NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno samochodu w komisie, podatek BPM
Autor Wiadomość
duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 14, 2011 7:09 am   

samochod w holandi zarejesrowany byl jako dostawczy i takze odsprzedany jako dostawczy, kupilem go na firme i fakture w komisie mam taka wystawiona.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Gru 15, 2011 7:28 pm   

duperszfel napisał/a:
samochod w holandi zarejesrowany byl jako dostawczy i takze odsprzedany jako dostawczy, kupilem go na firme i fakture w komisie mam taka wystawiona.
tow takim razie są dwie możliwości albo szwindel,albo cena podana była netto do której doliczono BTW czyli Vat. Przy samochodach dostawczych stosuje się raczej podawanie ceny netto. Pod cyframi ceny mały napis "ex BTW" czyli cena netto. Ps tylko logicznie patrząc to jeśli kupiłeś samochód na firmę, na eksport to płacisz cenę netto plus zerową stawkę vat.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Czw Gru 15, 2011 7:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 15, 2011 11:33 pm   

samochod zostal kupiony brutto, mam juz dokumenty przetlumaczone i jest ze brutto. na 100% gosc mowil ze BPM, wyglada ze naciagnal mnie na ten BPM - musze tylko miec pewnosc ze mnie naciagnal i wtedy sie znim bede chcial rozliczyc za to.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Gru 15, 2011 11:41 pm   

a nie jest to tak, ze ta kwota (cokolwiek by to nie bylo) powinna znalezc sie na fakturze? skoro kupowales na firme, to chyba wazne ile faktycznie kosztowalo to auto. zazadaj od niego aby wystawil ci fakture korygujaca i uwzglednil ten bpm. jak bedzie kombinowal to masz pewnosc, ze przekombinowal :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

duperszfel 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 9:15 pm   

dzwonilem do niego wlasni eo to potwierdzenie i zaczal cos dziwnie gadac ze nie wie czy da rade bo nigdy nie potzrebowal potwierdzenia i niewiadomo czy uda mu sie zalatwic i takie tam - a przeciez kazdy przelew jest udukomentowany wiec powinien miec mozliwosc uzyskania potwierdzenia. Ja mu dalem kase od reki ale on mowil caly czas ze jego kolega zrobi za mnie przelew. wiec raczej to sciema ale musze miec pewnosc ze mnie naciagnal. Jesli tak to najpierw dzownie do niego zeby oddal a jak nie to go oskarze o wyludzenie a mam rozmowy nagrane znim wiec mam dowod. i mysle ze sprawa do zalatwienia.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 9:29 pm   

"sluchaj duperszfel, oszukalem cie. kasy ci nie oddam, bo wydalem na wode i panienki, a reszte przehulalem. sorry." - tak ci ma powiedziec, zebys byl pewien? :)
sprobuj poradzic sie jakiegos prawnika jak to najlepiej ugryzc (albo chociaz idz na jakies forum prawnicze).

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Pią Gru 16, 2011 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

skentevoistex 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Sty 15, 2012 6:41 am   

spam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sty 15, 2012 11:50 am, w całości zmieniany 1 raz  

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Sty 16, 2012 2:59 pm   

podepne sie pod temat...bo sprawa zwrotu czesci BPM przy zakupie z komisu na eksport itd jest jasna.

A czy ja jako wlasciciel NL autka gdy chce je wywiezc za granice dla siebie (do polski) tzn. nadal bede jego wlascicielem ale w Polsce. Moge dostac wtedy tez zwrot BPM? Jak sie o niego ubiegam - np przez VWE?

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Sty 16, 2012 8:44 pm   

Jak sie kupuje auto w komisie (nie na eksport), rejestracja tu np.w weekend kiedy poczty sa zamkniete i nie mozna przerejestrowac.

Wysłany: Pon Sty 16, 2012 10:55 pm   

stroopwafel napisał/a:
Jak sie kupuje auto w komisie (nie na eksport), rejestracja tu np.w weekend kiedy poczty sa zamkniete i nie mozna przerejestrowac.

ze, what???
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Pon Sty 16, 2012 10:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 11:25 pm   

stroopwafel, to czekasz do poniedzialku i wtedy mozesz go przerejestrowac.
Lub sie pospieszyc i zdecydowac sie na kupno przed zamknieciem poczty.Poczta w kazdej miejscowosci jest otwarta w sobote conajmniej do 12.00 a mozesz tez podejsc do jakiegos handlarza ktory moze auto przepisac w sobote i ci przewaznie sa otwarci do 16.00/17.00 a jak nadal nie zdazysz to zostaje albo starea autko albo taxi :030:

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Sty 17, 2012 10:10 am   

.:Paco:. napisał/a:
stroopwafel napisał/a:

ze, what???

Nie masz pojecia o czym mowie to sie nie odzywaj. Pewnie nawet nie wiesz ze samochod sie przerejestrowuje na poczcie wiec jak to zrobisz w niedziele??!!!

Wysłany: Wto Sty 17, 2012 2:56 pm   

stroopwafel napisał/a:
.:Paco:. napisał/a:
stroopwafel napisał/a:

ze, what???

Nie masz pojecia o czym mowie to sie nie odzywaj. Pewnie nawet nie wiesz ze samochod sie przerejestrowuje na poczcie wiec jak to zrobisz w niedziele??!!!

czlowieku wez sobie na luz albo wrzuc hamulec - tak,zes napisal po polsku,ze nie wiadomo bylo do konca o co Ci chodzi i czy komus odpowiadasz czy nie. a takie blache rzeczy wiem jak sie robi bo nie raz to robilem a odpowiedz juz dostales od powyzej, choc u mnie pozostaly juz tylko agencje a poczty zlikwidowane...

wracajac do tematu...to nikt nie wie czy wlasciciel tez moze dostac zwrot BPM jak dla siebie eksportuje auto za granice? czy zwroty BPM sa tylko przy sprzedazy?
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Sty 17, 2012 3:00 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 3:38 pm   

wlasciciel moze tez dostac

Wysłany: Wto Sty 17, 2012 4:32 pm   

baileys napisał/a:
wlasciciel moze tez dostac

dzieki baileys - jesli dobrze zrozumialem to wystarczy tylko wypelnic drugi druk ze strony:

http://www.belastingdiens...tml#P1368_98432

wyslac do Belastingdienst i tyle?? albo skorzystac z pomocy VWE - ale oni biora prowizje

Odpowiedz do tematu