prawica, konserwatyzm, nacjonalizm itd. |
Autor |
Wiadomość |
emigrant1488
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 9:44 pm prawica, konserwatyzm, nacjonalizm itd.
|
|
|
zapraszam do dyskusji Polaków w Holandii wyznających szeroko pojęte wartości prawicowe, konserwatywne i nacjonalistyczne. Znam trochę takich osób, ale to wciąż za mało żeby zrobić coś konstruktywnego, nie licząc browarków i posłuchania muzyki
"Rozszerzmy widnokręgi narodowej myśli, przetnijmy dla niej szerokie drogi poprzez kordony, sięgajmy nią wszędzie, gdzie polskość żyje i żyć pragnie, budźmy ją, gdzie trzeba, ze stanu uśpienia, idźmy gotowi do walki w jej obronie na najdalsze kresy, budujmy nową Polskę za morzami, twórzmy z tego wszystkiego jedną, wielką, nowoczesną ideę narodową - a siły nasze zaczną rosnąć jak nigdy przedtem"Roman Dmowski |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 10:09 pm Re: prawica, konserwatyzm, nacjonalizm itd.
|
|
|
emigrant1488 napisał/a: | zapraszam do dyskusji Polaków w Holandii wyznających szeroko pojęte wartości prawicowe, konserwatywne i nacjonalistyczne.i |
Chyba nie ma nic bardziej smiesznego, smutnego i...tragicznego, jak nacjonalista poza granicami swojego kraju |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 10:55 pm
|
|
|
Cytat: | Chyba nie ma nic bardziej smiesznego, smutnego i...tragicznego, jak nacjonalista poza granicami swojego kraju | To samo mi się nasunęło...żałosne ! |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
emigrant1488
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 11:00 pm
|
|
|
chciałem dodać wcześniej, ale postanowiłem sprawdzić kulturę osobistą...
a więc dodam teraz.. jeżeli ktoś nie ma nic w temacie - proszony jest o taktowne zamknięcie buzi
a propos nacjonalistów poza granicami kraju.. to przeczytaj cytat z Dmowskiego pod pierwszym postem...
nacjonaliści często byli zmuszeni żyć i pracowac z dala od ojczyzny - takie pogmatwane sa losy naszego panstwa ;/ |
Ostatnio zmieniony przez emigrant1488 Pią Lut 24, 2012 11:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 1:13 pm
|
|
|
Tak, to brzmi logicznie-budujmy panstwo od zewnatrz, zamiast od wewnatrz. |
|
|
|
|
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 5:01 pm Re: prawica, konserwatyzm, nacjonalizm itd.
|
|
|
emigrant1488 napisał/a: |
"Rozszerzmy widnokręgi narodowej myśli, przetnijmy dla niej szerokie drogi poprzez kordony, sięgajmy nią wszędzie, gdzie polskość żyje i żyć pragnie, budźmy ją, gdzie trzeba, ze stanu uśpienia, idźmy gotowi do walki w jej obronie na najdalsze kresy, budujmy nową Polskę za morzami, twórzmy z tego wszystkiego jedną, wielką, nowoczesną ideę narodową - a siły nasze zaczną rosnąć jak nigdy przedtem"Roman Dmowski |
Jak czytam tego typu belkot zwolennikow ogorkow kiszonych z orlem w koronie, ktorym to sily zaczynaja rosnac jak nigdy przedtem, to holenderskie produkty zaczynaja smakowac mi coraz bardziej. |
|
|
|
|
emigrant1488
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 5:19 pm
|
|
|
Roman Dmowski to twórca niepodległej Polski, wybitny polityk i dyplomata a nie "bełkot"
Patriotyzm za granicą jest możliwy. Czasami sytuacja zmusza nas do emigracji. Mickiewicz napisał Pana Tadeusza w Paryżu a nie w Warszawie.
To chyba nie jest zbyt skomplikowane |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 2:22 pm
|
|
|
emigrant1488, pozdrawiam, też jestem konserwą (choć nie tak do końca, umiejscawiam siebie w centro-prawicowicy pod względem podejścia do tradycji i centro-liberała w kwestiach fiskalnych). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
rohan
Gaduła rohan
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lis 2011 Posty: 149 Skąd: Helmond
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 5:26 pm
|
|
|
po komentarzach takich osob jak
Jagoda97
suska
YANNOSICK
widac jaki poziom ma to forum
oraz
jak traktowane sa wypowiedzi innych uzytkownikow (emigrant1488) , ktore dodam, ze nie urazaja innych a reprezentuja jedynie prywatna oraz subiektywna wypowiedz |
_________________ polak polakowi polakiem |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 8:48 pm
|
|
|
rohan, a ze niby co ja wyrazilam? Nie przypadkiem moja wlasna opinie? |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 6:42 am
|
|
|
suska, niektórzy po prostu tak mają. Wymagają tolerancji dla swoich poglądów ale sami nie tolerują krytyki. emigrant1488, ma prawo wychwalać pod niebiosa nacjonalistów i ksenofobów podpierając się cytatami jakiegoś nieudacznego rusofila i antysemity obłudnie korzystając z dobrodziejstw Unii, będącej zaprzeczeniem wartości które wychwala. My powinniśmy przyklasnąć i pogłaskać aby przypadkiem nie urazić rohana. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
rohan
Gaduła rohan
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lis 2011 Posty: 149 Skąd: Helmond
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 3:55 pm
|
|
|
pojde Ci na reke i nie znize sie do Twojego poziomu |
_________________ polak polakowi polakiem |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 4:12 pm
|
|
|
Wiadomo, że Polacy "lubią" się kłócić o politykę i kiedyś to uważałem za wadę. Przeczytałem w końcu artykuł jakiegoś Rosjanina, który opisywał różnice między bodajże Polakami, Białorusinami (albo Ukraińcami, nie pamiętam) i Rosjanami, w którym bardzo Polaków chwalił za to, że są właśnie tacy krytyczni. Postawił tezę, że Rosjanie dużo łatwiej przyjmują narzucony politycznie punkt widzenia, nie rozważają, nie kłócą się tak, przez co u nich ludzie się niczemu nie opierają, a u nas historia zrywów i obalania komunizmu.
Także można patrzeć, że to w jakimś stopniu dobrze, że ludzie u nas myślą, dochodzą do różnych poglądów, a w wyniku tych różnic powstają takie spięcia jak tutaj , choć oczywiście najlepszej atmosfery to nie tworzy. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
emigrant1488
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 7:56 pm
|
|
|
jso napisał/a: | emigrant1488, pozdrawiam, też jestem konserwą (choć nie tak do końca, umiejscawiam siebie w centro-prawicowicy pod względem podejścia do tradycji i centro-liberała w kwestiach fiskalnych). |
ja podobnie. w sferze obyczajów kieruję się tradycyjnymi wartościami (ojczyzna, rodzina), zaś w gospodarce opowiadam się za wolnym rynkiem, własnością prywatną itd.
rohan napisał/a: | emigrant1488, po komentarzach takich osob jak Jagoda97, suska, YANNOSICK widac jaki poziom ma to forum
|
poziom i kultura to jedno, drugie to brak jakiejkolwiek wiedzy na temat historii, nowoczesnej myśli politycznej itd. mógłbym odpisywać bo akurat mam sporą wiedzę w tym temacie, ale umówmy się, że zaczepki na poziomie rynsztokowym ignorujemy.
fajnie że się poznaliśmy.. jak będzie zanosiło się na jakieś wydarzenie ideowe, na pewno poinformuję
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 10:33 pm ]
1 marca - Dzień Żołnierzy Wyklętych...
niezłomnych bojowników walczących z niemieckim i bolszewickim okupantem o wolną Polskę...
Cześć Ich pamięci!
muzyczny hołd:
http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
|
|
|