NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
W KTORYM SZPITALU RODZIC?
Autor Wiadomość
r'dam girl 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 10:15 am   

olutek 1999 - w Schiedam jest tylko jeden szpital i jest to jak napisala Duuvelke Vlietland Ziekenhuis. A polozna znajdziesz w "Aleida - praktijk voor verloskunde", jest tam kilka poloznych, bodajze 6, ale w czasie ciazy widzisz sie prawie z kazda polozna, bo nie wiadomo kto akurat bedzie mial dyzur jak twoj porod sie zacznie. Najlepiej juz z nimi sie umow na wizyte, bo porod tuz tuz. one tez skontaktuja sie ze szpitalem wiec nie musisz nawet o tym myslec. Oto ich adres Broersvest 72c 3112DG schiedam i numer tel. 010 2040480.
Rodzilam 8 miesiecy temu wiec jesli chcesz wiecej informacji albo tylko pogadac to mozemy sie spotkac na kawke :039:

Olinka 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 10:33 am   

Witajcie. 4 lata temu urodzilam w szpitalu Ruwaard van Putten Ziekenhuis w Spijkenisse , jestem bardzo zadowolona z opieki i mile wspominam sam porod. Z racji tego,ze moja ciaza od poczatku byla ciaza zagrozona to malo wspolnego mialam z sama polozna. Wszelkie wizyty kontrolne, badanie i testy odbywaly sie w szpitalu pod dobra opieka lekarza, na poczatku wizyty byly 2 razy w miesiacu, pod koniec ciazy 2 razy w tygodniu. Czasem musialam odwiedzic szpital w Rotterdamie Erasmus MC.
Sam porod byl fajnym przezyciem. Rodzilam ze znieczuleniem do kregoslupa. Lekarz chcac mi zrobic "przyjemnosc" "sprowadzil"z innego szpitala polska anestezjolog-chyba po to,by bylo mi "razniej". Jedna noc po porodzie spedzilam w szpitalu, na drugi dzien ok.godz.10 rano bylismy cali i zdrowi w domku.
13 lat temu swoj pierwszy porod przezylam w Polsce...mam porownanie i powiem szczerze,ze w Holandii opieka nad rodzaca jest o niebo lepsza-tu mozna czuc sie bezpiecznie-Ja przynajmniej tak sie czulam.

jamajka82 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 13, 2010 11:38 pm   

Witam!
Ktory szpital mozecie polecic jesli chodzi o Utrecht? I jak to jest z tym pobytem w geboortehotel? Slyszalam kiedys, ze za rodzenie tam i pobyt trzeba placic niemale pieniadze chyba, ze ma sie super ubezpieczenie. Ja jeszcze chwilke bede miala pakiet podstawowy ale na dniach chce zmienic na jakis wyzszy.

enjoy 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Gru 14, 2010 7:31 pm   

r'dam girl
a jak Twoje wrazenia z porodu w szpitalu w Schiedam?

brodzia 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 18, 2011 4:17 pm   ciąża i porod w holandii

witam panie;) Ja jestem w 7 miesiacu, zdecydowalam sie na porod w szpitalu tak na wszelki wypadek no i zastanawiam sie co mam tam wziąć.. Pogadam z polozna i chyba jeszcze sie przejede tam do szpitala zobaczyc porodowke spytac co i jak.. Teraz stram sie o tym nie mysle, ale jak juz mi sie zdazy to jestem przerazona porodem.. Mam podstawowe ubezpieczenie z avizo i jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to mi powiedzieli ze na to wyzsze moge zmienic dopiero w styczniu ale ze obejmie ono to wszytsko zwiazane z porodem i z ta babka co przychodzi po.. I mam nadzieje ze tak jest, w grudniu wybiore sie jeszcze raz zeby sie nie okazalo ze w w styczniu nie moge zmienic jak juz w grudniu czegos tam nie podpisze czy cos.. chyba jestem natretem ale strasznie sie przejmuje ta cala biurokracji i do tego moj ang na srednim poziomie a holenderski na zadnym oczywiscie.. na kazdym kroku dowiaduje sie o jakis mozliwosci czy obowiazkach zwiazanych z ciaza i porodem w nl. jakby mi nie mogl ktos wszytskiego od razu powiedziec.. takze prosze o wszelkie wskazowki ktore pomoga lub upewnia w dzilaniu.. pozdrawiam

