NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cena samochodow w Nl - wlasne przemyslenia
Autor Wiadomość
Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 8:57 pm   Cena samochodow w Nl - wlasne przemyslenia

Witam,

Panowie czy mi sie zdaje czy cena aut w NL jest duzo wyzsza niz samochodow z PL

Przyklad Stilo 1.9 JTD przebieg ok 180 K na pelnym wypasie w pl 14-16 K w Nl 4-5 K euro

Kolejny przyklad Alfa 147 1.6 benzyna w pl do 15 K ma sie zadbany okaz z 2004-2005 roku a w NL za taki trzeba wydac min 4-5 K euro

Powoli zaczynam rozgladac sie za samochodem dla siebie w Nl i powiem szczerze ze chyba trzeba bedzie pojechac do Pl i kupic cos od 1 wlasciciela z pelna dokumentacja i przerejstrowac - pytanie tylko jakie sa koszty przerejstrowania samochodu wartego ok 18-20 K zl

Panowie co o tym myslicie ?

Pozdrawiam serdecznie

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 9:36 pm   

skoro nowe auta sa drozsze, to niestety, ale uzywane automatycznie tez.
ale jest na to sposob - stosowany przez handlarzy. kupujesz trupa za 1/4 ceny i jedziesz nim do kraju. patrzac na polskie ogloszenia, takie samochody wracaja do stanu swietnosci po przejechaniu przez granice pl. moze ciebie tez to spotka ;)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:30 pm   

180k zrobione w NL a 180k zrobione w PL - to jest znaczaca roznica :D
poza tym bardzo czesto jest jak pisze zaq - magicznie zmienia sie wartosc na budziku po przejechaniu PL granicy :D

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:52 pm   

Zaq oferty sortuje i od razu odrzucam sprowadzone z zagranicy , patrze tylko na ogłoszenia 1 lub 2 wlasciciela i wymagam pelnej dokumentacji potwierdzonej rachunkami za czesci i naprawy ( ksiazka serwisowa mi nie starcza :029: )

Jednym slowem szukam ofert od MANIAKOW ktorzy o auto dbaja lepiej niz o wlasna zone ... :043: i licze sie z tym ze cena takiego auta to ok 2-3 K wiecej niz reszta ofert ... :033:

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 11:09 pm   

Beny.rac, brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty? bardzo czesto takie auta sprzedaja sie w waskim kregu rodzinno-towarzyskim.
w kazdym badz razie sprawdzaj te ksiazki serwisowe i faktury - dzwon/jedz do serwisu/warsztatu i pytaj czy to auto faktycznie tam bylo :)
a co do cen, to zwroc uwage, ze teraz euro wysoko stoi.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Pią Gru 16, 2011 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 5:47 am   

Zawsze możesz poszukać w Niemczech.
Ceny już bardziej znośne...

Natomiast to co ktoś napisał, że 180 tysięcy przejechane w Polsce i Holandii to inne sto 180 tys. Brzmi to jak z tą "radą" że wszystkie na "f" to złe auta. W Holandii bardzo długo stoi się w korkach, co nie jest dobre dla samochodu, częste redukcje po mieście czytaj drempel... Jednie na plus wychodzą naprawy, u nas wiadomo jak z tym bywa tutaj to jednak inny świat i tak jak wszędzie to zależy od użytkownika.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:07 am   

zaq napisał/a:
brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty?

Zaznaczasz oferty od najwyższych cen i na 100 ofert znajdzie sie z 5-10 Rozynków...

Cytat:
a co do cen, to zwroc uwage, ze teraz euro wysoko stoi.

Wlasnie dlatego wydaje mi sie ze bardziej oplaca sie kupic auto z PL i przerejestrować je na zolte tablice

Pytanie jaki % ceny bedzie kosztować przerejestrowanie skoro auto warte 16-20 tys zl - orientuje sie ktos ???

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:36 am   

Beny.rac napisał/a:
Panowie czy mi sie zdaje czy cena aut w NL jest duzo wyzsza niz samochodow z PL

no a teraz zadaj sobie pytanie, jak to sie dzieje ze auto z NL czy DE jest w PL tansze niz za granica ;) O ile w przypadku NL i aut rejestrowanyhc po jesieni 2006 mozna tlumaczyc to zwrotem BPM to reszte... coz mocno wypadkowa przeszloscia oraz duzymi korektami licznika

Beny.rac napisał/a:
Zaq oferty sortuje i od razu odrzucam sprowadzone z zagranicy , patrze tylko na ogłoszenia 1 lub 2 wlasciciela i wymagam pelnej dokumentacji potwierdzonej rachunkami za czesci i naprawy ( ksiazka serwisowa mi nie starcza :029: )

takie rzeczy tylko w erze :D
sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie.

zaq napisał/a:
Beny.rac, brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty? bardzo czesto takie auta sprzedaja sie w waskim kregu rodzinno-towarzyskim.

tak jest wlasnie najczesciej ;) mam jednego kolege co juz dwa auta od niego mialem, teraz czekam az mu sie leasing skonczy za 2 lata na jego obecne auto ;)

Estamos napisał/a:
Zawsze możesz poszukać w Niemczech.

gdzie wg niemieckej policji 30% aut ma skrecone liczniki i trzeba tez o tym pamietac, szukajac okazji ;)

Estamos napisał/a:
Brzmi to jak z tą "radą" że wszystkie na "f" to złe auta.

mam obecnie czwarte francuskie z rzedu i poluje na piate :D

Beny.rac napisał/a:
Pytanie jaki % ceny bedzie kosztować przerejestrowanie skoro auto warte 16-20 tys zl - orientuje sie ktos ???

zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%. Prawie 5 lat temu chcialem przerejestrowac moja uwczesna 307 2.0hdi. zaplacilem wowczas za nia kolo 25k, BPM do zaplaty byl kolo 4k eur (60% watrtosci auta)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 10:39 am, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:57 am   

m4rcin napisał/a:
Nie ma juz Ery ... :029:

m4rcin napisał/a:
sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie.

Wiesz jesli ktos wymienil np lozysko i nie wziol rachunku to ok ale jak ktos wymienil dwumas i sprzeglo i koszt naprawy byl z 3-4K zl i nie ma jak udowodnic ze to zrobil to soorki ale tego nie zrobil ...

m4rcin napisał/a:
zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%.
Poluje na benzyniaka max 1.6 , rocznik 2003-2005 , waga do 1250 kg

Ale jesli ma mnie ten interes kosztowac powyzej 30% wartosci kupionego auta w PL to chyba jednak bede szukal w Nl ... :072:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 4:09 pm   

Beny.rac napisał/a:
m4rcin napisał/a:

Wiesz jesli ktos wymienil np lozysko i nie wziol rachunku to ok ale jak ktos wymienil dwumas i sprzeglo i koszt naprawy byl z 3-4K zl i nie ma jak udowodnic ze to zrobil to soorki ale tego nie zrobil ...

wymienialem sprzeglo z dwumasem - zaplacilem 3800pln 3 lata temui rachunku nie bralem, 2 lata temu wymienialem pompe WC za 900eur i rachunku tez nie bralem, 1.5 roku temu robilem rozrzad i rachynku tez nie bralem.... I twierdzisz, ze tego nie robilem?

No i pamietaj, ze w polskich warsztatach cena jest X, ale jak chcesz fakture jest +23-30%.
Wiec jak mam wydac 4k pln bez faktury a 5k z faktura to wybor jest prosty.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 4:22 pm, w całości zmieniany 2 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 4:23 pm   

Beny.rac napisał/a:
m4rcin napisał/a:
zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%.
Poluje na benzyniaka max 1.6 , rocznik 2003-2005 , waga do 1250 kg

Ale jesli ma mnie ten interes kosztowac powyzej 30% wartosci kupionego auta w PL to chyba jednak bede szukal w Nl ... :072:

http://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php policzysz + kolo 150e dodatkowo

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:17 pm   

m4rcin napisał/a:
I twierdzisz, ze tego nie robilem?

Jesli nie ma tego wpisanego w ksiazce serwisowej to niestety ale bym Ci nie uwierzyl i pewnie wybral inna oferte :029:

m4rcin napisał/a:
policzysz + kolo 150e dodatkowo
Wyszlo jakies 900 -950 euro a wiec jednak bede szukal auta w NL ... :073:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:23 pm   

Beny.rac napisał/a:
m4rcin napisał/a:
I twierdzisz, ze tego nie robilem?

Jesli nie ma tego wpisanego w ksiazce serwisowej to niestety ale bym Ci nie uwierzyl i pewnie wybral inna oferte :029:

to sie zdecyduj :D bo mowisz, ze ksiazka cie nie interesuje tylko faktury ;) Zreszta obecnie 2mas to nie jest taki problem bo wytrzymuja duzo dluzej niz te sprzed 10 lat i sa duzo tansze (teraz w peugeocie mozna za 2k sie zamknac z wymiana)

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 6:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:43 pm   

Cytat:
to sie zdecyduj :D bo mowisz, ze ksiazka cie nie interesuje tylko faktury

Ksiazka mnie rowniez interesuje ale z autoryzowanego serwisu a nie od Pana Kowalskiego co ma warsztat w szopie i za flaszke wpisze co sie chce ... :082:

LukaszB 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sty 03, 2012 1:14 pm   

m4rcin napisał/a:

Beny.rac napisał/a:

Dokładnie, ja np wszystko zawsze robiłem sam, części kupowałem przez ebay bo taniej a i tak uważam, że zarówno motocykl jak i samochód miałem w stanie kilkakrotnie lepszym niż większośc odwiedzających regularnie ASO. Nie ma reguły.

Odpowiedz do tematu