NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Paź 02, 2011 2:15 pm
problemy mieszkanowie
Autor Wiadomość
zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 9:14 pm   

ja bym zaczal negocjacje z wlascicielem od odzyskania borgu i oplaty, ktora pobral makler.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 10:54 pm   

clauditka napisał/a:
.:Paco:. napisał/a:

a pytalas sie wlasciciela co niby ten miesiac ma zmienic? skoro bank sie teraz dowiedzial to dlaczego ma sie nie dowiedziec za 2 miesiace?
z drugiej strony jak sama mowisz...raz sie ju zameldowalas z umowa takze nigdy nie powinni robic problemow tyle,ze mozesz stracic dodatki i pytanie jak oni zareaguja jesli sie zameldowalas, wymeldowywujesz sie i za chwile znow sie meldujesz pod tym samym adresem

właściciel uważa że jesli się wymelduje to on wtedy uda się do banku po zgodę na wynajem, zgodę dostanie a ja wtedy zamelduje się od nowa.
W sumie jeśli się wymelduje czyli muszę podać powód, powiedzmy jade do Polski, wtedy zrywam (tak jakby) umowę z maklerem, tym samym tracę borg i opłatę maklerską(?)więc tym samym mogą mnie z mieszkania wyrzucić.
a znowu jeśli się nie wymelduje to jak piszesz bank może sam rozwiązać umowę z właścicielem i tym samym będe musiała się wyprowadzić.

ponoć bank chce dac mu karę 40tys e ponieważ bez jego zgody wynajął mieszkanie, więc jeśli ja się wymelduję to i tak bank nie da pozwolenia na ponowne zameldowanie-zamieszkanie, ja tak to rozumie:)

z maklerem to nie do konca tak musi byc bo jesli macie nadal umowe z wlascicielem i on ja bedzie przestrzegal to ok (choc nigdy nie wiadomo) bo makler nie ma nic do tego - umowa nie zostaje zerwana a Ty mieszkasz. Makler dopiero wchodzi do gry jak umowa zostaje zerwana albo sie konczy - a meldunek albo nie to juz Twoja sprawa.
a z tym kredytem to moze nie byc takie latwe bo moj wlasciciel mi mowil (ten o ktorym wspominalem wyzej), ze jak chce sie dom na kredyt i na wynajem to sa zupelnie inne warunki kredytu wtedy - mowil,ze wyzsze odsetki sie placi i wieksze koszty. Nie wiem czy to na 100% prawda albo czy cos sie nie zmienilo - mozesz zawsze pojsc do swojego banku (albo zadzwonic) i udac/sciemnic,ze chcesz kupic dom na kredyt i sie zapytac Pani przy biurku czy jest jakas roznica miedzy kredyt na dom tylko dla siebie a tym jakbys chciala na kredyt...choc roznie moze byc w bankach...
a ten wlasciciel wydaje Ci sie wiarygodny/w porzadku? ja bym porozmawial tak,ze jesli masz sie wymeldowac to porozmawiaj z nim o kaucji i prowizji dla maklera... jako zabezpieczenie a jak wszystko bedzie ok to za miesiac (po decyzji banku) wszystko mu oddasz

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 2:24 pm   

.:Paco:. napisał/a:
a z tym kredytem to moze nie byc takie latwe bo moj wlasciciel mi mowil (ten o ktorym wspominalem wyzej), ze jak chce sie dom na kredyt i na wynajem to sa zupelnie inne warunki kredytu wtedy - mowil,ze wyzsze odsetki sie placi i wieksze koszty.

zgadza sie, wtedy odsetki sa wieksze, bo nie dostajesz tyle zwrotu z Belastingu... dlatego przy rocznym rozliczeniu jest zawsze pytanie czy sie w danym mieszkaniu mieszka czy nie... bo to ma wplyw na zwrot...

claudia... podlegasz pod huurbescherming i wlasciciel od tak sobie nie moze zerwac kontraktu...

