wypadek |
Autor |
Wiadomość |
piot8
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 8:46 pm wypadek
|
|
|
czy ktoś się orientuje mam samochód na holenderskich blachach i miałem ostatnio wypadek najechałem na goscia spisalismy oświadczenia koszt naprawy jego auta bedzie z mojej polisy a czy oni pokryją koszt naprawy mojego auta jak bym przedstawił im fakturę |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 8:55 pm
|
|
|
piot8, zalezy jakie masz ubezpieczenie. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 10:01 am
|
|
|
ty byles sprawca, wiec jak ty nie masz ubezpiecznia all-risk to placisz sam za naprawy.
z jego ubezpieczenia naprawialbys auto jakby ten drugi kierowca byl sprawca kolizji. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 10:11 am
|
|
|
Dokladnie, zgadza sie. Mialem ostatnio stluczke z rowerem i majac podstawowe ubezpieczenie musze sam zaplacic za zderzak. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:17 pm
|
|
|
tutaj dziala to dokladnie tak samo jak w PL - tzn jesli chodzi co z czego sie pokrywa...OC (WA) pokrywa tylko szkody poszkodowanego nie sprawcy...i tak jak w polsce albo masz autocaso (all risk) i sie nie martwisz albo placisz za wszystko sam |
|
|
|
|
joaśik1001
Poczatkujacy joasik1001
Pomogła: 1 raz Wiek: 40 Dołączyła: 27 Paź 2011 Posty: 31
|
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 10:07 am
|
|
|
Ja rowniez mialam tutaj stluczke,stwierdzono ze wina lezy po mojej styronie jak rowniez tej pani(ktora wjechala we mnie).naprawe samochodu musialam pokryc z wlasnej kieszeni:( |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 6:22 pm
|
|
|
podepne sie pod temat
w styczniu ukradli mi samochod - 30 dni minelo - i do tej pory zadnych informacji. ubezpieczyciel, Hema, przekazala sprawe Dekrze a ta od 3 tygodni sprawdza moje dokumenty i nei wiadomo kiedy skonczy. Kiedy napisalem do Dekry dwa razy mi odpisali,ze nadal "przetwarzaja dane" i nie chca podac daty. Hema podobnie...stad moje pytanie: czy ktos wie ile czasu, wedlug prawa, ma ubezpieczyciel na zwrot pieniedzy albo przynajmniej poinformowanie o odszkodowaniu od momentu zgloszenia szkody??
czytalem warunki ubezpieczenia ale tam nic nie ma. Niby moglbym poczekac jakbym mial drugi samochod ale nie mam a potrzebny mi jest do pracy. |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Mar 01, 2012 6:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 11:24 pm
|
|
|
Zadzwoń albo lepiej napisz do ubezpieczalni z informacją,że za kilka dni wypożyczysz sobie auto zastępcze na ich kosz. Pieniądze dostaniesz natychmiast.
