problem z rozliczeniem |
Autor |
Wiadomość |
adam8823
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 11:27 pm problem z rozliczeniem
|
|
|
witam, mam pewien problem dotyczacu zwrotu podatku z holandii. sprawa wyglada tak: kiedy rozliczalem sie w roku 2010 za rok poprzedni zglosilem sie do firmy ktora sie tym zajmowala. Z odzyskaniem pieniedzy byly drobne klopoty,ale sie udalo. W tym roku rozliczyl mnie ksiegowy w holandii po czym wyslalem poczta komunikat do belastingu z podanym numerem konta na jaki maja wplacic pieniadze (posiadacz konta byl o innym nazwisku bo to nie bylo moje konto). Przyszla do mojego do domu koperta w ktorej zawarta byla tresc ze pieniadze zostana lub zostaly (nie znam dobrze jezyka niderlandzkiego stad ta niepewnosc) wyslane na numer konta xxx (numer ten nalezal do tego posrednika z ubieglego roku). Z racji tego ze niedawno wrocilem z holandii, zobaczylem koperte po czym zadzwonilem do belastingu i kobieta potwierdzila ze pieniadze byly wyslane na tamto konto. Probujac dodzwonic sie do firmy rozliczeniowej slysze "nie ma takiego numeru" (tak jak by firmy juz nie bylo..) i teraz pytanie, czy jest mozliwosc odzyskania tych pieniadzy? czy ewentualnie mam dzwonic to belastingu i pytac czy oni sa w stanie to zrobic? czy moze ich rola na wyslaniu sie skonczyla i nic do tego nie maja?
moim zdaniem belasting powinien byc odpowiedzialny za to w przypadku kiedy wyslalem do nich numer konta na ktory maja wplacic pieniadze..dlaczego nie czekali na odpowiedz z mojej strony skoro mieli niejasnosc czy wyslac na poprzednie czy na nowe konto?
Jezeli ktos wie co zrobic prosze o pomoc.. |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 11:48 pm
|
|
|
adam8823 napisał/a: | teraz pytanie, czy jest mozliwosc odzyskania tych pieniadzy? |
Tak.
adam8823 napisał/a: | czy ewentualnie mam dzwonic to belastingu i pytac czy oni sa w stanie to zrobic? |
Natychmiast.Belastingdienst wdrozy procedure celem sciagniecia tych pieniedzy.Trwa to jednak dosc dlugo.Jesli wlasciciel nieprawidlowego konta sam zwroci pieniadze odzyskasz je po 2-3 miesiacach.Jesli nie to przygotuj sie na kilka miesiecy oczekiwania.Jedno jest pewne.Natychmiast dzwon do belastingu i zglos problem.
adam8823 napisał/a: | moim zdaniem belasting powinien byc odpowiedzialny za to w przypadku kiedy wyslalem do nich numer konta na ktory maja wplacic pieniadze..dlaczego nie czekali na odpowiedz z mojej strony skoro mieli niejasnosc czy wyslac na poprzednie czy na nowe konto? |
Sorki ale nie masz racji.Oni wyslali Ci list z prosba o potwierdzenie numeru konta.Brak Twojej reakcji w okreslonym czasie oznacza ,ze nr jest ok. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Wto Gru 06, 2011 11:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adam8823
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 12:07 am
|
|
|
dzieki za odpowiedz, w takim razie dzwonie do nich i wszystko wyjasnie a jak ktos ma jeszcze jakies wskazowki to bardzo prosze o rade.. |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 1:26 am Re: problem z rozliczeniem
|
|
|
adam8823 napisał/a: | W tym roku rozliczyl mnie ksiegowy w holandii po czym wyslalem poczta komunikat do belastingu z podanym numerem konta na jaki maja wplacic pieniadze (posiadacz konta byl o innym nazwisku bo to nie bylo moje konto). |
A dlaczego od razu przy rozliczeniu holenderski ksiegowy nie podal aktualnego numeru konta? |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
adam8823
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 9:19 am
|
|
|
nie wiem dlaczego,nie jestem na tyle zorientowany co powinien zrobic,ale teraz tylko mysle co zrobic zeby je odzyskac.. |
|
|
|
|
Mathnl
|
Wysłany: Śro Gru 07, 2011 5:03 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | A dlaczego od razu przy rozliczeniu holenderski ksiegowy nie podal aktualnego numeru konta? |
Na pewno podal,ale BD uzywa wczesniej "sprawdzonego" nr-u ,jesli nie uzyska potwierdzenia o zmianie konta.Dlatego wazne jest , by w razie zmian,jakichkolwiek,bezzwlocznie reagowac. |
|
|
|
|
adam8823
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:09 pm
|
|
|
Witam poruszam temat poniewaz otrzymalem odzew z belastingu,oto tresc:
Bylby ktos w stanie pomoc mi go przetlumaczyc?
post edytowany
przepraszam bardzo, ale nie w tym temacie
przenosze tu
http://www.niedziela.nl/f...p=257156#257156
link juz ppoprawilam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 27, 2012 9:51 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:17 pm
|
|
|
oni napisali ze przelew byl zrobiony na nr konta przez ciebie podany , chociaz nie byl on na twoje nazwisko i na kto konto poszly pieniadze
Oni napisali do tej osoby o zwrot pieniedzy , i wtedy beda mogli tobie wyplacic
jesli ta osoba tych pieniedzy nie odda to wtedy dostaniesz jego dane i adres i bedziesz mogl wytoczyc tej osobie sprawe z powodztwa cywilnego
monika |
|
|
|
|
adam8823
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:43 pm
|
|
|
gdzie to jest przeniesione? z podanego linku nie przechodzi |
|
|
|
|
urszula8125
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:07 pm
|
|
|
adam przeciez tu troche wyzej ci napisalam co tam pisalo |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 10:23 pm
|
|
|
Ludzie kochani (zwlaszcza nowi uzytkownicy) ja was bardzo prosze nie umieszczajcie
w nieodpowiednim temacie postow, ktore sa do przetlumaczenia ,od tego jest inny Dzial i temat
Nie wystarczy tylko wejsc na forum, zalozyc nowy watek i wciskac do niego wszystko co jest i nie jest z nim zwiazane
Mavd jako doswiadczony uzytkownik , powinnas wiedziec ,ze nie tu jest miejsce
na umieszczenie odpowiedzi na post ktory wymagal tlumaczenia
nastepnym razem edytuje od razu post osoby, ktora poprosi o tlumaczenie
jak i osoby ktora dokona tego tlumaczenia w nieodpowiednim topicku na forum
i prosze nie odpisywac na moja uwage |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 27, 2012 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 11:51 pm
|
|
|
Gochna sorry |
|
|
|
|
adamusl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 9:32 pm
|
|
|
Ja mam podobny problem tyle że ja już otrzymałem z Belastingdienst dane osoby która otrzymała moje pieniądze, i że mogę wytoczyć tej osobie sprawę z powództwa cywilnego.
Moje pytanie jest, co mam teraz zrobić gdzie się udać aby odzyskać je? |
|
|
|
|
wojtek098
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 12, 2012 7:53 pm
|
|
|
edytowane
taki post jest juz na forum |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Gru 17, 2012 8:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|