stała praca i dziecko w domu:) |
Autor |
Wiadomość |
rafi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 4:40 pm stała praca i dziecko w domu:)
|
|
|
Witam, mam stałą umowę pracy na czas nieokreślony i w czerwcu urodziłam dziecko.Wróciłam do pracy po macierzyńskim a moja córeczka jest z opiekunką, mam pytanie czy muszę pracować nadgodziny bo w umowie mam 38h, i jezeli ktoś wie ile należy mi się chorobowego na dziecko w roku bo pani z mojego biura powiedziała mi że tylko 10dni w roku!!!!! jeżeli ktoś ma jakieś linki związane z moim tematem to poproszę:) z góry dziękuję i pozdrawiam!!!! Basia |
_________________ rafi |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 5:13 pm
|
|
|
nadgodzin nie musisz robic
a chorobeowe moze jest w cao zapisane
u mnie w pracy jest chyba 12 tygodni chorobowego z tym ze chorobowe na dziecko to tylko pol dniowki pamietaj o tym
jesli dziecko zachoruje nagle i jeden dzien bedziesz "organizowac" dla niego opiekunke to mozna by to podrzucic na hama pod calamiteit verlof |
|
|
|
|
rafi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 5:32 pm
|
|
|
Witaj bejupi:) właśnie teraz moja mała jest chora i jestem na chorobowym od piątku, patrzyłam teraz na jarograf i mam wpisany piątek chorobowe 70% i pani w moim biurze uprzedziła mnie ze mam tylko 10dni chorobowego w roku:( dlatego nie wiem co o tym myśleć i jak jest naprawde, bo co dziecko może byc chore tylko 10dni w roku!!!!! oczywiście dobrze by było gdyby wogóle nie chorowało !!!! to można w spokoju pracowac i nie stresowac się że dziecko z gorączką w domu a mama w pracy:).Może masz jakiś kontakt z radcami prawnymi którzy podpowiedzieli by mi troszke o tym prawie holenderskim!!!!!pozdrawiam |
_________________ rafi |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 5:45 pm
|
|
|
rafi,
niestety tak jest ,jesli dziecko duzo choruje to bedziesz musiala albo brac nianie /opiekunke do niego, albo sama brac dodatkowo dni wolne -nieplatne
zaden radca prawny tu nie pomoze |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 9:00 pm
|
|
|
Nie wiem jak jest teraz ale jak moje dzieci chorowaly to musialam podrzucac je do tesciowej, brac opiekunke lub klamalismy na zmiane z mezem, ze my jestesmy chorzy i tak na zmiane bo nikogo nie obchodzilo, ze moje dziecko jest chore, wiec co mialam robic. Nie lubie klamac ale sytuacja mnie do tego zmusila. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 10:12 pm
|
|
|
Pierwsze słyszę o chorobowym na dziecko
Najczęsciej brałam po prostu urlop bezpłatny, albo mąż wybierał wakacyjne w formie wolnych dni, i wtedy mógł zająć się dziećmi. Radziliśmy sobie bez niani. Babcia w Polsce:) |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 7:18 am
|
|
|
andevi napisał/a: | Pierwsze słyszę o chorobowym na dziecko
Najczęsciej brałam po prostu urlop bezpłatny, albo mąż wybierał wakacyjne w formie wolnych dni, i wtedy mógł zająć się dziećmi. Radziliśmy sobie bez niani. Babcia w Polsce:) |
no to sie czegos odemnie nauczysz
Zorgverlof is verlof dat een werknemer kan opnemen om zorg te verlenen voor een thuiswonend ziek (pleeg)kind, partner of een naast familielid.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zorgverlof
w roku mozesz 12 tyg poldniowek wziasc
Per 12 maanden kan een werknemer twaalf weken maximaal de helft van het aantal contractuele werkuren als zorgverlof opnemen. |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Śro Lut 01, 2012 7:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 8:24 am
|
|
|
bejupi,
Jak juz piszesz o czyms ,waznym to racz to dokonczyc, bo potem powstanie mit calkowicie platnego chorobowego ,przyslugujacego na chorego partnera ,dziecko, czy kogos z rodziny,
a to nie jest do konca tak
Cytat: | Tijdens uw kortdurend zorgverlof betaalt uw werkgever u ten minste 70% van uw salaris door. Als dat minder is dan het minimumloon, krijgt u ten minste het minimumloon. Tijdens het kortdurend zorgverlof bouwt u vakantiedagen op. |
