NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
moze mi ktos pomóc
Autor Wiadomość
andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 8:55 pm   

vinni Pu, duzo krzyczysz, a moze by jakies konkrety podac?
Namiary na owe wspominane przez Ciebie organizacje? I koniecznie z taryfami ich uslug :028:
Nie jest tak slodko, jak mowisz, prawo prawem, a zeby je wyegzekwowac, to przede wszystkim trzeba miec zdrowe zeby i dobrego adwokata(a to kosztuje!).Kobiety, ktore wlasnie poronily, albo czuja sie zle w ciazy, nie beda sie wdawaly w pyskowki z szefem, nie beda biegaly po Juridisch loketach i szukaly adwokata!
No, ja bylam w tej szczesliwej sytuacji, ze moj maz sie wszystkim zajal, wydzwanial, odbieral telefony z pogrozkami, prowadzil korespondencje z adwokatem, reprezentuje mnie w sprawie. Ja po stracie dziecka bylam strzepkiem nerwow, musialam robic terapie, gdzie mi tam w glowie bylo uzeranie sie o swoje prawa pracownicze!

A przysluguja mi wszelkie prawa, jakie sobie tylko Polak w Holandii moze wymarzyc.Kontrakt staly, dwa lata przepracowane, a jednak w 6 tygodniu po poronieniu zostala mi wypowiedziana praca i pod grozba odpowiedzialnosci finansowej zazadano zwrotu kluczy i materialow. Nie zwrocilam, bo to sie rowna zgodzie na wypowiedzenie. A powod zwolnienia z pracy? Niezdolnosc do owej, stwierdzona przez lekarza z second opinion, jako ze arboarts wysylal mnie do pracy juz po 6 tygodniach od operacji :119: Wzielismy adwokata. Wyliczyla kobieta, ze szef jest mi winien ok.6 tysiecy euro (rekompensata za odebrane godziny od stycznia, pensja od maja do teraz).Niby kwit dostalam, ze mnie zwalnia, ale dopoki ja nie wyraze zgody na zwolnienie, to mnie prawo kryje i nadal jestem zatrudniona.
Ktos tu pisal o podobnej sytuacji, ze szef zazadal zwrotu kluczy. Jesli zdalas, no to umarl w butach, tym samym wyrazilas zgode, to tak, jakbys sie sama zwolnila.No i juz nic nie wskorasz dalej... nawet zasilek Ci sie nie nalezy w takiej sytuacji. Nie mialas obowiazku zdawac nic! A skoro zwolnil Cie bezprawnie, to powinnas rzeczywiscie powalczyc. Mi akurat Juridisch loket nie pomogl, wzielam najlepszego w miescie adwokata, ale i ten ma problemy, by przebrnac przez zawilosci.A rozprawa pewnie bedzie sie toczyc latami.Wygrac wygramy, pytanie tylko ile i czy panstwo nadal bedzie sponsorowalo adwokata :029: Bo jesli nie, to o tylek potluc cala sprawe, nie bedzie nas na nia po prostu stac.

A pytanie bylo, czy ciezarnej kobiecie w Holandii(czyt.Polce) cos sie nalezy z socjalu. Owszem, nalezy sie sporo, JESLI PRACUJE. Jesli jest na utrzymaniu partnera, to ani jej, ani jemu guzik sie nalezy...

kamilus24 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 9:58 am   

witam,mam problem poniewaz musze przenniesc sie do Rotterdamu z dziecmi i chcialabym wiedziec gdzie i jak moge znalezc szkole dla moich dwoch synow,mają 4 i 6 lat,czy znajde dla nich teraz miejsce?chcialabym w poblizu zuidplein,pleinweg-w tych okolicach i na ile godzin mozna zaprowadzac dzieci i z jakimi kosztami sie to wiaze?bardzo prosze o pomoc bo to naprawde pilna sprawa,pozdrawiam

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 11:47 am   

kamilus24...

1. to temat o ciazy
2. juz umiescilas swoj post w innym temacie... nie ma potrzeby dublowac postow!

jaga440 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 02, 2009 1:46 pm   Re: moze mi ktos pomóc

paulaholandia napisał/a:
mam takie pytanie pracuje i przez biuro pracy w holandii jestem w ciazy i ide do lekaza bede miala zwolnienie od pracy bo nie moge juz pracowac wiec bede dostawala co miesiac pieniadze z tego tytolu prosze o odpowiedz na to????????

Hej nie musisz sie denerwować ja nie jestem ciezarna ,ale chora kontrakt mi sie skończyl w zakladzie którym pracowalam(a nie dostalam stalego z tego powodu ze zachorowalam kilkanaącie dni przed uzyskaniem stalego)choc przyczyna bylapodana inna ,ale to nie ważne też sie balam że zostane bez srodków na utrzymanie bo niestety nie nadawalam sie do żadnej pracynadciśnienie dość spore) za jeden miesiac gdzie mialam jeszcze kontrakt dostalam zasilek chorobowy zakladu pracy a póżniej już od 20 lipca dostaje zasilekchorobowy z UWV i na kontrole chodze do lekarza a raz na prawie 3 miesiące do UWV..POZDRAWIAM I GLOWA DO GÓRY :038:

brodzia 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:03 am   co robic?

witam, mam pytanie; jestem w 6 miesiacu ciazy na dniach zostane bez dachu nad glowa i srodków do zycia gdzie (w hadze) moge sie udac z prosba o pomoc? (Mam umowe o prace czasową jednak odkąd brzuch jest widoczny nie ma dla mnie pracy, od ponad 2 lat bylam zameldowana, place ubezpieczenie zdrowotne, chyba mi pomoga co?!)

