zgubiony dowód rejestracyjny |
Autor |
Wiadomość |
die6o
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:07 pm zgubiony dowód rejestracyjny
|
|
|
Znajomy przyjechał do Polski samochodem zarejestrowanym w Holandii. Zgubił dowód rejestracyjny razem z ubezpieczeniem. Na domiar złego adres na dowodzie jest holenderski, więc nawet nie liczy na odzyskanie go od osoby która mogła by go przypadkowo znaleźć.
A wiec pytanie do was, co w takiej sytuacji zrobić, bo jazda tym samochodem do holandii może być ryzykowna. Wyrobienie dowodu to pewnie też sporo korowodu, tym bardziej że z dododem był też ten trzeci odcinek który nalezy zachowac w razie takich wypadków.... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:17 pm
|
|
|
ze tak powiem - ktos mial fantazje zeby brac 3 odcinek dowodu ze soba i niech sie cieszy, ze nie zgubil w NL bo ktos mogl samochod na siebie legalnie zarejestowac.
kolejnosc - zadzwonic do ubezpieczalni o przyslanie potwierdzenia polisy, wydostac od RDW 3 czesc dowodu, pozniej na poczcie dorobic I i II.
Czy twoj znajomy ma moze ksero dokumentow? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
die6o
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:30 pm
|
|
|
Gdyby miał ksero na pewno byłoby łatwiej, ale niestety nie ma. Co to jest RDW i czy będą robić problemy z wystawieniem tej 3 części? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:39 pm
|
|
|
die6o,
http://www.rdw.nl/nl/voer...e+vervangen.htm
RDW to jest instytucja ktora odplatnie wyda Ci duplikat zagubionego lub skradzinego ''dokumentu ze tak to nazwe ,
w Twoim przypadku zdaje sie jest to czesc ktora nazywa sie Kentekenbewijs
koszt wydania duplikatu 31 euro
bylo juz na forum http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=60594 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 03, 2010 3:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:40 pm
|
|
|
RDW to skrót od holenderskiej nazwy "Państwowy Urząd Ruchu Drogowego", który prowadzi w Holandii m.in. rejestr pojazdów.
cytat z
http://admoto.pl/pub/arti...z+Holandii&dat= |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:45 pm
|
|
|
Mozna na stronie RDW zlozyc zamowienie o duplikat dowodu rejestracyjnego , okolo 30 euro |
|
|
|
|
die6o
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 4:29 pm
|
|
|
Wystarczy dowód na wydanie takiej kopii? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 4:31 pm
|
|
|
Oj tego nie wiem ale wiem ze jest taka mozliwosc, po prosto znajomy kiedys mi o tym mowil ze tak zrobil ale nie wiem czy mial ta ostatnia czesc dowodu ale jak dobrze pamietam to wszystko przyszko poczta i do zaplaty giro |
|
|
|
|
die6o
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 1:07 pm
|
|
|
Okey, dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
kostner
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 8:32 pm
|
|
|
Odkopię trochę temat. Mam podobny problem i nie wiem co robić.
Kupiłem auto od Polaka, który przyjechał nim do Polski z Holandii (jestem 3 włascicielem). Auto jest gotowe do rejestracji, mam zrobione tłumaczenia itp. Dzisiaj byłem w urzędzie komunikacji, gdzie dowiedziałem się, że nie mam jednego papierka (mam jednak jego kserokopie i tłumaczenie oryginału) - mianowicie jest to "OVERSCHRIJVINGSBEWIJS". Auto zostało wyrejestrowane w Holandii w maju b.r., jest jakaś możliwość otrzymania kopii tego dokumentu? Proszę o pomoc, jest to moje pierwsze auto na które dość długo odkładałem pieniądze, nie chce tego stracic. Dodam, że nie znam holenderskiego. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 9:23 pm
|
|
|
kostner napisał/a: | Odkopię trochę temat. Mam podobny problem i nie wiem co robić.
