Rejestracja auta z LPG - z PL do NL !!! |
Autor |
Wiadomość |
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 4:48 pm Rejestracja auta z LPG - z PL do NL !!!
|
|
|
Witam, pare dni temu kupilem auto w polsce, jest to stare auto ale z uwagi ze bez podatku a wiec belastingvrij w nl nie zastanawialem sie dlugo i postanowilem kupic i przerobic na holenderskie tablice, jest to benzyniak, 2 dni temu zrobilem przeglad auto nie posiadalo instalacji gazowej,
Dzis zostala wstawiona, jednak dowod rejestracyjny oraz tablice sa jeszcze tego poprzednuiego wlasciela,
Pytanie brzmi :
Czy majac jakis dokument a wiec umowa kupna sprzedazy oraz papier dokumenty faktyury z wstawienia firmy gazowej LPG do tego auta wystarczy do zarejestrowania go w holandii?
Gdy bylem w wydziale komunikacji powiedziala ze bez problemu moge jechac i RDW z nimi sie polaczy co i jak i zabierze i wyda nowe tablice rejestracyjne ze jest to unia europejska i takie formallnosci przesylaja miedzysoba .
JEdnak jak to yglada teraz z sytuacja LPG o to sie nie zapytalem, a doszedlem do wniosku wczoraj ze chce inastalacje, a na dzis juz nie bylo kolejek tak sie zlozylo , czy potrzebuje fgakture na moje nazwiko czy na poprzedniego wlascieila auta . ? To jeszcze moge zmienic.
Czekam na odpowiedz. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 7:42 pm
|
|
|
tmthomasmerc,
Kod: | De belastingvrijstelling voor oldtimers wordt per 1 januari 2012 bevroren |
od stycznia 2012 zmieniaja sie przepisy dotyczace starych aut warto poczytac
http://www.oldtimernederl...nbelasting.html
http://auto-en-vervoer.in...nbelasting.html
ps .a nie jest czasem tak ,ze potrzebny jest holenderski certyfikat na zainstalowana w tym aucie instalacje gazowa ? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Paź 25, 2011 7:57 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 9:03 pm
|
|
|
Nie przed wyjazdem dzwonilem do rdw, i jesli nie jest g3 to normalnie masz 300% natomiast ze jest zwolniony z podatku takze ani 150 ani 300 nie placisz, i co najlepsze jesli mam wazny polski przeglad nie musze ponownie go robic w holandii tak mnie poinformowali w rdw pooprzez maila oraz telefonicznie, tylko teraz mam przeglad ale wstawilem lpg i mam faktury pisma nr vin na nim widnieje nie wiem jak ma to sie przy przerejestrowaniu z pl do nl, bo dowod jak wspomnialem nie moj, musi bys jakies wyjscie abym nie musial chyba rejestrowac na siebie czekac znow miesiaca az mi wydadza dowod oraz oplacac tablice na moje miasto po to by po 2 dniach je zdjac i zalozyc zolte zupelnie w innym kraju. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 9:15 pm
|
|
|
auto musisz miec starsze niz 87 rok |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Paź 25, 2011 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 9:22 pm
|
|
|
Tak zgadza sie mam z 86 roku , |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 1:15 pm
|
|
|
no tak auto ma byc starsze niz 25 la aby bylo jako wegenbelastingvrij, ale cos mi sie wydaje ze to auto ma byc 25 lat w Holandi!!!
A nie jakos 25- letnie sciagniete co NL...
Kolego jestes pewny iz auto swierzo zaimportowane potraktuja jako oldtimer???