angelika30 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 9:41 pm   

tez zamierzam miec dziecko i tutaj je urodzic nie moze byc tak chyba ze jak jestes w ciazy to cie zwalniaja z pracy nie znam sie ale to chyba nie legalne!!!jakies prawa musza byc!!! bynajmniej u mnie w pracy(w biurze)nie wyzucaja z powodu ciazy i jak sie dobrze czuje moge pracowac do 8 miesiaca nawet,,,juz dwie dziewczyny byly w takiej sytuacji wiec popytaj dlaczego dla ciebie nie ma pracy,powodzenia

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 12:09 am   Re: co robic?

brodzia napisał/a:
witam, mam pytanie; jestem w 6 miesiacu ciazy na dniach zostane bez dachu nad glowa i srodków do zycia gdzie (w hadze) moge sie udac z prosba o pomoc? (Mam umowe o prace czasową jednak odkąd brzuch jest widoczny nie ma dla mnie pracy, od ponad 2 lat bylam zameldowana, place ubezpieczenie zdrowotne, chyba mi pomoga co?!)

Jak dlugo pracowalas? Moze masz prawo do zasilku dla bezrobotnych?
Jestes zameldowana w Holandii?

brodzia 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 1:40 pm   

jestem a raczej do zeszlego tygodnia bylam zameldowana przez 2 lata i wciagu tych 2 lat przepracowalam z 9 miesiecy legalnie. Ale przy zasilku biarą pod uwage chyba ostatnie 9 miesiecy a ja mam przepracowane ( w tym okresie) ok 3 miesiące (nie wiem czy to ma znaczenie) ale liczac tak ogolnie bo raz szlam do pracy raz nie. mam umowe o prace czasową, szef mnie nie zwolnil ale twierdzi ze dla mnie nie ma nic, ze sama ciezka praca fizyczna do ktorej on mnie nie wezmie.. zanioslam mu kartke od lekarza ze jestem w ciązy i on to mial wyslac do uwv cz gdzies, a on mi mowi ze mi nic nie przysluguje bo nie mam hol paszportu, ja mu mowie ze to bzdury i ze ma tam zadzwonic, a on mowi ze zadzwonil ale tego nie wyslal bo to nie jego sprawa ;/ czy cos takiego

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Śro Lis 09, 2011 2:03 am   

Nie przysługuje Ci nie dlatego, że nie masz holenderskiego paszportu, ale dlatego, że masz za mało przepracowane. Nie wnikam w to dlaczego nie możesz liczyć na ojca dziecka, nie moja sprawa, ale chyba jedyna opcja w Twojej sytuacji, to szukanie pomocy w jakichs osrodkach czy przytułkach dla samotnych matek czy kobiet z podobną sytuacją do Twojej. Pewnie są takie osrodki, może ktos tu na forum się bardziej orientuje to napisze.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Śro Lis 09, 2011 2:07 am, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Lis 09, 2011 12:03 pm   

Ja bym sie jeszcze dowiedziala w Het Juridisch Loket, na stronie UWV jasno jest napisane, ze w czasie ciazy zwolnic Cie nie moze, wiec musi albo zapewnic Ci inna prace lub w inny sposob zadbac o to, bys miala dochod (bo jestes wciaz zatrudniona).

jso 

Wysłany: Śro Lis 09, 2011 12:50 pm   

Zawsze możesz wrócić do rodziny do Polski i trochę pożyć trochę kątem u rodziny/znajomych.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lis 09, 2011 10:12 pm   

suska napisał/a:
Ja bym sie jeszcze dowiedziala w Het Juridisch Loket, na stronie UWV jasno jest napisane, ze w czasie ciazy zwolnic Cie nie moze, wiec musi albo zapewnic Ci inna prace lub w inny sposob zadbac o to, bys miala dochod (bo jestes wciaz zatrudniona).

nie moze zwolnic z powodu ciazy... ale kobiete w ciazy pod innym pretekstem jak najbardziej mozna zwolnic... tak jak kazda inna osobe...

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 10:17 am   

Cytat:
Ontslag bij zwangerschap en na bevalling
U heeft een baan en u bent zwanger of pas bevallen. Mag uw werkgever u dan ontslaan? Ontslag mag meestal niet in de volgende situaties:

als u zwanger bent;
als u zwangerschapsverlof heeft;
in de 6 weken na het zwangerschapsverlof.

A "meestal" na pewno oznacza jakies specjalne sytuacje. I nie jest napisane "door de zwangerschap" ale "als u zwanger bent".
Ostatnio zmieniony przez suska Czw Lis 10, 2011 10:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 11:14 pm   

suska napisał/a:
A "meestal" na pewno oznacza jakies specjalne sytuacje. I nie jest napisane "door de zwangerschap" ale "als u zwanger bent".

bylam w ciazy i bylam zwolniona, bo sie kontrakt skonczyl... i bylo to jak najbardziej legalne... wiec nie mow, ze kobiety w ciazy nie mozna zwolnic... bo mozna... jedyne co jest wazne, to powod dla ktorego kobieta w ciazy jest zwolniona...

bejupi 

Wysłany: Nie Lis 13, 2011 9:26 am   

Duuvelke napisał/a:
suska napisał/a:

bylam w ciazy i bylam zwolniona, bo sie kontrakt skonczyl... i bylo to jak najbardziej legalne... wiec nie mow, ze kobiety w ciazy nie mozna zwolnic... bo mozna... jedyne co jest wazne, to powod dla ktorego kobieta w ciazy jest zwolniona...

konczacy sie kontrakt to nie zwolnienie z pracy nie mieszaj pojec

Odpowiedz do tematu