NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie z Essent, ustawianie, odpowietrzanie kaloryfera.
Autor Wiadomość
zonkil 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 4:24 pm   Ogrzewanie z Essent, ustawianie, odpowietrzanie kaloryfera.

Witam wszystkich, wiem ze temat byl wielokrotnie walkowany, ale niestety nie udalo mi sie uzyskac konkretnej odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Od roku mieszkamy w 100 m apartamencie, gdzie nie ma gazu jest tylko prad i woda. Gdy sie wprowadzalismy makler powiedzial nam, ze ogrzewanie mamy z essent (mierzone w GJ) i jesli dobrze go wtedy zrozumialem, jest to jakies ogrzewanie wodne (?) powiedzial tez, ze nie mozemy tego dostawcy zmienic. Rok temu ustawilismy wszyskie kaloryfery na 3 lub 4 i nie wiem dlaczego niektore kaloryfery byly zimne, a niektore grzaly jak szalone. W tym roku chcialbym zrobic to jakos lepiej, bo nie ukrywam ze w zeszlym roku grzaly tak sobie.

1. Czy te kaloryfery trzeba odpowietrzac ? Jesli tak to jak ?

2. Jak najlepiej ustawic ogrzewanie, makler mowil nam ze maja chodzic poprostu wszystkie ale np. na 3. Nie ukrywam, ze nie bylo za cieplo . Wie ktos dokladnie na jakiej zasadzie to dziala ?

pozdrawiam serdecznie

PS. jak mi siejeszcze cos przypomni to dopisze, bo bylo wiecej tych pytan ;-)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 5:52 pm   

zonkil,

wyglada na to ze masz zapowietrzana instalacje co

poczytaj o odpowietrzaniu kaloryferow http://muratordom.pl/inst...je,33_4077.html

skoro moje odpowietrza sie podobnie jak te pokazane w linku to ,te ktore uzytkujesz mniemam ze tez ...
Tak na babski rozum
Essent to firma ktora dostarcza Ci energie elektryczna, woda w kaloryferach jest nia podgrzewana (moja instalacja CO podgrzewa gaz )

poodpowietrzaj radiatory i ustaw je wszystkie na max
a potem dopiero dostosuj wedlug wlasnej potrzeby
nie sugeruj sie tym co mowi wam makler jak zimno to odkrecaj na full

pozdrawiam

( ͡° ͜ʖ ͡°).

zonkil 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 6:46 pm   

Mysle, ze jest tak jak piszesz z tym Essent'em. Wydaje, ze te kaloryfery odpowietrza sie tu za pomoca jakiegos specjalnego klucza

bo, gdy krece tymi "kureczkami" co sa na dole to nic sie nie dzieje.

Mam jeszcze pytanie, czy mozna np. gdy czasem chce zrobic przeciag w domu na pol godziny, zakrecic wszystkie kaloryfery i pozniej wlaczyc je od nowa. Czy to raczej nie ma sensu ?

pozdrawiam serdecznie

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 7:43 pm   

zonkil,

tak masz racje potrzebny jest kluczyk... takie male cos z'' motylkiem'' na koncu

http://www.radiatorenonli...8-p-181057.html
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 20, 2011 7:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 7:55 pm   

Kazdy kaloryfer powinno sie odpowietrzac.Jesli masz automatyczny zawor nie musisz tego robic sam.Jesli zwykly odpowietrzasz kluczykiem,do kupienia za grosze w Gammie lub Praxisie.Na zdjeciu trudno rozpoznac czy odpowietrznik jest automatyczny czy zwykly.Dziwi mnie tylko jedno.Odpowietrzniki montuje sie w najwyzszym punkcie grzejnika,a u Ciebie jest zamontowany na dole.Na chlopski rozum w ten sposob nie da sie odpowietrzyc kaloryfera.Chyba,ze to jakis system z automatycznym odpowietrzaniem ,ktorego nie znam.Specjalista nie jestem.Co do nierownomiernego grzania,to sprobuj skryzowac grzejniki ,tzn. te ktore grzeja mocniej "zdlaw" na regulatorze,a te zimniejsze ustaw na wyzszy bieg.Uwazaj na rachunki, bo z Twojego opisu wynika,ze korzystasz z centralnego na caly blok z licznikiem ciepla.Kryzownie powinno Ci pomoc,ale kontroluj licznik,co bys pozniej nie wyklinal na mnie na forum.

