Problem z zębem potrzebuję porady |
Autor |
Wiadomość |
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 11:07 pm
|
|
|
Cytat: | aha! jeszcze rachunek na ta wizyte przyszla szaluje na sume 324€ ! |
Ojej, az Tyle? a masz wyszczegolnione na rachunku za co to?
Cytat: | pieniadze to nie wszytsko, ale ja sie wam pytam czy 84 dni z trucizna w zebie to tu w holandii normalka???!!! prosze odpowiedzcie... |
Nie mialam nigdy leczonych (kanalowo) zebow w Polsce, jedynie tutaj. Lecznie kanalowe odbywalo sie w jednym kawalku ( wszystko trwalo okolo 50 minut), znaczy sie bez 14 dniowej trutki.
Rachunek byl na cos ponad 600 euro (z czego 75% pokrylo CZ)
Wydaje mi sie ze problem polegal na tym, ze nie maja wolnych terminow wczesniej :\ Dentysci to maja tutaj raczej grafik napiety. Moze sprobuj sie umowic u innego specjalisty?
Powodzenia zycze. |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 11:16 pm
|
|
|
misia0101,
to z wykonaniem tych zdjec zebow , to by sie zgadzalo,
ja na pierwszej wizycie tez to przerabialam , a jak okazalo sie ,ze mam zab do leczenia... bo plomba byla nieszczelna, to stomatolog poprosil bym zrobila sobie afspraak na najblizszy wolny termin
nie bylo zadnego problemu ,tydzien pozniej mialam juz nowa plombe
Cytat: | ale ja sie wam pytam czy 84 dni z trucizna w zebie to tu w holandii normalka |
nie to nie jest normalka, zmien stomatologa, |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 9:45 am
|
|
|
Mam doświadczenie, w 2011 roku wyleczono mi 10 zębów kanałowo. Ot bałem się dentysty nie chodziłem parę lat i mam teraz za swoje. Wracając do tematu.
Truciznę można nawet i 100 dni nosić. To wszystko zależy od zęba. Na zęby tylne trucizna jest dawana na krótko do miesiąca maksymalnie. Inne obciążenia zębów, w końcu tymi zębami rozdrabnia się pokarm i im więcej rozdrabniamy zębami z trucizną tym szybciej rośnie szansa że taki ząb np. się złamie. Jedynki czy dwójki to inna sprawa. One nie tak narażone uszkodzenie podczas jedzenia? Jadł ktoś kanapkę zębami z przodu, dlatego lekarz zezwolił na truciznę aż 84 dni. Nic się nie bój, może trochę poboleć a nawet wypaść trucizny trochę ale to nic groźnego.
Leczono mi w Holandii piątkę kanałowo. Całkowity koszt 430 euro, 2 wizyty. Czeka Cię wydatek dość spory, może kilka zdjęć by zobaczć czy kanał jest 100% wypełniony oraz czy udało się dotrzeć do jego końca oraz ból po... Od razu zaopatrz się w jakieś przeciw bóle, tkanki dziąseł i wewnątrz zęba są po leczeniu lekko rozorane i to boli nawet do 3 tygodni. Poproś jeśli chcesz o jakiś żel na bazie szałwii. Pomaga, przynajmniej mi.
Broń Boże nie szukaja tańszego wjścia w klinice Dental reizen w Limburgu.
Mam nadzieję że pomogłem. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 10:13 am
|
|
|
Estamos napisał/a: | Jadł ktoś kanapkę zębami z przodu, dlatego lekarz zezwolił na truciznę aż 84 dni |
estamos moj zab ktorego mam dokonczyc leczenie to gorna 6 :/ (i tak uzywam tego zeba do ,,mielenia" kanapek)
[ Dodano: Sob Lis 05, 2011 10:18 am ]
....
samo zatruwanie bolalo, on mnie teraz nie boli (psssssyyyyt cicho bo od tego stresu ,,wydaje mi sie" ze cos sie zaczyna w nim dziac).
dzieki za odpowiedzi, wiec najwidoczniej moje obawy sa uzasadnione ze 84 dni to nie normalna procedura. ale jeszcze zadzwonie do mojej dentystki w poniedzialek i sie upewnie.
na razie zapobiegawczo podjelam kroki i wyslalam maile (po polsku) do polskich stomatologow w holandii. |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 11:06 am ząb:)
|
|
|
ja za kanalowe dalam 360e jeden ząb 3kanaly...w Hadze jest super polska dentystka pani Stalewska!!!polecam |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 12:58 pm
|
|
|
Jeśli to szóstka to zdecydowanie za długo 84 dni.
Mam też szóstki obie kanałowo górne przeleczone tylko że początek w Holandii a reszta w Polsce. Holenderski stomatolog powiedział że max to jest 6 tygodni potem już mogę nie znaleźć kogoś kto się tego podejmie bo coś tam się porobi niedobrego.
Szukaj więc kogoś kto Ci to zrobi w miarę szybko. Nie przejmuj się bólem tego zęba, tak to już jest, z leczeniem kanałowym. Po prostu potrzeba czasu na spasowanie tego co tam wkładają z resztą wokół. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 9:18 pm
|
|
|
dochodzi jeszcze jedna rzecz...
juz wiem ze to co mi proponuje tamten stomatolog to nie jest normalne. wogole zaczal gadke o kosztach ze lepiej w polsce robic bo taniej etc..
ale jeszcze moj synek mial wizyte w ten dzien- tutaj ustalona byla ze to jest wizyta kontrolna. i tak widac golym okiem ze cos w 2 zebach z boku mu sie dzieje (takie konkretnie na boku zebow czarne kropki mu wyszly - dla mnie w zebie zaczyna sie cos dziac), a on mi mowi ze wszystko jest ok i maly ma myc zeby 2 razy dziennie :/ (to sa zeby tylnie) ani zdjecia nie zrobil ani nic... nie wiem czy to tez jakies normalne podejcie (ze niby co jak bedzie 2 razy myl pasta dziennie to mu sie to cofnie - tutaj zaznaczam ze moj syn myje zeby 2-3 razy dziennie!)??? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:14 am
|
|
|
misia0101, możesz zadzwonić do polskiego dentysty, który Ci zakładał trutkę i go zapytać co o tym sądzi, czy noszenie trucizny aż do stycznia jest wg niego bezpieczne. Jeśli powie, że nie, to możesz:
- poszukać innego dentysty w NL
- pojechać do Polski na dokończenie leczenia (skoro zabieg tutaj będzie kosztował 324e to po zapłaceniu za transport do Polski + leczenie w Polsce wyjdą podobne koszty) |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 11:26 am
|
|
|
no wlasnie dzwonilam... i okazuje sie ze wcale nie wyjda podobne koszty...
takze zamawiam sobie transport i jade do pl.
z przejazdem max. zaplace 200€ z transportem (czyli 124€ zaoszczedzone, byc moze wiecej doliczyc koszty dojazdu do dentysty w miescie...) |
|
|
|
|
DominiqueLV
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 7:53 pm
|
|
|
Witajcie,
przepraszam że podpinam się pod temat ale nie chcę śmiecić pytając o podobną rzecz co autor.
Do meritum. Rwie mnie dolna lewa 8 i wypadałoby się wybrać do dentysty. W związku z tym mam pytanie - czy znacie może jakiegoś dobrego dentystę w okolicach arnhem lub nijmegen? sam mieszkam w wageningen i w te miejsca mam dobry dojazd.
- pytanie nr 2 - mam wykupiony pakiet podstawowy w avero achmea(poprzez mojego pracodawce) - jak się dowiedziałem dentysta nie wchodzi w cenę. na ich stronie http://www.averoachmea.nl...A9roAchmea.aspx znalazłem broszurę z pakietami ale nigdzie nie ma cen. CZy miał ktoś z nimi przyjemność i wie jak to wygląda i jak w miarę sprawnie to załatwić bo przyznam że ząb mnie boli strasznie.
- i sprawa 3 przeglądając forum trafiłem na temat o ubezpieczeniu zdrowotnym i wybrałem sobie ofertę z ubezpieczeniem dentystycznym z menzisu i przesłali mi na maila taki list Cytat: | Uw offerte
Uw totale maandpremie voor Menzis ZorgVerzorgd + TandVerzorgd 2 bedraagt 123 euro. Dit is de premie op basis van de door u opgegeven verzekerden.
