Zmiany w przepisach dot. rozliczenia z partnerem fiskalnym. |
Autor |
Wiadomość |
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 10:57 am Zmiany w przepisach dot. rozliczenia z partnerem fiskalnym.
|
|
|
Witam
Czy ktoś się orientuje jakie dokładnie zmiany nastąpiły w przepisach odnośnie rozliczenia z partnerem fiskalnym którym jest matka? Wiem że zmieniły się przepisy i chciałbym wiedzieć czy nadal mogę zrobić takie rozliczenie czy już nie (w ubiegłym roku tak się rozliczałem). Proszę o konkretną odpowiedź dot tego przypadku rozliczenia od osoby która jest zorientowana mocno w przepisach i zmianach jakie nastąpiły.
Przepraszam jeśli powielam temat ale mam bardzo ograniczony dostęp do internetu aktualnie i ciężko mi cokolwiek znaleźć.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 11:12 am
|
|
|
Z tego co gdzie tutaj widzialem to partner fiskalny to:
- małżonek
- lub partner z ktorym masz hipoteke lub dzieci |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 11:47 am
|
|
|
Marcinie może być też matka jak się spełnia określone warunki które spełniłem i już raz się tak rozliczyłem (urząd uznał i wszystko było ok). Niedawno dostałem pismo że sie zmieniają przepisy (są zaostrzone) i nie wiem czy aktualnie rozliczając się spełniam wciąż wymagania stąd moje konkretnie ukierunkowane pytanie |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 11:53 am
|
|
|
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=82505 plus http://www.niedziela.nl/f...p=214574#214574 kolejne 5-6 postow
AGW napisał/a: | W 2011 zmienily sie zasady partnerstwa fiskalnego; wspolnie rozliczyc sie bedzie mozna tylko ze wspolmalzonkiem lub z kims z kim ma sie tzw notarieel samenlevingscontact czyli notarialne potwierdzenie wspolnego prowadzenia gospodarstwa domowego, nie wiem czy cos takiego istnieje w polskim prawodawstwie. Z tego wynika ze samo zarejestrowanie sie w gminie nie wystarczy. Mozna to obejsc w prosty sposob przez wspolne kupno domu lub wspolne dziecko. |
http://www.belastingdiens...6.html#P47_5502
Duuvelke napisał/a: | oprocz meldunku (chodzi tutaj oczywiscie o osoby, ktore nie maja zarejestrowanego zwiazku w gminie), trzeba spelnic jeden z ponizszych punktow:
- notarialny kontrakt (samenlevingcontract)
- miec razem dziecko
- jeden z partnerow ma dziecko a druga osoba uznala to dziecko
- byc zarejestrowanymi partnerami w funduszu emerytalnym
- byc wlascicielami domu/mieszkania ktore jest glownym miejscem zamieszkania |
|
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Mar 02, 2012 11:55 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 12:07 pm
|
|
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź No to widzę że samo zameldowanie już nie wystarczy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 12:17 pm
|
|
|
nie |
|
|
|
|
waltergheist
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 9:55 pm
|
|
|
Słyszałem że czepiają się jeżeli rozliczasz się wspólnie z matką, ojcem, siostrą itp. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 10:15 pm
|
|
|
Nie mozesz sie rozliczac wspolnie z matka, siostra (chya, ze masz z nia dziecko )
http://www.niedziela.nl/f...p=259893#259893 |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 8:00 am
|
|
|
Z tego co napisałeś wynika że jeśli jest się współwłaścicielem nieruchomości w pl (ja i matka, oczywiście również wspólne zameldowanie) to spełniony jest warunek dot. partnera i można się tak rozliczyć? Dobrze rozumiem? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 10:18 am
|
|
|
Nie wiem - trzeba to raczej sprawdzic w Belastingu lub u jakiegos doradcy podatkowego ale tutaj jest niby tak:
Cytat: | - byc wlascicielami domu/mieszkania ktore jest glownym miejscem zamieszkania |
czyli jak ty mieszkasz w NL to mieszkanie w PL nie jest twoim glownym miejscem zamieszkania. oczywiscie to jest moje rozumowanie wynikajace z logiki. ZEby potwierdzic najlepiej skontaktowac sie z Belastingkiem/doradca podatkowym co oznacza 'glowne miejsce zamieszkania'. Wydaje mi sie, ze jak pracujes wiekszosc czasu w NL i nawet nie jestes zameldowany to raczej mieszkania w Polsce nie uznaja za Twoje glowne miejsce zamieszkania. I pewnie dlatego dodali wlasnie 'glowne miejsce zamieszkania' zeby wykluczyc takie sytuacje.
