Wyższy podatek od dochodu za zbyt długie wyrobienie sofi |
Autor |
Wiadomość |
chandlerr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 7:02 pm Wyższy podatek od dochodu za zbyt długie wyrobienie sofi
|
|
|
Witam!
Chciałem zapytać Was o radę, ponieważ mam pewien problem. Otóż przepracowałem 12 tygodni w Holandii poprzez agencję TT. Dopiero w jedenastym tygodniu otrzymałem numer Sofii. Zaraz po otrzymaniu Sofi wystawiono mi 10 Salarisów i zrobiono przelew. I teraz najważniejsze: w każdym tygodniu, zabrano mi 52% podatku od zarobków!!! Czy oni tak mogą? Przykład: dostaję brutto 214euro, a na podatek idzie 111Euro!!
Mój jobcoach powiedział, że dali mi najwyższy podatek, dlatego, że tak długo czekałem na sofi, a pracowałem. Czy oni mnie przypadkiem nie wykiwali? Bo zastanawiam się czy nie iść z tym do adwokata...
Czy spotkał się ktoś z Was z czymś takim ? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 7:06 pm
|
|
|
teoretycznie moga robic co chca a kase odzyskasz przy rozliczeniu z belastingiem |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 7:10 pm
|
|
|
i nie zabrano 52% podatku, tylko zaliczke na podatek subtelna roznica. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
chandlerr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 6:50 pm
|
|
|
Jak to mogą robić co chcą ? Czy jest tu ktoś, kto zna się na tyle na prawie holenderski, że mógłby mi przytoczyć zdanie, w którym urząd skarbowy (belasting) może pobrać podatek w wysokości 52 % za to, że wyrabiali mi numer sofii 11 tygodni... |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 7:32 pm
|
|
|
chandlerr napisał/a: | Jak to mogą robić co chcą ? Czy jest tu ktoś, kto zna się na tyle na prawie holenderski, że mógłby mi przytoczyć zdanie, w którym urząd skarbowy (belasting) może pobrać podatek w wysokości 52 % za to, że wyrabiali mi numer sofii 11 tygodni... |
czy Ty przeczytales co Marcin napisal? Napisal jasno, ze pobrali ci ZALICZKE na poczet podatku, a nie podatek. Czyli skoro wyrobiles sobie numer BSN, to przy rozliczeniu rocznym zostanie to skorygowane. |
|
|
|
|
osiolek100
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 12:31 pm
|
|
|
Nie ma co panikować. 52% zaliczki na podatek zabrali, w przyszłym roku przy rozliczeniu podatku to odzyskasz. Nic na tym nie stracisz. Dal zobrazowania ty i twoja koleżanka Ala macie taki sam zarobek brutto, założmy ,ze 7000euro, koleżanka ma odprowadzony podatek w wysokości 750euro, a ty 1300euro. koleżanka dostanie 750 euro zwrotu a ty 1300euro.
W sumie zrobili prawidłowo, bo jeśli nie miałas wcześniej sofinumeru nie mogli wysłać do urzędu zgody podpisanej przez ciebie na tzw. heefingskorting, bo tam jest potrzebny twój sofinumer. Tak więc powiedzieli ci prawdę, nie jest to żaden wałek i nie masz sie o co martwić, będziesz miała większą radochę z kaski ze zwrotu podatku w przyszłym roku. |
_________________ chciwość zabija wszystko |
|
|
|
|
chandlerr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 1:49 pm
|
|
|
No, o takie szczegółowe opisanie sprawy mi chodziło. Dzięki wielkie osiołek100 za odpowiedź!
Przy okazji, żeby nie tworzyć nowego tematu mam parę pytań, mam nadzieję prostych, dot. salarisa:
1) Mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest "werknemersbijdrage ZVW" ? W salarisach zawsze miałem najpierw to dodawane, a potem odejmowane jako "Netto werknemersbijdrage ZVW"...
2) Fiscal loon wynosi u mnie ok 4500E, a Totaal bruto loon 4200... czym to się różni ?
3) Loonheffing to podatek, który mi potem w całości zwrócą jak nie przekroczę tam progu 6000E brutto ?
4) i ostatnie - wakacyjne mam wyliczone w godzinach... mam 36h. Czy suma wakacyjnego to 36h * 8,73 (tyle ile mam za 1h) czy to tylko jest wypisane dla wiadomości, a wakacyjne normalnie obliczyć mam 4200*8% ? |
Ostatnio zmieniony przez chandlerr Pon Paź 17, 2011 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 6:39 pm
|
|
|
chandlerr napisał/a: | No, o takie szczegółowe opisanie sprawy mi chodziło. Dzięki wielkie osiołek100 za odpowiedź!
Przy okazji, żeby nie tworzyć nowego tematu mam parę pytań, mam nadzieję prostych, dot. salarisa:
1) Mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest "werknemersbijdrage ZVW" ? W salarisach zawsze miałem najpierw to dodawane, a potem odejmowane jako "Netto werknemersbijdrage ZVW"...
2) Fiscal loon wynosi u mnie ok 4500E, a Totaal bruto loon 4200... czym to się różni ?
3) Loonheffing to podatek, który mi potem w całości zwrócą jak nie przekroczę tam progu 6000E brutto ?
4) i ostatnie - wakacyjne mam wyliczone w godzinach... mam 36h. Czy suma wakacyjnego to 36h * 8,73 (tyle ile mam za 1h) czy to tylko jest wypisane dla wiadomości, a wakacyjne normalnie obliczyć mam 4200*8% ? |
1. oplata za ubezpieczenie chorobowe kazdy to placi
2. teoretycznie tym ze do fiscala wlasnie chyba cos takiego jak ten zvw bijdrage sie dolicza
3. teoretycznie tak
4. 36*8,73e dostaniesz minus podatek |
|
|
|
|
mentorka
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 18 Sie 2009 Posty: 41 Skąd: Gelderland
|
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 8:28 am
|
|
|
sprawa jest prosta według mnie. Nie miałeś sofi numeru, więc pracodawca nie mógł wystąpić dla ciebie o heffingskorting i musiałeś płacić taki wysoki podatek. Dostaniesz wszystko przy zwrocie. Trochę szkoda, że nie teraz ale dostaniesz. |
|
|
|
|
chandlerr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:21 pm
|
|
|
Ok, dzięki...
@mentorka
Tak, wielka szkoda, bo już miałem plany co z tym zrobić... poza tym nie wiadomo jak będzie stało euro w przyszłym roku i czy mi wszystko zwrócą (i kiedy przede wszystkim;/), chociaż chyba powinni...
Dla mnie w ogóle nieporozumieniem jest to, że Tempo Team mi tak zrobiło, że sofii dostałem dopiero w 11 tygodniu pracy... z ich winy tyle musiałem czekać, bo były błędy przy składaniu dokumentów i po mojej interwencji w 5 tygodniu, dowiedziałem się, że muszę jeszcze raz złożyć dokumenty, oni jak każdy wie pracowników mają gdzieś...ciekawe po jakim czasie wypłacą wakacyjne i urlopowe ? Aha, a jarograpf kiedy wystawiają ? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 1:50 pm
|
|
|
wakacyjne to najczesciej w maju dostaniesz, jaaropgraf do konca marca z tego co pamietam |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 8:43 pm
|
|
|
a urlopowe to po 6 tygodniach od zakonczenia pracy (w sumie wakacyjne tez, jesli zakonczyc prace) |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
|