Onkolog |
Autor |
Wiadomość |
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 5:33 pm Onkolog
|
|
|
witam serdecznie mam pytanie mianowicie interesuje mnie sprawa związana z wizytą u onkologa w holandii czy jest wymagane skierowanie od lekarza domowego czy tak jak w polsce można się stawić na wizytę bez skierowań. Sytuacja jest dosyc skomplikowana miałem robione badania w przychodni onkologicznej w polsce w celu wykrycia wadliwych genów które mogą być przyczyną nowotwora w przyszłości i takie się znalazły teraz bym chciał prowadzić badania kontrolne w holandii bo tu mieszkam i mam większe zaufanie do służby zdrowia w tym kraju więc zastanawiam się jak to wygląda tutaj. z odpowiedzi podpowiedzi z góry dziękuję. |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 6:46 pm Re: Onkolog
|
|
|
zoutkeet napisał/a: | teraz bym chciał prowadzić badania kontrolne w holandii bo tu mieszkam i mam większe zaufanie do służby zdrowia w tym kraju |
pewnie jak do wszytstkich specjalistow najpierw skierowanie od domowego...
a co do wiekszego zaufania do sluzby zdrowia tutaj - tutaj 'paracetamol dobry na wszystko' |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
zoutkeet
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 7:05 pm
|
|
|
z tym paracetamolem może i dobrze bo w polsce odrazu antybiotyk na kaszel więc nie wiem co jest gorsze :p
[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 7:07 pm ]
a co do leczenia nowotworów w polsce to jest wiele do życzenia ostadnio straciłem ojca i na własne oczy widziałem jakie jest podejście do pacjęta śmiertelnie chorego szkoda gadać. |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 8:59 pm
|
|
|
a w Polsce musialas placic za te badania jak to wyglada bo ja tez musze takie zrobic poniewaz w mojej rodzinie duzo osob umiera na raka pluc wiec chce sie zbadac...mozesz opisac jak to wyglada!dziekuje |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
zoutkeet
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 9:38 pm
|
|
|
jesli masz kartę europejską z ubezpieczalni holenderskiej to nie tylko nie wiem jak wygląda tutaj bo jak napisałem powyżej nie chcę się leczyć w polsce tylko tutaj.pozdrawiam |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 10:33 pm
|
|
|
angelika30 napisał/a: | a w Polsce musialas placic za te badania jak to wyglada bo ja tez musze takie zrobic poniewaz w mojej rodzinie duzo osob umiera na raka pluc wiec chce sie zbadac...mozesz opisac jak to wyglada!dziekuje |
jelzeli wystepuje duze ryzyko choroby nowotworowej to masz bezplatne badania wystarczy kontakt z lekarzem pierwszego kontaktu i dalej juz pokieruje ciebie.ten link powinien byc pomocny http://abcrakpiersi.pl/py...ona-genetycznie |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 1:15 pm
|
|
|
dzieki lena!!!! |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 7:51 pm
|
|
|
Co do onkologa- mój przykład jestem z grupy wysokiego ryzyka, 2 razy pod nożem.
kontrola w NL-lekarz domowy jak nie postawisz na badania dalsze o kontroli zapomnij bynajmniej tak było w moim przypadku. Jak sam się nie upomnisz i nie postawisz na swoim to nic nie uzyskasz.
Usuwałam wszystko w Polsce naturalnie ale w Holandii od 30 roku zycia jest mammografia do której tez trzeba się dobijać samemu mocno.
Narzekasz na służbe zdrowia w Polsce no cóż ja mogę narzekać na holenderską bo skoro guz ( na szczęście niezłosliwy) do usunięcia profilaktycznie a w Holandii usłyszałam nie panikuj to tylko guz to dla mnie jest nie do przyjęcia. Dodam tylko ze moja matka miała nowotwór i jej 5 sióstr zmarło na nowotwory piersi i inne to chyba jest grupa wysokiego ryzyka.
Zdrowia życzę |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:33 pm
|
|
|
Alicja, mam nadzieje ze wszystkie te klopoty masz juz za soba...
|
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 10:06 pm
|
|
|
Jagodka dzieki na szczęście czasowo mam
Pozdrowionka i zdrówka wszystkim! |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 2:26 pm
|
|
|
Trzymam kciuki! |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:32 pm
|
|
|
czy bassis ubezpezpieczenie jest wystarczające do przeprowadzenia takich badac? |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 7:17 pm
|
|
|
aymar,
jest wystarczajace, nawet do przeszczepu nerki czy watroby |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 7:53 pm
|
|
|
|
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 8:29 am
|
|
|
Już mi ręce opadają ta holenderska słuzba zdrowia doprawadzi mnie do szału , żona jest w grupie wysokiego ryzyka , jej ojciec , mama i wiele innych osób z rodziny zmarły na raka krtani i płuc, od ostatnich 2 miesiecy żona ma niekonczący sie problem z kaszłem gardłem w sobote było pogotowie w domu nie mogła oddychac
lekarz rodzinny mimo prósb skierował ją jedynie na najzwyklejszego rentgena płuc zero zainteresowANIA GARDŁEM które juz na oko widac jakie jest powiekszone , nie mijająca chrypka , kaszel bóle w klatce piersiowej, powiedział mi znajomy Holender żeby żądac konsultacji z innym lekarzem , nie mam pojecia juz co zrobic zeby żona otrzymała skierowanie na pożądne badania typu tomograf komputerowy lub oględziny przez laryngologa, a prywatnie nie ma tu nmożliwości zapłacic i pójsc.Poradzcie.. |
|
|
|
|
|