Sprzedaż pl auta w nl- współwłaściciel w polsce |
Autor |
Wiadomość |
jw1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 7:07 pm Sprzedaż pl auta w nl- współwłaściciel w polsce
|
|
|
Witam
Szukałam odpowiedzi w podobnych tematach, niestety nie znalazłam odpowiedzi.
Chciałabym sprzedać mój samochód w Holandii, jednak współwłaścicielem jest moja mama, która mieszka w Polsce.
Chciałabym się dowiedzieć czy w tym wypadku jest wogóle realna jego sprzedaż tutaj. Może łatwiej byłoby go po prostu przerejestrować na holenderskie tablice i wtedy sprzedać?
Tak się składa, że moja mama przyjeżdza tutaj na kilka dni za niedługo więc może mogłaby się ewentualnie gdzies podpisać, jakies dokumenty potrzebne z Polski przywieść... Moje pojęcie na ten temat jest jednak zerowe.
Bardzo proszę o poradę, co najrozsądniej byłoby zrobić.
Słyszałam, że jeśli chce sprzedac samochód na pl tablicach tutaj nie obejdzie się bez mojego wyjazdy do Polski- nie wiem czy to bzdura czy nie , ale zaznaczam, że przez najbliższy okres nie będe w stanie jechać do Polski a zależy mi na sprzedaży samochodu jak najszybciej...
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 8:53 pm
|
|
|
Zastanów się tylko kto kupi od Ciebie auto na Polskich tablicach? Tylko i wyłącznie nasi rodacy. Dlatego do sprzedaży auta będzie Ci potrzebna umowa kupna sprzedaży w dwóch egzemplarzach podpisana również przez współwłaściciela ( będą też potrzebne dane z dowodu do umowy) oraz karta pojazdu i dowód rejestracyjny. W sumie to chyba ciężko sprzedać auto na polskich numerach tutaj- więc o wyjazd do polski w celu sprzedaży auta pewnie chodziło Twoim znajomym.
pozdrawiam |
|
|
|
|
jw1987
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 10:38 am
|
|
|
Adamek dzieki za odpowiedz.
Własnie wcale nie sądzę, że auto bedzie tutaj łatwo sprzedać, dlatego myslałam o tym, że może lepiej je przerejestrować na holenderskie blachy, przez co będę miała większą szansę na sprzedaż. Czy ktoś orientuje się jakie są koszta,grzie mogę to zrobić oraz jakie dokumenty musze okazać w urzedzie?
pzdr |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 10:25 am
|
|
|
Przerejestrowanie na żółte blachy może być łatwiejsze niż Ci się wydaje, nawet ze współwłaścicielem. Ja miałem współwłaściciela w Polsce (jednak ja byłem wpisany w dowodzie jako główny właściciel, czyli na pierwszym miejscu) i przerejestrowałem auto sam, bez żadnej umowy od drugiego właściciela. W CBR o nic nie pytali w związku z drugim współwłaścicielem. Cały zabieg trwał 5 godzin (rejestracja, przegląd techniczny i deklaracja w Douane). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 6:09 pm
|
|
|
Przerejestrowanie auta na holenderskie tablice w celu dalszej odsprzedaży jest co najmniej nierozsądne ,moim zdaniem ze względu na koszty przerejestrowania i fakt ,że tutaj auto sprzedać (w satysfakcjonującej cenie) jest prawie niemożliwe .
Myślisz że Holender chętnie kupi auto od Polaka i dobrze "wybecaluje "?
(handlarzowi-cena będzie to 50% tego ,co sobie byś życzył, ,przy dobrym szczęściu).
Chyba optymalnie było by znależć Polaka który tutaj pracuje i chce kupić auto na Polskich
blachach. |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:10 am
|
|
|
bobikpl - dokladnie wcale nie tak latwo sprzedac auto w dobrej cenie. 1,5 roku jak zalatwialem samochod koledze zapyalem sie handlarza ile by dal za moj na wymiane to cena byla o 4000euro nizsza od sredniej jaka jest na marktplaats i sam mi powiedzial,ze lepiej jak sproboje samemu sprzedac (co bylo rzecza oczywista). Takze warte przemyslenia bo teraz nie jest latwo sprzedac.
BTW pozamykali w Holandii wszystkie poczty na rzecz agencji w sklepach - to czy w takiej agencji tez bedzie mozna przerejestrowac auto? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 2:57 pm
|
|
|
U mnie auto da sie rejestrowac w agencji TNT ktora jest w sklepach Bruno, w punkcie ksero gdzie jest TNT nie da sie rejestrowac auta.
Jak sprzedawalem poprzednie auto to dealer wycenil mi auto kolo 3k euro ponizej sredniej rynkowej. Auto postalo 2 tygodnie na autotelegraaf.nl i sie znalazl kupilec.
Zaleta autotelegraaf.nl jest to, ze auto laduje odrazu na gaspedal.nl |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 9:34 am
|
|
|
podepne sie pod temat...otoz wypralem sobie dzis spodnie z dokumentami (deel 1A i 1B) i prawie nic na nich nie widac bo duzo z nich nie zostalo - ale schna. Mam pytanko czy te czesci mozna tez wymienic, tzn pewnie przez RDW - nie znam holenderskiego jeszcze na tyle dobrze ale na stronie http://burger.rdw.nl/VVK/Pages/default.aspx , opisane jest jak wyrobic glowna czesc (tzn domyslam sie ta z meldcode) ale czy te dwie czesci tez mozna wymienic przez powyzszy link czy jakosc inaczej???czy wiecie jak dlugo to trwa?
p.s. wiem,ze kiedys mozna bylo na poczcie to chyba zrobic ale juz poczty polikwidowane to jakie mam wyjscie aby jak najszybciej wyrobic 1A i 1B i ile to moze kosztowac? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 12:20 pm
|
|
|
.:Paco:.,
Cytat: | Wat krijg ik precies van de RDW?
Als u een vervangend kentekenbewijs aanvraagt, krijgt u het volgende opgestuurd: het Voertuigbewijs (Deel IA), het Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (Deel II). Deze drie onderdelen vormen samen één compleet kentekenbewijs. Ook al bent u maar een gedeelte van uw kentekenbewijs kwijt, u krijgt altijd de complete set thuis. |
otrzymasz wszystkie trzy czesci zaplacisz 31 euro
jesli bedziesz zalatwial to przez intenet ,to czas oczekiwania wynosi do dwoch dni roboczych jesli sam zglosisz sie do RDW ,to potrwa to, do dwoch tygodni (to przerabialam osobiscie ) |
|
|
|
|
|