NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Duuvelke
Nie Wrz 25, 2011 12:05 pm
Za co kochasz lub za co nie nawidzisz Holandii?
Autor Wiadomość
delin 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 12:12 am   Za co kochasz lub za co nie nawidzisz Holandii?

Jak przyjechałem tu w 2007 roku wszystko wydawało się takie piękne, dobre zarobki (w porównaniu do Polski), super drogi, wszystko ładnie zadbane. Jednak teraz w 2011 po kilku latach z przerwami spędzonymi w Holandii i po przejściach tutaj mogę stwierdzić że wcale nie jest tak kolorowo. Holendrzy wydający się początkowo mili stali się fałszywi i aroganccy, wielka biurokracja zawsze z każdym drobiazgiem był kłopot żeby cokolwiek załatwić, trudny język (rozumiem ale nie mówię przez zbyt trudną dla mnie wymowę do tego zależną od regionu w którym się jest), drogie koszty życia (mieszkania, podatki, opłacanie auta itd.), wyzysk w pracy, częste zwalnianie pracowników bez ważnego powodu. Można by jeszcze wymieniać. Jak dla mnie czar Eldorado prysł i nie chcę już mieć z tym krajem cokolwiek wspólnego.

A wy, co myślicie o Holandii. Jeśli ją kochacie to piszcie za co, jeśli nienawidzicie to też.

P.S. Lubię tutaj parki rozrywki typu Walibi World, Beekse Bergen, Duinrell itp. Fajne w tym jest że można się wybrać całą rodziną i spędzić mile dzień.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 6:55 am   

Oprócz języka z tym wszystkim co wymieniłeś spotkałem się również w Polsce...

Mimo wszystko Holandia dała mi więcej niż Polska, a czy ją kocham? Nie warto myśleć tymi kategoriami. Musiałbym kochać Holandię za jej sery i porządek a nienawidzić za brak kefiru i ceny usług wzięte z kosmosu...

Wolę w Holandii znosić tubylców arogancję niż w Polsce pożyczać od teściów stówkę żeby dzieciom na chleb do szkoły było.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 11:01 am   

Estamos napisał/a:
Oprócz języka z tym wszystkim co wymieniłeś spotkałem się również w Polsce...

Mimo wszystko Holandia dała mi więcej niż Polska, a czy ją kocham? Nie warto myśleć tymi kategoriami. Musiałbym kochać Holandię za jej sery i porządek a nienawidzić za brak kefiru i ceny usług wzięte z kosmosu...

Wolę w Holandii znosić tubylców arogancję niż w Polsce pożyczać od teściów stówkę żeby dzieciom na chleb do szkoły było.

Podpisuję się pod tym obiema rękami....
Łatwiej mi tutaj znaleźć pracę pomimo problemów z nauką trudnego języka, łatwiej mi opłacić mieszkanie i inne media, łatwiej zapełnić lodówkę itp.
Mogłabym ponarzekać na deszcz i pluchę, ale przecież polskie słoneczne i ciepłe lato i złota polska jesień także zdarzają się coraz rzadziej...

Nigdy nie myślałam o Holandii jako o El Dorado, krainie mlekiem i miodem płynącej. To kraj jak każdy inny, ludzie są wszędzie jednakowi - jedni mili a inni wredni.
Komu nie odpowiada Holandia wraca do Polski lub szuka innego miejsca na ziemi. Ale przecież "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma"...
Jutro będzie lepszy dzień

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 11:28 am   

jesli sie nie myle.... to juz bylo, prosze >>> http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=120

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 11:40 am   

podpisuje sie pod wczesniejszymi postami: wsio tak samo jest niezaleznie gdzi emieszkasz w Polsce USA czy Holandii.

Juz mi "bokiem wylaza" takie porownywanie i te SZOKUJACE odkrycia jacy to naprawde ci holendrzy sa wstretnie, falszywi etc/ A czy ty kogo poznasz w pierwszych dniach tez uwazasz za idealnych ludzi, np swoich kolegow, sasiadow? a pozniej po miesiacach znajomosci dostajesz szoku spotykajac sie z nimi czesciej ze oni nie sa tacy jakimi wydali ci sie byc na samym poczatku?

przestan patrzec na zycie przez rozowe okulary, badz realista. w koncu po latach malzenstwa tez mozesz odkryc ze twoj partner nie jest taki jak w dniu slubu.... :081: a tu generalizowac czal holenderska nacje

Gochna, tez tak mysle: kolejny bezsensowny temat, dziwie sie ze jeszcze nie zamknelas ;)

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 12:02 pm   

jagodka napisał/a:
Gochna, tez tak mysle: kolejny bezsensowny temat, dziwie sie ze jeszcze nie zamknelas ;)

Może nie taki bezsensowny, nie każdy user z tego forum był tu w 2009 roku (z taką datą jest ostatni post), po drugie często sympatie i antypatie się zmieniają i to co komuś nie pasowało w 2008 czy 2009 teraz może być dla niego super.
Forum jest po to by rozmawiać, dyskutować, wymieniać poglądy.

Inna sprawa że nie każdy dobrze "zakopany" temat można od razu znaleźć na forum, choć rozumiem doskonale że trzy czy cztery te same tematy to przesada....
Jutro będzie lepszy dzień

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 12:06 pm   

nie widze powodu otwierania nowego tematu... mozna pisac w temacie podanym przez Gochne...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi