NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno samochodu w komisie, podatek BPM
Autor Wiadomość
duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 8:33 am   kupno samochodu w komisie, podatek BPM

Witam kolegów mam pytanie.

Bylem w Holandi z gosciem co wyszukuje samochod i zawozi swoich klientow na miejsce i zalatwie dokumenty z holendrami(czyli dogaduje sie z holenderm w komisie plus dokumenty w RDW). Kupilem samochod z 4700 euro rok produkcji 2004 taka jego cena byla na kartce za szyba i ten gosc mowil ze ten samochod jest jeszcze obciazony podatkiem BPM i wynosi on 1000 euro, wiec jak che go kupic to musze zaplacic 5700 euro. Kupilem ten samochod ale jak wrocilem do pl to przemyslalem sprawe i wydaje mi sie gosc mnie zrobil na 1000e. Mam racje czy jednak kupujacy polak tam musi oplacic ten podatek?

z tego co wyczytalem to BPM to podatek od luksusu i placa go osoby ktore zameldowane sa w Holandi a ja kupujac u nich samochod to chyba niepowinienem go placic. dobrze mysle??
Ostatnio zmieniony przez duperszfel Pią Gru 09, 2011 8:52 am, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 1:44 pm   

Podatek BPM raczej płacisz, sciągając auto z zagranicy do Holandii. Mało tego, kupując auto w Holandii na eksport, do jakichs tam roczników, sprzedający dostaje BPM z powrotem. Gosciu chyba Cię lekko przerobił.

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 2:04 pm   

samochod jest z roku 2004, kupilem go wczoraj, na fakturze mam kwote 4700 a nie mam pokrycia na zadnym dokumencie 1000e niby na ten podatek - mowil ze bez oplaty tego nie wydadza nam tablic zjazdowych wiec dalem mu 1000 i on mowil ze jego znajomy zaplaci to z swojego konta i zadzownil do kogos i za pare minut zalatwil niby to.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 2:22 pm   

a to auto bylo zarejestrowane w holandii? moze gosc je dopiero co sprowadzil, a ty mu pomogles zaplacic za niego bpm? :)
co by nie bylo to dale sie zrobic na 1000e.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 3:03 pm   

a nie byl to bedrijfsauto (typu 2 osoby + paka?)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 3:25 pm   

m4rcin, ale to wtedy doplacalbys bpm, a nie btw?

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 4:03 pm   

to jest vw caddy, samochod byl kupiony w komisie. a ten gosc z ktorym bylem to zalatwial wszystkie rzeczy i mowil ze samochod kosztuje 4700 ale tzreba jeszcze zaplacic BPM w wysokosci 1000e i do 15 tylko w banku mozna to zrobic ale mowilz e moze to ianczje rozwiazemy i zadzwonil do kogos i mowil ze jego znajomy wysyla kase z swojego konta a ja mu oddam. czyli zrobil mnie w ciula?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 4:06 pm   

duperszfel, jestes pewien, ze placiles BPM, a nie BTW? i bylo tego dokladnie 1000e?

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 4:47 pm   

tak bylo dokladnie 1000e tak mi powiedzial gosc wiec mu dalem kase, ale czy to btw czy bpm to teraz juz niewiem - bo jak sie pytalem go co to jest to mowil ze to taki holenderski podatek - zadzownie do niego i zapytam sie go co to ja placilem. a jesli zostyalem naciagniety to jest szansa na odzyskanie tej kasy??

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 4:51 pm   

ta kase dales mu do reki? masz jakis dokument, ktory to potwierdza (faktura, umowa)?

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 11:01 pm   

tak, kase dalem do reki bo to bylo po godzinie 15 i mowil ze w banku tego nie zalatwimy i ze jegno znajomy wplaci nam i zrobimy to od reki wtedy i dlatego dalem mu kase do lapy a fakture mam na 4700e, a te 1000e nie mam zadnego potwierdzenia. pytanie czy faktycznie musialem to placic czy tylko mnie wkrecil w to?
Ostatnio zmieniony przez duperszfel Pią Gru 09, 2011 11:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 12:04 am   

jezeli to byl btw (vat), a 4700 to byla cena netto, to musiales to zaplacic (ale zaplaciles z napiwkiem, bo btw to 19%). jezeli to jednak bylo na bpm, to pachnie to jakas sciema.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 7:44 am   

gdzies na forum czytalem o podobnej akcji - ze wlasnie trzeba bylo BPM zaplacic bo byl platny w ratach i nie wszystkie raty byly splacone. zapytam kolegi co pracuje w autohandlu czy cos takeigo jest mozliwe z BPM czy nie.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 7:11 am   

ok, to zapytaj czy moglo tak byc, bo jelsi mnie przekrecil na 4,500 zl plus swoje co wzial za przejazd z nim i znalezienie - to masakra jakas. gdyby to byl przekret to bede musila go jakos postraszyc i moze bym odzyskal kasiore.

Katje 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 6:11 pm   

Z tego co mi wiadomo to jesli BPM nie jest zaplacony to RDW nie wyda tablic rejestracyjnych, wiec osobne placenie za BPM to jakis przekret, tymbardziej, ze kiedy samochod idzie na eksport to jesli jest ktos pierwszym wlascicielem to moze zwrocic sie o zwrot pozostalego BPMu. BPM jest typowo holenderskim podatkiem, wiec kupujac auto, ktore zostaje eksportowane nie masz nic wspolnego z BPMem, bo samochod opuszcza rynek. Jesli bylo to auto firmowe i bylo odsprzedawane osobie prywatnej to trzeba zaplacic (czesc) BPM tylko w przypadku jesli auto ma mniej niz 5 lat, w twoim przypadku auto ma 7, wiec tak czy inaczej BPMu za nie placic nie musiales, a ze auto na eksport to tymbardziej.
Na moje zostales zrobiony na tysiac euro.

Wiecej info tutaj (po holendersku): http://www.belastingdiens...okosten-02.html - o firmowych i BPMie
http://www.belastingdiens...tml#P1617_46764
http://www.belastingdienst.nl/variabel/bpm/ - o bpmie w przypadku aut prywatnych i o eksportcie. W drugim linku pod naglowkiem BPM jest napisane, ze jezeli samochod nie ma oplaconego BPMu to nie ma prawa poruszania sie pod drogach w NL.
Ostatnio zmieniony przez Katje Pon Gru 12, 2011 6:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu