NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Wto Mar 05, 2013 12:10 am
Problem z kinderbijslag !!!
Autor Wiadomość
Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:47 am   

september napisał/a:
stroopwafel napisał/a:
Opowiem Wam jak to u mnie wyglada. Na dziecko ktore jest z moja byla zona musze placic kwartalnie minimum 408 euro. Ja mam placic 500 zl alimentow wiec place ok.130-140 euro miesiecznie plus caly kinderbijslag 1 raz na kwartal. Kiedys dalem jej pieniadze do reki, nie mialem przelewow udokumentowanych i mi wstrzymali wyplate kinderbijslag. Po tym juz nie jestem dla nich wiarygodny , bo dostaje znowu ale co kwartlal musze im wysylac wydruki z konta uwzgledniajace przelewy do PL. Co do dodatku (ok 80 euro) z belastingdienst nie ma prawnie obowiazku przelewac ich do matki dziecka z polski.

Mam jedno pytanie

Czy to 80 euro jest przyznawane co miesiac czy raz na kwartał?

Jezeli dziecko jest w Polsce to jest przyznawany kwartalnie 80x3, jest to ulga podatkowa na dzieci. jezeli partner ma jeszcze dzieci w Holandii to wowczas ulge podatkowa otrzymuje miesiecznie.
Potwierdzam jednak to co napisal "stroopwafel", nie ma prawnego obowiazku przekazywania tych pieniedzy matce dziecka.
Osoba otrzymujaca zasilek rodzinny w Holandii jest zobowiazana lozyc na utrzymanie dziecka.
Zasilek kwartalny jest ok 200 euro (w zaleznosci od wieku dziecka), obowiazek przekazywania kwoty kwartalnej jest 408 euro, wiec juz w tej kwocie sa wliczone pieniadze na utrzymanie dziecka.

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 9:43 am   

Jagoda97 napisał/a:

Zasilek kwartalny jest ok 200 euro (w zaleznosci od wieku dziecka), obowiazek przekazywania kwoty kwartalnej jest 408 euro, wiec juz w tej kwocie sa wliczone pieniadze na utrzymanie dziecka.

Jagoda skad masz takie informacje, ze tylko 400 euro trzeba przekazywac ? Dziwne, skoro tutaj cala kwote otrzymuje rodzic, u ktorego dziecko mieszka.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

september 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:00 am   

Czyli podsumowując..
jeżeli były przesyła mi co miesiac jedynie 250 PLN ( bo tyle zasadzili mu 5 lat temu w S.R w Polsce) oraz te 500 PLN raz na kwartał to oszukuje na co najmniej 900 PLN ?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:37 am   

september, raz na kw. dostaje 188 € na jedno dziecko powiedzmy dla prostego liczenia , 190 € x 4.25zl =807 zl na kwartal . to skad ty biezesz 900 zl ?

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 11:44 am ]
Bronka, bo kinderbijslag jest zalezny od dochodow rodzica/ rodziny ubiegajacego sie o takowy . w sumie tez nie slyszalam ze nie ma obowiazku przekazywania tych pieniazkow dla dziecka . Ale wiem ze sa ludzie ktozy takowy dostaja i nawet nie wiedza ze to jest na dzieci.
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Mar 05, 2012 11:51 am, w całości zmieniany 2 razy  

september 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:45 am   

m4rcin napisał/a:
osiolek100 napisał/a:
Kilka uwag- nawet jesłi dziecko mieszka z tobą za granicą(załóżmy, że w Polsce, a ty nie jesteś tutaj zameldowana , to takie dowody wpłaty musisz przedstawić n a żądanie SVB. Nie trzeba tych dowodów wpłat przedstawić co kwartał, tylko na na prośbę SVB, czasami takie zapytanie jest raz na rok, czasami raz na dwa. [n]Ważne jest, żeby móc sie wykazać,że w danym kwartale te 408 na jedno dziecko było zrobione. Regulacje te dotyczą dzieci, które mieszkają za granicą.[/b]
Tak dla zobrazowania. Znam przypadek, że facet pobiera zasiłek na trójkę dzieci, jakis czas robił przelewy, później SVB nie przysyłało mu żadnych zapytań, koleś olał przelewy i woził kaskę do żony tak o, później musiał wykazać sie przelewami, no ii nie umiał , w ten prosty sposób stracił dwa kwartały, czyli jakies 1500euro w jego przypadku, pretensje miał do wszystkich, tylko nie do siebie-chociaż o regulacjach tych wiedział.