Cos mi sie wydaje ze nie!!! |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 1:37 pm
|
|
|
zobacz na marktplaats ile jest MB190 vegenbelastingvrij na nowych numerach (z jedna cyfra z tylu) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 1:49 pm
|
|
|
oke, wiec nie mialem racji....sory |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 4:24 pm
|
|
|
Dzis bylem w wydziale komunikacji w poslce i powiedzieli ze powinno odbyc sie bez problemu z tym ze pozniej przetlumaczone dokumenty musze przeslac do tamtego wydzialu komunikacji i ubezpieczalni w ktorej jest teraz ubezpieczony samochod, co do wbica w dowod tez powiedzieli ze powinny wystarczyc faktury i dokumenty ktore dostalem podczas instalacji gazu w polsce i tam okazac je wraz z dowodem oraz umowa kupna sprzedazy waidomo przetlumaczona na miejscu tam dla rdw i powinno byc bez problemu tak w/g polskiego wydzialu komunikacjni sprawa wyglada jak bedzie dowiem sie nie bawem. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 4:42 pm
|
|
|
tmthomasmerc,
Cytat: | Dzis bylem w wydziale komunikacji w poslce i powiedzieli ze powinno odbyc sie bez problemu |
no nie wiem nie bylabym tego taka pewna , w zeszlym tygodniu maz kolezanki przyjechal tu ich volvo w Polsce zalozono mu instalacje gazowa
zrobil to z z mysla ze po tym, przerejestruje auto, by sie juz nikt nie czepial ,ze jezdzi na polskich blachach
od czwartku nie moze sie dogadac z RDW twierdza ,ze nie otrzyma holenderskich tablic poki nie uzyska holenderskiego certyfikatu na G3
byl w kilku punktach (mowi ze zrobil juz jakies 500 km) w ktorych instaluja gaz i na jego nieszczescie nigdzie nie chca sie zgodzic na wydanie takiego pisma i co teraz ? no facet jest zalamany ,zastanawiamy sie czy to nie jest z ich strony naginanie przepisow pod ta ostatnia nagonke na Polakow,albo facet ma pecha
dlatego tez wczoraj wspomnialam o tym certyfikacie na instalacje gazowa
no i jak to rozumiec ...? z tego co piszesz wynika ze RDW nie robi trudnosci ... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Paź 26, 2011 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 8:49 pm
|
|
|
Gochna,
Bo on pewnie zalozyl sobie zwykly gaz ale w zakladzie ktory nie ma uprawnien do wydawania certyfikatow G3, ktore sa honorowane w europie...w PL jest tylko kilkanascie takich zakladow.
Poza tym holendrzy moga wyjsc zalozenia "nie chciales u nas to teraz sobie samemu zalatw" - to samo widzialem w PL - gdzie facet powiedzial prosto w oczy klientowi: " chcialo sie Panu jechac do katowic z wawy aby zaoszczedzic 300zl to niech sobie Pan teraz radzi"... |
|
|
|
|
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 11:26 pm
|
|
|
Tak mi mowili w wydziale komunikacji w PL,
Bedac tutaj w RDW przed weekendem tez nie robili wiekszego problemu poza tym aby sobie zajac kolejke paru dniowa na spoktanie, poprzez internet i jakos nie straszyli co i jak bedzie .
P.S Auto to bedzie rejestrowane jako belastingvrij poniewaz ma powyzej 25 lat, co za tym idzie nie ma reguly czy to G3 czy LPG jest po prostu VRIJ .
Byc moze ktos kto chce aby mu liczyli 150% podatku a nie 300% to bierze sie za g3 w tym przypadku dla mnie to wszystko jedno , no poza tym ze lpg zwykle tansze dla mnie do wstawienia .
Papiery dokumenty sa, a jak bedzie sie okaze na dniach dam znac na pewno jak sie to ma w rzeczywistosci. |
|
|
|
|
Ronin15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 1:35 am
|
|
|
tmthomasmerc napisał/a: | Tak mi mowili w wydziale komunikacji w PL,
Bedac tutaj w RDW przed weekendem tez nie robili wiekszego problemu poza tym aby sobie zajac kolejke paru dniowa na spoktanie, poprzez internet i jakos nie straszyli co i jak bedzie .
P.S Auto to bedzie rejestrowane jako belastingvrij poniewaz ma powyzej 25 lat, co za tym idzie nie ma reguly czy to G3 czy LPG jest po prostu VRIJ .
