Makler Rost-Vast Groep |
Autor |
Wiadomość |
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 12:43 am Makler Rost-Vast Groep
|
|
|
Witam Wszystkich,
Makler z firmy Rots-Vast Groep pokazywal nam mieszkanie. Nawet podobalo nam sie i jestesmy zdecydowani na wynajecie. Ale makler poinformowal nas ze jest wielu chetnych i aby nie pokazywac innym mieszkania, mozemy je sobie zrezerwowac. Rezerwacja polega na tym ze musimy zaplacic Maklerowi wysokosc jednego czynszu przed podpisaniem umowy najmu aby mogli mowic innym ze to mieszkanie juz jest zajete. I teraz mam kilka pytan : Czy jest to zgodne z holenderskim prawem? Rozumiem ze powinnismy co nie co zaplacic za rezerwacje, ale dlaczego cala wartosc jednego czynszu? i to w dodatku przed podpisaniem umowy najmu? Dodatkowo czy moge poprosic maklera aby podpisanie umowy najmu nastapilo w mieszkaniu, bo chcialabym aby zostal sporzadzony aneks do umowy z ubytkami ktore znalezlismy w mieszkaniu? Bylabym bardzo wdzieczna za zwrotna odpowiedz i pomoc w powyzszej kwestii, pozdrawiam |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
urszula8125
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:32 am
|
|
|
Hej nie wiem czy ci pomoge ale my tez mielismy mieszkanie od tego maklera i zeczywiscie byla wplata jednego czynszu na poczatek a po podpisaniu umowy zaplacilismy jeszcze borg i czynsz ( czyli zanim sie wprowadzilismy wyszla kwota 3 krotnego czynszu) nie wiem jak u ciebie ale u nas w umowie bylo opisane kazde uszkodzenie znajdujace sie w domu -makler dodatkowo po 2 miesiacach przyszedl i sprawdzil mieszkanie (czy o nie dbamy i nie ma dodatkowych uszkodzen z naszej winy) .Pozatym mieszkanie od maklera to jest spory wydatek i niestety ale umowy nie mozna wczesniej rozwiazac (u nas tak bylo).
Powodzenia .... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 10:53 am
|
|
|
Wynajmowalem dom przez tego maklera i pare razy przylapalismy ich na klamstwie. Mowia "wlasciel sie nie zgadza" jakos sie udalo zdobyc numer wlasciela i co sie okazalo? Ani razu sie o nic wlasciela nie pytali.
Kiedys zepsul nam sie zamek w drzwiach, zadzwonilem do nich kazali dzwonic do wlasciela bo ich nie obchodzi co sie dzieje - zadzwonilem do wlasciela i co ? On mowi ze to jest ich obowiazkiem zajmowac sie drobnmi naprawami ze im za to placi. Oczywiscie wymienil nam zamek tego samego dnia i zapronowal pozbycie sie Rostsa.
'Znajomi tez wynajmowali przez nich mieszkania i mieli podobne problemy. Ja ich odradzam. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 1:08 am Makler Rost-Vast Groep
|
|
|
Witam ,
Dziekuje za powyzsze informacje. Mielismy juz spotkanie z Rots i niestety musielismy wplacic im prowizje +19%vat, czyli prawde mowiac wiecej niz jeden czynsz. A tak ogolnie to znalazlam informacje na temat prowizji dla Maklera (sorki ale tylko wersja angielska: " Many apartments that are rented out to expats are found via agencies. These agencies will try to make you pay as much as possible, because they normally receive one month’s rent as a fee. This is illegal. Recently the highest civil court in the country decided that agencies must work in tenants’ interests” I tak prawde mowiac to juz sie pogubiłam. Czyli co , nie powinnam placic prowizji maklerowi?
We wtorek idziemy podpisac umowe najmu i teraz mam pytanie: czy informacja o mozliwym meldunku powinna zanjdowac sie w kontrakcie? co jest najwazniejsze aby znalazlo sie w umowie najmu, czy jest mozliwosc np podanie dokladnie co nie posiada mieszkanie? czy jednak to sie robi na dodatkowym dokumencie tzw protokól w jakim stanie ("stan początkowy") znajdowalo sie mieszkanie?. Dodatkowo Makler poinformowal nas ze protokol stanu mieszkania bedzie spisany dopiero po podpisaniu kontraktu wynajmu? Czy moge wymagac aby kontrakt najmu + protokol zostal spisany i podpisany w tym samym dniu i to w mieszkaniu w ktorym bedziemy wynajmowac?
Bylabym wdzieczna za zwrotna odpowiedz ,
Serdecznie pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 10:53 am
|
|
|
Jak wynajmowalem obecne mieszkanie przez innego maklera (w 2010), to mowil ze jest nielegalne pobieranie prowizji od wynajmujacego. |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 10:55 pm
|
|
|
No wlaśnie , to dlaczego pobieraja prowizję w wartosci jednego czynszu+ doliczaja sobie vat19%? Jezeli jest to niezgodne w prawem, wiec nie powinni tego robic! Czyli moge pojść i domagać się o zwrot? Czy dobrze rozumuje? |
Ostatnio zmieniony przez Renix Nie Lut 26, 2012 10:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 9:35 am
|
|
|
Zapytaj w Juridisch Loket (darmowe porady prawne) |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 9:57 am
|
|
|
normalne jest, ze naliczaja prowizje jako: pierwszy czynsz + 19%, bo te 19% to jest BTW, czyli VAT. wszyscy maklerzy tak robia. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:03 am Re: Makler Rost-Vast Groep
|
|
|
m4arcin napisał/a: |
Jak wynajmowalem obecne mieszkanie przez innego maklera (w 2010), to mowil ze jest nielegalne pobieranie prowizji od wynajmujacego. |
plus
Renix napisał/a: | Witam ,
Many apartments that are rented out to expats are found via agencies. These agencies will try to make you pay as much as possible, because they normally receive one month’s rent as a fee. This is illegal. Recently the highest civil court in the country decided that agencies must work in tenants’ interests” |
|
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Lut 27, 2012 10:03 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:31 am
|
|
|
hmm to byloby dziwne, znaczy ze jesli jestes osoba, ktora ma dom do wynajecia, to wtedy makler zalatwia chetnego, ktory podpisuje umowe (bez prowizji dla maklera), wplaca pierwszy czynsz wlascicielowi i wtedy wlasciciel oddaje ten czynsz dla maklera?
bo szczerze powiem 2 razy zmienialem wynajmowany dom i zawsze placilem:
1. kaucje (1-2 czynsze) - platne BEZPOSREDNIO na konto wlasciciela
2. pierwszy czynsz - platny BEZPOSREDNIO na konto wlasciciela
3. prowizje dla maklera - pierwszy czynsz+19% bezposrednio na konto wlasciciela.
Z tego by wynikalo (jesli pierwsze zdanie jest prawdziwe), ze makler otrzymal 100% wiecej niz powinien?
Jesli tak, to sam jestem ciekaw czy mozna to odzyskac bo u mnie to by wyszlo ze przeplacilem 1600eur |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:41 am
|
|
|
mlubinski napisał/a: | wplaca pierwszy czynsz wlascicielowi i wtedy wlasciciel oddaje ten czynsz dla maklera? | Potwierdzam ta informacje. Tak jest w 100% w przypadku firmy maklerskiej DIRECT WONEN (oni zabieraja prowizje od wlasciciela + od wynajmujacego!) |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:41 am
|
|
|
mlubinski napisał/a: | hmm to byloby dziwne, znaczy ze jesli jestes osoba, ktora ma dom do wynajecia, to wtedy makler zalatwia chetnego, ktory podpisuje umowe (bez prowizji dla maklera), wplaca pierwszy czynsz wlascicielowi i wtedy wlasciciel oddaje ten czynsz dla maklera? |
Dokladnie tak jest. Obecnie agencje kroja obie strony po 1 czynszu a z w/w wynika ze moga tylko jedna strone.
mlubinski napisał/a: | Z tego by wynikalo (jesli pierwsze zdanie jest prawdziwe), ze makler otrzymal 100% wiecej niz powinien? |
wg mniet tak
mlubinski napisał/a: | Jesli tak, to sam jestem ciekaw czy mozna to odzyskac bo u mnie to by wyszlo ze przeplacilem 1600eur |
pytanie od kiedy nie moga tego pobierac. W czerwcu 2010 makler powiedzial, ze od najemcy moga legalnie pobierac tylko niewielkie koszty maniplulacyjne. Samemu maklerowi zapacilem rowne €0, bo z tego co mowil oni juz biora prowizje od wlasciela budynku. Wlasciel skasowal mnie tylko €120 prowizji za przygotowanie umowy i koszty maklerskie |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:50 am
|
|
|
no ciekawe, postaram sie dopytac odnosnie sierpnia 2009
jesli byscie cos wiecej wiedzieli, to dajcie na forum znac |
|
|
|
|
vlc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:47 pm Re: Makler Rost-Vast Groep
|
|
|
m4rcin napisał/a: | m4arcin napisał/a: |
plus
Renix napisał/a: | Witam ,
Many apartments that are rented out to expats are found via agencies. These agencies will try to make you pay as much as possible, because they normally receive one month’s rent as a fee. This is illegal. Recently the highest civil court in the country decided that agencies must work in tenants’ interests” |
|
Skupcie się na kontekście całego artykułu. Generalnie z tego wynika, ze agencje próbują zawyżać czynsz ("These agencies will try to make you pay as much as possible"), bo ich prowizją jest wysokość czynszu (" because they normally receive one month’s rent as a fee").
Nielegalne nie jest pobieranie prowizji, a zawyżanie kosztów wynajmu.
Pozdr! |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 10:47 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Zapytaj w Juridisch Loket (darmowe porady prawne) |
gdzie znajduje sie ich biuro w Rottedamie ? W necie nie moglam odnalezc , bylabym wdzieczna za zwrotne info pozdrawiam |
|
|
|
|
|