|
Antypolski portal w Holandii. |
| Autor |
Wiadomość |
LukaszB
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:04 am
|
|
|
| mlubinski napisał/a: | No bez przesady. Zaraz powiecie ze bojowki holenderskie chodza po ulicach i niszcza domy Polakow
|
Hehhh jakby tak historycznie to wszystkie pogromy zaczynały się od takich akcji: rewolucja francuska i mordowanie kleru, pogrom żydów w niemczech, rewolucja bolszewicka i mordowanie arystokracji... Ja realiów holenderskich nie znam, ale tak obserwując z boku widzę tam inny problem - je**ni są tylko Polacy, kolorowi imigranci są głaskani po główkach - gdy dojdzie do czegokolwiek to właśnie oni będą rzucać kamieniami w Polaków, takie życie. Ja sam nie obawiałbym się czegokolwiek ze strony Holendrów, ale już przyzwolenie (w jakiejkolwiek formie) dane kolorowym może mieć wymierne skutki.
| mlubinski napisał/a: | | Oczywiscie - na Leppera i Giertycha tez sporo ludzi glosowalo, co nie potrafia skojarzyc prostych faktow i tak wyszlo. |
Lepper i Giertych nigdy takich akcji nie robili, bo i nie było powodu. Moi znajomi głosowali na Giertycha bo LPR była nabardziej wolnorynkową partią (po UPR). Problem imigrantów istnieje, dlatego Żyrinowski w Rosji zdobywa coraz większe poparcie, dlatego sporym poparciem cieszył się Lepen we Francji.
| mlubinski napisał/a: | | Dlaczego ludzie nie burza sie przeciwko produktom z USA? Przeciez nie daja nam wiz, robia mega problemy na lotniskach, ale produkty wpychaja drzwiami i oknami. To jest win-win? No tak, ale to o Holandie tu chodzi |
To akurat jest proste. Bo amerykański system traktuje wszystkich obywateli przebywających tam legalnie tak samo. A mimo to i tak widać, że polonia amerykańska ma JAJA, czego dowodem jest choćby ostatnia wpadka profesora z uniwersytetu nt polskiej armii i raban jaki w związku z tym zrobiono. Powroty z granicy to margines i w większości przypadków uzasadniony. |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:39 am
|
|
|
| LukaszB napisał/a: | | Bo amerykański system traktuje wszystkich obywateli przebywających tam legalnie tak samo. |
Dowcip tygodnia. Wiem ,że jesteś zaślepiony całkiem nieuzasadnioną miłością do SZA. Spytaj jakiegokolwiek Meksykanina lub Chińczyka na legalu co myślą o systemie...
Przepraszam za Offtop. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:43 am
|
|
|
| Cytat: | Europejska Unia Wspólnot Polonijnych wzywa premiera Holandii do zajęcia stanowiska ws strony PVV
KOMUNIKAT PRASOWY
Kopenhaga, 20.02.2012
Europejska Unia Wspólnot Polonijnych (EUWP) w otwartym liście wysłanym do Premiera Holandii Marka Rutte stanowczo potępia uruchomienie przez holenderską Partię Wolności (PVV) strony internetowej “Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen”. Strona ta – zdaniem EUWP – dyskryminuje obywateli z Europy Środkowej i Wschodniej pracujących i mieszkających w Holandii.
Sekretarz Generalny Europejskiej Unii Wspólnot Polonijnych, Roman Śmigielski w otwartym liście wyzwa premiera Holandii do „otwartego wyrażenia stanowiska swojego rządu w sprawie strony internetowej”oraz do „promowania skutecznej inkluzywności imigrantów w społeczeństwie holenderskim”.
EUWP podkreśla, że „Polscy imigranci w Europie są zaskoczeni, że powyższa inicjatywa mogła powstać w XXI wieku w kraju członkowskim Unii Europejskiej”.
Dotychczas EUWP zmuszona była interweniować przede wszystkim w obronie praw Polaków na Białorusi. Tamtejszy reżim systematycznie łamie podstawowe prawa człowieka, np. szykanując działaczy naszej orgnizacji członkowskiej – Związku Polaków na Białorusi. Po raz pierwszy EUWP czuje siȩ zmuszona interweniować w obronie Polaków w kraju członkowskim UE.
