NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Lis 14, 2011 5:31 pm
PORÓD W HOLANDI, KILKA PYTAŃ
Autor Wiadomość
sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 1:03 pm   PORÓD W HOLANDI, KILKA PYTAŃ

Witam, mam kilka pytań dotyczących porodu w holandi, ponieważ już słyszałam tyle wersji i nie wiem jak jest w rzeczywistości więc może ktoś kto rodził w nl wie czym to się je. A więc za 2 miesiące mam termin czyli coś koło 15 stycznia, całą ciąże miałam prowadzoną w holandi w specjalnej klinice (państwowa) ale świetni lekarze tak na marginesie, mam ubezpieczenie od marca i mój szef opłaca je co miesiąc około 93 do 95euro zależy ile dni ma miesiąc. To ubezpieczenie to Zilveren Kruis Achmea, wyczytałam na pewnej stronce że będę musiała ponieść koszt za poród w wysokości od 200 do nawet 600 nie rozumiem dokładnie o co chodzi z tym ryzykiem własnym, znajomy księgowy holender zaś twierdzi że moje ubezpieczenie obejmuje poród i nie zapłace ani centa, WIĘC PYTAM JAK TO JEST!!!???????
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lis 14, 2011 5:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 1:36 pm   

Jak na moje oko to oplacasz podstawowy pakiet i na stronie jasno jest napisane, ze za porod w szpitalu bez zalezecen/wskazan medycznych bedziesz musiala zaplacic sama (ubezpieczalnia pokrywa tylko czesc).

"Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie
Wanneer u er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zal de verloskundige of huisarts de bevalling in het ziekenhuis leiden. U ontvangt dan van het ziekenhuis een rekening voor het gebruik van de verloskamer. Wij vergoeden deze kosten onder aftrek van de wettelijk verschuldigde eigen bijdrage (vergoeding gebruik verloskamer bedraagt 192 euro. Het restantbedrag is de wettelijk verschuldigde eigen bijdrage). Hebt u gekozen voor een Beter Af Plus Polis met twee of drie sterren dan krijgt u de helft van de eigen bijdrage vergoed. Met een Beter Af Plus Polis met vier sterren wordt de gehele eigen bijdrage vergoed. Het vervoer van en naar het ziekenhuis wordt niet vergoed."

http://www.zilverenkruis....sbevalling.aspx

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 1:38 pm   

a dalczego ciaza prowadzona w specjalnej klinice?jakies komplikacje sa? generalnie to jest tak, ze tutaj rodzi sie w domu, jak juz jest akcja porodowa przychodzi polozna i rodzisz z nia w domu, porod w szpitalu to juz "luksus" za ktory wlasnie sie placi. u mnie to wygladalo tak, ze gdzies w polowie ciazy zapisalam sie do szpitala na porod, mialam podstawowe ubezpiecznie wiec przygotowalam sie na +/- 500e, ale w trakcie porodu wyszly komplikacje i w rezultacie nie placilam nic.

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 2:41 pm   

No właśnie nie znam na tyle holenderskiego żeby się rozeznać z tych ubezpieczeniach już słyszałam tyle opinii na temat porodu że nie wiem jak jest naprawdę dlatego pytam na forum. Ciąża bez żadnych komplikacji, po prostu w mojej miejscowości jest taka klinika która się w tym specjalizuje i dlatego tam. Właśnie słyszałam że jak poród bez komplikacji to się płaci a jak są jakieś to nie. Moja księgowa i pani która zajmuje się papierami (polka mieszkająca tu w nl) stwierdziła że musze na czas porodu podnieść ubezpieczenie żeby objęło poród apotem wróce z powrotem do podstawowego. Czyli jak bym chciała rodzić na tym ubezpieczeniu w szpitalu to ile zapłace coś koło 200e ?? :119:

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 3:12 pm   

nie 200 a ok 400-500 (zaleznie od szpitala).
poza tym powiedz swojej ksiegowej, ze zmieniac ubezpieczenie mozna tylko pod koniec roku, a nie kiedy sie chce. tak papudraki zachecaja do kombinatorstwa.

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 3:20 pm   

no właśnie chce zmienić w grudniu bo rodzę w styczniu więc by się zgadzało com? :037:

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 3:31 pm   

to przelicz jeszcze ile ta zmiana w skali roku bedzie cie kosztowala, bo moze sie okazac ze jednak za sam porod zaplacisz mniej.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 4:41 pm   

sajenka88 napisał/a:
no właśnie chce zmienić w grudniu bo rodzę w styczniu więc by się zgadzało com? :037:

No ta, ale to musisz zalawiac juz, no i jak juz ktos wyzej napisal, sprawdz ile Cie to w skali roku bedzie kosztowac (ja tak patrze na stronie Zilvere Kruis to Better Af Plus Polis met 4 sterren kosztuje okolo 150 euro miesiecznie). Ale wtedy placisz wiecej za miesiac i masz zarowno darmowy porod w szpitalu jak i caly rok najlepszy pakiet opieki zdrowotnej dla siebie i dla dziecka, wiec to tez duzy plus.

sajenka88 
Poczatkujacy
sabina

Wysłany: Pon Lis 14, 2011 4:43 pm   

tak właśnie i chyba wezme ten pakiet 50e mnie nie zbawi a pomoże:) dzięki za info :030:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 5:31 pm   

zanim umiescisz nowy temat , sprawdz czy nie ma takiego na forum

http://www.niedziela.nl/f...3ba630f65787119
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lis 14, 2011 5:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi