Przesunięty przez: Gochna H Wto Mar 05, 2013 12:10 am |
Problem z kinderbijslag !!! |
Autor |
Wiadomość |
september
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 12:44 pm Problem z kinderbijslag !!!
|
|
|
Witam
Mam następujący problem.Mój były partner pracujący w Holandii pod koniec 2010r zwrócił sie do mnie z propozycja otrymywania połowy zasiłku na nasze dziecko. Wysłalam przez Urzad Marszałkowski dokumenty ,ktorych wykaz podał mi b.partner. Oświadczył iż bedzie mi przesyłał kwartalnie ok 500 PLn czyli rzekomo połowe tego zasiłku. Pomijajc fakt iż przysyłal go nieregularnie dowiedziałam sie ,że dodatkowo mógl starac sie o dodatek do zasiłku rodzinnego w kwocie ok 80 euro /miesiecznie
Proszę o informację czy faktycznie istnieje mozliwośc otrzymywania takiego dodatkowego dodatku lub jeszcze innych.
Jezeli tak by było to chyba znaczyłoby to że nasze dziecko jest mówiac wprost oszukiwane.
Prosze tez o wiadomośc czy mozna coś z ta sprawa zrobić |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 1:58 pm
|
|
|
Czy twoj byly partner jest ojcem dziecka? Albo czy je adoptowal? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
september
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 2:00 pm
|
|
|
Tak,oczywiście jest ojcem naszego dziecka |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 2:09 pm
|
|
|
september, dodatek w wysokosci +/- 80 euro mozna dostac jedynie jesli dochody partnera nie przekraczaja jakiegos tam dochodu , pozatym wysokosc jego jest uzalezniona od dochodow i ilosci dzieci.. Jak ojciec nie zna jezyka moze wcale o tym nie wiedziec ze takowy dostaje .
Mianowicie jest on przyznawany w wiekszosci wypadkow automatycznie po przyznaniu kinderbijslag .A ze wielu pracujacych tu ludzi dostaje tez wiele innych dodatkow z u.podatkowego moze dana osoba nie doczytac sie ze jest to dodatek na dziecko z u.podatkowego. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Mar 03, 2012 2:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 2:17 pm
|
|
|
Jak dobrze kojarze z tematow to jak on to bierze, to chyba musi miec potwierdzenia przelewow do Ciebie w jakiejs tam minimalnej kwocie kwartalnie (cos tu kolacze kolo €450/kwartal) |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 2:19 pm
|
|
|
osiolek100 napisał/a: | Kilka uwag- nawet jesłi dziecko mieszka z tobą za granicą(załóżmy, że w Polsce, a ty nie jesteś tutaj zameldowana , to takie dowody wpłaty musisz przedstawić n a żądanie SVB. Nie trzeba tych dowodów wpłat przedstawić co kwartał, tylko na na prośbę SVB, czasami takie zapytanie jest raz na rok, czasami raz na dwa. [n]Ważne jest, żeby móc sie wykazać,że w danym kwartale te 408 na jedno dziecko było zrobione. Regulacje te dotyczą dzieci, które mieszkają za granicą.[/b]
Tak dla zobrazowania. Znam przypadek, że facet pobiera zasiłek na trójkę dzieci, jakis czas robił przelewy, później SVB nie przysyłało mu żadnych zapytań, koleś olał przelewy i woził kaskę do żony tak o, później musiał wykazać sie przelewami, no ii nie umiał , w ten prosty sposób stracił dwa kwartały, czyli jakies 1500euro w jego przypadku, pretensje miał do wszystkich, tylko nie do siebie-chociaż o regulacjach tych wiedział.
żeby dostac rodzinne trzeba w sumie przepracować co najmniej jeden pełen kwartał i od tego pełnego kwartalu będzie mu sie nalezało rodzinne. Przykład: Kowalski zaczał pracę 4 lipca 2010 roku, zaczał się ubiegać o rodzinne w październiku 2010 roku, sprawa trwała do maja 2011 roku i zasiłek zostal mu przyznany od 4 kwartału 2010 roku, czyli prawidłowo. (4 lipiec to juz 3 kwartał i nie jest pełny). Jest tu stosowana taka sama zasada, jak w przypadku urodzenia dzieci-np. jeśli dziecko rodzi sie w drugim kwartale(obojętnie czy to jest 1 kwiecien czy 30 czerwiec) to rodzinne na niego należy się od trzeciego kwartału.
Często ludzie wprowadzani są w błąd wypowiedziami, reklamami, hasłami typu że: "rodzinne należy ci się na dzieci od pierwszego dnia kiedy zacząłeś pracować" . Jest to stwierdzenie nieco mylne i obarczone wielkim ALE, o którym dowiadują się dopiero poźniej.
na każdą prośbę SVB należy odpowiedzieć w wyznaczonym w liscie terminie, jeśli nie mozna tego terminu dotrzymać, wystarczy wykonać krótki telefon z prośbą o przesuniecie terminu nawet na dosyc odległy i wtedy jest wszystko ok. |
wiec jak ci nie przelewa 408e na kwartal to bedzie musial zwrocic to co dostal od SVB |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Mar 03, 2012 2:21 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 1:05 am
|
|
|
Dokladnie ale to dziwne bo jesli dostal juz ewentualnie ten zasilek to musial jakos udokumentowac ze te pieniazki przelewa/daje jak wiemy SVB wymaga wszystkiego z gory hmm... |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 8:52 am
|
|
|
osiolek100 napisał/a: | jesłi dziecko mieszka z tobą za granicą(załóżmy, że w Polsce, a ty nie jesteś tutaj zameldowana , to takie dowody wpłaty musisz przedstawić n a żądanie SVB. Nie trzeba tych dowodów wpłat przedstawić co kwartał, tylko na na prośbę SVB, czasami takie zapytanie jest raz na rok, czasami raz na dwa. |
czyli mozliwe, ze SVB nie pytalo (jeszcze) o te przelewy. |
|
|
|
|
september
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 2:05 pm
|
|
|
Były przelewa mi co miesiac alimenty w kwocie 250 PLn ale w tytule niczego nie wpisuje , może ten sposób jakoś tłumaczy sie przed tym holenderskim urzędem.. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 2:15 pm
|
|
|
3x250 pln to ciagle duuzo mniej niz €408. musialby ci przelewac ~600pln/miesiac zeby zlozylo sie to na €408/kwartal. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Mar 04, 2012 2:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 6:45 pm
|
|
|
Marcin pierwsze o co pyta svb przy wniosku to wlasnie te zaswiadczenia o wysylaniu pieniedzy hmm...inaczej Ci nie przyznaja, a pozniej jak juz Ci przyznaja to ewentualnie zapytania sa co jakis czas.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 7:14 pm
|
|
|
sylwia_lelystad napisał/a: | Marcin pierwsze o co pyta svb przy wniosku to wlasnie te zaswiadczenia o wysylaniu pieniedzy hmm...inaczej Ci nie przyznaja, a pozniej jak juz Ci przyznaja to ewentualnie zapytania sa co jakis czas.
|
Zalatwialam kilkakrotnie zasilki rodzinne w Holandii i nigdy przed wydaniem decyzji SVB nie zadalo na przelewy pieniezne na dzieci w Polsce.
Po wydaniu decyzji domagaja sie czegos prawie co kwartal, dowody przekazywania pieniedzy, poswiadczenia, ze dzieci zyja, zaswiadczenia, ze pobierajacy zasilek nadal pracuje.
Wcale nie jest tak, ze wymagane sa przelewy na polskie konto.
W czasie kiedy syn bral zasilek na wnuczka w Polsce tez dostal pismo, ze ma udowodnic, ze przekazuje pieniadze na dziecko. Zadzwonilam do SVB i powiedzialam, ze syn czesto jezdzi do Polski i pieniadze przekazuje matce dziecka. Pani poprosila aby przyslac orginaly wydrukow bankowych, na ktorych widnieje, ze pieniadze byly pobierane w Polsce. Wyslalam stapel wydrukow i sprawa byla zalatwiona.
Jezeli ktos wysyla alimenty to tez moze sie tlumaczyc, ze sa to pieniadze z zasilku rodzinnego.
PS. Autorce watku radzilabym sie zglosic do instytucji wyplacajacej zasilki rodzinne w Polsce i zglosic, ze maz nie przekazuje wszystkich pieniedzy, ktore zgodnie z prawem dostaje na dziecko w Holandii. Tylko, ze jest ryzyko, ze SVB calkiem wstrzyma wyplate zasilku i matka nie bedzie dostawala nic. |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Mar 04, 2012 7:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 7:57 pm
|
|
|
A ja bym autorce radzila postraszyc meza, ze jezeli nie bedzie placil calosci pieniedzy na dziecko to zglosi to tam gdzie trzeba i byly maz bedzie musial zwracac kase plus kare za fraude. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Nie Mar 04, 2012 8:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 8:08 pm
|
|
|
Opowiem Wam jak to u mnie wyglada. Na dziecko ktore jest z moja byla zona musze placic kwartalnie minimum 408 euro. Ja mam placic 500 zl alimentow wiec place ok.130-140 euro miesiecznie plus caly kinderbijslag 1 raz na kwartal. Kiedys dalem jej pieniadze do reki, nie mialem przelewow udokumentowanych i mi wstrzymali wyplate kinderbijslag. Po tym juz nie jestem dla nich wiarygodny , bo dostaje znowu ale co kwartlal musze im wysylac wydruki z konta uwzgledniajace przelewy do PL. Co do dodatku (ok 80 euro) z belastingdienst nie ma prawnie obowiazku przelewac ich do matki dziecka z polski. |
|
|
|
|
september
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 11:50 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Opowiem Wam jak to u mnie wyglada. Na dziecko ktore jest z moja byla zona musze placic kwartalnie minimum 408 euro. Ja mam placic 500 zl alimentow wiec place ok.130-140 euro miesiecznie plus caly kinderbijslag 1 raz na kwartal. Kiedys dalem jej pieniadze do reki, nie mialem przelewow udokumentowanych i mi wstrzymali wyplate kinderbijslag. Po tym juz nie jestem dla nich wiarygodny , bo dostaje znowu ale co kwartlal musze im wysylac wydruki z konta uwzgledniajace przelewy do PL. Co do dodatku (ok 80 euro) z belastingdienst nie ma prawnie obowiazku przelewac ich do matki dziecka z polski. |
Mam jedno pytanie
Czy to 80 euro jest przyznawane co miesiac czy raz na kwartał? |
|
|
|
|
|