NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
lek na zaparcia u malego dziecka
Autor Wiadomość
bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 1:52 pm   lek na zaparcia u malego dziecka

Witam moj 2 letni synek od dluzszego czasu ma problemy z zalatwianiem sie probowalam juz chyba wszystkiego laktuloza czopki suszone sliwki kiwi zmiana diety na lekkostrawna woda z miodem itp moze jest ktos z taim samym problemem i jakos sie z nim uporal moze sa jakies lekarstwa w holandii na tego typu schorzenia slyszlaam cos o leku Movicol podobno jest skuteczny ale niewiem czy jest dostepny w holandii bardzo prosze o pomoc.Z gory dziekuje i pozdrawiam

dachma 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 2:36 pm   

Moj 4,5 latni syn rowniez ma od dluzszego czasu problemy z zaparciami. Wczesniej jak Ty probowalam wszystkiego co dostepne bez recepty, sposobow babcinych itd. Bywalo, ze przez 2 tyg. nie odwiedzal toalety, w koncu poszlam po raz kolejny do lekarza i przepisal mu lek na recepte- forlax 4g-sa to saszetki do rozpuszczenia w wodzie. Syn ma je brac przez 6 miesiecy, do tego mam mu podawac jak najczesciej ciepłe napoje.

Ainka 
Super gaduła
Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 7:11 pm   

Polecam raz w jesc tygodniu platki owisane na mleku. Tylko nie blyskawiczne ale zwykle. Doskonale wplywaja na prace jelit ;)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 7:41 pm   

dachma,
Cytat:
Syn ma je brac przez 6 miesiecy,

a pomyslalas co bedzie potem? jak sie bedzie zalatwial, kiedy przestanie ten lek brac

oj ,dopiero zaczna sie schody, bo jego organizm przyzwyczai sie do tego, ze przez pol roku ''szedl ''na latwizne
droga mamusiu zniszczysz dziecku flore bakteryjna, przy okazji nerki i watrobe ..ludzie opamietajcie sie
taki sposob leczenia malego dziecka moze trwac tydzien ,ale nie pol roku ,co to za konowal z tego lekarza, tez po najmniejszej lini oporu jak widac idzie.
wystarczy codziennie podawac dziecku lyzeczke tranu ,lub innego dobrego gatunkowo oleju (na zimno tloczony)
zmienic nawyki zywieniowe ,wyeliminowac slodycze ,lub ograniczyc do minimum ,
pomocna moze tez okazac sie dmuchana duza pilka do cwiczen,
a twoj synek w ramach zabawy , moze klasc sie sie na niej brzuszkiem i rozne cuda z nia wyczyniac (mozesz mu w tym pomagac ) perystaltyka jelit znacznie sie wzmaga... i efekt koncowy gwarantowany
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Paź 27, 2011 1:48 am, w całości zmieniany 3 razy  

dachma 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 8:54 pm   

Gochna, problem w tym, ze wczesniej probowałam wszystkiego, płatków owsianych, len mielony, błonnik, olej itd. Tran przyjmuje codziennie, witaminy, posiłki je regularnie, dieta jest róznorodna, a słodycze- w małej dawce- tylko po obiedzie.
Lek , który przepisał lekarz syn przyjmuje od ok miesiaca i stopniowo zmniejszam dawke bo tak jak napisałas mam swiadomosc, ze na dłuzsza mete to nie jest rozwiazanie i dziecku wyniszczy organizm.
Zobaczymy co bedzie potem ale mi juz brak pomysłów, a lekarz rozkłada rece.
Swoja droga duzo znajomych ma teraz ten sam problem u dzieci.

Tomczita 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 8:17 pm   

Gochna ma rację!Od siebie dodam,że lekarz dzisiaj więcej szkodzi niż pomaga.Przepisują tabletki,które leczą jedne objawy a powodują kilka innych,także zaczyna się błędne koło.
Na problemy z zaparciem polecam jogurt z siemiem lnianym(mielone),każdego dnia przed posiłkiem 15 minut,do tego mogą byc płatki owsiane.Mleko nie jest wskazane,wręcz szkodliwe.
Zmień diete synkowi,spróbuj gotowane warzywa na parze(zestaw 29 euro),wyeliminuj cukry,ogranicz mięso,banany też poprawiają wydalanie produktów przemiany materii.
Cwiczenia kilka minut każdego dnia,głębokie wdechy i wydechy przeponą,plus gimnastyka i gwarantuje,że pomoże.
Brat na brata słowem wojuje...idea KRZYŻA triumfuje.
WYŁĄCZ WIARĘ WŁĄCZ MYŚLENIE.IGNORANCJA ZASZKODZI TAK MNIE JAK I CIEBIE.