zonkil 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 17, 2011 9:13 pm   

Dzieki Gochna H za pomoc, tak sobie mysle ze moglbym zgrywac glupa i najzwyczajniej w swiecie zadzwonic do spoldzielni i poprosic o odpowietrzenie kaloryferow, place wkoncu servicekosten. Ale znajac zycie jutro nikt mnie nie odwiedzi i bede musial jakis czas poczekac, zrobie to jutro sam jesli uda mi sie owy kluczyk kupic gdzies w Gammie czy Hornbachu.

Mathnl sprobuje je ustawic tak jak mowisz, z tym ze zapomnialem dodac, ze kaloryfery ktore najmocniej grzeja, znajduja sie albo kolo drzwi wyjsciowych albo kolo drzwi balkonowych, ktore defakto czesto sa uchylone (nie pale w domu).

pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 12:32 pm ]
Mam,jeszczejedno pytanie otoz udalo mi sie za pomoca kombinerek odkrecic zarowno kurek u gory jak i u dolu, z obydwoch leci woda, z dolnego poczatkowo brudna i mocnym strumieniem, z gornego poprzez mala dziureczke,powietrza nie slychac. Woda leci do puki nie zakrece. Czy wszystko jest ok ?

pozdrawiam

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 5:39 pm   

Przy odpowietrzaniu dobrze jest zakrecic zawor zasilajacy i wtedy odkrecic odpowietrznik(u Ciebie nakretka u gory kaloryfera).
zonkil napisał/a:
kaloryfery ktore najmocniej grzeja, znajduja sie albo kolo drzwi wyjsciowych albo kolo drzwi balkonowych

I moze wlasnie pompa nie podaje wystarczajaco.Do grzejnikow bardziej od niej oddalonych nie dochodzi lub dochodzi wolniej ciepla woda.

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 09, 2011 3:01 pm   

po co kombinowac jak sie nie ma zielonego pojecia o tych wszystkich grzewczych sprawach? ja wiem, ze dolnego zaworu nie nalezy odkrecac a gorny jest do odpowietrzania. jak leci woda tzn, ze jest dobrze :P
najlepiej zapytac dozorce i ew poprosic zeby przyszedl i sprawdzil... albo wezwac hydraulika.

Robus_1 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Lis 11, 2011 7:13 pm   

Witam,
1.Jesli chodzi o odpowietrzniki to zawsze sa montowane na gorze grzejnika, to czy grzejnik jest zapowietrzony poznac po tym ze nierowno sie nagrzewa jego powierzchnia, prawidlowo gora powinna byc najcieplejsza a dol chlodniejszy ale grzac musi calosc. Jak wspomnial ktos powyzej jesli po odkreceniu odpowietrznika (u gory grzejnika) przy odkreconych zaworach termostatycznych (to te z pokretlami ze skala) leci juz tylko woda to znaczy ze nie ma tam juz powietrza.
2.Nastepnym problemem jest tzw. kryzowanie grzejnikow, ale nie robi sie tego w.w. glowicami tylko na dole grzejnika (na tzw.powrocie) jest specjalny zawor odcinajacy, ktory trzeba odpowiednio wyregulowac (odradzam "kombinowanie" samemu, bo mozna rozregulowac cala instalacje)
3. Glowica termostatyczna ( ta ze skala ) ma za zadanie utrzymywac temperature w danym pomieszczeniu na zadanym poziomie, cyfry 3-4 oznaczaja najczesciej tzw. temp. komfortu czyli ok.21'C (bywaja inaczej wyskalowane). Zamyka ona i otwiera przeplyw wody w danym grzejniku.
4. Jesli chodzi o wietrzenie to jesli sie dysponuje wlasnym kotlem c.v. (nie w tym przypadku jesli dobrze zrozumialem) nalezy zmniejszyc zadana temperature na czas wietrzenia aby kociol nie grzal niepotrzebnie, natomiast w tym przypadku nie bardzo jest sens latac wszedzie i zakrecac. Con wazne, nie nalezy wyziebiac pomieszczen wiecej niz o ok. 5'C od temp. normalnej, bo wyziebiaja sie wtedy sciany co jest tylko pozorna oszczednoscia, pozniej musimy spowrotem to utracone cieplo dostarczyc na ogrzanie scian.