http://www.rijksoverheid....huurbescherming

clauditka 
Nieśmiały użytkownik
clauditka

Wysłany: Sob Paź 01, 2011 5:59 pm   

dziękuje bardzo za rady.

w poniedziałek chyba udam się do rechtwinkel aby zapytać o jakieś porady, bo czuję że wesoło nie będzie.
myślę również aby mieć jakieś zabezpieczenie w razie czego.Zastanawiam się tylko czy jak pójdę właścicielowi na rękę i się wymelduję, aby on dostał tą zgodę czy wtedy moja umowa będzie tym samym nie ważna i w razie czego żadna instytucja mi nie pomoże.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 8:43 pm   

clauditka napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy jak pójdę właścicielowi na rękę i się wymelduję, aby on dostał tą zgodę czy wtedy moja umowa będzie tym samym nie ważna i w razie czego żadna instytucja mi nie pomoże.

aby umowa byla nie wazna... wlasciciel lub ty musi ja wymowic... wymowa musi byc pisemna i przynajmniej 3 miesiace przed jej zakonczeniem...

na twoim miejscu uwazalabym tylko z huurtoeslag, bo wtedy bedzie ci sie duzo mniej nalezalo...

a tak na marginesie... to watpie aby bank sie teraz nagle zgodzil na wynajem... gdyby mial sie zgodzic to zrobil by to dawno temu... generalnie banki nie chetnie zgadzaja sie na wynajem tego typu mieszkan wlasnie ze wzgledu na huurbescherming...

clauditka 
Nieśmiały użytkownik
clauditka

Wysłany: Sob Paź 01, 2011 9:19 pm   

[quote="Duuvelke"]
clauditka napisał/a:

a tak na marginesie... to watpie aby bank sie teraz nagle zgodzil na wynajem... gdyby mial sie zgodzic to zrobil by to dawno temu... generalnie banki nie chetnie zgadzaja sie na wynajem tego typu mieszkan wlasnie ze wzgledu na huurbescherming...

również wątpie aby bank nagle zgodził się na wynajem, jeśli już teraz robi problemy,wydaje mi się ze oni tylko czekają na moje wymeldowanie a później ja już mam sprawę przegraną , chyba tylko pozostaje aby makler dał nam inne mieszkanie w ramach rekompensaty.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Paź 02, 2011 2:06 pm   

clauditka napisał/a:
witam niewiem czy w dobrym temacie zaczynam...
otóż mamy problem z mieszkaniem, wynajęliśmy poprzez maklera, zameldowaliśmy się, no i teraz nachodzi nas właściciel żebyśmy wymeldowali się na miesiąc ponieważ on nie dostał pozwolenia na wynajem tego mieszkania

Witam,

Radze sie nie wymeldowywać bo potem sie okażę ze nie bedziesz sie mogla zameldować i będziesz miala problem

Właściciel umyje rece i nie wyrazi zgody na meldunek i będzie Lipa... :029:

bejupi 

Wysłany: Nie Paź 02, 2011 5:31 pm   

Duuvelke napisał/a:

aby umowa byla nie wazna... wlasciciel lub ty musi ja wymowic... wymowa musi byc pisemna i przynajmniej 3 miesiace przed jej zakonczeniem...

wlasciciel ma 3 miechy a wynajmujacy 1 miesiac o ile nie zapisano czegos innego w umowie

beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 3:25 pm   

ja jestem zdania : nie pomoge juz rodakom !!!
u nas tez zachaczyl znajomy na kilka dni ............okazalo sie ze mieszkal ponad 3 msc , do dzis nie zaplacil bo.....malo zarabia a ma rodzine w pl , zaplaci choc troche za zuzyta wode i gaz jak wroci za rok pracowac ..ha ha wrocil i napisal nam smsa ze nie potrzebuje takich znajomych bo chcielismy na nim zarobic kase a teraz to on juz ma mieszkanie u innych znajomych..............wykasowałam jego numer telefonu i niechce go znac !!!
takaz to fajna historia jednym slowem kazdy musi radzic sobie sam ))))

