Świąteczna ryba... jakie znacie... |
Autor |
Wiadomość |
raspberry
Poczatkujacy raspberry
Dołączyła: 24 Sie 2009 Posty: 25
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 4:51 pm Świąteczna ryba... jakie znacie...
|
|
|
Witam. Jakie ryby przyrządzacie na Święta Bożego Narodzenia w Holandii? Przyznam, że nie znam się zbytnio na rybach i oczekuję na jakieś porady. Jaką rybę tu kupić, jak ją przygotowac? Słyszałam, że bardzo smaczna jest ponoć dorada. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. A przy okazji Wesołych Świąt. Pozdrawiam! |
_________________ martyna |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:05 pm
|
|
|
Kupuję na targu świeżego pstrąga. Po oczyszczeniu i przygotowaniu do dalszej obróbki, solę w środku, daję tam masło czosnkowo-pietruszkowe, panieruję i smażę (w całości).
To na święta, a w ciągu roku kupuję łososia (świeżego) lub z mrożonek solę, kabeljauwfilet (filet z dorsza), koolvis (mintaj) sporadycznie pangę. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:27 pm
|
|
|
Polecam mrożonkę "kabeljauwfilet" z Lidla lub z Aldiego. Po rozmrożeniu, doprawieniu i panierowaniu nawet niezłe. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 8:30 pm
|
|
|
raspberry,
karp tu --> karper, do kupienia w miejscowych sklepach rybnych kilo od 15 do- 25 euro
sandacz---> snoekbaars (pyszna rybka ) 500 gram 10 euro
szczupak --> snoek podobna cena
zalm -losos ( cena z kosmosu )
makreel wiadomo co.. i tez wcale nie tania
dorsz.. jak juz kolega wyzej wspomnial to kabeljauw
zadnej z ryb nigdy nie'' wkladam ''w panierke
Wszystko zalezy od tego jaka to ryba ,jesli jest taka potrzeba to rybe filetuje, lekko sole, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakis czas w zimne miejsce,przed smazeniem lekko opruszam maka ,
smaze na zloty kolor z obu stron
przed koncem smazenia ukladam na rybie wiorki masla, czekam az sie calkowicie rozpuszcza na koniec posypuje usmazone czesci rybki majerankiem, ukladam na wylozonej papierm kuchennym tacy by usunac nadmiar tluszczu
do wszystkich ryb o bialym miesie, dodaje majeranek lub inne ziola tzw gotowe mieszanki ziol do ryb
pozdrawiam i smacznego |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Gru 17, 2011 8:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 11:13 pm
|
|
|
Zalm- Losos- wcale nie ma ceny jak z kosmosu. Kupuje w dobrym sklepie rybnym- tlusty, bez osci i bez skory- cena 19 euro za kilo! Tunczyk jest drozszy- ceny od 25 euro w gore. |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
Dołączyła: 28 Paź 2011 Posty: 47
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 8:44 pm
|
|
|
ja tam mrozonych nie kupuje haagse markt jest blisko...a tam duzy wybor rybek:)no na slasku tego nie mam:) ale losos to naprawde cena z kosmosu!!!!! |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 9:14 pm
|
|
|
Kupuję najczęściej świeżego łososia jak są na niego promocje w ah, wtedy bardzo się opłaca bo często są np. 2 w cenie 1 |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 9:24 pm
|
|
|
Dorsz tez tani nie jest, w rybnym trzeba liczyc ok30e za kg,wiadomo mrozonki tansze.
ja na pewno bede robic dorsza po grecku, i cos na cieplo, jak dostane to karpia. |
|
|
|
|
joaśik1001
Poczatkujacy joasik1001
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 27 Paź 2011 Posty: 31
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 8:40 am
|
|
|
Ja kupuje pstraga-forel,karpia,tilapie(w calosci-nie filetowana)wszystkie ryby z regoly smaze lub pieke,15 min przed wyjeciem ryby z piekarnika dodaje podgotowana marchewke i pieczarki.Mozna upiec tez rybe w specjalnych foliowych rekawach,wtedy wszystkie warzywa wkladam od razu z ryba i wszystko jest pyszne i mieciutkie po upieczeniu.Wesolych Swiat |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
Dołączyła: 28 Paź 2011 Posty: 47
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 9:43 pm
|
|
|
ooo tak pstrag jest wypasiony!!!uwielbiam z grila...a tilapi i pangi nigdy nie zjem:):):):) |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
joaśik1001
Poczatkujacy joasik1001
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 27 Paź 2011 Posty: 31
|
Wysłany: Śro Gru 21, 2011 9:42 am
|
|
|
jesli chodzi o tilapie i pange,to tez wiele slyszalam na ich temat,w sumie to sama czytalam artykol jak chodowane sa te ryby,ale mimo wszystko nie odstrasza mnie to.Panga i tilapia sa swietne do ryby po grecku,oraz sa w przystepnej cenie.A przeciez w dzisiejszych czasach wszystko jest sztucznie napedzane.zobacz jak uprawiane sa pomidorki?Na wacie szklanej sobie rosna,a wszystkim tak smakuja;)A kurczaki?faszerowane maszynowo...gdybym miala zastanawiac sie jak jest wszystko wytwarzane to podejrzewam,ze nic bym nie jadla:) |
|
|
|
|
|