NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto piecze w domu chleb - prosze o rady
Autor Wiadomość
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 10:15 pm   Kto piecze w domu chleb - prosze o rady

Postanowilam pojsc za fala i zaczac piec chleb w domu ale... najpierw musze kupic maszyne do pieczenia chleba tylko nie wiem na co mam zwrocic uwage.
Kto z was piecze chcleb w domu, ma doswiadczenie w tej dziedzinie i moglby mi doradzic jaka maszyna jest najlepsza, jakie powinny byc opcje no i moze jakies przepisy na domowy chlebek a nie gotowce z paczki... Marzy mi sie chlebek zytni, chlebek z brzyszczaca skorka, moze z kminkiem, pestakami slonecznika, cieplutki z topiacym sie maselkiem :)
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 10:58 pm   

Renia tu link do stronki bardzo przydatny ja tak zaczynalam http://www.claudia.kobiet...out=1&page=text z tym ze z tej maki(holenderskiej ze sklepu) chleba nie bedzie :!: Ja osobiscie stosuje najchetniej polska make ,a jesli nie mam ,to kupuje tu w piekarni ... powiem szczerze z tutejszej maki ''sklepowej'' wychodza mi ciasta gnieciuszki :wink: i chleb nijaki :oops: mam nadzieje ze moja rada na cos Ci sie przyda, pozdrawiam.
_________________
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj

( ͡° ͜ʖ ͡°).
 
 
szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 09 Mar 2007
Posty: 514
Skąd: Haga
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 12:37 pm   

Renata ja wiem ze nie chodzisz po innych forach, na innym w ktorym uczestnicze tez jest podobny watek:
http://forum.gazeta.pl/fo...0770238&v=2&s=0
tu jak sobie zrobic chleb na zakwasie, kurs obrazkowy z galerii potraw GW:
http://forum.gazeta.pl/fo...5353407&v=2&s=0
ten link (ktory tam jeszcze jest) forum o chlebie mi nie dziala
 
 
 
malgosia
Super gaduła

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 296
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 7:18 pm   

ja kupuje make w albert heynie, serowo-cebulowy smak, 1,45 euro, firma wright,s, wychodzi super !!! malgosia
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 8:01 pm   

ja mam ksiazke z przepisami na chleb:-)...
a jak na szybko chleb... to z paczki... dodac wode i maslo... i chleb gotowy... czesto w piekarniach maja dobre paczki chlebowe ... tak np. kupuje czasem chleb dyniowy... pychota...
 
 
AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 22 Paź 2006
Posty: 551
Skąd: Delft
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 11:52 pm   

Moj maz dzisaj tez zrobil chleb, nauczyla go robic jego mama i nie robil go w maszynie do chleba tylko wyrobil cziasto trach trach i do piekarnika tag sobie wloyl i piekny mu wyrosl, juz go nie ma....
 
 
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 10:19 am   

Ok moje drogie Panie, sprawdze te linki i przepisy gdy corka zasnie na dluzej :wink:

Ale czy ktos moglby mi polecic dobra maszyne do pieczenia chleba? Jak amarka i jakie opcje sa wazne by posiadala bo bez tego chyba nie da rady sie upiec chlebka nawet na najlepszej mace ;)

Szeda sprawdze Twoj link, na razie nie bede komentowac bo nie wiem co tam moge wyczytac - moze tam juz wszystko jest opisane :)
 
 
Etiro 
Poczatkujacy

Dołączyła: 08 Wrz 2007
Posty: 24
Skąd: Amsterdam
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 2:02 pm   

Renatko...
Wspaniale, że sama chcesz piec chleb. To zawsze coś swojego i ciepłego co urozmaica naszą kuchnie..
Swój chleb je się zupełnie inaczej... serio, serio... :) )

Wiele lat piekłam chleb w domu nie miałam specjalnej maszynki tylko zwykły piekarnik na gaz i nagrzewałam go do 180stopni... chleb piekłam w dwóch podłużnych blaszkach przez godzinę a bułeczki na płaskiej i szerokiej blaszce 30 min.

Jeżeli zależy Ci na pieczeniu chleba w specjalnym urządzeniu to moja koleżanka miała taką z firmy Panasonic... Chwaliła ją bardzo, chlebek był smaczny, ale jego wadą było to, że był mały, starczał na dwie osoby do śniadania... a na kolacje trzeba było piec znowu...
ale może teraz są nowsze,większe maszynki i lepsze...
Powodzenia.
 