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 1:03 am   Re: ciąża i porod w holandii

brodzia napisał/a:
Mam podstawowe ubezpieczenie z avizo i jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to mi powiedzieli ze na to wyzsze moge zmienic dopiero w styczniu ale ze obejmie ono to wszytsko zwiazane z porodem i z ta babka co przychodzi po..

ubezpieczenie podstawowe NIE obejmuje porodu w szpitalu na wlasnie zyczenie!!! jednie porod z indykacja medyczna jest pokryty z podstawowego ubezpieczenia... rowniez kraamzorg nie jest calkowicie pokryte z podstawowego pakietu, placi sie jak dobrze pamietam 3,50 eigen bijdragen za godz.

ubezpieczenie mozesz zmienic jus teraz... w styczniu moze byc za pozno...

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 2:05 am   

Ale ona przeciez pisze, ze chce wziac wyzsze ubezpieczenie. Tylko ze:
Cytat:
Mam podstawowe ubezpieczenie z avizo i jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to mi powiedzieli ze na to wyzsze moge zmienic dopiero w styczniu ale ze obejmie ono to wszytsko zwiazane z porodem i z ta babka co przychodzi po.. I mam nadzieje ze tak jest, w grudniu wybiore sie jeszcze raz zeby sie nie okazalo ze w w styczniu nie moge zmienic jak juz w grudniu czegos tam nie podpisze czy cos..

Ubezpieczenie musisz zmienic przed koncem bierzacego roku, w styczniu bedzie za pozno.

enjoy 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:34 am   

ja mam podstawowe ubezpieczenie, tylko, ze w CZ i za kraamzorg rzeczywiscie placilam polowe kosztow, czyli to wyszlo tak jak pisze Duvelke cos 3,5 euro za h. ale za porod w szpitalu puki co jeszcze nie dostalam zadnego rachunku, a rodzilam w marcu tego roku. porod oczywiscie na wlasne zyczenie w szpitalu. ale za to dostalam jakis drobny rachunek (cos kilkanascie euro) za jakies badanie podczas ciazy z krwi.

k.f.p. 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 10:19 am   

kraamzorg od 2012 bedzie kosztowal 4 euro za godzine,mam to w papierach ktore przyszly mi z ubezpieczalni.
A zmiany to do konca roku,w styczniu bedzie juz za pozno.

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:28 am   

brodzia,
Co Ci moge doradzic? Nie wiem, czy aanvullende verzekering jest Ci akurat potrzebne.
Zastanow sie najpierw, jak czesto chodzisz do specjalisty. Nosisz okulary, korzystasz z fizjoterapii? Jak nie, a specjalistyczne badania i tak robisz prywatnie w Polsce, to nie ma sensu placic 300 euro miesiecznie za cos, z czego nie skorzystasz. Wez sobie pakiet podstawowy, kosztuje ok.90-100 euro, w tym masz urzedowo 220 euro eigen risico. Mozesz wybrac opcje, ze placisz miesiecznie mniej, a wieksze eigen risico, no ale nie wiem, czy to sie oplaca, bo nie daj Boze cos sie stanie i wtedy placisz z wlasnej kieszeni setki euro. Osobno wykup ubezpieczenie na dentyste, jesli czesto leczysz zeby.
Mozesz sie tez ubiegac o zorgtoeslag, jesli masz niskie zarobki, wtedy miesiecznie za ubezpieczenie zaplacisz jakies 20-30 euro, reszte zaplaci belastig.
Jesli porod przebiegnie bez komplikacji,a rodzisz w szpitalu na wlasne zyczenie, to ubezpieczenie - niezaleznie czy podstawowe czy wyzsze - nie pokryje kosztow porodu , bedziesz musiala sama zaplacic jakies 300euro. Jesli pojawia sie najmniejsze komplikacje, to szpital uznaje to jakio medisch indicatie i ubezpieczenie pokrywa wszystkie koszty zwiazane z porodem. Rowniez to podstawowe ubezpieczenie.
Zamowilas juz kraamzorg? Jesli nie, to sie pospiesz. I tu- niezaleznie od pakietu- placisz czesc z wlasnej kieszeni.
Ja tez jestem w ciazy, rodze w maju.Zamowilismy aanvullende verzekering tylko dlatego, ze jestem chorowita, ciagle jakies problemy krazeniowe, zylne, okulista, zeby itp.. No i dzieci sa na mojej polisie. maz wzial pakiet podstawowy i najwyzszym eigen risico. no ale on chodzi do lekarza raz na 20 lat:)
Nie boj sie porodu.Pytaj, badz upierdliwa, wyogladaj sobie oddzial w szpitalu - a co!
Co warto wziac ze soba do szpitala, bo tego nie maja zwykle, to pilka, na ktorej bedziesz sie bujac w pierwszej fazie porodu. No i ulubiona plytke z muza jakas relaksacyjna, picie (napoj z glukoza, sok z winogron np). Dla siebie koszule nocna rozpinana na piersiach - wygodna do karmienia, szlafrok, kapcie, skarpety (nogi potrafia bardzo zmarznac!). Zel pod prysznic, szampon i reczniki dostaniesz, rowniez podpaski. Dla dziecka ubranko na wyjscie ze szpitala. Nie zapomnij o czapeczkach bawelnianych!
Przyda sie aparat fotograficzny czy kamera, no i telefon z ladowarka, mozna miec tez laptop.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:39 am   

enjoy napisał/a:
ja mam podstawowe ubezpieczenie, tylko, ze w CZ i za kraamzorg rzeczywiscie placilam polowe kosztow

rachunek moze jeszcze przyjsc... szpital wysyla rachunek do twojej ubezpieczalni...i dopiero jak CZ to w swoim systemie "przetworzy" i stwierdzi, ze musisz zaplacic eigen bijdrage to dostaniesz rachunek od ubezpieczalni... czasem moze to nawet rok trwac...

cytat: "Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie moet u een eigen bijdrage betalen." - za porod w szpitalu bez indykacji medycznej placi sie eigen bijdrage
http://www.cz.nl/consumen...ische-indicatie

z kraamzorg jest taka roznica, ze bezposrednio do ciebie wysylaja rachunek (to co ty masz zaplacic) a to co ubezpieczalnia to rachunek do ubezpieczalni idzie...

a tak przy okazji... to nie tak dawno dostalam z mojego kraamzorg rachunek na 20 euro za telefoniczna rozmowe wstepna = telefonische intake... smiechu warte... zadzwonilam do kraamzorg i mila pani oswiadczyla mi, ze fakture mam uznac za nie wyslana... a wczoraj przyszlo mi przypomnienie o nie zaplaconej fakturze... po prostu brak slow... a rodzilam na poczatku marca

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 11:47 am   

andevi napisał/a:
Jesli porod przebiegnie bez komplikacji,a rodzisz w szpitalu na wlasne zyczenie, to ubezpieczenie - niezaleznie czy podstawowe czy wyzsze - nie pokryje kosztow porodu , bedziesz musiala sama zaplacic jakies 300euro.

z podstawwym to sie zgodze... ale wyzsze to nie do konca... zalezy jakie i gdzie... jestem ubezpieczona w zilveren kruis, mam pakiet z 2 gwiazdkami i moj porod w szpitalu bez wzlgedu czy mialabym indykacje metyczna czy nie byl by pokryty w calosci przez ubezpieczalnie... do tego mialam refundowane 21 czy 24 godz. kraamzorg, czyli za pierwsze godz. nie placilam eigen bijdrage, co w praktyce oznacza, ze zaplacilam grosze za kraamzorg. Mialam w calosci do zaplacenia 17,55...

marakesz 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 07, 2011 12:07 pm   polecam rodzić w Polsce

w Polsce przy porodzie mozna od reki zbankować DNA dziecka, uważam, za bardzo wazne zeby miec taką możliwośc, nie wiem jak w Holandii z tym

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Gru 07, 2011 12:30 pm   Re: polecam rodzić w Polsce

marakesz napisał/a:
(...) zbankować DNA dziecka (...)
co to takiego?

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

jakusto3 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy