NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilek dla bezrobotnych /transfer zasilku do Polski
Autor Wiadomość
clober 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 16, 2012 10:45 pm   

Ktos wie jak wyglada sytuacja wyliczenia wyplaty zasilku przy pracy w nie pelnym wymiarze godzinowym?

Dla przykladu moja srednia godzin wyliczona przez UWV to 30.5 natomiast srednie dagloon to 96e brutto.

Zatem czy gdy nie pracuje wcale to za tydzien mam wyplacona srednia dniowke (po odjeciu procent ustawowych) razy 5?
Jak to wyglada gdy pracuje np. Pn 4h wt 4h sr 8h czw 7h pt 0h razem to 23h.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 2:03 pm   

Duuvelke napisał/a:
stroopwafel napisał/a:
Dopiero po skonczonym macierzynskim mozna sie starac czy jescze w trakcie?

Przez strone uwv.nl czy werk.nl trzeba wnioskowac o zasilem dla bezrobotnych?

moze juz teraz... ale moga jej odrzucic... spotkalam sie z takim przypadkiem, z tego wzgledu ze teraz ma WAZO uitkering... wystepuje przez strone werk.nl

Zgloszenie wyslalismy przez werk.nl a po 2 dniach zadzwonil Pan w celu potwierdzenia tych danych i wyslalismy ostatnie umowy pracy i co potem? Jest tam data 16 kwiecien, tzn.do tego dnia maja czas na konkretna odpowiedz. Czy to nie za dlugo?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 2:45 pm   

clober, bruto dochody z ostatniego roku dzielisz na 261 i wychodzi ci dzienna stawka brutto .A ze zasilek przyznaja bodajze w wysokosci 75% (pierwsze 2 m-ce) to odejmujesz 25 % od tej stawki dziennej .Jesli chcesz wiedziec dzienna stawke netto to od pozostalej dziennej stawki brutto odejmujesz 32% .Jesli chcesz to przeliczyc na stawke miesieczna mnozysz przez 21.75 .
Czyli przykladowo zarobilas w danym roku 10000 € dzielisz to przez 261
10000€/261=38.314 brutto dziennie
od 38,314 -25%=28.60 wiec to jest twoja dzienna stawka brutto .
Jezeli chcesz wiedziec ile to netto odejmujesz od tego 32%podatku .
28.60 -32% =19.44 € netto dziennie
na miesiac daje to 422.99€ netto
19.44€ x 21.75=422.99 € netto miesiecznie

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 2:48 pm   

baileys napisał/a:
clober, bruto dochody z ostatniego roku dzielisz na 261 i wychodzi ci dzienna stawka brutto .A ze zasilek przyznaja bodajze w wysokosci 75% (pierwsze 2 m-ce) to odejmujesz 25 % od tej stawki dziennej .Jesli chcesz wiedziec dzienna stawke netto to od pozostalej dziennej stawki brutto odejmujesz 32% .Jesli chcesz to przeliczyc na stawke miesieczna mnozysz przez 21.75 .
Czyli przykladowo zarobilas w danym roku 10000 € dzielisz to przez 261
10000€/261=38.314 brutto dziennie
od 38,314 -25%=28.60 wiec to jest twoja dzienna stawka brutto .
Jezeli chcesz wiedziec ile to netto odejmujesz od tego 32%podatku .
28.60 -32% =19.44 € netto dziennie
na miesiac daje to 422.99€ netto
19.44€ x 21.75=422.99 € netto miesiecznie

clober bytal o cos zupelnie innego.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 2:54 pm   

Jagoda97, wdlog mnie nie bo obliczenia sa takie same .
oni sumuja poprostu godziny przepracowane i dziela to prze dni przepracowane .
w roku jest ich 261 a w miesiacu 21.75
i jak to podzielisz przez brutto roczna stawke masz brutto stawke dzienna

pozatym clober chcial/a wiedziec jak sie wylicza wiec odpisalam , a jak wiesz wiecej lub lepiej to sie udziel

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 3:26 pm   

baileys napisał/a:
Jagoda97, wdlog mnie nie bo obliczenia sa takie same .
oni sumuja poprostu godziny przepracowane i dziela to prze dni przepracowane .
w roku jest ich 261 a w miesiacu 21.75
i jak to podzielisz przez brutto roczna stawke masz brutto stawke dzienna

pozatym clober chcial/a wiedziec jak sie wylicza wiec odpisalam , a jak wiesz wiecej lub lepiej to sie udziel

Nie, on juz ma wyliczona stawke brutto na dzien i srednia ilosc godz.
Ja nie wiem na 100% czy oni wyliczaja srednia stawke godz, czy tylko dniowke.
On mial:
30,5 godz tyg : 5 = 6,1 taka jest jego srednia godz na dzien.
Przepracowa 23 godz. (chyba dobrze zapamietalam)
30,5 - 23 = 7,5
Albo zaplaca jemu za 1 dzien lub za 7,5 godz
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Pią Lut 17, 2012 4:11 pm, w całości zmieniany 2 razy  

clober 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 3:26 pm   

Dzięki za odpowiedz, teraz wiem jak juz wygladaja szczegolowe wyliczenia. Nie mniej jednak dalej nie wiem jak to sie przekalada na zasady wyliczenia zasilku podczas pracy w nie pelnym wymiarze godzinowym...

Ponizej przedstawie moje wyliczenia w kowocie brutto (zaokraglone aby latwiej liczyc):

Srednia liczba przepracowanych godzin w tygodniu jaka wyliczylo UWV to 30h a wiec dzienna srednia to 6 godzin.