 
 
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 425
Skąd: Den Haag
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 10:18 am   

Dzieki :)

To glownie moj maz ma taka wizje: niedzielne sniadanie, cieply chlebek czy buleczki, wszyscy sa szczesliwi i usmiechnieci...
Moja wizja: chlebek domowy - wiem co jem i nie musze myslec o tym ze po moim chclebku biegaly myszy i szczury (to wina mojej kolezanki Ani ktora mowila ze jej maz widzial fotke zrobiona na komorce przez chlopakow pracujacych w holenderskim Albercie - od tego momentu juz nie jem chetnie kupowanego chlebka a skorke od chleba wyrzucam :twisted: )

Przejrzalam linki - jest tam fajna instrukcja pieczenia chleba z obrazkami :)

Znalazlam rowniez cos takiego
http://gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=3
Bardzo ladnie opisane.

A wiec przy wyborze maszynki trzeba rowniez zwrocic uwage na:
pojemnosc,
timer,
ilosc programow

Co jeszcze?
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 4:57 pm   

temat przeniesiony z Dzialu zycie w Holandii
AnetaDETTEN napisał/a:
C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku C H L E B A typu KR-IRL (mini chlebki).
KASZĘ jaglaną 400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również 400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. PRZYPRAWY to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.

P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej !!!,
ADRES……….: http://www.magdalirl.yoyo.pl/index6.php :026:

Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki !!!
pt……….: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. :039:

P. S. Chleb typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!, tzw. NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!!.
WAŻNE:
G L U K O Z A naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

A. DETTEN, W-wa
 
 
ginger 
Nieśmiały użytkownik


Pomogła: 1 raz
Wiek: 46
Dołączyła: 28 Wrz 2008
Posty: 79
Skąd: Noorden
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 7:34 pm   

Bardzo fajna stronka dla początkujących chlebowiczów ;) http://www.chleb.info.pl/index.php?id=1

a tu stronka wypiekaczy do chleba
http://www.megamedia.pl/wypiekacze-do-chleba-z
_________________
Kobiety są największa mniejszością
 
 
astynka 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wiek: 38
Dołączyła: 27 Kwi 2008
Posty: 61
Skąd: Best
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:35 pm   

Polecam pieczenie chleba Ja mam najzwyklejszą maszynę do pieczenia. Tata mi kupił na flomarku za 5 euro i jest poprostu supeeer :) Tylko, że ja piekę go zazwyczaj z gotowych mąk i kupuje dodatkowo pestki z dynii czy słonecznik i niebo w gębie hihi. Sama na swoją rękę z jakiś przepisów nie próbowałam bo jakoś wiecznie zapominam by isć i kupić składniki.... Aha w tej maszynie zarównie pysznie wychodzą ciasta :) poprostu polecam ten sprzęcik jest to strzał w dziesiątke i co najważniejsze wiesz co jesz !
_________________
Niebo ogarnia tych, co odeszli...
 
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 1:21 pm   

Podciagam temat. Czy ktos moze mi wytlumaczyc roznice pomiedzy roggebloem a roggemeel? Tzn. Po holendersku wiem ze roggebloem to jest przesiana roggemeel a po polsku? Jaki wychodzi chleb z takiej mąki? Zamowilam dzis u piekarza i tylko taka moge kupic. A z tego co sie orientuje najlepsza jest typ 2000, chce upiec ciemny chleb. Z gory dziekuje :061:
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 2:32 pm   

Bronka,

Obie maki to maki razowe -- maka gruboziarnista- razowa (zmielone widoczne ziarna otreby)

ta przesiana ''czysta'' razowa - bez widocznych ziaren

jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi

ps.
(na tej pierwszej mace gruboziarnistej zaczyniam zakwas do chleba)
Z maki razowej na zakwasie ,chleb wychodzi bardziej'' zbity'' , wilgotny, ale w smaku duzo lepszy niz z tej samej maki ale upieczony na drozdzach

zaleta tego na zakwasie jest tez to ze dluzej sie przechowuje wczystej serwecie czy papierze do pieczenia chleba
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 25, 2012 2:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 2:52 pm   

Gochna dzieki :-) ale czy z niej tez sie da zrobic zakwas? Przyznaje, ze zakwasy wychodzily mi bardzo dobre, pracowaly, babelkowaly i chcialy uciekac ze sloika. Wtedy kupowalam make roggemeel volkoren w natuurwinkel ale chleb niestety nie wyrastal. Napieklam chyba z 20 cegiel :036: a potem z 10 wywalilam juz bez pieczenia bo nie bylo sensu piec skoro nie wyrosly. Z mojego przepisu zaczal piec chleby na zakwasie moj brat i za pierwszym razem udalo mu sie ale wiem ze mial make zytnia pelnoziarnista T 2000.
Poniewasz szkoda mi bylo tak marnowac produkty wzielam sie za pieczenie chleba na drozdzach. Maszyna wyrabia ale pieke w glinianym rzymskim garnku romertopf, cos takiego:



Na drozdzach wyrastaja pieknie, ostatnio upieklam pyszny cebulowy na zwyklej mace z AH ale marzy mi sie chlebek na zakwasie :-D
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group