NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ślub-Świadkowie
Autor Wiadomość
marjah 
Poczatkujacy
panikara

Wysłany: Wto Lut 07, 2012 9:23 pm   Ślub-Świadkowie

Witam was serdecznie.
Postanowiłam wziąć ślub z moim narzeczonym. Ja jestem Polką , on Holendrem.
Jeżeli chodzi o sprawy papierkowe to to jest załatwione, chociaż jeżeli moglibyście mi napisać czy do cywilnego ślubu trzeba mieć paszport czy dowód czy jest to obojętne? Europejski akt urodzenia i potwierdzenie wolnego stanu cywilnego juz mam.
Pytanie jakie mi się nasuwa odnosi się do roli świadków.
Czy mogę w takim wypadku wybrać sobie za świadkową przyjaciółkę, również mieszkającą w Holandii , pracującą ale z polskim obywatelstwem? Jakie dokumenty wtedy by potrzebowała?

Dziękuję serdecznie, z góry za odpowiedzi, pozdrawiam i życzę milego wieczorku.

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Lut 07, 2012 9:42 pm   

marjah napisał/a:
Czy mogę w takim wypadku wybrać sobie za świadkową przyjaciółkę, również mieszkającą w Holandii , pracującą ale z polskim obywatelstwem? Jakie dokumenty wtedy by potrzebowała?

Paszport swiadka.

allegrorx89 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 11:19 pm   ;)

Jest to obojętne, może być paszport lub dowód osobisty;)

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 8:58 am   

Co do dokumentów dla świadka z Polski, to się nie orientuję. Naszymi świadkami byli członkowie holenderskiej rodziny męża.Potrzebowali tylko dokumentu toższamości. Podejrzewam, że od Polaków też tylko dowodu/paszportu będą w urzędzie wymagać:)
Natomiast co jest ważne, wszystkie dokumenty musisz złożyć już na dwa miesiące przed wyznaczoną datą ślubu, i świadkowie muszą się wtedy też stawić i papierki podpisać. Weź też z ambasady zaświadczenie, że według polskiego prawa będziesz po ślubie nosić nazwisko męża albo dwuczłonowe, inaczej wpiszą Ci automatycznie Twoje panieńskie do nowych dokumentów, a zmiana nazwiska wówczas jest i kosztowna (notarialnie w Polsce!), i czasochłonna.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 9:29 pm   

andevi napisał/a:
Natomiast co jest ważne, wszystkie dokumenty musisz złożyć już na dwa miesiące przed wyznaczoną datą ślubu, i świadkowie muszą się wtedy też stawić i papierki podpisać.

swiadkowie nie musza sie stawic... moj brat byl moim swiadkiem... i stawil sie dopiero na sam slub... z reszta brat meza, ktory rowniez byl swiadkiem tez nie byl z nami w urzedzie skladac dokumenty

potrzebna jest tylko kopia dowodu lub paszportu, obywatelstwo swiadka nie ma znaczenia... przeslalam bratu mailem dokument, ktory musial podpisac i on mi mailem podpisany dokument odeslal. Wydrukowalam i pani w urzedzie nie robila problemow, wazne by podpis zgadzal sie z podpisem w paszporcie.

marta30 
Poczatkujacy
Marta30

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 9:25 pm   ile kosztuje koscielny w Holandii

Tak, w przypadku cywilnego w Holandii swiadkiem moze byc Polka. Ja mam nawet przyjaciolke ktora mieszka w Polsce i jest moim swiadkiem I potrzebowalam tylko kopie jej paszportu.

post czesiowo edytowany

spamujesz forum jednym pytaniem w roznych tematach
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 16, 2012 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu