ubezpieczenie - zalane mieszkanie |
Autor |
Wiadomość |
vinga
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 3:57 pm ubezpieczenie - zalane mieszkanie
|
|
|
Witam!
Zwracam sie do Was z prosba o ocene sytuacji... Sytuacja jest taka: mieszkanie na hipoteke, zostalo zalane przez firme, ktora u sasiada wykonywala uslugi budowlane. Zaraz po zdarzeniu, w trakcie lania sie wody z sufitu, zglosilismy to zaraz sasiadowi, u ktorego pracowala firma. Pozniej rowniez firma ,ktora zrobila szkode, widziala szkode. Mamy zdjecia-zalany sufit, sciany..itd..Niestety w momencie zaistnienia szkody nie posiadalismy ubezpieczenia na dom..Pytanie: jak rozwiazac ta sytuacje? czy nalezy nam sie odszkodowanie od firmy ktora wyrzadzila szkode? jesli tak to jak to zalatwic?Czy jako jednostka prywatna mamy zglosic sie do ubezpieczalni owej firmy i przedstawic sytacje?Obecnie mamy juz ubezpieczenie,ale niestety powiedzieli ze nie zajmą sie ta sprawa ,poniewaz szkoda byla wczesniej..Jaki jest czas na zgloszenie szkody ?Moze ktos moze pomoc? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 4:11 pm
|
|
|
Wasza ubezpieczalnia i tak szkoda by sie nie zajela bo... nie wy jestescie sprawcami a sasiad.
Wiec za szkody placi sasiad lub jego ubezpieczalnia |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
vinga
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 4:25 pm
|
|
|
hmm, mnie sie wydawalo, ze w przypadku kiedy mialabym wczesniej ubezp. zglaszam sprawe do swojej ubezp. i ona sie kontaktuje z ubezp. firmy ktora wyrzadzila szkode..potem przyszedlby rzeczoznawca i ocenil straty..dalej pokrycie kosztów strat. W takim razie jak to zalatwic w mojej sytucji? Wziasc namiary na ubezpieczalnie firmy, ktora wyrzadzila szkode...i co dalej? spisac jakis protokol ..?dolaczyc zdjecia? nie mam pojecia jak dokladnie rozpoczac zalatwianie tej sprawy ...;/Moze ktos zetknal sie z takim przypadkiem i wie, co po kolei i jak zrobic? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 4:34 pm
|
|
|
Dowiedziec sie gdzie ubezpieczony jest sasiad i zglosic szkode do jego ubezpieczyciela |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 6:41 pm
|
|
|
a nie macie jako VVE ubezpieczenia?? wydaje mi sie ze macie, bynajmniej powinniscie... zglosic to do ubezpieczalni albo do osoby, ktora prowadzi administracje VVE i wtedy ta osoba powinna wyslac wam dokumenty, ktore trzeba wypelnic i odeslac |
|
|
|
|
vinga
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 7:24 pm
|
|
|
Niestety nie mamy VVE. Nie dziala, jest w trakcie ustalania, dlatego ubezpieczenie przy zakupie hipoteki nie zostalo uruchomione i stad moje pytanie i problemy...Jak za wczesniejsza sugestia, zastanawiam sie czy wystarczy wziasc tylko nr polisy ubezpieczenia od firmy, ktora spowodowala szkode..i zglosic fakt dokonania szkody do ubezp. tejze firmy? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 8:49 pm
|
|
|
vinga napisał/a: | Niestety nie mamy VVE. |
nie ma takiej mozliwosci... kazdy kto ma kupne mieszkanie nalezy do VVE - Vereniging van Eigenaren, gdzie co miesiac placi sie skladki. Pieniadze te sa przeznaczone na miedzy innymi remont dachu i wiele innych rzeczy, ktore nalezy do wspolnoty. |
|
|
|
|
vinga
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:34 pm
|
|
|
male sprostowanie, nie jest to mieszkanie tylko dom szeregowy, w ktorym sa 2 osobne wejscia, gdzie my zajmujemy 2 gorne pietra a parter zajmuje inny wlasciciel.VVE w tym przypadku moze byc ustanowione tylko miedzy nami a wlascicielem mieszkania na parterze. W naszej sytuacji VVE nie zostalo jeszcze uruchomione..
[ Dodano: Wto Mar 13, 2012 1:24 pm ]
sprawa na dzien dzisiejszy wyglada tak, ze sami musimy zdobyc informacje od firmy tj. nr polisy itd.. i zglosic ten fakt w ich ubezpieczalni. Moj maz dzwonil do tej firmy, umowil sie rano na spotkanie z szefem..Niestety on nie przyjechal, wyslal tylko pracownika, ktory przyszedl to jeszcze raz obejrzec proponujac nam zamalowanie polowy salonu...My powiedzielismy,ze chcemy to zalatwic przez ubezpieczalnie, ze potrzebujemy niezbedne informacje itd...Skad mamy wiedziec ze sufit nie zostal dodatkowo bardziej uszkodzony niz to wyglada? Poza tym uszkodzone sa jeszzce ramy okna, i pozostale sciany, wiec chcemy zeby zobaczyl to rzeczoznawca.I na tym sie skonczylo, narazie "echo" z ich strony, dzwonimy..nie odbieraja telefonu...co o tym myslicie?;/co zrobic? |
|
|
|
|
|