Przesunięty przez: Duuvelke Sob Lis 14, 2009 11:09 pm |
Mandaty ... leca do Polski |
Autor |
Wiadomość |
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 11:21 am
|
|
|
mooolina, ciężko będzie. To że nie miałas kwitka za szybą, to nie znaczy, że mandatu nie dostałas. Równie dobrze ktos ciekawski mógł go sobie wyciągnąć. Ostatnio znajomy dostał mandat, i zauważył go dopiero jak włączył wycieraczkę, żeby przetrzeć szybę. Poza tym, jak pisał wyżej m4rcin, m4rcin napisał/a: | skontatkowac sie z Gemente - raczej powinni miec zdjecie auta (w Delft i Amsterdamie widze regualrnie jak przy mandacie robia fotki) | Powinnas chyba od tego zacząć. |
|
|
|
|
mooolina
Poczatkujacy mooolina
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 6:12 pm
|
|
|
dlaczego od razu nie wysyłają tych zdjęć? |
_________________ "Contra spem spero" |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
mooolina
Poczatkujacy mooolina
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2011 6:22 pm płatność w holandii
|
|
|
czy znalazł by się ktoś tak uprzejmy i pomógł mi w płatności za ten mandat. posiadam konto w abn amro. a nie chciała bym popełnić jakieś gafy.
gdzie mam wpisać "z odnotowaniem znaku płatności" (11 cyfr)
naam czy omschrijving |
_________________ "Contra spem spero" |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2011 6:42 pm
|
|
|
w opisie przelewu |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
mritek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 11:06 pm
|
|
|
Może ktoś mi pomoże/doradzi raczej co z manadatem za parkowanie zrobić. Otóż sprawa wygląda następująco: mieszkam dosłownie od tyg w Voorburgu gdzie obowiązuje niebieska strefa za parkowanie . Ci co mieszkają w Voorburg to wiedzą. Jak wjeżdzam do Vorrburg z autostrady to jest postawiony znak informacyjny z symbolem "tarczy zegarowej (Parking)" 8-17, max 1h [ Dodano: Pon Lis 07, 2011 11:26 pm ]. Dzisiaj dostałem mandat za prakowanie mimo, że miałem tą tarcze zegarową do parkowania ustawiona na g 9.00 - więc do 10.00 mogłem spokojnie parkować. Na blankiecie jest wystawiona godzina 9:43 i za co wystawiony mandat: "geen parkeenschift".
Nie rozumiem dlaczego dostałem mandat skoro miałem tarcze do parkowania. bo jakiś życzliwy Wiatrak zadzwonilł na P. Czy mogę żądać od Policji Voorburg zdjęcia samochodu. A jeżeli nie mają zdjęcia to jest szansa, że anuluja mandat ?
Przeglądałem ten wątek i ktoś pisał, że w Amsterdamie i Delft robią zdjęcia samochodom zaparkowanym bez kwitu parkingowego? A jeżeli ten cieć co sprawdzał samochody na prakingu nie zrobił fotki to jak udowodni, że niby nie miałem tarczy zegarowj do parkowania? Skoro ją miałem i akurat ustawiona na 9 a tak jaki pisałm wyżej godz. wystawienia mandatu jest 9:43[/b]
A w sprawie wyjaśnień tego manatu to mam iśc do Gemeente czy do Politie? |
Ostatnio zmieniony przez mritek Pon Lis 07, 2011 11:38 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 1:25 am
|
|
|
Na kwitku z mandatem na dole powien byc numer telefonu gdzie trzeba zadzwonic w sprawie 'reklamacji' mandatu. Jak nie ma to kontakuj sie z gemente |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
clauditka
Nieśmiały użytkownik clauditka
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 6:32 pm
|
|
|
mritek a nie jest czasem tak,że ustawiamy godzine o której wracamy, powinieneś ustawić godz.10, ??i może stąd ten mandat?(ale mogę się mylić) |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 10:46 pm
|
|
|
clauditka napisał/a: | mritek a nie jest czasem tak,że ustawiamy godzine o której wracamy, powinieneś ustawić godz.10, ??i może stąd ten mandat?(ale mogę się mylić) |
nie ustawiasz godzine parkowania.. |
|
|
|
|
mritek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2011 1:31 am
|
|
|
Dodam, że dzisiaj tj wtorek też widziałem ciecia parkingowego, tylko tym razem był "normalny"- tzn nie wypisał mi mandatu, że niby "geen parkenschift" bo nic nie miałem za wysieraczką-no, zawsze ktoś ciekawski mógł wyiągnąć. dzisiaj zamierzam wyjaśnić sprawe w Gemeente. Nie poprostu pokażą mi zdjęcie mojego auta, że nie mam trczy parkingowej ustawionej na 9.00 za szybą... bo zdjęcia pewnie typ co sprawdza prakingi nie robił.
