NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dziecko niepełnosprawne
Autor Wiadomość
Agnieszka70 
Poczatkujacy
Agnieszka

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 7:40 pm   dziecko niepełnosprawne

szukam wszelkich informacji na temat leczenia i pomocy socjalnej takiego dziecka w Holandii

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 7:53 pm   

zeby cos wiecej na ten temat powiedziec powinnas podac wiecej szczegolow... co dokladnie dolega dziecku...

DorotaSK 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:54 am   Re: dziecko niepełnosprawne

Agnieszka70 napisał/a:
szukam wszelkich informacji na temat leczenia i pomocy socjalnej takiego dziecka w Holandii

Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to napisz do mnie na priva. Może będę mogła Ci w czymś pomóc.

Pozdrawiam,
Dorota

Agnieszka70 
Poczatkujacy
Agnieszka

Wysłany: Śro Lis 05, 2008 8:00 pm   Anieszka70

Moja Joasia ma ciężkie porażenie mózgowe,niechodzi,niemówi,niesłyszy,wymaga całodobowej opieki,włącznie z karmieniem ,nie sygnalizuje potrzeb fizjologicznych.

beata34 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 18, 2008 4:20 pm   

witam pisze do pani bo mam taki sam problem co pani mam syna niepelnosprawnego i szukam informacji czy wie pani o jakom pomoc mozna sie starac w holandii na takie chore dziecko oprucz zasilku rodzinnego z gory dziekuje o odpowiedz z pani strony

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Gru 19, 2008 5:02 pm   

w Holandii istnieje Medisch Kinderdagverblijf (MKD) - do 4 lat...
dla starszych dzieci istnieja osrodki opieki... i tak mozesz dziecko na jeden dzien w tygodniu tam zawozic lub/i caly tydzien... sa tez osrodki gdzie mozna dziecko na weekend zawiesc... wtedy np. raz na dwa tygodnie masz weekend dla siebie... wszystko zalezy od tego czego szukasz...

jednym z osrodkow, ktore zajmuja sie chorymi dziecmi jest Alle Zorg Voor Jou www.azvj.nl w Assen... jesli podasz miejscowosc w ktorej mieszkasz to poszukam w twoim rejonie...

nalezy ci sie Persoonsgebonden Budget (PGB)... te pieniadze przeznaczasz ze rzeczy ktore twoje dziecko potrzebuje... moze to byc specjalny komputer, wozek, opiekunka itp.

w przyszlosci twoje dziecko bedzie moglo dostawac WAJONG uitkering...

beata34 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 20, 2008 9:50 am   

witaj duuvelke pisze do ciebie z pytaniem bo szukam informacji po internecie lecz nie moge nic znalesc a widze ze udzielilas tu informacji dosc szczegolowych i moze jestes wstanie mi udzielic informacji otoz czy moz pracujac legalnie w holandii a ja jestem w polsce i mamy niepelnosprawnego syna uposledzonego umyslowo czy ja moge oprucz zasilku rodzinnego starac sie o jakomspomoc slyszalam o zasilku pielegnacyjnym w holandii z gory dziekuje o udzielonych informacjach

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Gru 20, 2008 9:11 pm   

beata... dzieki tobie dowiedzialam sie czegos nowego...

otoz twoj maz moze wystapic w SVB (ta sama instytucja co wyplaca rodzinne) o Tegemoetkoming Onderhoudskosten thuiswonende Gehandicapte kinderen (TOG)... mozna wystapic o to przez internet (warunkiem jest posiadanie DigiD) lub wypelnic formularz ze strony www.svb.nl wydrukowac i wyslac do swojego odzialu SVB... zeby to dostac trzeba miec rowniez swiadctwa od lekarza (medische verklaring)... zobacz tutaj... i szukaj tego tekstu: Formulier via het beeldscherm invullen en uitprinten - tutaj nacisnij, wypelnij i wydrukuj...

to 210 euro na kwartal...

zapomnialam dodac, ze to dotyczy dzieci w wieku 3 do 17 lat... i wystarczy jak partner pracuje w Holandii a dziecko przebywa w jednym z krajow EU...
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Sob Gru 20, 2008 9:14 pm, w całości zmieniany 3 razy  

anita123456 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 21, 2008 8:56 pm   

witam .jestem nowa i zamierzamy wyjechac na stale do holandi a mamy rowniez dziecko niepelnosprawne tzn. wady wrodzone tj. mikrocja z atrezja czyli zarosniecie przewodow sluchowych z malymi malzowinami i niedosluch na pozimie 60 dB i wade dloni . prosze o jakies informacje o pomocy tego kraju dodam tylko ze pracowalam w holandi a maz caly czas tam pracuje dzieki

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Gru 22, 2008 1:15 am   

anita123456, kliknij na ''zobacz tutaj'' w poscie tuz nad Twoim
:039:

anita123456 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 22, 2008 12:58 pm   

dzieki serdeczne

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 10:13 pm   

Duuvelke napisał/a:
w Holandii istnieje Medisch Kinderdagverblijf (MKD) - do 4 lat...

Czyli z niemowlakiem tam trzeba się udać w sprawie ustalenia ewentualnej grupy inwalidzkiej?

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 10:41 pm   

mamqa napisał/a:
Czyli z niemowlakiem tam trzeba się udać w sprawie ustalenia ewentualnej grupy inwalidzkiej?

nie... to jest przedszkole dla dzieci z problemami...

Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) lub Bureau Jeugdzorg (BJZ) zajmuja sie tym...

http://www.ciz.nl/

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 10:44 pm   

a i jak juz bedziesz miala indicacje to wtedy mozesz wystapic do SVB o TOG... sa to dodatkowe pieniadze np. na rehabilitacje czy tez inne dodatkowe rzeczy, ktore dziecku sa potrzebne a ktorych ubezpieczenie nie pokryje...

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 9:05 am   

Dziękuję za informacje :)

Odpowiedz do tematu