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 03, 2011 7:46 pm   

beataw napisał/a:
u nas tez zachaczyl znajomy na kilka dni ............okazalo sie ze mieszkal ponad 3 msc

No to gratuluje pomysłowości ze Znajomy mogl mieszkać jedyne 3 miechy za free - ja mimo tego ze mieszkam u znajomych to zaplacilem z gory ( jesli chodzi o kase to nie ma czy Kolega czy Nieznajomy - kasuje sie z gory ... :082: )

Psss
Kochajmy sie jak Bracie , liczmy sie jak Zydzi ... :029:

jso 

Wysłany: Wto Paź 04, 2011 10:41 am   

beataw, w każdej sytuacji, gdy ktoś mówi, że teraz nie ma kasy, ale odda w przyszłości, polecam spisanie weksla (można spisać samemu, bez żadnych notariuszy na zwykłej kartce papieru, nie potrzeba więc nawet formularza). Potem już nieważne czy ma kasę czy nie - jeśli nie wykupi weksla to jest bardzo szybka i tania procedura wszczęcia egzekucji komorniczej.

clauditka, wydaje mi się, że zwrotu opłaty maklerskiej możesz żądać niezależnie od tego co wyjdzie. Płacisz im za prezentację nieruchomości i zagwarantowanie porządku prawnego w papierach. Jak widać porządku w papierach nie sprawdzili, a więc nie należy im się pełna odpłatność za taką usługę.
Też bym się nie wymeldowywał, skoro bank już wie, to jest pozamiatane. Twoje wymeldowanie nie usunie tego faktu z pamięci i papierów pracownika banku i wątpię, aby Twoje uprzednie wymeldowanie miało jakikolwiek wpływ na ewentualną procedurę ubiegania się o zgodę na wynajem.
Gdybyś się jednak zdecydowała zaryzykować, to właściciel powinien Ci obniżyć cenę najmu o wysokość huurtoeslag. Ale nie umawiałbym się na gębę, bo po 1. miesiącu może się wycofa, tylko spisałbym aneks do umowy z nową ceną wynajmu.

AsiaP. 
Poczatkujacy
asia131211

Wysłany: Wto Paź 11, 2011 1:44 pm   

Witam!czy ktoś się orientuje gdzie można wynająć niedrogo bungallow?najlepiej okolice Amsterdamu.Dzięki za jakieś informacje.

angelika30 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 8:30 pm   

Duuvelke napisał/a:
z tego co wyczytalam to twoj znajomy nie ma racji... dopiero po 9 miesiacach broni go huurbeschremnig... a to z twego wzgledu, ze wynajmuje pokoj w twoim mieszkaniu...

poczytaj tutaj: http://www.rijksoverheid....spitakamer.html

hej dodalam teraz nowy temat w zycie w holandii ...z zapytaniem o meldunek w den haag ,,,nie moge tego mojego zapytania znalesc i zobaczyc czy ktos odpisal ,,,czy to sie pozniej ukaze?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 8:56 pm   

angelika30, nic nie dodalas, nie ma tego na forum nie widze ...

( ͡° ͜ʖ ͡°).

angelika30 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 9:34 pm   

Gochna H napisał/a:
angelika30, nic nie dodalas, nie ma tego na forum nie widze ...

aha to moze tuttaj napisze,,chce sie zameldowac w Hadze pierwszy raz ale nie chce dwa razy zwalniac sie z pracy zeby tam jechac i umowic sie na spotkanie i juz na to spotkanie czy moge sie umowic poprzez wyslanie jakiegos formularza ze stronki gemente Den Haag??szukalam dzisiaj ale nie widze chyba nic takiego

Odpowiedz do tematu