[ Dodano: Wto Gru 13, 2011 12:44 am ]
ogrzewam temat dalej. Napisałem odwołanie do Gemeente Leidschendam-Voorburg i wysłałem. W odpowiedzi dostałem maila którego skopiowałem z worda:
Medewerker Verkeer/ Apv
Gemeente Leidschendam - Voorburg
M.Oosterlaken.
Konigin Wilhelminalaan 2
2264 BM Leidschendam-Voorburg
Geachte heer A. M,
Naar aanleiding van het alhier ingekomen schrijven van 28 november 2011,PV- nummer
7 november 2011 om 09.43 uur.
Verklaar ik M. Oosterlaken Nasierkhan, Verkeer / Apv medewerkerster in dienst van de gemeente Leidschendam-Voorburg het volgende,
Bij het uitschrijven van de Aankondiging van Beschikking, op 7 november 2011 om 09.43 uur lag er geen parkeerschijf / parkeer ontheffing in het motorvoertuig.
Ik ben van mening correct gehandeld te hebben, mocht u niet eens zijn kunt u in bezwaar aantekenen bij de Officier van Justitie.
De verbalisant 9312.
M. Oosterlaken - Nasierkhan.
z Tego co sobie przetłumaczyłem, to odpisał mi chyba typ co chodził i sprawdzał parkingi. Napisal oświadczenie, że "parkeenschift"-tu nie miałem. (I już) .
A wiem, że miałem ten cholerny "parkeenschift" ustawiony na właściwą godzine. Nie wiem gdzie teraz powinienem pisac odwołanie- względnie do jakiej instytucji?
Bo te odwołanie zaadresowałem i wysłalem poczta do Gemeente Leidschendam-Vorburg.
Może mi ktoś pomoże i wie gdzie to wysłać. Bo ja tez mogę przecież napisać sobie oświadczenie, że miałem ten parkeenschift.
[ Dodano: Wto Gru 13, 2011 12:46 am ]
Kto to jest ten Officer van Justitie??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 7:32 pm
|
|
|
przeniesione
aln napisał/a: | Witam,
Ponad rok temu zostałem zatrzymany przez policję holenderską w okolicy Venlo za zbyt szybką jazdę, zmierzyli mi prędkość suszarką, ale mandatu nie dostałem na miejscu, tylko pocztą do domu w Polsce po miesiącu. Szczerze mówiąc olałem ten mandat no i po następnym miesiącu jeszcze raz przyszedł ten sam na tą samą kwotę. Kolejny raz nie zapłaciłem go i do tej pory już żadnego pisma. Czy ten mandat uległ przedawnieniu? czy mam się spodziewać kolejnych pism i jak to się ma do polskiego prawa czy będą go jakoś ściągać przez polskie urzędy?
Mało tego byłem jakiś czas temu w Rijssen i miałem rutynową kontrolę wykonaną przez Policję no i wzięli mój dowód, prawo jazdy i nic nie mówili o nie zapłaconym mandacie, więc sam nie wiem co jest grane. W Niemczech przy kontroli jak masz nie zapłacony mandat to zaraz to wychodzi w momencie sprawdzenia twoich danych os.
Czy ktoś wie co z tym mandatem się stało? |
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 7:33 pm
|
|
|
przeniesione
nuta napisał/a: | hehe no jak poczekasz jeszcze troche, to sie nie zdziw jak komornik zapuka, nic nie bedzie przedawnione na pewno. jak zlapiesz jeszcze jeden i tez uznasz go za przedawnionym, to przy 3 mandacie, albo placisz z gory wszystkie 3, albo klema na kolo (koszt sciagniecia cos okolo 400e), albo lawetka. |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
aln
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 9:19 pm
|
|
|
Jest mi to ktoś na to w stanie odpisać? |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 9:27 pm
|
|
|
Manadat napewno nie jest przedawniony, ponieważ dostałeś list po miesiącu. Jakby wychodził z takiego założenia, że jak dwa razy nie zapłaci to manadat jest przedawniony to system byłby wadliwy. Nie zdziw się jak w rocznym rozliczeniu z fiskusem, gdy będziesz miał nadpłatę podatku nie potrącą Ci tej kwoty mandatu... Który na pewno nie będzie w takiej wysokości jak w 1 i 2 liście.
Teraz to tylko głośno myślę. Mnie rodzice nauczyli najpierw rachunki i opłaty, a później co do gara włożyć - nie odwrotnie. |
|
|
|
|
aln
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 9:31 pm
|
|
|
Mandat też nie może rosnąć w nieskończoność, zobaczymy. W końcu go kiedyś zapłacę jak mi wyślą kolejne pismo |
|
|
|
|
|