"Problem" z autkiem a ubezpieczalnia |
Autor |
Wiadomość |
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 11:10 am "Problem" z autkiem a ubezpieczalnia
|
|
|
Wtam,
Otoz skadziono mi samochod - wszystko zgloszone na Policji i u ubezpieczyciela, sprawa jest w toku. Poki co cisza i moi holenderscy koledzy z pracy powiedzieli,ze jak sie nie znajdzie w ciagu kilku dni to juz po nim...mam nadzieje,ze nie.
Samochod mam ubezpieczony w Hema ale nagle skontaktowala sie ze mna Dedra (piszac,ze robi to w imieniu mojej ubezpieczalni - moze Hema ma podpisana umowe?) ale moje zapytanie polega na tym,ze przyslali mi emailem do wypelnienia bardzo szczegolowy formularz i chca abym go odeslal do nich podpisany z wszystkimi fakturami, dokumentami (deel IA, IB, Deel II) i kluczykami auta.
1.Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja aby tak "w ciemno" odsylac wszystkie dokumenty (oryginaly) auta i kluczyki bez zadnego potwierdzenia? Przeciez wtedy nic mi nie zostanie...
2.Dodatkowo nie widzialem jeszcze zadnej wyceny - wiec czy nie powinnienm tego zobaczyc wczesniej - choc moze moga tego dokoac dopiero po uzyskaniu wszystkich danych?
3. Dedra koniecznie chce tez kontakt do poprzedniego wlasciciela i fakture zakupu - byla to osoba prywatny i ja nie pamietam jej nazwiska (to bylo dawno temu, ok 5 lat) tylko,ze to byla jakas mala miejscowosc kolo Den Bosch a zaplacilem mu gotowka - czy oni moga sobie to jakos sprawdzic wlasciciela i wyciag z banku - bo niestety ABN AMRO pozwala tylko wydrukowac potwierdzenie do 18 miesiecy wstecz. Moze jakies rady jak udowodnic zakup bo niby jestem w kropce gdzie nie mam nic. Czy oni wtedy przyjma cene wedlug sredniej ceny z tamtego okresu?
4.Hema nie pokrywa kosztow wynajmu auta zastepczego tylko wyplacaja jakies 12E na dzien przez 30 dni - no lody? bilety? -czy ktos wie kiedy kiedy to wyplaca? Bo przez maila nie moge dostac odpowiedzi...
5.Dodatkowo mimo, iz samochod ukradli mi w styczniu Hema nadal poprabal odemnie oplata za ubezpieczenie za luty - czy to tez normalne?
6.Konczac czy musze zglaszac zaginiecie do belastingdienst aby chociaz juz oni mi nie sciagali podatku drogowego za samochod,ktorego nie mam?
Bede wdzieczny za pomoc i wszelkie rady poniewaz nie bylem jeszcze w takiej sytuacji i chce aby wszystko bylo ok ale tez sie nie chce "dac sie zrobic w bambuko" - bo wiem jak to jest z ubezpieczalniami w PL ale nie tutaj...
Pozdrawiam
p.s. umiescilem w tym dziale poniewaz dotyczyc to zycia i zalatwiania spraw w Holandii |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Sob Lut 04, 2012 11:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 11:30 am
|
|
|
Szukam w googlach i nic nie moge znalezdz na temat - Dedra. Jest tam jakis adres czy pelna nazwa lub inne dane ? |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 12:17 pm
|
|
|
.:Paco:.,
Cytat: | skontaktowala sie ze mna Dedra (piszac,ze robi to w imieniu mojej ubezpieczalni - |
DEDRA to tez nazwa jednego z aut Lanci
radze ,zadzwon do swojej ubezpieczalni i zapytaj co owa dedra ma z nimi wspolnego
ps.
http://auto-en-vervoer.in...len-wat-nu.html
w linku, podjecie odpowiedniego dzialania na ta okolicznosc |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lut 04, 2012 1:06 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 12:40 pm
|
|
|
moze dedra to zlodzieje jak beda w posiadaniu wszystkich dokumentow to masz po aucie
zglos dane tej dedry czyli tam gdzie chca otrzymac te dokumenty hemie i policji |
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 1:02 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | .:Paco:.,
Cytat:
skontaktowala sie ze mna Dedra (piszac,ze robi to w imieniu mojej ubezpieczalni -
DEDRA to nazwa jednego z aut Lanci
radze ,zadzwon do swojej ubezpieczalni i zapytaj co owa dedra ma z nimi wspolnego
|
sorki literowka chodzilo o Dekra dekra.nl firma istnieje ale chodzi mi raczej o wymagania i postepowanie w takiej situacji dlatego powyzsze pytania
PS.
Cytat: | Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja aby tak "w ciemno" odsylac wszystkie dokumenty (oryginaly) auta i kluczyki bez zadnego potwierdzenia? Przeciez wtedy nic mi nie zostanie..
nigdy nie slyszalam ,by odsylac kluczyk wraz z dokumentami ,czy tobie to nie daje nic do myslenia ?
|
no Gochna Holandia jest na tyle inna,ze tutaj wiele mnie juz nie zdziwi gdzie sie zalatwia sprawy "na slowo"
[ Dodano: Sob Lut 04, 2012 1:06 pm ]
bejupi napisał/a: | moze dedra to zlodzieje jak beda w posiadaniu wszystkich dokumentow to masz po aucie
zglos dane tej dedry czyli tam gdzie chca otrzymac te dokumenty hemie i policji |
tyle,ze Dekra miala numer zgloszenia do Hemy (tzn nr sprawy) - ok sproboje jeszcze raz sie skontaktowac z Hema w poniedzialek - moze na numer alarmowy...