Kupiłem auto od Polaka, który przyjechał nim do Polski z Holandii (jestem 3 włascicielem). Auto jest gotowe do rejestracji, mam zrobione tłumaczenia itp. Dzisiaj byłem w urzędzie komunikacji, gdzie dowiedziałem się, że nie mam jednego papierka (mam jednak jego kserokopie i tłumaczenie oryginału) - mianowicie jest to "OVERSCHRIJVINGSBEWIJS". Auto zostało wyrejestrowane w Holandii w maju b.r., jest jakaś możliwość otrzymania kopii tego dokumentu? Proszę o pomoc, jest to moje pierwsze auto na które dość długo odkładałem pieniądze, nie chce tego stracic. Dodam, że nie znam holenderskiego. |
skoro masz tlumaczenie oryginalu to gdzie on jest? stary wlasciciel nie ma? poniewaz ten dokument i taka duza karta a4 wyrestrowanie to sa twoje dwa najwieksze dokumenty. Normalnie ten dokument mozna wyrobic w RDW - "holenderski urzad komunikacji" ale jesli auto bylo wyrejestrowane - pewnie na tego kto Ci sprzedal to moze byc ciezko- bo pewnie on by musial to zalatwiac...porozmawiaj z poprzednim wlascicielem i sie domagaj tego dokumentu bo bez niego nic nie zrobisz
strona to www.rdw.nl
a tutaj masz wszystko opisane: wrzuc sobie w translator google:
http://burger.rdw.nl/VVK/Pages/default.aspx
ale jak mowilem wyzej nie wiem czy poprzedni wlasciciel nie bedzie musial tego robic bo on isteniej w ich bazie - no chyba,ze zaakceptuja przetlumaczona umowe kupna sprzedazy przetlumaczona prze przysieglego tlumacza |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Paź 11, 2011 9:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kostner
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 8:42 am
|
|
|
Mam kopie tego dokumentu (został zeskanowany przed sprzedażą) i tłumaczenie zgubionego dokumentu od tłumacza przysieglego. Domyślam sie, ze ten zagubion musiał gdzieś wypaść przy sprzedaży auta lub coś w tym rodzaju... |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 10:31 am
|
|
|
kostner napisał/a: | Mam kopie tego dokumentu (został zeskanowany przed sprzedażą) i tłumaczenie zgubionego dokumentu od tłumacza przysieglego. Domyślam sie, ze ten zagubion musiał gdzieś wypaść przy sprzedaży auta lub coś w tym rodzaju... |
Jak wypasc ?- to Ty kupowales bezposrednio czy od kogos innego jeszcze? mowiac szczerze bez tego dokumentu nie powinienes kupic autka ba przysiegly tlumacz nie powinnien przetlumaczyc bez oryginalu.
podalem link wyzej tam masz opisane co i jak - tylko pytanie z kim RDW bedzie chcialo rozmawiac z Toba czy czlowiekiem w ich bazie. |
|
|
|
|
kostner
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 11:38 am
|
|
|
Może opiszę jak mniej więcej auto zostało kupione.
Polak, który kupił auto w Holandii, przyjechał nim na kołach do Polski. Później sprzedał je swojemu koledze, który zrobił wszystkie opłaty i tłumaczenia. Ten z kolei sprzedał auto mi, już z gotowymi opłatami i tłumaczeniami. Na drugi dzień, chciałem je zarejestrować ale okazało się, że nie ma tego papierka. Jest tylko jego tłumaczenie.
Przeszukałem wszystkie możliwe miejsca i nie mogę do teraz go znaleźć. Mam jedynie jego skan, zrobiony przed sprzedażą przez pośrednika i tłumaczenie oryginału, które było zrobione przed zgubieniem dokumentu, no i resztę wszystkich tłumaczeń i papierów.
Rozumiem, że mam skorzystać z tego formularza:
http://burger.rdw.nl/vvk/...20E%200346b.pdf
Możesz poinformować mnie, jak powinienem to wypełnić? Google bardzo słabo tłumaczy. Jeśli będzie trzeba podać dane osoby od której kupiłem auto, myślę, że nie będzie problemów bo Pan sprzedawca raczej współpracuje. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 4:03 pm
|
|
|