Byc moze ktos kto chce aby mu liczyli 150% podatku a nie 300% to bierze sie za g3 w tym przypadku dla mnie to wszystko jedno , no poza tym ze lpg zwykle tansze dla mnie do wstawienia .
Papiery dokumenty sa, a jak bedzie sie okaze na dniach dam znac na pewno jak sie to ma w rzeczywistosci. |
Pare miesiecy temu tez przymierzylem sie do zakupu jakiegos diesla Oldtimer'a sprzed '86 w PL z zamiarem zarejestrowania go w NL. Szukalem czegos co nie bedzie razilo swoim stanem technicznym jak na swoj wiek, wiec wybor padl na MB lub Golf MK2 , lub 1., ktore na pewno jeszcze dlugo beda widoczne na drogach.
Niestety jak przejzalem motoogloszenia w PL,okazalo sie ze wszystkie diesle z tych lat wywialo , a zostaly tylko zardzewiale skladaki lub te w niezlym stanie, ale z cena rowna tym w NL. Co jakis czas przegladam ogloszenia i czasami mozna natknac sie na niezla "perelke", ale niestety w benzynie z LPG.
Dlatego ciekawy jestem jak poradziles sobie z tym LPG.
PS. Wiem ze czasu zostalo niewiele , ale ojciec kolegi ma takie cacko w wersji GL w garazu i bardzo kusi wygladem |
Ostatnio zmieniony przez Ronin15 Czw Gru 01, 2011 1:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tmthomasmerc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 7:39 pm
|
|
|
»WItam , dlugo nie odpisywalem ze wzgledu zapomnienia hasla .
Jednak odnalazlem haslo i chce odpowiedziec jak to wygladalo.
Przyjechalem autem z polski, pojechalem do RDW na ogledziny itd, wszystko bylo ok tyle ze nie mialem adnotacji LPG w dowodzie rejestracyjnym i zaczeli sprawdzac mi instalacje czy dobrze podlaczona papiery itd, a wiec papiery od butli gazowej najwazniejsze i do kiedy termin, u mnie akurat przyczepili sie ze mialem w butli od kola zapasowego i butla od spodu jest za blisko rury wydechowej i ze jak sie nagrzeje moze dojsc do wybuchu gdzie wp olsce nikt na to by nie zwracal uwagi, butla ma swoje zabiezpiczenie plus jest blacha ktora je i tak i tak odlacza od siebie, ale im to nie pasowalo ...... po czym pojechalem zrobilem aluminiowym kawalkiem dookola , i przyjechalem nastepnegop dnia ponownie placac 26 eur, i juz przeszlo bez problemu.
Najlepsze albo najzabawniejsze to to ze dowod rejestracyjny nie byl na mnie bo kupilemn auto od goscia w polsce i dopiero potem wlozylem instalacje, a wiec dalem dowod rej. w okienku i ona wszystko z dowodu spisywala odemnie nawet ani dowodu ani prawa jazdy nie wziela, takze dowodu nie dostalem spowrotem zostal odeslany przez nich do polski oraz poinfromowali polske o zmianie kraju auta.
To tyle, jesli choidzi o LPG wiec najwazniejsze papiery od butli i reszta idzie gladko parenascie minut i sprawdzone,
Dodam ciekawostke dla tych ktorzy nie wieddza, jesli posiadasz aktualny przeglad z polski np zrobiony tydz temu i jest wazny przez koljeny rok jest takze honorowany w holandii, i nie musisz robic apk, tak zrobilem z moim drugim autem dieslem takze mercedesem, nawet nie spojrzeli na swiatla ani hamulce ani nic, bo pokazalem wyciag z przegladu polskiego, a nie mialem akurat zarowki od wstecznego a ze jest tak sie wjezdza przodem i wyjezdza przodem z drugiej storny wiec nawet nic nie sprawdzili, i to w takim kraju jak NL.
Oni juz tam maja w komputerze przyklady dokumentow i nic nie trzeba tlumaczyc widza date na papierze i to najwazniejsze.
Trwalo to zaledwie 4 min tylko sprawdzili numer vin czy sie zgadza pod maska to tyle. » |
|
|
|
|
|