Ewentualnie moznesz zapytac w Postbus51 http://www.rijksoverheid.nl/contact |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Mar 07, 2012 10:21 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 12:13 pm
|
|
|
Spróbuję się dowiedzieć, w pl jest moje główne miejsce zamieszkania, tam jestem zameldowany (w NL nie) i mieszkanie w NL traktuję jako tymczasowe (ale pytanie jak oni to traktują hehe).
Odnośnie samego rozliczenia niezależnie czy da się wspólnie czy nie, matka dostała "zaproszenie do rozliczenia" z określoną datą (koniec lutego). Znaczy to że mimo iż nie możemy się już razem rozliczyć (za 2010 bylo wspólne rozliczenie z tym ze matka nie pracuje w ogóle w NL ani w 2010 ani 2011) to musi złożyć rozliczenie do NL? Co w przypadku jeśli data wyznaczona przez urząd już minęła i rozliczenie taki wpłynie z opóźnieniem? Czy jeśli się okaże że nie możemy się rozliczyć razem to czy jest możliwość zgłoszenia że osoba nie przebywa na teranie NL i nie pracowała w roku podatkowym w NL? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 1:17 pm
|
|
|
yabolik napisał/a: | Spróbuję się dowiedzieć, w pl jest moje główne miejsce zamieszkania, tam jestem zameldowany (w NL nie) i mieszkanie w NL traktuję jako tymczasowe (ale pytanie jak oni to traktują hehe). |
stawiam, ze beda interpretowac w stylu jak pracujesz tutaj dluzej niz pol roku to tutaj jest twoje miejsce glowne miejsce zamieszkania (jesli tlumaczenie jest poprawne, to pytaja o zamieszkanie [ktore jest nl] a nie osrodek interesow zyciowych [ktore jest pl]). Ale to potwierdz z belastingiem/postbusem
yabolik napisał/a: | matka dostała "zaproszenie do rozliczenia" z określoną datą (koniec lutego). Znaczy to że mimo iż nie możemy się już razem rozliczyć (za 2010 bylo wspólne rozliczenie z tym ze matka nie pracuje w ogóle w NL ani w 2010 ani 2011) to musi złożyć rozliczenie do NL? Co w przypadku jeśli data wyznaczona przez urząd już minęła i rozliczenie taki wpłynie z opóźnieniem? Czy jeśli się okaże że nie możemy się rozliczyć razem to czy jest możliwość zgłoszenia że osoba nie przebywa na teranie NL i nie pracowała w roku podatkowym w NL? |
Jak dostala zaproszenie i data minela to jest kara od bodajrze €150 (poszukaj na forum ktos pisal niedawno). Jak nie pracowala to sklada zerowe zeznanie podatkowe. Przeciagnie tego powoduje zwiekszanie sie kary |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Mar 07, 2012 1:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 3:44 pm
|
|
|
Glowne miejsce zamieszkania = tam gdzie dana osoba jest zameldowana. |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 3:50 pm
|
|
|
sylwia_lelystad, a co w przypadku, kiedy ktos jest razem z matka zameldowany w PL, a z dziecmi w NL? |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 5:05 pm
|
|
|
To ma trudna sytuacje hehehe
Z logiki bym powiedziala ze belasting bedzie bral pod uwage holenderski adres zamieszkania. |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
|