Dagloon: 100 euro brutto,
100 - 25% = 75e brutto (dzienny zasilek w pierwszym miesiacu)
75 : 6 (srednia dzienna liczba godzin) = 12,5 euro brutto za godzine

zalozmy, ze pracuje:

Pn 4h
wt 4h
sr 8h
czw 7h
pt 0h

razem to 23 godz.

Srednia to 30 minus 23 godz przepracowane daje 7 godzin do doplaty z UWV ?

Czy tez doplacaja do kazdego dnia gdy sie pracuje mniej niz srednia dzienna (6godzin w moim wypadku) ?

Wtedy to wychodzi juz 10 godzin do doplaty za ten tydzien ( po 2h za pn i wt oraz 6 za pt)...
Ostatnio zmieniony przez clober Pią Lut 17, 2012 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 11:30 am   

stroopwafel napisał/a:
Zgloszenie wyslalismy przez werk.nl a po 2 dniach zadzwonil Pan w celu potwierdzenia tych danych i wyslalismy ostatnie umowy pracy i co potem? Jest tam data 16 kwiecien, tzn.do tego dnia maja czas na konkretna odpowiedz. Czy to nie za dlugo?

czy w trakcie rozmowy nie powiedzial do kiedy maja zamiar podjac decyzje?? nie wiem czy to nie za dlugo... nigdzie nie moge znalesc ile czasu maja na podjecie decyzji... ale pewnie bedzie cos kolo 6-8 tygodni...

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 12:53 pm   

clober, a straciles wszystkie godziny czy tylko kilka dziennie ?
bo jesli calkowicie nie ma dla ciebie pracy to dostaniesz wlasnie srednia z ostatnio przepracownych godzin a jesli straciles tylko kilka godzi to dostaniesz za te godziny .
Jesli dobrze zrozumialam to tygodniowo ucieka ci +/- 7 godzin , w tym wypadku doplaca ci te 7 godzin . ale bedziesz musial/musiala co tydzien wysylac wypelnione papiery z przepracowanymi godzinami .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Lut 20, 2012 12:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

martahappy 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 1:44 pm   

Witam. Mam nadzieję , że piszę w odpowiednim temacie. Czy ktoś może wie z jakiego banku UWV wysyła pieniądze? Mam konto holenderskie w Ing, w piątek dzwoniła do mnie pani z UWV i powiedziała, że wysłała pieniądze. Do chwili obecnej na koncie wciąż 0,00. Czy ktoś wie jak długo może iść przelew między bankami w Holandii? Bo wolę nawet nie myśleć, że ta kobieta mnie okłamała. Moja sprawa toczy się już 2 miesiące. Ludzie już dawno zapomnieli jak wygląda zasiłek a ja ciągle czekam na pierwszy.

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 1:57 pm   

martahappy napisał/a:
Witam. Mam nadzieję , że piszę w odpowiednim temacie. Czy ktoś może wie z jakiego banku UWV wysyła pieniądze? Mam konto holenderskie w Ing, w piątek dzwoniła do mnie pani z UWV i powiedziała, że wysłała pieniądze. Do chwili obecnej na koncie wciąż 0,00. Czy ktoś wie jak długo może iść przelew między bankami w Holandii? Bo wolę nawet nie myśleć, że ta kobieta mnie okłamała. Moja sprawa toczy się już 2 miesiące. Ludzie już dawno zapomnieli jak wygląda zasiłek a ja ciągle czekam na pierwszy.

W piatek "wyslala" , zanim odpisza z konta potrwa dzien lub dwa robocze, ja mysle, ze najwczesniej jutro mozesz miec pieniadze.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

martahappy 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 20, 2012 2:09 pm   :)

Dziękuję za odpowiedź. Wszędzie piszą, że przelewy między bankami w jednym kraju idą maksymalnie 1 dzień.Denerwuję się bo oszczędności topnieją. Mam nadzieję, że pieniążki wejdą i nie będę musiała znowu kontaktować się z UWV.
Pozdrawiam

cbdu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 22, 2012 12:42 am   

Witam,
mam pytanie odnośnie stawki zasiłku względem wynagrodzenia oraz interwał wypłacalności. interesują mnie wypowiedzi na podstawie własnych doświadczeń.dziękuję.
dziękuję.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 22, 2012 7:27 am   

Witam,

cbdu napisał/a:
mam pytanie odnośnie stawki zasiłku względem wynagrodzenia oraz interwał wypłacalności.

Ok 33 stron tego watku zawiera informacje ktorych szukasz - ludzie WYSILCIE SIE CHOCIAZ ODROBINE ABY ZNALESC ODP NA SWOJE PYTANIE ... :029:

martahappy 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 22, 2012 8:42 am   

cbdu napisał/a:
Witam,
mam pytanie odnośnie stawki zasiłku względem wynagrodzenia oraz interwał wypłacalności. interesują mnie wypowiedzi na podstawie własnych doświadczeń.dziękuję.
dziękuję.

Ja właśnie dostałam od nich po wielkich bojach zasiłek...ale zakosili mi 600 euro, więc to jeszcze nie koniec mojej przygody z UWV niestety...a szczerze mówiąc mam już dość:) płacą 75 % a mnie wypłacili 50 % Koszmar po prostu. Kasy poszło na telefony do nich już sporo.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez martahappy Śro Lut 22, 2012 8:43 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu