Przesunięty przez: Gochna H Nie Mar 24, 2013 12:00 am |
Dziewczyna z Polski |
Autor |
Wiadomość |
marekNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 12:27 am Dziewczyna z Polski
|
|
|
Dzień dobry,
Od 20 lat mieszkam w Holandii i poznałem w Polsce rok temu fajna dziewczynę. Mamy bardzo dużo kontaktu i się często widzimy.
Ostatnio razem zdecydowaliśmy ze by było dla nas lepiej jak ona się do mnie wprowadziła. (na stale)
Ja mam dobra i stałą prace i na początku nie będzie problemu jak u mnie bez żadnej pracy zamieszka. Ona jest po studiach i oczywiście będzie czegoś tutaj szukać. Ale wiem ze to na początku będzie trudne.
Kiedy ona tutaj do mnie przyjedzie to na pewno będę musiał dużo spraw pozałatwiać.
Wiem ze jedna z nich jest ubezpieczenie:
Czytałem na forum ze jak ona się u mnie zamelduje to będzie musiała tez płacić za ubezpieczenie zdrowia w Holandii. To znaczy ze Polskie ubezpieczenie upadnie?
Jak długo tutaj będzie mogla zostać na przykład bez zameldowania?
Nie wiem dokładnie ale czy ona tez będzie musiała iść do IND? Bo Polska jest w Uni.
Czy to jeszcze tak jest ze po 5lat będzie mogla dostać Holenderski paszport.
O czym jeszcze muszę pomyśleć jak chodzi o sprawy które będę musiał załatwić?
Wiem ze to dużo pytań na raz ale chcę wszystkie sprawy dobrze pozałatwiać.
PS: przepraszam za mój kiepski Polski
Marek |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 11:50 am Re: Dziewczyna z Polski
|
|
|
marekNL napisał/a: |
Czytałem na forum ze jak ona się u mnie zamelduje to będzie musiała tez płacić za ubezpieczenie zdrowia w Holandii. To znaczy ze Polskie ubezpieczenie upadnie? |
Z tego co ja wiem, to polskie ubezpieczenie w NL jest niewystarczające. W razie wypadku/choroby trzeba tu w NL płacić grubą kasę za leczenie. Taniej więc jest się ubezpieczyć wybierając nawet dodatkowe pakiety (rehabilitacja, dentysta). Sporo moich znajomych "przejechało się : mając wyłącznie ubezpieczenie z Polski. Musieli płacić za szpital, leki, rehabilitację i nie odzyskali tych pieniędzy z NFZ-u.
marekNL napisał/a: | Jak długo tutaj będzie mogla zostać na przykład bez zameldowania? |
Do 3 miesiecy nie ma obowiązku meldunkowego i to się chyba nie zmieniło
Nie wiem dokładnie ale czy ona tez będzie musiała iść do IND? Bo Polska jest w Uni.
Czy to jeszcze tak jest ze po 5lat będzie mogla dostać Holenderski paszport. |
Może iśc do IND, ale nie musi. Ja nie bylam i do tej pory ta wizyta nie byla mi potrzeba ( w NL od 4 lat). Holenderski paszport dostanie po 5 latach od dnia zameldowania, ale tylko po zdaniu egzaminu językowego. Bez tego ani rusz, może to mieszkać lat 20 a paszportu i tak nie dostanie.
O czym jeszcze muszę pomyśleć jak chodzi o sprawy które będę musiał załatwić?
|
O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi (ani pracy, ani meldunku, ani ubezpieczenia). No i znaleźć jej dobrą pracę
Pisalam wszystko z glowy, jesli sie myle w ktorymś punkcie to niech ktos mnie poprawi.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
KKamil
Gaduła
Wiek: 34 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 128 Skąd: Wrocław / Eindhoven
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 12:04 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi ani meldunku, |
Meldunek dostanie jak najbardziej, i jeśli nie ma BSN zostanie on wyrobiony przy zameldowaniu |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 1:12 pm
|
|
|
Marek,
Jak chce tutaj na stale zostac to bedzie musiala sie zameldowac i wtedy zacznie placic ubezpieczenie zdrowotne tutaj - PL jesli nie pracuje (i nie jest zarejstrowana jako bezrobotna) to nie ma ubezpieczenia ale generalnie prawo UE jest takie,ze tylko w wjednym kraju UE ma sie ubezpiecznie zdrowotne.
Jesli w przyszlosci chce sie ubiegac o obywatelstwo holenderski to wlepka z IND jest potrzebna, jesli nie bedzie chciala to wtedy to nie jest potrzebne. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 7:03 pm
|
|
|
Żadna wlepka w paszport nie jest potrzebna. Min 5cio letni stały pobyt w NL lub min 3 letni związek małżeński z obywatelem Holandii + wymogi językowe. |
|
|
|
|
marekNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:15 pm
|
|
|
Dziekuje wam za informacje.
Wiec najpierw zameldowanie, BSN i upezpieczenie zdrowotne? Dzieki wam.
Marek |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...
Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:57 pm
|
|
|
marekNL napisał/a: | Jak długo tutaj będzie mogla zostać na przykład bez zameldowania? |
Można tak długo mieszkać , ale jest to małe utrudnienie . Np. nie założysz Jej konta w banku. |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:59 pm
|
|
|
Pan jest 20 lat w NL i Pan od nas potrzebuje informacji. Raczej to Pan nam powinien porad udzielac. Troche to dziwne... pozdrawiam |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...
Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 10:37 pm
|
|
|
Dokładnie tak jak Suska pisze ! A poza tym troszkę się zmieniło w przepisach teraz a dwadzieścia lat temu.Nie dziwię się, że ten Pan ,się poprostu upewnia . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 7:33 am
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | Moďż˝na tak dďż˝ugo mieszkaďż˝ , ale jest to maďż˝e utrudnienie . Np. nie zaďż˝oďż˝ysz Jej konta w banku. |
Oj tam oj tam....ja zakladalam konto w banku, jak mieszkalam w sluzbowym mieszkaniu bez meldunku i jakos bank (ING) nie robil problemow. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:51 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Mariola101 napisał/a: | Moďż˝na tak dďż˝ugo mieszkaďż˝ , ale jest to maďż˝e utrudnienie . Np. nie zaďż˝oďż˝ysz Jej konta w banku. |
Oj tam oj tam....ja zakladalam konto w banku, jak mieszkalam w sluzbowym mieszkaniu bez meldunku i jakos bank (ING) nie robil problemow. |
jak to bylo poruszane na forum - to nie jest regula - mialas szczescie..w roznych oddzialach roznie bywa |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:57 pm
|
|
|
KKamil napisał/a: | Hera napisał/a: | O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi ani meldunku, |
Meldunek dostanie jak najbardziej, i jeśli nie ma BSN zostanie on wyrobiony przy zameldowaniu |
Możliwe, jednak to potrwa około miesiąca (przynajmniej tyle trwało gdy meldowałam tu swoje dzieci. Bezpośrednio w Belasting po 15 minutach miałam BSN w reku.
Marek, pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy - niech sobie twoja dziewczyna przywiezie z Polski swój akt urodzenia na druku międzynarodowym, bo bez tego się nie zamelduje.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
|