Wynajem mieszkania |
Autor |
Wiadomość |
grehol07
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 11:51 am Wynajem mieszkania
|
|
|
witam .. moj problem polega na tym iz wynajalem mieszkanie poprzez agencje x w sierpniu zeszlego roku, dostalem kontrakt na pol roku do lutego 2010. zaplacilem depozyt w wysokosci 1500euro. wszystko bylo ok i teraz zaczynaja sie schody.. jest koniec maja 2010r, ja mieszkam dalej na tym mieszkaniu, nie stwarzamy zadnych problemow , wlasciciel jest zadowolony no ale.......nie mamy kontraktu!!! jednym slowem agencja ma nas w d....... a jak wiadomo kontrakt jest wazny tym bardziej ze to mieszkanie jest na sprzedaz!!!!! bylem w tej agencji chyba z 15razy i za kazdym razem jest to samo ze kontrakt jest przygotowywany!!! i tak juz cztery miesiace/!!!!!!! bylem na policji , policjant dzwonil do agencji a ci mu bezczelnie powiedzieli ze zagubili moje dokumenty i dlatego nie moga przygotowac mojej umowy!!! notabene dwa dni przed tym telefonem bylem w agencji i dokumenty byly!!! w zwiazku z tym postanowilem odebrac swoj depozyt bo przynajmniej pieniadze beda... a jest ich nie malo..... a skoro agencja nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow to ja rowniez chce z niej zrezygnowac! i teraz rodzi sie pytanie.... jakimi argumentami moge ich przekonac zeby oddali mi moje pieniadze??????? prosze o jakies porady!!!!!!!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 12:21 pm
|
|
|
grehol07,
no bez urazy ,ale policja nie moze Ci pomoc a myslisz ze my na forum cuda czynimy?
przeciez wyraznie widac ze jestes robiony w konia, zeby nie uzyc mocniejszego slowa po prostu cie oszukuja ...
zglos sie ze sprawa do najblizszego biura prawnego ,szukaj adwokata, albo postrasz Agncje X Sadem ...
ps.jesli nalezysz do Zwiazkow Zawodowych, to oni/ich prawnicy , rowniez pomagaja w wielu zagmatwanych sprawach, a wiekszosc spraw za ktore sie biora, sa wygrane
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Maj 30, 2010 12:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 5:34 am
|
|
|
sprecyzuj o co chodzi z agencja... CIA?
tak w ogole to wynajmem mieszkan sie zajmuje hurr comissie wiec sie z nimi skontaktuj juz samo wynajmowanie bez kontraktu to wystarczajacy powod by sie zajeli ta sprawa |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 9:56 am
|
|
|
Tu chyba chodzi o wynajem przez maklera. Nie potrzebujesz maklera, zeby przedluzyc umowe. Wydaje mi sie, ze mozecie z wlascicielem podpisac tylko na kartce, ze przedluzacie umowe najmu tego i tego mieszkania podpisana przez Was w dniu tym i tym, na kolejne xx miesiecy na warunkach niezmienionych lub zmienionych na nastepujace: yyy. Podpisz to z wlascicielem w dwoch kopiach, jedna zatrzymujesz dla siebie. Jesli przedluzycie umowe to depozyt nadal prawdopodobnie pozostanie u wlasciciela do momentu jego przerwania i Twojej wyprowadzki. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
witchq
Poczatkujacy witchq
Wiek: 43 Dołączyła: 26 Maj 2010 Posty: 7 Skąd: limburg/brabant
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 12:01 pm
|
|
|
zawsze oprocz wyzej wymienionych mozesz skontaktowac sie z jakas gazeta ( po angielsku rowniez bez problemu) i powiedziec,ze robią
Ci problem bo nie jesteś pieprz..... wiatrakiem.... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 2:33 pm
|
|
|
witchq napisał/a: | pieprz..... wiatrakiem.... |
moze opanuj sie z tymi haslami co? rownie dobrze Ty mozesz byc pieprz... polakiem. |
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 44 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 10:32 pm
|
|
|
to,ze nie masz kontraktu nie oznacza,ze makler Was oszukal. Zobacz co macie w Huurovereenkomsten,najprawdopodobiniej jest napisane,ze jezeli mieszkanie nie zostanie sprzedane to kontrakt zostaje z Wami automatycznie przedluzony na czas nieokreslony. Jezeli wlasciciel badz makler znajdzie nabywce to dostaniecie 3 miesieczne wypowiedzenie. Wedlug mnie wszystko odbywa sie zgodnie z prawem,jezeli Ty nie zalegasz z oplatami ,wlasciciel jest zadowolony to i agencja (badz Makler ) Was nie oszuka. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 4:43 pm
|
|
|
Czy wiecie gdzie znalezc w internecie wzor umowy wynajmu mieszkania? |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 5:06 pm
|
|
|
Dzieki i mam jeszcze 1 pyt. :
Czy majac umowe najmu jeszcze 3 miesiace i w tym czasie rodzi sie dziecko a na kontrakcie jest napisane ze mieszkanie na max.2 osoby to czy przy wczesniejszej wyprowadzce trzeba bedzie zaplacic do konca trwania umowy najmu? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 5:42 pm
|
|
|
tak a czemu mialo by byc inaczej ?? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 6:05 pm
|
|
|
stroopwafel,
Najlepszym rozwiazaniem w tej sytuacji jest znalezienie kogos kto jest sklonny wynajac to mieszkanie przed koncem trwania kontraktu.Sprawdz czy na kontrakcie nie ma klauzuli dot.przedwczesnego rozwiazania umowy najmu. |
|
|
|
|
|