Wyjazd do Polski na swieta, co zrobic z krolikiem?? |
Autor |
Wiadomość |
Asia197999
Nieśmiały użytkownik Kasia111
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:10 pm Wyjazd do Polski na swieta, co zrobic z krolikiem??
|
|
|
Witam
Mam dosc nietypowy problem, czy ktos z Was orientuje sie czy moge przewiesc przez granice krolika??? Mam problem poniewaz jedziemy na swieta do Polski a slyszalam ze jest to karalne...Prosze o porade
Asia |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:38 pm
|
|
|
Witam,
No jak to co zrobic - pieczeń DROGA PANI smaczna pieczeń ...
Psss
A tak na poważnie to na królika tez trzeba miec paszport ... jak na psa ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
perejra
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Lip 2008 Posty: 57 Skąd: haga
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:39 pm
|
|
|
jesli krolik ma wszystkie obowiazkowe szczepienia to oczywiscie, ze mozesz go zabrac ze soba. sprawdz czy w pl jest obowiazkowe szczepienie na wscieklizne, tutaj nie jest, wiec nie szczepia sami z siebie. |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:41 pm
|
|
|
a gdzie ten paszport zrobic?? i ile to kosztuje?? |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:41 pm
|
|
|
Nie jest karalne, chyba ze na handel
NIe znam sie na krolikach wiec musisz sama sprawdzic bo koty to powinny miec karte szcze[pien w zaleznosci gdzie jada
"Dla innych zwierząt towarzyszących - króliki, chomiki, świnki morskie, myszy, szczury itp.- nie jest wymagana żadna dokumentacja.
W przypadku zwierząt gatunków chronionych, objętych Konwencją Waszyngtońską (CITES), winny towarzyszyć im stosowne dokumenty. Organem odpowiedzialnym za udzielanie informacji w tym zakresie jest Ministerstwo Środowiska"
kliknij w ten link
http://www.wetgiw.gov.pl/...n=art&a_id=3860
poczytaj dokument
[ Dodano: Sro Gru 14, 2011 7:45 pm ]
wiem ze Ty z NL do PL chcesz wiesc ale moze takie samo prawo jest jak w druga strone
http://www.swiatkrolikow.com/podroz_zagranice.php |
|
|
|
|
Neela
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Mar 2009 Posty: 44
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:47 pm
|
|
|
Oczywiście ze możesz zabrać ze sobą królika - ja zabieram swoje koty, znajomi psy.. Nie wiem tylko czy wymagane jest szczepienie przeciwko wciekliznie dla królika (dla kotów i psów tak + chip + paszport). Najlepiej gdybyś poszukała informacji na internecie w j. polskim (wywóz zwierząt do krajów UE).
Z doświadczenia swojego i znajomych - nikt nigdy nie sprawdzał dokumentów ani czy przewozi się zwierzęta (jak jest już nawet jakaś kontrola to szukają papierosów i narkotyków).
Pamiętaj tylko by królik był w klatce/transporterku i nie dawaj mu zbyt wiele jedzenia przed podróżą, bo może różnie zareagować w trakcie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 8:19 pm
|
|
|
Ludzie ja oczywiscie żartowałem z tym paszportem ...
Wydaje mi sie ze podstawowe szczepienia wystarcza i obowiazkowo klatka w czasie podroży ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 9:16 pm
|
|
|
paszport to nic innego jak ksiazeczka szczepien, przynajmniej tak jest w przypadku kota
szkoda ze ci nie moge powiedzies z wlasnego doswiadczenia, jedynie co moge powiedziec to o kotach... ale jezeli jest tak samo to paszport tyle kosztuje co... po prostu danie zwierzakowi szczepionki gdy vet go zaszczepi to wpisze te info do ksiazeczki zdrowia/paszportu zwierzaka
u kotow dodatkowo mamy chip - nie wiem jak z krolikiem jest.
ja ci najlepiej radze pojsc jutro rano do veta i tam o to zapytac, oni powinni wszystko wiedziec jezeli nie mozesz znalesc info w google (ja nie znam jez nl wiec ci w tym nie moge pomoc )
beny a o co chodzi z teym paszportem i zartem?
przeciez zwierzaki powinny miec paszport jezeli sie je przewozi z kraju do kraju tylko jedni nazywaja to paszportem a inny ksiazeczka zdrowia, szczepien...
asia sprawdz na google albo jak wczesneij pisalam zapytaj veta bo juz niewiele czasu ci pozostalo i jezeli krolik musi byc poddany kwarantannie (jezeli) to bedziesz miala problem... na wszelki wypadek sprawdz czy ktos moze sie twoim krolikiem zaopiekowac na czas swiat.
nas nigdy nikt nei sprawdzal co wieziemy wiec ten krolik by jakos przeszedl ale jezeli sie trafi tobie kontrola a powinnas miec papiery to mozesz niestety troche portfel oproznic niepotrzebnie a okres swiateczny to chyba czesto robia kontrole... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 10:03 pm
|
|
|
chwile pogrzebalem i znalazlem to:
Cytat: | Jeżeli posiadasz inne zwierzęta, takie jak króliki lub kanarki, powinieneś zapoznać się z krajowymi przepisami dotyczącymi przywozu tych zwierząt do danego kraju lub ich wywozu z danego kraju. |
zrodlo: http://ec.europa.eu/youre...et/index_pl.htm
Cytat: | Dla innych zwierząt towarzyszących - króliki, chomiki, świnki morskie, myszy, szczury itp.- nie jest wymagana żadna dokumentacja. |
zrodlo: http://www.wetgiw.gov.pl/...0-%20POLSKA.doc |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 10:17 pm
|
|
|
Dziękuję Wam za pomoc , Wasze wskazowki bardzo mi pomogły.
Wesołych Swiat:-) |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2011 10:23 pm
|
|
|
jezeli do polski wybierasz sie autem przez niemcy, to warto byloby jeszczcze poszukac przepisow niemieckich. ale mysle, ze beda podobne do polskich. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 12:22 am
|
|
|
Asia, ja kiedys mialam krolika, wiec jak mi swojego przywieziesz, to spokojnie Ci go przez swieta przechowam. A w naszej wegetarianskiej rodzinie zarcia bedzie mial pod dostatkiem |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 11:03 am
|
|
|
Dziekuje za propozycje:-) napewno byloby mu u Ciebie dobrze:-)
pozdrawiam:-) |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Czw Gru 15, 2011 9:16 pm
|
|
|
Asia, moja propozycja jest jak najbardziej serio, na swieta nie wyjezdzam. Kwestia, czy chcesz sie z nim rozstawac No i musialby jakos dotrzec do Tilburga. Pozdrawiam rowniez |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:03 am
|
|
|
Strasznie milo z Twojej strony problem roziwazany, krolik ląduje u sasiadow:-)
Dziekuje i Wesolych Swiat |
|
|
|
|
|