NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świąteczna ryba... jakie znacie...
Autor Wiadomość
raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Dołączyła: 24 Sie 2009
Posty: 25
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 4:51 pm   Świąteczna ryba... jakie znacie...

Witam. Jakie ryby przyrządzacie na Święta Bożego Narodzenia w Holandii? Przyznam, że nie znam się zbytnio na rybach i oczekuję na jakieś porady. Jaką rybę tu kupić, jak ją przygotowac? Słyszałam, że bardzo smaczna jest ponoć dorada. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. A przy okazji Wesołych Świąt. Pozdrawiam!
_________________
martyna
 
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:05 pm   

Kupuję na targu świeżego pstrąga. Po oczyszczeniu i przygotowaniu do dalszej obróbki, solę w środku, daję tam masło czosnkowo-pietruszkowe, panieruję i smażę (w całości).
To na święta, a w ciągu roku kupuję łososia (świeżego) lub z mrożonek solę, kabeljauwfilet (filet z dorsza), koolvis (mintaj) sporadycznie pangę.
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
tomala 
Super gaduła


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 272
Skąd: lepiej nie wiedzieć
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:27 pm   

Polecam mrożonkę "kabeljauwfilet" z Lidla lub z Aldiego. Po rozmrożeniu, doprawieniu i panierowaniu nawet niezłe.
_________________
Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa.
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 8:30 pm   

raspberry,



karp tu --> karper, do kupienia w miejscowych sklepach rybnych kilo od 15 do- 25 euro
sandacz---> snoekbaars (pyszna rybka ) 500 gram 10 euro
szczupak --> snoek podobna cena
zalm -losos ( cena z kosmosu )
makreel wiadomo co.. i tez wcale nie tania
dorsz.. jak juz kolega wyzej wspomnial to kabeljauw

zadnej z ryb nigdy nie'' wkladam ''w panierke

Wszystko zalezy od tego jaka to ryba ,jesli jest taka potrzeba to rybe filetuje, lekko sole, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakis czas w zimne miejsce,przed smazeniem lekko opruszam maka ,
smaze na zloty kolor z obu stron
przed koncem smazenia ukladam na rybie wiorki masla, czekam az sie calkowicie rozpuszcza na koniec posypuje usmazone czesci rybki majerankiem, ukladam na wylozonej papierm kuchennym tacy by usunac nadmiar tluszczu
do wszystkich ryb o bialym miesie, dodaje majeranek lub inne ziola tzw gotowe mieszanki ziol do ryb

pozdrawiam i smacznego
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Gru 17, 2011 8:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 03 Gru 2007
Posty: 247
Skąd: z domu
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 11:13 pm   

Zalm- Losos- wcale nie ma ceny jak z kosmosu. Kupuje w dobrym sklepie rybnym- tlusty, bez osci i bez skory- cena 19 euro za kilo! Tunczyk jest drozszy- ceny od 25 euro w gore.
_________________
Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja...
 
 
angelika30 
Poczatkujacy

Dołączyła: 28 Paź 2011
Posty: 47
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 8:44 pm   

ja tam mrozonych nie kupuje haagse markt jest blisko...a tam duzy wybor rybek:)no na slasku tego nie mam:) ale losos to naprawde cena z kosmosu!!!!!
_________________
zycie jest piekne tylko ludzie to k....!!
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 9:14 pm   

Kupuję najczęściej świeżego łososia jak są na niego promocje w ah, wtedy bardzo się opłaca bo często są np. 2 w cenie 1 :)
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 1071
Skąd: GLD
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 9:24 pm   

Dorsz tez tani nie jest, w rybnym trzeba liczyc ok30e za kg,wiadomo mrozonki tansze.
ja na pewno bede robic dorsza po grecku, i cos na cieplo, jak dostane to karpia.
 
 
joaśik1001 
Poczatkujacy
joasik1001

Pomogła: 1 raz
Wiek: 39
Dołączyła: 27 Paź 2011
Posty: 31
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 8:40 am   

Ja kupuje pstraga-forel,karpia,tilapie(w calosci-nie filetowana)wszystkie ryby z regoly smaze lub pieke,15 min przed wyjeciem ryby z piekarnika dodaje podgotowana marchewke i pieczarki.Mozna upiec tez rybe w specjalnych foliowych rekawach,wtedy wszystkie warzywa wkladam od razu z ryba i wszystko jest pyszne i mieciutkie po upieczeniu.Wesolych Swiat
 
 
angelika30 
Poczatkujacy

Dołączyła: 28 Paź 2011
Posty: 47
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 9:43 pm   

ooo tak pstrag jest wypasiony!!!uwielbiam z grila...a tilapi i pangi nigdy nie zjem:):):):)
_________________
zycie jest piekne tylko ludzie to k....!!
 
 
joaśik1001 
Poczatkujacy
joasik1001

Pomogła: 1 raz
Wiek: 39
Dołączyła: 27 Paź 2011
Posty: 31
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:42 am   

jesli chodzi o tilapie i pange,to tez wiele slyszalam na ich temat,w sumie to sama czytalam artykol jak chodowane sa te ryby,ale mimo wszystko nie odstrasza mnie to.Panga i tilapia sa swietne do ryby po grecku,oraz sa w przystepnej cenie.A przeciez w dzisiejszych czasach wszystko jest sztucznie napedzane.zobacz jak uprawiane sa pomidorki?Na wacie szklanej sobie rosna,a wszystkim tak smakuja;)A kurczaki?faszerowane maszynowo...gdybym miala zastanawiac sie jak jest wszystko wytwarzane to podejrzewam,ze nic bym nie jadla:)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group