Pozdrawiam. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 8:32 pm
|
|
|
yannosick to to wiem czekam do poniedzialku ale nadal che sie upenic czy jest jakis warunek,ze ubezpieczyciel ma iles tam dni na zalatwienie sprawy? a moze ktos mial tez dostac zwrot pieniedzy z ubezpieczalni..ile trwalo rozpatrzenie sprawy i zwrot? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 7:39 am
|
|
|
Kolega z pracy mial wypadek na skuterze jakies 3-4 tygodnie temu (trafilo go auto) do dzisiaj sie wozi z ubezpieczalnia sprawcy |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 12:05 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Kolega z pracy mial wypadek na skuterze jakies 3-4 tygodnie temu (trafilo go auto) do dzisiaj sie wozi z ubezpieczalnia sprawcy |
czyli Polska wcale nie jest taka zla bo ja np w PZU mialem zawsze powiadomienie o decyzji w ciagu 30 dni... |
|
|
|
|
YANNOSICK
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 12:22 pm
|
|
|
Sam miałem kiedyś wypadek i wiem że to może trochę potrwać . Wypadek miałem w Belgii autem na holenderskich tablicach. Policja uznała mnie za poszkodowanego więc czekałem na kasę z ubezp. ale po roku (!!!) dostałem informację,że nic nie dostanę bo według ubezpieczalni to ja byłem winien. Odwołałem się i przyznano mi rację po czym dostałem list z kwotą jaką zażądała straż pożarna za uprzątnięcie miejsca kolizji - kwota ta była co do centa równa mojemu odszkodowaniu więc dostałem zero... Szczęśliwie w moim przypadku chodziło o małą kwotę (jakieś tysiąc euro) więc odpuściłem sobie walkę w sądzie ale dowiedziałem się co to opieszałość ubezpieczalni ( w tym przypadku belgijskiej). Od tamtej pory korzystam tylko z najlepiej ocenianych towarzystw ubezp. bo jak zwykle droższe okazuje się po prostu lepsze.
.:Paco:., Pamiętaj że masz czas do roku od ostatniej korespondencji na wejście na drogę sądową. jeżeli przegapisz ten termin odszkodowanie przepada. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 3:23 pm
|
|
|
Może ktoś mi podpowie/pomoże - otoz odezwal sie do mnie ekspert ubezpieczyciela Hema - tzn Hema zlecila to Dekrze i zadzwonil do mnie koles z tej firmy. Wyceniaja mi samochod najtaniej jak sie da - tzn kradziez byla w styczniu a on dzis spojrzal , w czasie rozmowy ze mna) na Martkplaats odjal od najtanszego w moim roczniku 300Euro i tyle mi zapronowa (tzn za Leona z 2004r) 3900E mimo,ze w styczniu ceny byly pomiedzy 4500E (w bardzo kiepskim stanie auta) do 8000 E (troche przy duzo). Wiadome taka jego praca ale niechce mi wyslac danych na podstawie czego tak wycenia itd..Ja mam wycene widelek, zrobiona przez internet z EuroTaxu (inkoop 4300E, verkoop 6000E) i one sa o wiele wieksze niz to co mi zaproponowal ten koles. Moje pytanie jest takie: jak najlepiej ugryzc temat - tzn ja niechce nikogo oszukac ale chce tez prawdziwa wycene auta - bo sporo w autko zainwestowalem (nowe czesci i ogolny stan) i wedlug mnie bylo spokojnie warte 5000-6000E (mialo drogie radio alpine z Parrotem itd). Czy ktos zna jakas firme co moglaby mi szybko wycenic auto po kradziezy? Sa jakies inne takie firmy oprocz Eurotax i Dekra? Czy ASO tez to moze zrobic? Albo jakiegos adwokata/doradce co sie zna na wartosciach albo odszkodowaniach?
Bede wdzieczny za szybka pomoc! |
|
|
|
|
YANNOSICK
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 6:14 pm
|
|
|
wcieło mi posta... ech napiszę w skrócie...
.:Paco:., znajdź innego agenta Dekry (lub Hemy) i poproś o ofertę ubezp. takiego samego auta jak twoje. Dostaniesz ofertę z podaną wartością (dagwaarde) na dziś. Z tym kwitkiem do pana agenta który chce Cie naciągnąć - nie może kwestionować wyliczeń własnej firmy.
Jak to nie pomoże to sprawdź na podstawie jakiej wartości auta określono wysokość składki jaką płaciłeś Hemie. Jeżeli wartość była wyższa niż najtańszy z marktplaats minus 300€ to zażądaj korekty składek ( jeżeli chcą Ci zapłacić za najtańszy złom to OK pod warunkiem że ubezpieczyli Twoje auto jak najtańszy złom).
Powodzenia.
Ps. Dawaj znać na bieżąco co i jak.
Walcz bo racja jest po Twojej stronie. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 7:02 pm