NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak uzyskać kinderbudget za 2010rok
Autor Wiadomość
Monikka 79 
Poczatkujacy
Monikka79

Wysłany: Śro Paź 26, 2011 2:52 pm   jak uzyskać kinderbudget za 2010rok

Witam, bardzo proszę o pomoc i udzieleniu mi kilku wskazówek jak otrzymać kinderbudget z belastingdienst, dodam,że należy się on nam na naszą córeczkę(taką informację otrzymaliśmy z SVB, dodam,że pieniążki z SVB już również dostaliśmy).W lutym tego roku wróciliśmy na stałe do Polski, mija dzień do którego mieliśmy czekać na informację z belastingdienst zaczynamy działać sami ale nie wiemy od czego i jak zacząć, holenderski znamy na poziomie komunikatywnym ale na stronie toeslagen. nl już sobie nie radzimy ..niestety nie wiem jaki wniosek mam wypełnić jak się do tego zabrać, bardzo proszę o informację. Jeśli ktoś będzie w stanie nas pokierować od czego zacząć i jak to wygląda będziemy wdzięczni :039:

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Paź 26, 2011 3:07 pm   

watpie zebys mogla wystapic o kindgebonde budget 2010... bo z tego co wyczytalam na stronie toeslagen... to juz nie mozna wystepowac za rok 2010... jedynie jesli dostalo sie odroczenie rozliczenia sie za rok podatkowy 2010. Tak wiec pytanie czy takowe odroczenie dostaliscie?? ty albo twoj partner?

cytat:
Ik wil nu nog kindgebonden budget aanvragen over 2010

U kunt alleen nog kindgebonden budget 2010 aanvragen als u of uw toeslagpartner uitstel heeft voor de aangifte inkomstenbelasting 2010. U kunt dan nog kindgebonden budget 2010 aanvragen tot de datum dat het uitstel afloopt.
http://toeslagen.nl/parti...ndenbudget2010/

Monikka 79 
Poczatkujacy
Monikka79

Wysłany: Śro Paź 26, 2011 3:43 pm   

właśnie nic nie dostaliśmy poza pismem z SVB ,że mamy się dowiadywać kiedy dostaniemy kinderbudget z belasting jeśli oni nie dadzą nam znać do 27października...to jutro.. więc dlatego zapytałam bo nie mam pojęcia jak zacząć by uzyskać te pieniądze a ,że się nam należą to wiemy , ostatnie papiery które otrzymaliśmy z svb tłumaczyła nam znajoma która mieszka w Holandii 20lat a była w Polsce akurat..z SVB też się ociągali by zapłacić ale w końcu zapłacili i napisali że przesłali nasze dokumenty do belasting

[ Dodano: Sro Paź 26, 2011 9:11 pm ]
naprawdę nikt nic nie wie...?

