Kto piecze w domu chleb - prosze o rady |
Autor |
Wiadomość |
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 10:15 pm Kto piecze w domu chleb - prosze o rady
|
|
|
Postanowilam pojsc za fala i zaczac piec chleb w domu ale... najpierw musze kupic maszyne do pieczenia chleba tylko nie wiem na co mam zwrocic uwage.
Kto z was piecze chcleb w domu, ma doswiadczenie w tej dziedzinie i moglby mi doradzic jaka maszyna jest najlepsza, jakie powinny byc opcje no i moze jakies przepisy na domowy chlebek a nie gotowce z paczki... Marzy mi sie chlebek zytni, chlebek z brzyszczaca skorka, moze z kminkiem, pestakami slonecznika, cieplutki z topiacym sie maselkiem |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 10:58 pm
|
|
|
Renia tu link do stronki bardzo przydatny ja tak zaczynalam http://www.claudia.kobiet...out=1&page=text z tym ze z tej maki(holenderskiej ze sklepu) chleba nie bedzie Ja osobiscie stosuje najchetniej polska make ,a jesli nie mam ,to kupuje tu w piekarni ... powiem szczerze z tutejszej maki ''sklepowej'' wychodza mi ciasta gnieciuszki i chleb nijaki mam nadzieje ze moja rada na cos Ci sie przyda, pozdrawiam. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 296
|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 7:18 pm
|
|
|
ja kupuje make w albert heynie, serowo-cebulowy smak, 1,45 euro, firma wright,s, wychodzi super !!! malgosia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 8:01 pm
|
|
|
ja mam ksiazke z przepisami na chleb:-)...
a jak na szybko chleb... to z paczki... dodac wode i maslo... i chleb gotowy... czesto w piekarniach maja dobre paczki chlebowe ... tak np. kupuje czasem chleb dyniowy... pychota... |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 11:52 pm
|
|
|
Moj maz dzisaj tez zrobil chleb, nauczyla go robic jego mama i nie robil go w maszynie do chleba tylko wyrobil cziasto trach trach i do piekarnika tag sobie wloyl i piekny mu wyrosl, juz go nie ma.... |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 10:19 am
|
|
|
Ok moje drogie Panie, sprawdze te linki i przepisy gdy corka zasnie na dluzej
Ale czy ktos moglby mi polecic dobra maszyne do pieczenia chleba? Jak amarka i jakie opcje sa wazne by posiadala bo bez tego chyba nie da rady sie upiec chlebka nawet na najlepszej mace
Szeda sprawdze Twoj link, na razie nie bede komentowac bo nie wiem co tam moge wyczytac - moze tam juz wszystko jest opisane |
|
|
|
|
Etiro
Poczatkujacy
Dołączyła: 08 Wrz 2007 Posty: 24 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 2:02 pm
|
|
|
Renatko...
Wspaniale, że sama chcesz piec chleb. To zawsze coś swojego i ciepłego co urozmaica naszą kuchnie..
Swój chleb je się zupełnie inaczej... serio, serio... )
Wiele lat piekłam chleb w domu nie miałam specjalnej maszynki tylko zwykły piekarnik na gaz i nagrzewałam go do 180stopni... chleb piekłam w dwóch podłużnych blaszkach przez godzinę a bułeczki na płaskiej i szerokiej blaszce 30 min.
Jeżeli zależy Ci na pieczeniu chleba w specjalnym urządzeniu to moja koleżanka miała taką z firmy Panasonic... Chwaliła ją bardzo, chlebek był smaczny, ale jego wadą było to, że był mały, starczał na dwie osoby do śniadania... a na kolacje trzeba było piec znowu...
ale może teraz są nowsze,większe maszynki i lepsze...
Powodzenia. |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 10:18 am
|
|
|
Dzieki
To glownie moj maz ma taka wizje: niedzielne sniadanie, cieply chlebek czy buleczki, wszyscy sa szczesliwi i usmiechnieci...
Moja wizja: chlebek domowy - wiem co jem i nie musze myslec o tym ze po moim chclebku biegaly myszy i szczury (to wina mojej kolezanki Ani ktora mowila ze jej maz widzial fotke zrobiona na komorce przez chlopakow pracujacych w holenderskim Albercie - od tego momentu juz nie jem chetnie kupowanego chlebka a skorke od chleba wyrzucam )
Przejrzalam linki - jest tam fajna instrukcja pieczenia chleba z obrazkami
Znalazlam rowniez cos takiego
http://gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=3
Bardzo ladnie opisane.
A wiec przy wyborze maszynki trzeba rowniez zwrocic uwage na:
pojemnosc,
timer,
ilosc programow
Co jeszcze? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 4:57 pm
|
|
|
temat przeniesiony z Dzialu zycie w Holandii AnetaDETTEN napisał/a: | C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku C H L E B A typu KR-IRL (mini chlebki).
KASZĘ jaglaną 400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również 400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. PRZYPRAWY to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.
P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej !!!,
ADRES……….: http://www.magdalirl.yoyo.pl/index6.php
Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki !!!
pt……….: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
P. S. Chleb typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!, tzw. NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!!.
WAŻNE:
G L U K O Z A naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
A. DETTEN, W-wa |
|
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
|
|
|
|
astynka
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 27 Kwi 2008 Posty: 61 Skąd: Best
|
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:35 pm
|
|
|
Polecam pieczenie chleba Ja mam najzwyklejszą maszynę do pieczenia. Tata mi kupił na flomarku za 5 euro i jest poprostu supeeer Tylko, że ja piekę go zazwyczaj z gotowych mąk i kupuje dodatkowo pestki z dynii czy słonecznik i niebo w gębie hihi. Sama na swoją rękę z jakiś przepisów nie próbowałam bo jakoś wiecznie zapominam by isć i kupić składniki.... Aha w tej maszynie zarównie pysznie wychodzą ciasta poprostu polecam ten sprzęcik jest to strzał w dziesiątke i co najważniejsze wiesz co jesz ! |
_________________ Niebo ogarnia tych, co odeszli... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 1:21 pm
|
|
|
Podciagam temat. Czy ktos moze mi wytlumaczyc roznice pomiedzy roggebloem a roggemeel? Tzn. Po holendersku wiem ze roggebloem to jest przesiana roggemeel a po polsku? Jaki wychodzi chleb z takiej mąki? Zamowilam dzis u piekarza i tylko taka moge kupic. A z tego co sie orientuje najlepsza jest typ 2000, chce upiec ciemny chleb. Z gory dziekuje |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 2:32 pm
|
|
|
Bronka,
Obie maki to maki razowe -- maka gruboziarnista- razowa (zmielone widoczne ziarna otreby)
ta przesiana ''czysta'' razowa - bez widocznych ziaren
jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi
ps.
(na tej pierwszej mace gruboziarnistej zaczyniam zakwas do chleba)
Z maki razowej na zakwasie ,chleb wychodzi bardziej'' zbity'' , wilgotny, ale w smaku duzo lepszy niz z tej samej maki ale upieczony na drozdzach
zaleta tego na zakwasie jest tez to ze dluzej sie przechowuje wczystej serwecie czy papierze do pieczenia chleba |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 25, 2012 2:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 2:52 pm
|
|
|
Gochna dzieki ale czy z niej tez sie da zrobic zakwas? Przyznaje, ze zakwasy wychodzily mi bardzo dobre, pracowaly, babelkowaly i chcialy uciekac ze sloika. Wtedy kupowalam make roggemeel volkoren w natuurwinkel ale chleb niestety nie wyrastal. Napieklam chyba z 20 cegiel a potem z 10 wywalilam juz bez pieczenia bo nie bylo sensu piec skoro nie wyrosly. Z mojego przepisu zaczal piec chleby na zakwasie moj brat i za pierwszym razem udalo mu sie ale wiem ze mial make zytnia pelnoziarnista T 2000.
Poniewasz szkoda mi bylo tak marnowac produkty wzielam sie za pieczenie chleba na drozdzach. Maszyna wyrabia ale pieke w glinianym rzymskim garnku romertopf, cos takiego:
Na drozdzach wyrastaja pieknie, ostatnio upieklam pyszny cebulowy na zwyklej mace z AH ale marzy mi sie chlebek na zakwasie |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
|