jw1987 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 3:27 pm   

w niektórych sklepach są do kupienia syropy które rozcieńczasz wodą dla dzieci i kobiet ciężarnych,- jest ich cała seria, jedne są własnie na zaparcia Nie pamiętam dokładnie jak pisze się firmę ale mniej więcej "roos disee" syrop "laxo".

http://www.google.com/img...=1t:429,r:1,s:0

Ja zaczęłam do stosować w ciąży i jest całkiem skuteczny, a też próbowałam różnych innych sposobów. No i jest zupełnie bezpieczny!!

katrin27s 
Poczatkujacy
katrin

Wysłany: Wto Lis 15, 2011 12:44 pm   zaparcia

witam.powiem szczerze ze mam ten sam problem,moja corka ma prawie dwa lata i jak ma zrobic kope to przechodzimy dramat..stosowalam sok laxo z roos vicee nic nie pomoglo(wypila caly)miod i itp, lekarz dal nam lek(frolax)to faktycznie pomoglo ale tez na drugi badz trzeci dzien stosowania,z tym ze wiadomo jak to z lekami nie ma co dziecka przyzwyczajac..u nas problem sie zaczal jak zaczelam dawac jej normalne mleko i dlatego od 3 tygodni wrocilam do Friso.powiem szczerze ze od tygodnia moje dziecko sie normalnie zalatwia,dawalam jej jablko codziennie i wyczytalam na polskim forum ze jablko powoduje zaparcia i ze gruszki sa dobra(nie lubi wiec gruszek nie daje)po mandarynkach rowniez sie zalatwia.Mam nadzieje ze ten koszmar juz nie wroci, z tym ze nie wiemy do konca co pomoglo...a i jeszcze siemie lnianie podobno pomaga TYLKO GDZIE DOSTAC W HOLANDII,ale to juz inny temat.

pro_myk5 
Poczatkujacy
pro_myk5

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 4:06 am   

Czoki glicerynowe (z Polski).
Zloty srodek (!) + zero stresu z racji kupciania. Im wiecej stresu, tym wiecej zaparc!

misiakasia 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 3:14 pm   

katrin27s napisał/a:
siemie lnianie podobno pomaga TYLKO GDZIE DOSTAC W HOLANDII

Siemię lniane bardzo łatwo kupić w dużych supermarketach. Ja kupuję w digros-ie lub w sklepie vomar. Szukaj na półkach gdzie są produkty "zonnenatura" w żółtych opakowaniach. Możesz kupić również z tej serii otręby pszenne, podobno też są pomocne.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 9:39 pm   

ja bym daleka byla od podawania dwulatkowi (a sama jestem szczesliwa mama szkraba w tym wieku) cudownych lekow na zatwardnienia, raczej dieta i jeszcze raz zdrowa dieta,unikanie smazonego,tlustego,czekoladki, regularne posilki,duzo swiezych owocow,glownie jablek,zupy na swiezych warzywach.
wszystkie leki dzialaja krotki okres, a potem ogranizm sie przyzwyczaja i potem zwyczajnie przestaja dzialac.

joaśik1001 
Poczatkujacy
joasik1001

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 12:03 pm   

Ja jak najbardziej jestem za siemieniem lnianym,kupisz je w Basie na pólkach z płatkami nazywa się lijn zaad.Osobiście nie miele go,dosypuje trochę do jogurtu i podaję synkowi.Oprócz tego świeże soki jabłkowe(sama je rób).podawaj dziecku dużo picia,moje dziecko nauczyło się pic sama wodę,bez soków,czy cukru.Koniecznie dużo spacerków i wszystko to o czym pisze ewcia.pol

beata30024 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 6:20 pm   

Ja polecam podawać wodę przegotowaną do picia mieliśmy ten sam problem z zaparciami jak córka zaczęła pić mleko krowie płacz przy załatwianiu nie miłosierny.Ja jej dawałam troszkę pić rano przed mlekiem i puzniej po każdym karmieniu ile wypiła tyle wypiła ale na efekty długo nie czekałyśmy :026:

Odpowiedz do tematu