NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Wto Lut 07, 2012 1:58 am
od dzis zaostrzone kontrole na drogach
Autor Wiadomość
misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 8:43 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
bo jeśli nie mam meldunku (bo nie mam na to szansy) to nie mogę auta przerejestrować - więc kolo się zamyka.
- nie sadze zeby to kogokolwiek interesowalo (szczegolnie policje czy douane)

jedrzej2225 napisał/a:
Wysterczy wprowadzić przepis mówiący "chcesz pracować w NL to najpierw meldunek. Biuro pracy najpierw melduje potem czerpie kasę z pracownika.
To ty sie sam powinienes zameldowac a nie zeby jeszcze biura musialy pracownikow meldowac!

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 8:55 pm   

zdaje sie, ze pod koniec zeszlego roku juz ustalono cos w tym temacie

Cytat:
Buitenlandse automobilisten gaan wegenbelasting betalen

http://www.pleinplus.nl/n...lasting_betalen

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:06 pm   

jedrzej pozatymto co mowisz to piep.. kotka i sam o tym dobrze wiesz. po drugie dlaczego zawa sie wszystko na b.pracy jak ktos chce potrafi znalesc sobie pokoj/dom/mieszkanie z meldunkiem l, ma tez inne bardzo proste wyjscie . Nie przyjezdzac tu swoim autem , kazde b.pracy tez organizuje dojazdy lub mozna sie umowic z kolega ktory dojezdza ze sie z nim bedzie jezdzic . Wiec takie gadanie jak twoje to poprostu miganie sie .Bo moge sie zalozyc ze gdyby ktos powiedzial .... kazdy kto ma meldunek bedzie zarabial 1€ /h wiecej to kazy by sie odrazu zaczol masalnie meldowac .... i nadal by sie krecil by jedzic na PL blachach

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 10:10 am   

baileys w wielu przypadkach masz rację ale wiele (jeśli nie większość) biur pracy zmusza pracowników do mieszkania w domach (lokalach) firmowych i to BEZ mozliwości meldunku.Mają z tego dodatkową kasę i to wcale nie małą.A dlaczego nie meldują, ... bo jak można zameldować 11 osób w jednym domku szeregowym. Biuro XXX ma 14 domów w których mieszka od 100 do 160 osób,kasuje tygodniowo po 65 euro od każdego, a oficjalnie większość domów stoi pusta. Policzcie ...

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 10:34 am   

jedrzej2225, Nie rozumiem co masz na myśli piszą "zmusza". Czy ktoś tym biednym ludziom karabin do skroni przystawia mówiąc "od dziś pracujesz dla nas poniżej minimalnej stawki i będziesz mieszkał w 11 osób w segmencie bo jak nie to jaja ci odstrzelę"? Czy może zastraszają ich jakoś...szantażują??? Przecież to jest dobrowolne postępowanie Polaków. Mieszkanie ze spółdzielni to 500 na miesiąc, hipoteka 600, a pokoik w domku z biura to pewnie jakieś 450 więc jak doskonale widać dla kilku dych warto... I w ten sposób opłaca się to obu stronom.
Poza tym tak długo jak biuro nie melduje "przedsiębiorczy Polaczek" zamiast zarejestrować tu auto będzie zadawał setny raz durne pytania na tym forum(czy muszę ? jestem tu dopiero 15 lat więc czy już muszę?Jak uniknąć? Jak się wymigać ? itp...)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 10:52 am   

YANNOSICK napisał/a:
Nie rozumiem co masz na myśli piszą "zmusza". Czy ktoś tym biednym ludziom karabin do skroni przystawia mówiąc "od dziś pracujesz dla nas poniżej minimalnej stawki i będziesz mieszkał w 11 osób w segmencie bo jak nie to jaja ci odstrzelę"?

jedrzej2225, mial raczej na mysli to,ze albo mieszkasz na lokum biura i masz prace albo nie mieszkasz na ich lokum i tej pracy nie masz.Poza tym dla wielu rodakow bariera nie do przeskoczenia jest zalatwienie samodzielnie jakichkolwiek,czasami nawet bardzo banalnych formalnosci w NL.I tutaj chyba lezy przyslowiowy pies.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 11:58 am   

Cytat:
baileys w wielu przypadkach masz rację ale wiele (jeśli nie większość) biur pracy zmusza pracowników do mieszkania w domach (lokalach) firmowych i to BEZ mozliwości meldunku.

Kolego prawda jest taka ze wiekszosc Polakow woli miec wszystko podane pod nos tzn zakwaterowanie firmowe , bo jak mieszkasz na firmowym to i auto firmowe dostaniesz wiec o nocleg i transport sie nie martwisz ...

Zdarzają sie takie przypadki ze jak nie chcesz mieszkac u wlasciciela szklarni w jego "mieszkaniu " to po prostu praca dla Ciebie sie konczy z dnia na dzien ...

jedrzej2225 napisał/a:
Mają z tego dodatkową kasę i to wcale nie małą.

Tutaj również sie nie zgadzam w całości ponieważ wielu Polakow na firmowych mieszkaniach uwaza ze jak placi 250-300 euro za pokoj to temp na chacie moze byc ustawiona na 25 stopni ( nawet jak nikogo na domku nie ma ) woda moze sie lac godzinami a piekarnik/czajnik / moze chodzic caly dzien bo w koncu ONI maja to wliczone w cene wynajmu ...

Juz nie mowie o konieczności robienia generalnego remontu po wynajęciu takiego domku dla Naszych Rodakow ...

jedrzej2225 napisał/a:
Biuro XXX ma 14 domów w których mieszka od 100 do 160 osób,kasuje tygodniowo po 65 euro od każdego,
Niestety jesli biuro ma certyfikat z ABU CAO to na domku moze mieszkac ma 8 osob od stycznia 2012 roku...