[ Dodano: Sob Lut 04, 2012 1:07 pm ]
|
Hema jest taka,ze niby to internetowy ubezpieczycie i wszystko przez maila ale jak wspomnialem wyzej sproboje na numer alarmowy.
A znacie odpowiedzi na powyzsze pytania...moze jakies rady? Choc nie zycze aby komukolwiek sie to przydazylo... |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Sob Lut 04, 2012 1:10 pm, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 1:10 pm
|
|
|
.:Paco:.,
poprzedni post edytowalam, znalazlam link ktory ci podalam
mimo wszystko dla mnie to nadal dziwne by odsylac kluczyk do auta ktorego jeszcze nie znaleziono
i do tego komplet dokumentow
byc moze ''dziwne'' dlatego ze nigdy nie bylam w takiej sytuacji .. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 1:14 pm
|
|
|
poprzedni post edytowalam, znalazlam link ktory ci podalam
mimo wszystko dla mnie to nadal dziwne by odsylac kluczyk do auta ktorego jeszcze nie znaleziono
i do tego komplet dokumentow
byc moze ''dziwne'' dlatego ze nigdy nie bylam w takiej sytuacji .. |
czytam wlasnie a takiego maila mi przyslali:
Geachte heer, mevrouw,
In opdracht van uw verzekeringsmaatschappij zorgen wij voor de afhandeling van de schade, ontstaan door diefstal aan uw voertuig.
Wij verzoeken u bijgevoegde formulieren digitaal zorgvuldig in te vullen en per e-mail te retourneren aan ons e-mailadres: [email protected]. Tevens verzoeken wij u de formulieren te printen, te ondertekenen en deze zo spoedig mogelijk aangetekend aan ons retour te zenden (alsmede alle nota's/facturen etc., het proces-verbaal van aangifte, het complete kentekenbewijs en alle bij het voertuig horende sleutels).
Mocht uw voertuig tussentijds worden teruggevonden, verzoeken wij u dit ook direct aan ons te melden, zodat wij kunnen zorgdragen voor eventueel transport van uw voertuig en expertise van de schade. Vervolgens zullen wij uw eigendommen retourneren.
Voor vragen kunt u ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur op telefoonnummer 072 - 57 57 767
Met vriendelijke groet,
DEKRA Automotive B.V.
Business Unit Onderzoek
Postbus 288
1700 AG HEERHUGOWAARD
Telefoon +31(0)72 - 57 57 767
Fax +31(0)72 - 57 57 755
E-mail [email protected]
ze wszystkimi danymi itd takze w poniedzialek bede probowal sie kontatowa i z Hema i z nimi.
[ Dodano: Sob Lut 04, 2012 1:23 pm ]
ok wedlug tekstu od Gochny na 5 odpowiedz jest,ze nie powinni pobierac oplat.
[ Dodano: Sob Lut 04, 2012 1:27 pm ]
Gochna, ciekawy link dosc ogolny ale znalazlem tez:
Bent u zelf wel verzekerd tegen het risico van diefstal dan zal uw verzekeraar u om een schadeaangifteformulier en een kennisgeving van aangifte bij de politie vragen. Bovendien schakelt uw verzekeraar een expert in welke de waarde van uw voertuig zal bepalen en de kentekenbewijzen en sleutels van uw voertuig zal innemen.
De expert stuurt zijn rapport met stukken naar de verzekeraar. Deze zal pas 30 dagen na diefstal van het voertuig over kunnen gaan tot afwikkeling van de schade. Deze 30 dagen termijn is in de polis opgenomen omdat hetvoertuig nog kan worden teruggevonden. Gedurende deze periode heeft u overigens doorgaans wel recht op een dagvergoeding waarvan de hoogte is opgenomen in de voorwaarden van uw verzekering. Mocht u het oneens zijn met de waarde van hetvoertuig die de expert heeft bepaald dan kunt u een contra-expert in schakelen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het artikel Verzekering en een geschil over de omvanq van de schade
Dobrze to rozumiem (jeszcze sie ucze NL;) ze jednak expert zbiera dokumenty i kluczyki i razem z wycena przesyla je firmie ubezpieczeniowej do dalszych czynnosci? i pozniej wspomniane jest tez 30 dni itd...
konczac pozostale pytania 3 i 6 moze na nie znacie odpowiedzi...
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 4:19 pm ]
ciag dalszy sprawy... 30 dni minelo, Dekra w imieniu ubezpieczyciela Hema nadal "bada sprawe"/wycenia samochod i niechce powiedziec kiedy skoncza.
Może ktoś wie czy te 30 dni to jest jakieś ograniczenie dla firmy gdzie miałem ubezpieczenie np. na rozpatrzenie szkody - tzn jest jakieś ograniczenie ile mogę czekać?
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 4:20 pm ]
ciag dalszy sprawy... 30 dni minelo, Dekra w imieniu ubezpieczyciela Hema nadal "bada sprawe"/wycenia samochod i niechce powiedziec kiedy skoncza.
Może ktoś wie czy te 30 dni to jest jakieś ograniczenie dla firmy gdzie miałem ubezpieczenie np. na rozpatrzenie szkody - tzn jest jakieś ograniczenie ile mogę czekać?
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 11:10 pm ]
Może ktoś wie czy te 30 dni to jest jakieś ograniczenie dla firmy gdzie miałem ubezpieczenie np. na rozpatrzenie szkody - tzn jest jakieś ograniczenie ile mogę czekać? |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Sob Lut 04, 2012 1:28 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
|