NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
podlaczenie internetu
Autor Wiadomość
bolba 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 10:22 am   podlaczenie internetu

Przyslali mam router z ziggo na bezprzowodowy internet, i ten chodzi u wspolokatorow. Nie mam Wifi wiec musze podlaczyc sie na kabel. Jest polaczenie (bo odbiera i przesyla dane) za to ciagle nie mam internetu. pomocy! w pracy nie mam dostepu i domu tez, nie mam mozliwosci za bardzo na googlowanie problemu.

pozdrawiam

kronos85 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 21, 2011 10:12 pm   

Piszesz nieskładnie - ciężko zrozumieć napisz dokladnie !

Znajomi odbierają internet po WIFI ( bezprzewodowo) a Ty nie możesz odbierać go po kablu ? Tak wywnioskowałem z wypowiedzi.
1.Skoro masz połączenie to karta sieciowa Lan jest zainstalowana prawidłowo.
2.Podłacz kabel z interentu do laptopa kolegi - jeśli kolega bedzie miał internet na Twoim kablu = kabel OK
3.Może masz ustawione przydzielanie adresu Recznie --- ZMIEŃ na automatyczne IP
4. Kabel z internetu musisz podłączyć do tego samego rutera co znajomi odbierają po WIFI do gniazda 1,2,3, lub 4 ( bez znaczenia)
5. Napisz jakie IP ci przydziela ruter po kablu.Czy to jakieś 192.168....itd czy jakieś z kosmosu ? ? ?

miałem różne przeboje z Ziggo jak coś to pisz postaram się pomóc.

bolba 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Gru 23, 2011 11:13 pm   

hej kronos85. dziekuje bardzo za odpowiedz.
zobaczylam ja po podlaczeniu do internetu:).

otoz ziggo wsylalo nam router i wspolokator podlaczyl wszystko ladnie: router przyslany przez ziggo do gniazdka, modem ktory stal na parapecie do routera, tylko 3 rozmowy telefoniczne i dwie karty doladowania dalej okazalo sie ze modem+router=niekompatybilny dla polaczen przewodowych. o ile ich dobrze zrozumialam, a jesli nie to zdarzyl sie cud...bo mam neta po tym jak rozlaczylam modem. mam nadzieje, ze nie uslysze po swietach, ze za to wifi nie chodzi.
tak w ogole to moj poprzednik byl chyba "techniczny", bo znalazlam jeszcze jeden router z drugiej strony domu.

jeszcze raz dzieki i Wesolych i pogodnych swiat

Odpowiedz do tematu