Kolego tak sie sklada ze interesuje sie wynajmem i powiem CI jedno realne koszty wynajęcia domku dla 4 -5 osób to koszt 1000-1200 euro na miesiąc ( oczywiście cena z oplatami czyli prad , gaz , scieki , smieci itp ) a malo jest takich Polakow w Nl ze jest w stanie wylozyc z 2200 K euro na czynsz + borg i podpisac umowe na min 6 miechow na dany domek - wiekszosc woli zaplacic 60-70 euro tyg i miec wszystko w NOSIE ...
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Nie Sty 29, 2012 12:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

LeGolasik 
LeGolasik

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 12:29 pm   

Beny.rac za taką cenę to goły czynsz...

Kurt Cobain

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 1:02 pm   

Mathnl napisał/a:
Poza tym dla wielu rodakow bariera nie do przeskoczenia jest zalatwienie samodzielnie jakichkolwiek,czasami nawet bardzo banalnych formalnosci w NL.
Bardzo sie prosze..... kolejna wymowka. Na rynku masz wiele firm, tlumaczy, doradzcow ktorzy bez problemu poradza co i jak zrobic, wypelnia formularze, zapisza do korporacji..etc. Sa tez firmy ktore zajmuja sie wynajmem domow... Sorry, ale mowienie ze jest bariera jezykowa jest kolejna wymowka (prosze bardzo--- na niedzieli w ogloszeniach widzialam dziesiatki ogloszen pomagajacych w takich sytuacjach).

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 1:35 pm   

zaostrzona kontrola na drogach, chyba nijak sie ma do ''golego czynszu''

wracamy do tematu :029:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Mathnl 

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 3:33 pm   

misia0101 napisał/a:
Mathnl napisał/a:
Poza tym dla wielu rodakow bariera nie do przeskoczenia jest zalatwienie samodzielnie jakichkolwiek,czasami nawet bardzo banalnych formalnosci w NL.
Bardzo sie prosze..... kolejna wymowka. Na rynku masz wiele firm, tlumaczy, doradzcow ktorzy bez problemu poradza co i jak zrobic, wypelnia formularze, zapisza do korporacji..etc. Sa tez firmy ktore zajmuja sie wynajmem domow... Sorry, ale mowienie ze jest bariera jezykowa jest kolejna wymowka (prosze bardzo--- na niedzieli w ogloszeniach widzialam dziesiatki ogloszen pomagajacych w takich sytuacjach).

Misia boj sie Boga.Gdzie ja napisalem ,ze bariera jest bariera jezykowa.

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 6:31 pm   

Gochna H napisał/a:
zaostrzona kontrola na drogach, chyba nijak sie ma do ''golego czynszu''

wracamy do tematu :029:

Kontrole są rzadkością ale jednak od czasu do czasu ktoś wpadnie:
LINK1
LINK2
Politycy też już się skrżą na nieszczelny system:
LINK3
To tylko z ostatniego kwartału.

jacek76 napisał/a:
Odnosnie postu YANNOSICKA,tak sie zastanawiam na jakiej podstawie Policja odholowala samochody na parking,moze pomozesz mi to sobie wyjascic?
Wszystko opisałem w poście. Skoro udokumentowali ponaddwutygodniowy pobyt tych aut w NL postanowili ukarać kierowców grzywną. Nie każda matka odbierająca synka ze szkoły ma przy sobie 5000 euro więc pojazdy pozostały nieopłacone. Jako nieopłacone nie mogły poruszać się po drogach -> laweta -> parking. Nie wiem czego tu nie rozumiesz.
jacek76 napisał/a:

Po drugie:Co jesli jestem czlowiekiem bogatym i mam mieszkania w Londynie,Berlinie,Amsterdamie i Warszawie i w kazdym z tych miieszkan jestem zameldowany bo chce byc wszedzie legalnie i placic podatki,Czy wtedy poruszajac sie moim pojaazdem pomiedzy tymi miastami mam i musze zmieniac samochody za przewjsciem graniczym??

Jeżeli chce byc wszedzie legalnie i placic podatki to księgowy zadba o odpowiednie opłaty. To naprawdę nie jest ani trudne ani skomplikowane. Sam poruszam się autem po całej europie i zapoznałem się po prostu z zasadami panującymi w krajach gdzie przyjdzie mi zatrzymać się na dłużej.Można , wystarczy chcieć. Polakami niestety zamiast dobrych chęci zbyt często kieruje kombinatorstwo i kunktatorstwo podszyte złudnymi nadziejami na pseudo oszczędności.
jacek76 napisał/a:
widzisz jakas roznice pomiedzy Polskimi a Opolskimi tablicami??
bo mi sie wydaje ze to to samo,no chyba ze ktos kieruje sie jakims dziwaczym szowinizmem

Widzę. Miałem dawno temu polskie tablice ale nie były ani troszkę opolskie. (nie każdy prostokąt jest kwadratem choć każdy kwadrat jest prostokątem). Nie bez powodu policja ukarała tylko kierowców z opolskimi numerami - Polacy z innych regionów mając mniejsze opory przed dostosowaniem się do realiów (przynajmniej na tym terenie) zadbali zawczasu o odpowiedni kolor tablic .Mogli spokojnie przyglądać się temu całemu cyrkowi z niekłamaną satysfakcją wynikającą z triumfu sprawiedliwości. Smutne ale prawdziwe choć niektórych jak widać koli w oczy... Przepraszam za off top.

Odpowiedz do tematu