Let op! Met het aanvragen van een offerte bent u nog niet verzekerd!
Wij hebben uw gegevens al per e-mail naar Menzis gestuurd. Een offerte op maat wordt u toegezonden per mail. Mocht u binnen 14 werkdagen nog niets vernomen hebben, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen door te reageren op deze e-mail. U kunt de verzekering ook direct afsluiten via Menzis. Wilt u overstapadvies van Menzis bel dan met de Menzis Overstapcoach op 088-222 49 00 (lokaal tarief).
Heeft u vragen?
Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze dan gerust. Op werkdagen zijn wij tussen 9.00 - 17.00 uur bereikbaar op 023 - 750 5280 (lokaal tarief). Wij streven ernaar om vragen per e-mail binnen 1 werkdag te beantwoorden.
Uw gegevens
Wij hebben de door u ingevulde gegevens op 11-11-2011 verzonden naar Menzis. De volgende gegevens zijn bij ons bekend. Wij hanteren een strikt privacybeleid.
1. Gegevens gewenste zorgverzekering
Verzekeraar: Menzis
Productnaam: ZorgVerzorgd + TandVerzorgd 2
Premie: 122,90 euro
Betalingstermijn: maand
Eigen risico: 220 euro
Ingangsdatum: 01-01-2012
Deze premie geldt voor 2012. |
Jak rozumiem Menzis wyśle mi papiery z dokładną propozycją tak? a co wtedy z aktualnym ubezpieczeniem jeśli bym zgodził się na ofertę menzisu? samo się rozwiązuje(jest to ubezpieczenie załatwione przez mojego pracodawce) czy muszę informować poprzednią ubezpieczalnie?
Pozdrawiam ciut obolały i trochę zagubiony
DominiqueLV |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 8:24 pm
|
|
|
DominiqueLV,
odp.2
ubezpieczenie podstawowowe jakie by ono nie bylo i obojetnie gdzie bys nie byl ubezpieczony nie obejmie zwrotu poniesionych kosztow u stomatologa
odp.3
Menzis zalatwi za ciebie wszelkie sprawy zwiazane z przeniesieniem
otrzymasz na swoj adres, polise wraz z broszura w ktorej beda wyszczegolnione wszelkie informacje dotyczace wybranego przez ciebie ubezpieczenia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
DominiqueLV
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 8:31 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | DominiqueLV,
odp.2
ubezpieczenie podstawowowe jakie by ono nie bylo i obojetnie gdzie bys nie byl ubezpieczony nie obejmie zwrotu poniesionych kosztow u stomatologa
odp.3
Menzis zalatwi za ciebie wszelkie sprawy zwiazane z przeniesieniem
otrzymasz na swoj adres, polise wraz z broszura w ktorej beda wyszczegolnione wszelkie informacje dotyczace wybranego przez ciebie ubezpieczenia |
ad odp2.
To wiem że nie obejmuje. Bardziej mnie interesuje opinia na temat avero achmea i cen za ich pakiety.
ad odp 3.
O to dobrze.
Jeszcze jedno mi się nasunęło - czy da się załatwić przez internet zwrot z ubezpieczenia zdrowotnego jak się z niego nie korzystało? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 10:06 pm
|
|
|
DominiqueLV,
Cytat: |
czy da się załatwić przez internet zwrot z ubezpieczenia zdrowotnego jak się z niego nie korzystało? |
nie ma takich zwrotow ,placisz niezaleznie od tego ,czy korzystasz czy nie ....z ubezpieczenia
( i opieki medycznej) |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lis 12, 2011 12:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
DominiqueLV
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2011 7:23 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | DominiqueLV,
Cytat: |
czy da się załatwić przez internet zwrot z ubezpieczenia zdrowotnego jak się z niego nie korzystało? |
nie ma takich zwrotow ,placisz niezaleznie od tego ,czy korzystasz czy nie ....z ubezpieczenia
( i opieki medycznej) |
zasięgnąłem języka i sorki za pomyłke - chodziło mi o zorgtoeslag. Byłem dzisiaj u dentysty i popłynąłem 200 euro i to w sumie początek ale ważne że boli mniej już |
|
|
|
|
|