NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbyt duze zuzycie gazu
Autor Wiadomość
aimoob
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 06, 2012 8:17 pm   Zbyt duze zuzycie gazu

Witam. Moj problem jest dosc skomplikowany, wiec chcialem sie poradzic Was bo sam nie potrafie tego ogarnac... Wlasciciel posiada budynek, ktory sklada sie z czesci mieszkalnej a w drugiej jest weterynarz. Wczesniej mialem przeboje z rachunkami, gdyz zaden nie przychodzil i bylem przekonany, ze rachunki sa wliczone w to co place wlascicielowi, lecz nie byly :P Ale nie o to mi chodzi. Mieszkamy w 4 osoby. Z reguly staramy sie oszczedzac. Miesiecznie placilismy 170 euro. Pare dni temu przyszlo wyrownanie, ze musimy doplacic jeszcze 670 euro. Wydawalo mi sie to bardzo dziwne wiec zalogowalem sie na strone nuon'a zeby sie czegos dowiedziec. Wyczytalem ze zuzycie gazu mamy 26 m3 miesiecznie, a gdy pytalem znajomego to gadal ze miesiecznie zuzywa okolo 13 m3, a tez mieszkaja w 4 osoby. Wydaje mi sie to co najmniej dzwne wiec mozliwe jest ze na jeden licznik jest weterynarz i nasze mieszkanie.
Co w takiej sytuacji moge zrobic? Jesli gdzies sie myle to przepraszam i prosze o poprawienie ;]
Pozdrawiam i czekam na odp

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Sty 06, 2012 9:23 pm   

aimoob, 13 m3 x 12mcy = 156m3 u znajmoego a u was 26 x12-312m3 nie jest to realne bo powiem tak my jestesmy w dwie osoby w zimie mamy 21 st ciepla w domu kompiemy sie codziennie a latem nawet 2 x dziennie gotuje czesto 2 godziny dziennie na gazie i zuzylismy 880 m3 gazu .
Znjomi maja 3 dzieci ale oni gotuja tylko na gazie i zuzywaja 50-56 m3 gazu na rok ( woda i centralne jest u nich ogrzewana specialnym combi piecem na pellet ). Znowu inna znajmoa mieszka z dwujka dzieci i zuzywa na 4 osoby 2500-2600 m3 gazu .
przy waszych oplatach wychodzilo by ze zuzyliscie okolo 2800 m3 gazu na rok.
Zuzycie gazu w 2011 moglo byc wyzsze ze wzgledy na zime w zeszlym roku .
tu masz przyklad regionowo jakie maja ludzie zuzycie gazu ( przecietnie)
http://data.weetmeer.nl/m...&aktie=algemeen

[ Dodano: Pią Sty 06, 2012 9:29 pm ]
A co mozesz robic w tej sytuacji jesli sami nie spisaliscie licznikow to poprosic wlascieiela o stan licznikow lub sprawdzic na stronie waszego sostawcy jakie byly stany licznikow i jakie sa. Mozesz tez zadzwonic do dostawcy i naswietlic sprawe i zapytac czy w tym domu sa dwa oddzielne liczniki czy tylko jeden . Jesli jest tylko jeden to mozesz wtedy pogadac o tym z wlascielem domu .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Sty 06, 2012 9:32 pm, w całości zmieniany 2 razy  

aimoob
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 06, 2012 10:43 pm   

widzisz. to zostalem wprowadzony w blad. jutro dowiem sie wszystkiego dokladnie co i jak i sprostuje. sorry za wprowadzenie w blad

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Sty 07, 2012 8:12 am   

U mnie w starym domu na 2 osoby uzywalismy tyle:

Cytat:
gaz (2007-2008):
pazdziernik 514m^3
listopad - 505m^3
grudzien - 304m^3
styczen - 352m^3
luty - 247m^3
marzec - 187m^3
kwiecien - 28m^3
maj - 30m^3
czerwiec - 31m^3
lipiec - 26m^3
sierpien - 37m^3
wrzesien - 160m^3

to jest 2400m^3 w 2007/2008 gdzie zima byla duuuuuzo lzejsza niz w 2011. Wiec takie zuzycie jakie mieliscie to jest w pelni realne. Placilismy cos kolo 200e/miesiecznie eneco.
Po pierwszym roku z niska progoza dostalismy kolo €1400 doplaty

W domu mielismy 20stopni, tylko dom byl bardzo energochlonny (nieocieplony)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Sty 07, 2012 8:14 am, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu