NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak pozbyc sie osoby z mieszkania socjalnego?
Autor Wiadomość
kaska11
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 2:15 pm   Jak pozbyc sie osoby z mieszkania socjalnego?

Witam pisze w imieni mojej mamy. Kilka miesiecy temu mama dostala mieszkanie socjelne w ktorym obecnie mieszka juz z bylym partnerem Holendrem, z racji tego ze nie sa juz razem mama chce aby sie wyprowadzil, niestety on robi wszystko zeby tego nie zrobic.Kontrakt ze spoldzielnia jest na mame jako glowny wynajemca ,a on jest wpisany jako partner. Co mozna zrobic w tej sytacji zeby sie go pozbyc

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 2:30 pm   

Rozwieść się. Rozwiązać umowę samenwonen.
Jeśli mieszkają ze sobą ponad dwa lata, to partner ma takie same prawo najmu mieszkania jak mama:( I moze jeszcze wyjść na to, ze to mama będzie sie musiała wyprowadzić, a on zostanie :119:

kaska11
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 2:39 pm   

Nie sa malzenstwem ,a mieszkaja okolo 7 miesiecy. To nic nie da sie zrobic

Aise 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 2:47 pm   

Nie wiem, co można zrobić, ale miałam sytuację w której osoba się od nas wyprowadziła ale nie wymeldowała. Umówiliśmy się na spotkanie w Gemeente i tam nam poradzono co możemy/powinniśmy zrobić i jakie jest prawo. Więc może niech Twoja mama umówi się na spotkanie w Gemeente to tam jej doradzą.

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 8:04 pm   

kaska11 napisał/a:

Oczywiście, że da! Tylko może to trochę potrwać. Nie można przecież pozbawiać człowieka dachu nad głową ot tak tylko dlatego, że mi sie nagle odpodobało.
Piszesz,że jest tam wpisany jako partner, więc ma do tego mieszkania takie same prawa, jak mama. No, chyba że ich związek nie był zarejestrowany. W Holandii czy to małżeństwo, czy samenwonen, w kwestiach majątkowych mają ludzie równe prawa.
Przede wszystkim trzeba rozwiązać umowę samenwonen. Z papierem iść do spółdzielni, i prosić o lokum dla partnera. Składa się wniosek o status urgent, spółdzielnia ma dwa miesiące na jego rozpatrzenie. Jeśli taki status mu przyznają, to ma pierwszeństwo przed innymi w reagowaniu na mieszkania. Zwykle w ciągu pół roku dostaje mieszkanie (status urgent jest ważny na pół roku). A do tego czasu, nawet jeśli już formalnie partnerem nie jest, ma prawo mieszkać tam, gdzie mieszka.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 9:25 pm   

andevi napisał/a:
Jeśli mieszkają ze sobą ponad dwa lata, to partner ma takie same prawo najmu mieszkania jak mama:(

kaska11 napisał/a:

Przeciez 7 miesiecy to mniej niz 2 lata...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 9:37 pm   

andevi napisał/a:
Przede wszystkim trzeba rozwiązać umowę samenwonen. Z papierem iść do spółdzielni, i prosić o lokum dla partnera. Składa się wniosek o status urgent, spółdzielnia ma dwa miesiące na jego rozpatrzenie. Jeśli taki status mu przyznają, to ma pierwszeństwo przed innymi w reagowaniu na mieszkania. Zwykle w ciągu pół roku dostaje mieszkanie (status urgent jest ważny na pół roku). A do tego czasu, nawet jeśli już formalnie partnerem nie jest, ma prawo mieszkać tam, gdzie mieszka.

status urgentie mu sie nie nalezy, rozpad zwiazku to nie powod aby dostac urgentie... no chyba ze maja niepelnoletnie dzieci...

urgentieverklaring (nazywany rowniez voorgansverklaring) jest wazny 3 miesiace, tak jest bynajmniej w Hadze

cytat:
Wanneer komt men niet in aanmerking voor een urgentieverklaring?
Een urgentieverklaring wordt alleen verstrekt als u voldoet aan de urgentiecriteria. In het algemeen wordt geen urgentieverklaring verstrekt bij:
- echtscheiding of beëindiging van een samenlevingsrelatie (zonder kinderen)
http://www.wegwijzerloket...sp?pag_id=23753

anias 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 19, 2012 3:00 pm   mieszkanie socjalne

Witam. Rozwodzę się z mężem, nie mamy dzieci. Mieszkamy w mieszkaniu socjalnym. Mąż chce się wyprowadzić. Czy może starać się o mieszkanie socjalne dla siebie?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 3:47 pm   

Moze sie zapisac jako szukajacy i odczekac swoja kolejke.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Odpowiedz do tematu