EUWP, powstała w Londynie w 1993 r., skupia obecnie 44 organizacje parasolowe reprezentujące Polonię w 31 krajach europejskich, m.in. STEP – Stowarzyszenie Ekspertów Polskich w Holandii. Reprezentuje blisko 8 mln Polaków w Europie.
Statutowe cele EUWP to m.in.: integracja i wzmocnienie pozycji europejskiego ruchu polonijnego oraz reprezentowanie Polonii europejskiej wobec struktur europejskich i międzynarodowych oraz wobec władz i organizacji polskich.
Czytaj: Otwarty list EUWP do premiera Holandii
Zrodlo: http://www.polonia.nl/?p=8250 |
Tresc listu mozna wykorzystac w jednym z ww pomyslow tj. mass mailing do Premiera Rutte. Niechaj bedzie to tyle wyslanych maili do niego ile wyswietlen tego postu! Czy ktos jest w stanie zrobic tlumaczenie tego listu (holenderski lub angielski)?
Drugi z pomyslow tj. pozew sadowy (moze zbiorowy) osobiscie postaram sie uzyskac jakas porade prawna.
|
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:45 am
|
|
|
Żeby nie pisać kolejnego tasiemca - trzeba rozróżnić 2 kwestie:
- polityczne - są tu optymiści i pesymiści
- wizerunkowe
Odnośnie wizerunku:
Różni ludzie mają tu różne podejście, jedni są urażeni tym, jaki wizerunek Wilders im przypisuje, inni sami w ten wizerunek wierzą, a inni uważają, że to przecież nie o nich. Jak ktoś się czuje urażony przedstawianiem takiego wizerunku to proponuję nie próbować nikogo od tego odwodzić, bo się nie uda. Jeśli człowiek poczuł się gdzieś obrażony to znaczy, że został obrażony. Niezależnie od tego, czy Wilders jest mądry, czy głupi, populista czy wizjoner ze wspaniałymi pomysłami na poprawę gospodarki niczym Hitler, czy ma żonę Węgierkę czy nie ma jej w ogóle - Wilders buduje nasz wizerunek.
Nie wynajdziemy żadnej obiektywnej miary, nie udowodnimy nikomu, że został lub nie został obrażony.
Odnośnie polityki:
Osobiście jestem pesymistą, ponieważ złe dane z gospodarki, a szczególnie wzrost bezrobocia oraz brak obecnie perspektyw poprawy (nikt nie wie, kiedy kryzys się zakończy, chyba, że jest tu jakiś geniusz ekonomii) wskazują, że będzie gorzej, a elektorat Wildersa się powiększy.
Czy Wilders może wprowadzić jakieś prawo, które nam zagraża?
Nie wiem. To co mi już teraz przeszkadza to co już zrobił do tej pory. Oczekuję poszanowania dla tego kim jestem, Wilders buduje dla nas pogardę. Na forum ludzie się skarżą (autentyczne historie), że:
- dziecko wróciło ze szkoły z problemem, że inne dzieci z niego szydzą, że jest Polakiem (autentyczny problem)
- ochroniarz słysząc w sklepie polski język klienta przeszukuje jego torbę
- przebijane opony samochodów na polskich blachach
Czy obwiniam o to Wildersa? Nie, obwiniam o to ludzi. Wilders IMO nasili tego typu problemy i każdy z nas będzie nimi dotknięty, niezależnie od tego czy jest się super czystym jak łza gościem, co go to tylko paszport odróżnia czy gościem wiecznie pijanym, mieszkającym na kampingach i ku..wującym na prawo i lewo.
O co toczy się ta cała dyskusja tutaj?
Nie mam pojęcia dlaczego niektórzy tutaj próbują przekonać pozostałych do tego, aby nic z tym nie robić czy wręcz z dumą obwieszczają, że sobie wypiją Heinekena. Co to ma na celu? Zburzenie tego sprzeciwu? Przecież nawet jak nie chcesz brać żadnego czynnego udziału w bojkocie to będziesz beneficjentem takiej akcji. Po co więc usilne przekonywanie pozostałych, że jest super, że mają nic nie robić? Jeszcze jako tako zrozumiałbym Bronkę, która z nieznanych mi przyczyn Wildersa popiera, ale pozostali? Czujesz się obrażony to zrób coś z tym, nie czujesz się obrażony/zagrożony, to przynajmniej siedź cicho, bo conajwyżej na tym wizerunkowo zyskasz, nie stracisz.
Z mojej strony koniec dyskusji na temat tego czy powinienem czuć się urażony i czy i co powinienem z tym zrobić. Wolę przeznaczyć siły na robienie czegoś z tym niż na przekonywanie innych, że coś jest nie w porządku, w ten sposób tracąc czas na kogoś, kto przywykł do roli myszy pod miotłą. Dlatego proponuję sprowadzić temat na tory tego co robimy, a osobom, którym to przeszkadza proponuję nie marnować swojego i naszego czasu. |
_________________ Dumny Polak |
| Ostatnio zmieniony przez jso Wto Lut 21, 2012 10:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LukaszB
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 10:55 am
|
|
|
| YANNOSICK napisał/a: | | Dowcip tygodnia. Wiem ,że jesteś zaślepiony całkiem nieuzasadnioną miłością do SZA. Spytaj jakiegokolwiek Meksykanina lub Chińczyka na legalu co myślą o systemie... |
W przeciwieństwie do Ciebie, znam wielu Meksykanów mieszkających w USA i nie spotkałem się z ich strony z narzekaniem. Chińczyków nie znam (podobnie pewnie jak i Ty) więc się nie wypowiem. Miłością do USA zaślepiony nie jestem, bo kraj ma swoje wady (np socjal dla bezrobotnych) ale znam ten kraj od trochę innej strony niż media gdzie wypowiadają się nielegalnie przebywających tam Polacy płaczący, że po 3 latach nielegalnej pracy nie mogą skorzystać z darmowej służby zdrowia... |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 11:04 am
|
|
|
| LukaszB napisał/a: |
je**ni są tylko Polacy,
|
Akurat strona PVW nie brzmiala: zamelduj Polaka, tylko middeneurope.
| Cytat: |
Lepper i Giertych nigdy takich akcji nie robili, bo i nie było powodu.
|
Bo i w Polsce nie ma problemu imigracji (jeszcze) |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 11:22 am
|
|
|
| Cytat: | | - no i najmlodszy pomysl to ewentualne zlozenie pozwu do sadu (petycja PZZ a w niej uzasadnienie oparte na rozdziale 1, artykuł 1 Konstytucji Holandii) - trzeba by udac sie do kancelarii prawnej po porade |
| Cytat: | | Drugi z pomyslow tj. pozew sadowy (moze zbiorowy) osobiscie postaram sie uzyskac jakas porade prawna. |
Po zasiegnieciu porady prawnej wyzej wspomniany pomysl trafia do kosza.
|
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 11:22 am
|
|
|
mlubinski,
weszlem na te stronke i widze:
Als één van de weinige partijen was de PVV vanaf het begin tegen de openstelling van de arbeidsmarkt voor Polen en andere MOE-landers. Gezien alle problemen die samengaan met de massale komst van met name Polen...
Nastepnie:
Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan?
Skoro nie jest skierowana ta strona szczegolnie w Polakow wytlumacz mi dlaczego polacy m.in ja i Ty sam jestes wymieniony na pierwszym miejscu . Chociaz jak wiemy w Holandii tak samo jak w Polsce nazwiska, nazwy wymieniamy alfabetycznie. Chyba ,ze chcemy podkreslic stanowisko lub wazniejsza nazwe .
Nie wiem dlaczego chcesz przekonac wszystkich ,ze to Cie nie dotyczy skoro sam jestes z Polski. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 11:32 am
|
|
|
Czy moglby ktos zajac sie pozyskaniem adresu mailowego do Premiera (moze byc oficjalny np. przez Kancelarie lub partie polityczna) oraz sprawdzic czy Premier Niderlandow posiada swoj prywatny profil spolecznosciowy lub blog?
Info prosze przeslac na PW. |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 11:38 am
|
|
|
| xenon napisał/a: |
Nie wiem dlaczego chcesz przekonac wszystkich ,ze to Cie nie dotyczy skoro sam jestes z Polski
|
Nikogo nie staram sie przekonac. wyrazam jedynie moje wlasne zdanie na ten temat do czego mam pelne prawo. Aczkolwiek odpowiadajac na Twoje pytanie:
Gezien alle problemen die samengaan met de massale komst van met name Polen...
|
Nie dotyczy mnie to stwierdzenie.
Nastepnie:
Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan?
|
Rowniez mnie to stwierdzenie nie dotyczy
Skoro nie jest skierowana ta strona szczegolnie w Polakow wytlumacz mi dlaczego polacy m.in ja i Ty sam jestes wymieniony na pierwszym miejscu . Chociaz jak wiemy w Holandii tak samo jak w Polsce nazwiska, nazwy wymieniamy alfabetycznie. Chyba ,ze chcemy podkreslic stanowisko lub wazniejsza nazwe .
|
No na pewno staraja sie podkreslic, ze problem w glownej mierze dotyczy Polakow. Bo i jest Polakow najwiecej (co jest oczywiste po otwarciu granic). |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 12:20 pm
|
|
|
| Cytat: | Cytat:
- no i najmlodszy pomysl to ewentualne zlozenie pozwu do sadu (petycja PZZ a w niej uzasadnienie oparte na rozdziale 1, artykuł 1 Konstytucji Holandii) - trzeba by udac sie do kancelarii prawnej po porade
Cytat:
Drugi z pomyslow tj. pozew sadowy (moze zbiorowy) osobiscie postaram sie uzyskac jakas porade prawna.
Po zasiegnieciu porady prawnej wyzej wspomniany pomysl trafia do kosza.
|
A co mnie tam, jutro udam sie na Policje w celu zawiadomienia o popelnieniu przestepstwa. Powolam sie na Konstytucje - zobacze co bedzie. |
|
|
|
|
s3ba11
Poczatkujacy

|
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 2:04 pm
|
|
|
| janosik, chętnie pokryję część poniesionych przez Ciebie kosztów. |
_________________ Dumny Polak |
| Ostatnio zmieniony przez jso Wto Lut 21, 2012 2:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 2:04 pm
|
|
|
Tak PAP podal informacje EUWP. U Bulgarow na pikiecie byl Reuters. Ich akcja byla swietnie zorganizowana, okolo 50-60 osob, mikrofon z glosnikiem, transparenty, okrzyki "Wilders STOP" - to tak na goraco. Czapki z glow i brawa dla Bulgarow.
| Cytat: | | janosik, chętnie pokryję część poniesionych przez Ciebie kosztów |
Kosztow nie bylo, choc juz pare razy zwracalem sie do Pana X (nie pytalem o zgode na publikacje jego nazwiska) o porade prawna. Na chwile obecna pozostaje mu slowo DZIEKUJE.
Czy znalazl ktos sposob na komunikacje z Premierem Rutte?
Czy ktos podejmie sie tlumaczenia tekstu w moim poscie z dzialu Nauka?
| Cytat: | Po co Geert Wilders gra Polakami - Gazeta Wyborcza
Strona internetowa z donosami na Polaków i innych Europejczyków z nowych krajów UE poprawiła notowania Partii Wolności Geerta Wildersa. Paradoksalnie antyimigrancka krucjata może też pomóc Polakom w Holandii – pisze Gazeta Wyborcza
- Wilders przeholował – mówi “Gazecie” Małgorzata Bos-Karczewska, Polka mieszkająca od wielu lat w Holandii, obecnie szefowa portalu Polonia.nl. Odkąd rozpętała się awantura w sprawie założonej niedawno przez Partię Wolności strony internetowej, na której można składać donosy na imigrantów ze środkowej i wschodniej Europy, Bos-Karczewska codziennie dostaje kilkadziesiąt maili od Holendrów oburzonych tą inicjatywą.
- Ludzie piszą o tym, jak dobrze mieszka się im i pracuje z Polakami. W gazetach ukazuje się dużo pozytywnych tekstów o Polsce i Polakach. Jeden z Holendrów przeprosił nas za to, co zrobił Wilders, w imieniu milczącego w tej sprawie premiera Marka Ruttego – opowiada Bos-Karczewska.
“Gazeta: pisze, że premier Rutte wciąż odmawia zresztą potępienia strony internetowej Wildersa. Szef mniejszościowego gabinetu nie chce stracić poparcia Partii Wolności, bez głosów której w parlamencie nie przepchnąłby żadnej ważnej decyzji. W odróżnieniu od opozycji, która potępiła akcję Wildersa, Rutte najwyraźniej przedkłada doraźny interes polityczny nad ewentualne pogorszenie i tak napiętych ostatnio relacji na linii Haga – Warszawa.
Zrodlo:http://www.polonia.nl/?p=8246 |
|
| Ostatnio zmieniony przez janosik Wto Lut 21, 2012 2:38 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
|
|
|