osiolek100 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:47 am   

27 październik to dzisiaj. to nie ma tak źle, może poczta przyjdzie w ciagu następnych kilku dni? Czy urząd skarbowy posiada państwa właściwy adres? żeby się nie okazało,ze decyzje zostały wysłane, ale na inny adres. Takie małe podstawy. Wrócilisśmy z Holandii???? Czyli kto, pani i pani partner/ mąz? Czy państwo byli tam zameldowani? Warto wziać najpierw za telefon zadzwonic do Belastingu i wybadac sprawę. Może warto skorzystać z pomocy osoby/firmy, która zajmuje sie takimi sprawami... Jest pani pewna ,że należy się wam KGB? Może w 2010 roku pracowaliście razem w NL i wasze dochody są takiej wysokości, że się wam KGB nie należy lub jest to tak niska kwota,ze nie warto sie o nią "bić"? Jeśli się wam należy KGB to jest duża szansa na uzyskanie go. Jeśli zapyanie o rodzinne było złożone w 2010 roku lub przed upływem 30 marca 2011 roku,to w takim przypadku termin 30 marca na złożenie zapytania o KGB nie ma odniesienia. Warto się zorientować,czy bedzie KGB wypłacało wam SVB czy Belastingdienst. SVB? = tak, bo czasami zarza się ,że kwotę KGB na dany rok Belastingdienst przelewa do SVB i to właśnie ten drugi urząd rodziela ja kwartalnie dodając odpowiednią kwotę do zasiłku rodzinnego. Warto wiedziec,ze jeśli KGB za rok 2010 wynosi mniej niz 24 euro na rok , nie bedzie on wypłacany. Wysokosc KGB jest ściśłe związana z wysokością uzyskanych dochodów(zresztą jak wszystkie dodatki). Warto więc najpierw zweryfikowac swoje dochody, zobaczyc czy w ogóle sie należy, a następnie dopiero myslec o ewentualnych sumach.
Jest możliwe odzyskanie KGB za rok 2010. Przykład zapytanie o KGB wysłane w maju tego roku, odpowiedź odmowna- według urzędu osoba pobierająca zasiłekj rodzinny, a osoba starająca sie o KGB to dwie różne osoby- odwołanie, poparte decyzja SVB, po kilku tygodniach przyznane KGB za rok 2009, 2010, 2011. Warto dodac, że za rok 2009 przyszło juz również definitywne rozliczenie na 0, czyli jest ok. Było siemo co bic bo były to kwoty (około) za rok 2009=850 euro, 2010= 1100 euro, 2011=1100euro.
Trochę dobrej woli, drążenia tematu, dzwonienia(raczej dużo), pisania....
SVB się ociągało???. SVB sie nie ociąga, czasami na przeanalizowanie przypadków, potrzebuja troche więcej czasu, tym bardziej jeśli chodzi o obcokrajowców. Czas oczekiwania może byc różny, dużo zależy też od polskich urzędów w jakim tempie pracują, jak szybko są w stanie wysłać dokumenty do SVB, dużo zależy też od poszczególnej sytuacji życiowej wnioskodawcy i jego postawy. Są sprawy, że zasiłek rodzinny jest przyznawany po 3 miesiacach, ale są i takie , które sie ciagną rok , a nawet 18 miesięcy. Prosze tego nie brac do siebie- znam osoby , które bardzo lekko podeszły do tematu zasiłku rodzinnego, myślały ,ze złożenie jednego wniosku wystarczy, a jak trzeba było jeszcze jakieś dokumenty powypełniać i wysyłać, to wszyscy byli winni , w szczególności SVB, tylko nie oni, bo to niesprawiedliwe, bo kolega dostał po 3 miesiacach,,,itd. Są takie , a nie inne regulacje i jako pytajacy, trzeba sie do nich zastosowac i tyle. Jeszcze takie małe pytanie, za jaki okres roku dostaliście rodzinne , jest to cały rok 2010?,

Monikka 79 
Poczatkujacy
Monikka79

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 7:02 pm   

dziękuję za informację, kgb z tego co napisało SVB się nam należy, mieliśmy bardzo niskie dochody(ja i mąż) z czego ja pracowałam tylko dorywczo bo miałam problem by znaleźć pracę na stałe ..niestety. Rodzinne z svb dostaliśmy za okres w którym pracowaliśmy w NL czyli za pół roku 2010 i za miesiąc styczeń 2011r.w lutym byliśmy juz w Polsce. Faktycznie najlepiej będzie zadzwonić do Belasting i się dowiedzieć jak zacząć, jeszcze raz dziękuję za i tak bardzo przydatne info :)

[ Dodano: Czw Paź 27, 2011 9:11 pm ]
zapomniałam dodać byliśmy w Holandii zameldowani, płaciliśmy wszystkie podatki i ubezpieczenia etc. Prze wyjazdem we wszystkich możliwych urzędach pozmienialiśmy nasz e adresy z powrotem na polskie a z mieszkania w NL się wymeldowaliśmy. Jakiekolwiek pisma z NL przychodzą na nasz polski adres,pozdrawiam

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Śro Gru 14, 2011 11:59 am   

Ktorego grudnia przyjdzie kindgebonde budget?

Odpowiedz do tematu