Mam nadzieje ze nieco naswietlilem temat, jesli bylyby jeszcze pytania odnosnie systemow ogrzewania, chetnie sluze pomoca :039:

ggregorii 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 19, 2011 4:44 pm   

Witam a ja mam następujący problem. Odpowietrzałem grzejniki i ubyło mi wody jest teraz 1 bar a było ponad 2. Na zdjęciach mój piecyk i mam pytanie w jaki sposób dopuścić wody do obiegu bo nie widze żadnego kraniku itp... .Bo raczej piecyk sam sobie nie dobierze????. Pozdrawiam.

:039:

Robus_1 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Gru 19, 2011 5:49 pm   

To jest ten zawor z czerwona raczka na dole przy tej plastikowej butelce ;-) o ile dobrze widze. Te 2 srebrne grube rurki to obieg ogrzewania po lewej powinna byc ciepla woda wyplywajaca z kotla do grzejnikow a z przwej powrot i tam jest wlasnie polaczenie z instalacja zimnej wody uzytkowej. Standardowo cisnienie powinno wynosic ok. 1,8 bar...
Pozdr
Robert :039:

ggregorii 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 20, 2011 2:44 pm   

Robus_1 napisał/a:
To jest ten zawor z czerwona raczka na dole przy tej plastikowej butelce o ile dobrze widze. Te 2 srebrne grube rurki to obieg ogrzewania po lewej powinna byc ciepla woda wyplywajaca z kotla do grzejnikow a z przwej powrot i tam jest wlasnie polaczenie z instalacja zimnej wody uzytkowej. Standardowo cisnienie powinno wynosic ok. 1,8 bar...
Pozdr
Robert

No ok ale skoro mówisz że to ten zawór to wychodzi na to iż żeby dolać wody należy podłączyć przewód gumowy i porostu dolać z kranu bo ten czerwony zawór się tam właśnie kończy dalej nic nie ma. Czy dobrze myślę ??? Dodam że jak piecyk zaczyna grzać to ciśnienie rośnie do 1.5 b
Ostatnio zmieniony przez ggregorii Wto Gru 20, 2011 2:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Robus_1 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Gru 20, 2011 7:25 pm   

ggregorii napisał/a:

No ok ale skoro mówisz że to ten zawór to wychodzi na to iż żeby dolać wody należy podłączyć przewód gumowy i porostu dolać z kranu bo ten czerwony zawór się tam właśnie kończy dalej nic nie ma.

Na zdjeciu tego wlasnie nie widac, czasami jest tam podlaczona rurka z woda z sieci, ale skoro mowisz ze "nic tam nie ma" to na 100% jest wlasnie "zawor napelniajacy" i tak jak slusznie sie domyslasz trzeba wezem napelnic wode z sieci miejskiej (kranu).
Jesli chodzi o cisnienie, nie wiem jak jest dokladnie w twoim kotle, ale stanadardowo (przytaczam to z pamieci, ew. musisz pogooglac) cisnienie musi byc powyzej 0,5bar i ponizej 2,5 bar (powyzej 3 bar woda zacznie byc wyrzucana przez zawor bezpieczenstwa), kotly maja zabezpieczenie i jesli cisnienie przekroczy dopuszczalne wartosci - kociol sie wylaczy i ew. wyswietli kod bledu. W twoim przypadku nie ma problemu ;-) .
Pozdr

ggregorii 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 20, 2011 7:58 pm   

No w przypadku uzupełnienie to jak to dokładnie się robi. Chodzi mi czy podczas uzupełniania mam odkręcić i dolać czy też odpowietrzniki maja być odkręcone ????

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Gru 21, 2011 7:45 pm   

ggregorii, patrz tu

http://www.youtube.com/watch?v=BGgMknsi8Uo

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu