NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokument B1 jak bardzo wazny ? Prosze o pomoc ! Pilne :(
Autor Wiadomość
klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 10:40 pm   Dokument B1 jak bardzo wazny ? Prosze o pomoc ! Pilne :(

Witam . Mam problem i bardzo prosze o pomoc. Mieszkam w Holandii i zamienilam sie samochodami , osoba z ktora sie zamienialam dostala Opla omege (sprawnego ) natomiast ja uzyskalam volkswagena golfa 3 , doplacilam pieniadze. Po 2 dniach osoba ta zmienila zdanie i stwierdzila ze chce z powrotem golfa,ja natomiast nie wyrazilam zgody poniewaz przez te dwa dni mogl zepsuc samochod . Dodam ze omega byla na polskich blachcach a golf na holenderskich, mam problem bo ta osoba nie wydala mi papieru potrzebnego do zarejestrowania samochodu stwierdzila bowiem ze moge powiedziec ze zostal zgubiony, bylam na policji ale Ci zas rozlozyli rece i stwierdzili ze mamy to zalatwic miedzy soba. Chlopak ktoremu wydalam omege stwierdzil ze na lawecie mi ja przywiezie bo podobno jest nie sprawna ,ale zanim dokonalismy zamiany sprawdzal ja i dojechal do domu ponad 130 km. Nie wiem czy udac sie do sadu , czy jest mozliwe ze wygram ta sprawe ?? Bardzo prosze o pomoc :( [/b]

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 9:02 am   

Spisaliście jakąś umowę?

Niech Ci przywiezie opla na lawecie, a swojego golfa niech wyławia z kanału ;-)

klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 11:55 am   Eh.

Spisalsmy tylko Polska,bo przeciez w Holandii ne ma umow na holenderskie auta.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 12:13 pm   

klaudia91sc napisał/a:
(...) mam problem bo ta osoba nie wydala mi papieru potrzebnego do zarejestrowania samochodu stwierdzila bowiem ze moge powiedziec ze zostal zgubiony, (...)[/b]

faktycznie problem. pewnie mozna wystapic o duplikat, ale chyba musi to zrobic wlasciciel (czyli osoba, od ktorej dostalas golfa).

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Wrz 22, 2011 12:23 pm, w całości zmieniany 2 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 12:34 pm   

zreszta czemu nie poszliscie odrazy na poczte przepisac auto na ciebie?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 12:51 pm   

m4rcin, pewnie dlatego, ze brakowalo czesci dowodu rejestracyjnego.
klaudia91sc, a dostalas ostatnia czesc dowodu rejestracyjnego?

klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 1:22 pm   .

Wiem popelnilam blad ale zamienilismy sie autami ok godz 21 wiec bylo juz za pozno. Nie wiem zupelnie co robic :(

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 2:01 pm   

Jak nie przepisalas auta na siebie, to wg urzedow nie jetes jego wlascielem, wiec nie dostaniesz trzeciej czesci dowodu. W swietle prawa auto nie zmienilo wlasciela

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 2:12 pm   

A jesli pojde do sadu ??

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 2:26 pm   

Genrelanie umowa ustana jest tak samo wazna jak pisemna, tylko problem z jej udowodnieniem (chyba, ze masz na polskiej umowie informacje ze sie zamieniacie autami z taka i taka doplata).

Plus idac do sadu musisz wziac pod uwage koszty ktore poniesiesz (adwokat) - moze byc slowo przeciw slowu. Ty mowisz, ze kupilas auton a on ci auto zostawil na testy ale sie rozmyslil. Ciezko wyczyc w ktora strone sad pojdzie.

Przejdz sei do juridisch loket w swoim miesice o porade prawna (darmowa) jak to ugrysc dalej

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Wrz 22, 2011 2:28 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 10:23 pm   

zaq napisał/a:
klaudia91sc napisał/a:
(...) mam problem bo ta osoba nie wydala mi papieru potrzebnego do zarejestrowania samochodu stwierdzila bowiem ze moge powiedziec ze zostal zgubiony, (...)[/b]

faktycznie problem. pewnie mozna wystapic o duplikat, ale chyba musi to zrobic wlasciciel (czyli osoba, od ktorej dostalas golfa).

tak tylko wlasciciel moze wystapic o duplikat... ale majac umowe kupna mozesz zwrocic sie do RDW o wydanie duplikatu... radze zadzwonic do najblizszego RDW i opisac sytuacje... wtedy przesla ci odpowiednie dokumenty do wypelnienia... i powinnas dostac duplikat...

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 10:28 pm   

jezeli umowa jest w jezyku polskim, to pewnie trzeba bedzie ja przetlumaczyc zanim pokaze sie ja komus w rdw.

klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 10:50 pm   

Ale przeciez w Holandii nie ma umow (podobno ! ) mam tylko polska ze sprzedaza omegi. Pierwszy raz kupilam auto w Holandii . RDW mmo tego moze m wydac dokumenty ?? Na mnie?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 11:10 pm   

no bo nie ma. kupujac auto od razu zalatwiasz rejestracje i auto "staje sie" twoje.
nie masz umowy, w ktorej jest jasno napisane, ze zostajesz wlascicielka golfa? dostalas tylko niekompletne dokumenty?
nie chce krakac, ale wydaje mi sie, ze wlasciciel golfa moze isc na policje i np. zgloscic kradziez. powie, ze dokumenty zostaly skradzione razem z autem i dopiero wtedy bedziesz miec problem...
zeby bylo smieszniej, to on w tej chwili jest wlascicielem obu samochodow (no dodatkowo ma kase, ktora mu doplacilas przy wymianie).

klaudia91sc 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 11:14 pm   

Jednym slowem dalam dupy ;D

Odpowiedz do tematu