuje obecnie przy emeryturach (drugi filar), wiec jestem na biezaco. |
Beata, moze Ty wiesz jakie sa konsekwencje posiadania 30% ulgi dla specjalistow. Podobno skladki na emeryture i swiadczenia socjalne tez sa nizsze. Czy to prawda? Podobno dla kogos, kto zamierza wrocic do swojego kraju nie ma to znaczenia. Ale czy ma to znaczenie dla kogos, kto zostalby w NL na stale?
Czy ktos z forum ma taka znizke i orientuje sie dokladnie jakie sa tego "minusy", bo plusy sa oczywiste:)
pozdrawiam |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 10:06 am
|
|
|
meg, składki są niższe w przypadku 30% rule, ponieważ do 30% zarobków w takim przypadku jest wypłacane bez potrąceń z tytułu podatków i składek na ubezpieczenie społeczne (czyli rentowe, emerytalne). Co za tym idzie, zebrana składka emerytalna jest niższa, a więc i ew. emerytura w tym przypadku będzie niższa.
A tu trochę więcej na ten temat:
http://www.expatica.com/a...=2&story_id=778 |
|
|
|
|
molentje
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 8:41 pm
|
|
|
A jak już o emeryturach mowa, to mnie interesuje, czy osoba pracująca przez kilka lat w Holandii i wracająca potem do Polski będzie kiedyś pobierać emeryturę z Holandii? Czy może jest to jakoś przekazywane do krajowego ZUSu? Czy zainteresowany sam musi podjąć jakieś kroki? |
|
|
|
|
Beata
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 7:29 am
|
|
|
Meg.
Sorry, ale nie wiem jakie sa tego minusy w NL. Wiem natomiast ze z pewnoscia nie ma to wplywu na panstwowa emeryture tutaj. |
|
|
|
|
Beata
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 7:36 am
|
|
|
Jack,
Wpisz w wyszukiwarke "lijfrenteverzekeringen" wtedy bedziesz mial caly przeglad roznych ubezpieczalni. Albo idz na http://verzekeringen.startpagina.nl
Trudno mi powiedziec ktora ubezpieczalnia ma najlepsza oferte, bo to zalezy od indywidualnej sytuacji dla kazdego kto wykupuje ubezpieczenie. |
|
|
|
|
jule
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 11:59 am uitzendbureau
|
|
|
Witam,
pracuje od 5 ciu lat w Holandii przez tzw uitzendbureau.Nie jestem zameldowana w Holandii.Firma nie placi skladek za mnie.Co w takim razie z moja emerytura?Czy bedzie mi sie cos nalezec?Pozdrawiam |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 12:15 pm
|
|
|
nie nalezy ci sie nic, po pierwsze przez to ze jestes nie zameldowana, a po drugie ze uitzendbureau nie placi za Ciebie skladek. |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
XTc
Poczatkujacy Propagator Lenistwa
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Sty 2008 Posty: 43 Skąd: Olesnica / Woerden
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 9:37 pm
|
|
|
Ok, wiemy już, że emerytura (o ile dobrze zrozumiałem) składa się przynajmniej z dwóch części: składek płaconych przez pracodawcę i wkładu własnego. Skoro pracuję tutaj już ok. 7 m-cy i jestem zameldowany w gminie, znaczy to tym samym że nabyłem praw emerytalnych? Jak można to sprawdzić? Gdzie się udać, czy można poznać kwotę uzbieraną na koncie? Czy konto jest likwidowane w wypadku powrotu do kraju (jeśli tak, co dzieje się z pieniędzmi), jeśli nie - jak po ewentualnym powrocie rozpocząć znów opłacanie składek?
Wiem, że ciut zbyt dużo tych pytań, ale skoro już trafiła się osoba dobrze poinformowana, pomyślałem, że warto skorzystać z okazji...
pozdrowionka |
_________________ ...czy swiat sie wiele zmieni, gdy z mlodych gniewnych wyrosna starzy...rozleniwieni?! |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:07 pm
|
|
|
Ja też o emeryturze i składkach, ale trochę z innej strony.
w 1999 roku zapisywalismy się z mężem do OFE w Polsce, ja do Commercial Union a mąż o Nationale Nederlanden. Mamy już tam troszkę pieniążków ale teraz od pewnego czasu nie pracujemy w Polsce tylko w Holandii. Mało tego - zameldowaliśmy sie w Holandii, wymeldowujemy sie z Polski i nie mamy zamiaru tam wracać.
Co więc z tymi pieniążkami??
Można je w jakiś sposób przenieść do funduszu w Holandii?
Jeśli będę pracować i osiągnę wiek emerytalny w NL to przecież nie będą mi wypłacać pieniędzy w Polsce bo nie będę tam zameldowana.
Co z tym zrobić??? |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
|