Cytat: | De werknemer vraagt het langdurend zorgverlof schriftelijk aan bij de werkgever. Dat moet minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. De werkgever heeft daarna 1 week om te reageren. Deze mag daarbij vragen om bijvoorbeeld een doktersverklaring. Als de werkgever niet reageert, gaat het verlof gewoon in op de datum die de werknemer heeft voorgesteld. |
http://www.rijksoverheid....rend-zorgverlof
Wszystko to jest jeszcze dodatkowo obwarowane przepisami z cao
no i jakby na to nie patrzec, prawami i obowiazkami i pracownika i pracodawcy
http://www.rijksoverheid....eenkomst-en-cao |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 01, 2012 8:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
basiatro
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 9:09 am
|
|
|
Witam was wszystkich:) a jak to jest z godzinami nadliczbowymi, czy kobieta mui pracowac cały dzień??? czy może iść na pół etatu???? A jak np. dziecko idzie do żłobka i godziny otwarcia to 7.30-17.00 to biuro musi dostoować się do tego ????? oczywiście mam na myśli faze C!!!!!!!!pozdrawiam:) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 9:22 am
|
|
|
basiatro,
Cytat: | czy kobieta mui pracowac cały dzień??? czy może iść na pół etatu? |
moze pracowac caly dzien, ale moze tez pracowac na pol etatu za polowe wynagrodzenia oczywiscie
Cytat: | jak np. dziecko idzie do żłobka i godziny otwarcia to 7.30-17.00 to biuro musi dostoować się do tego
| kpisz czy o droge pytasz ?
godziny otwarcia ? nie maja najmniejszego wplywu na dostosowywanie sie biura pracy do twoich wymogow |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 01, 2012 9:29 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 12:20 am
|
|
|
moj maz rowniez ma 10 dni zorgverloof, bral tak wolne jak bylam chora... i tez mu wlasnie mowili, ze ma tylko 10 dni na caly rok... |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 5:29 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | moj maz rowniez ma 10 dni zorgverloof, bral tak wolne jak bylam chora... i tez mu wlasnie mowili, ze ma tylko 10 dni na caly rok... |
masz na to jakis zapis, przepis? zrodlo podaj
bo to ze ktos tak mowi to o niczym nie swiadczy ja dalem linka ze zorgverlof sie nalezy za 12 miesiecy 12 tygodni polowy kontraktowych godzin |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 5:42 pm
|
|
|
bejupi, ja również mam w kontrakcie jasno napisane, że przysługuje mi 10 dni urlopu okolicznościowego, który mogę wziąść na wypadek choroby partnera lub dziecka.
Tutaj jest link w którym jest wszystko opisane.
Zresztą na stronie SZW też można zanleść info o 10 dniach wolnych, któe przyslugują pracownikowi w razie choroby członka rodziny. |
Ostatnio zmieniony przez Damianos Czw Lut 02, 2012 5:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 6:40 pm
|
|
|
jak masz 40 godz tydzien pracy to wychodzi 80 godzin krotkoterminowego urlopu opiekunczego czyli 10 dni
ale masz jeszcze dlugoterminowy urlop opiekunczy
http://www.rijksoverheid....rend-zorgverlof
i to jest te 12 tygodni w roku poldniowek ale to tylko w wypadku gdzy zycie dziecka/partnera/czlonka rodziny jest zagrozone tylko jak to zdefinowac ze zycie zagrozone jest? :p |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:48 am
|
|
|
bejupi napisał/a: | Duuvelke napisał/a: | moj maz rowniez ma 10 dni zorgverloof, bral tak wolne jak bylam chora... i tez mu wlasnie mowili, ze ma tylko 10 dni na caly rok... |
masz na to jakis zapis, przepis? zrodlo podaj
bo to ze ktos tak mowi to o niczym nie swiadczy ja dalem linka ze zorgverlof sie nalezy za 12 miesiecy 12 tygodni polowy kontraktowych godzin |
mam.. w CAO meza... i jak sie nie myle moim... musze tylko poszukac... |
|
|
|
|
|