Zabieg w Polsce/ubezpieczenie w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
zaf
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:09 am Zabieg w Polsce/ubezpieczenie w Holandii
|
|
|
Witam,
mam dosc spory problem. Jakies 2 miesiace temu stluklem sobie kolano. Stalo sie to w Polsce na wakacjach, od tamtej pory mi puchnie,podleczylem to lekami pare wizyt u lekarza i bylo okej.
Po jakims czasie znow kolano zaczelo sie odzywac. Mialo to juz miejsce w Holandii, po tygodniu odpoczynku wrocilo do normy. Zaczalem pracowac, po dwoch dniach pracy fizycznej znow ten sam problem ;/
Huisart zalecil rehabilitacje ktora nie pomogla, wrecz odwortnie. Na wizyte ortopedy musialem czekac 3 tygodnie. Udalem sie do szefa firmy w ktorej jestem zatrudniony, i powiedzialem mu o sytuacji. Stwierdzilismy, ze lepiej i szybciej bedzie jak wyjade do Polski i tam zalatwie to prywatnie.
Powoli zaczely sie schody.
Zrobilem w Polsce USG, rezonans wyszly problemy z lakotkami i jakies drobne torbiele.
Wszystkie badania i wizyty byly prywatne.
Jestem umowiony teraz na artroskopie kolana, ale zeby to zrobic musze zaplacic 3500 PLN. (prywatnie)
Jestem ubezpieczony w Holandii w CZ. Place skladki. W Polsce nie jestem ubezpieczony, a powiedzieli mi w NFZ, ze z moim ubezpieczeniem tylko nagle przypadki moga leczyc. I do tego potrzebny mi jakis druk e106.
Obawiam sie, ze mimo iz place w NL ubezpieczenie w Polsce nie uda mi sie zrobic zabiegu na NFZ, tylko prywatnie co kosztuje sporo.
pytania moje brzmia:
czy ubezpieczona osoba w Holadnii ma te same swiadczenia w Polsce ?
jak mozna to ominac ?
Czy lepiej zeby zwolnili mnie z pracy i zarejestrowac sie w Polsce i wykonac zabieg ?
dziekuje za wyrozumialosc |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 4:01 pm
|
|
|
dlaczego nie zadzwonisz do CZ z pytaniem czy pokryja ci tak operacje?? |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 6:12 pm
|
|
|
dlaczego nie zrobisz zabiegu w nl? |
|
|
|
|
zaf
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 7:45 pm
|
|
|
Dlaczego nie zrobie w NL?
szczerze wole polskie lecznictwo, wole zeby w kolanie grzebal mi polski specjalista.
czyli trzeba by zadzwonic i co tu wziac fakture czy jak ? |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 11:19 pm
|
|
|
zaf napisał/a: | Dlaczego nie zrobie w NL?
szczerze wole polskie lecznictwo, wole zeby w kolanie grzebal mi polski specjalista.
czyli trzeba by zadzwonic i co tu wziac fakture czy jak ? |
Taki argument to nie argument
Gdyby ojciec nie uciekl (prawie doslownie) z gabinetu pana ortopedy w Poznaniu to by nogi nie mial. Poszedl tam z bolami kolana, a wyszedl z wyrokiem smierci.
A ze bole sie nie pogarszaly to to tak zostawil, az do domemtu kiedy przeciazyl kolano. Poszedl do rodzinnego w NL, rodzinny skierowanie dal do ortopedy sportowego, polecil nawet szpital, ktory sie specjalizuje w takiego typu przypadkach (Het Rijland Ziekenhuis). I okazalo sie ze lekotke mozna naprawic, a narosl w kolanie to nie nowotwor tylko pozostalosci po zerwanych wiazadlach prawie 20 lat temu 4ry wizyty, jeden dzien w szpitalu (2 wizyty przed, 2 po), kolanko prawie jak nowe, a tata zastanawia sie nad zoperowaniem drugiego, ktore tez mu zaczyna coraz bardziej doskwierac Ot taka, anegdotka.
Wracajac do placenia, w FBTO jest tak, ze wysylasz zapytanie do ubezpieczalni (najlepiej listownie, zeby miec na papierze w razie co), ze chcesz wykonac zagranica taki i taki zabieg i wtedy oni ci daja odpowiedz czy beda to refundowac. Jesli nie masz dokumentacji z NL od lekarza, to najprawdopodobniej odmowia Ci pokrycia kosztow zabiegu.
Jesli masz dokumentacje i lekarz stwierdza to samo i masz pozwolenie od ubezpieczalni to wtedy jedziesz do Polski na zabieg, placisz za niego, wracasz do NL, wysylasz fakture do ubezpieczalni, a oni ci w przeciagu xx dni zwracaja kase (o ile cena zabiegu w PL nie przewyzsza ceny w NL, jesli cena w PL jest wyzsza to wtedy dostaniesz tylke ile wynosi koszt zabiegu w NL, jesli nizsza, to pokryja wszystko).
A na wizyty kontorolne tez masz zamiar jezdzic do PL? Bo watpie, ze znajdziesz w NL lekarza, ktory bedzie chcial przeprowadzic wizyte kontrolna nie znajac pacjenta i historii i przypadku.
No i jeszcze sprawa z papierami do arbo. Zastanow sie, czy nie robisz sobie pod gorke chcac isc na latwizne |
|
|
|
|
|
|