żeby dostac rodzinne trzeba w sumie przepracować co najmniej jeden pełen kwartał i od tego pełnego kwartalu będzie mu sie nalezało rodzinne. Przykład: Kowalski zaczał pracę 4 lipca 2010 roku, zaczał się ubiegać o rodzinne w październiku 2010 roku, sprawa trwała do maja 2011 roku i zasiłek zostal mu przyznany od 4 kwartału 2010 roku, czyli prawidłowo. (4 lipiec to juz 3 kwartał i nie jest pełny). Jest tu stosowana taka sama zasada, jak w przypadku urodzenia dzieci-np. jeśli dziecko rodzi sie w drugim kwartale(obojętnie czy to jest 1 kwiecien czy 30 czerwiec) to rodzinne na niego należy się od trzeciego kwartału.
Często ludzie wprowadzani są w błąd wypowiedziami, reklamami, hasłami typu że: "rodzinne należy ci się na dzieci od pierwszego dnia kiedy zacząłeś pracować" . Jest to stwierdzenie nieco mylne i obarczone wielkim ALE, o którym dowiadują się dopiero poźniej.
na każdą prośbę SVB należy odpowiedzieć w wyznaczonym w liscie terminie, jeśli nie mozna tego terminu dotrzymać, wystarczy wykonać krótki telefon z prośbą o przesuniecie terminu nawet na dosyc odległy i wtedy jest wszystko ok.

wiec jak ci nie przelewa 408e na kwartal to bedzie musial zwrocic to co dostal od SVB

stad.. jeżeli to miałaby być taka kwota czyli 408 euro x 4,25 PLn = 1734 PLN . Ja dostaję jedynie 500 PLN , więc wychodzi nawet wiecej bo 1234 PLN
Ostatnio zmieniony przez september Pon Mar 05, 2012 11:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

rohan 
Gaduła
rohan

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:46 am   

pilnuj uwaznie tych kwot przelewow na dziecko bo SVB zwraca na to uwage. mi za jakis kwartal zabraklo 25zl / 6e i odmowili.

kurs euro w stosunku do zlotego mocno sie waha, nawet 0.5zl/1e

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:51 am   

Gdy twoj ex umowil sie z toba na polowe dodatku ( SVB) to 188 + 240(80*3)=428 x4.25 zl =
1819 a polowa z tego na kw jest 909 zl.
p.s. ja ty otrzymuujesz dodatek na dzieci w PL to ta suma jest odejmowana od calkowitej sumy ktora tu wyplacaja .

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 11:58 am ]
september,Umowa umowa i takowej trzeba dochowac . Ty umowilas sie z im na polowe z kwartalnych dodatkow (SVB). czyli 188 x4.25= 799 zl . na kwartal czyli +/- 400 zl
teraz obudzilas sie bo widzisz ze mozna wiecej wyciagnac .
Wyobras sobie ze on nie musial tego zalatwiac . mog to ta zostawic .po drugie jak chlop nie zna jezyka napewno idzie do ksiegowej ktora bieze oplaty za wypelnienie swistkow .
po trzecie jak nie ma dobrze udokumentowanych przelweow to czy ty zwrocisz mu juz dostane pieniazki jak mu kaza zwracac cala sume ???
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Mar 05, 2012 12:04 pm, w całości zmieniany 4 razy  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:20 pm   

Te 80 euro (okolo w zaleznosci od zarobkow) to co miesiac- dodatek do rodzinnego a rodzinne 1 na kwartal okolo 200 euro

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:39 pm   

baileys napisał/a:

Bronka, bo kinderbijslag jest zalezny od dochodow rodzica/ rodziny ubiegajacego sie o takowy . w sumie tez nie slyszalam ze nie ma obowiazku przekazywania tych pieniazkow dla dziecka . Ale wiem ze sa ludzie ktozy takowy dostaja i nawet nie wiedza ze to jest na dzieci.

Oj nie, kindgebonden budget zalezy od dochodow, a kinderbijslag nie, tylko od wieku i ilosci dzieci :-) I o to mi chodzi, dziwi mnie, ze nie ma obowiazku przekazywania calej sumy dla rodzica z ktorym mieszka dziecko, bo dla dzieci w Holandii taki obowiazek jest.
A kindgebonden budget w sumie tez powinien byc przeznaczony na dziecko np. na bilet miesieczny, dodatkowe zajecia sportowe itp. a alimenty to tatusiowie moga sobie odciagnac z podatku.

Chcialam podac kwoty kinderbijslag aktualne na 2012 ale od rana nie moge wlezc na stronke SVB :088:

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

september 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:42 pm   

baileys napisał/a:
Gdy twoj ex umowil sie z toba na polowe dodatku ( SVB) to 188 + 240(80*3)=428 x4.25 zl =
1819 a polowa z tego na kw jest 909 zl.
p.s. ja ty otrzymuujesz dodatek na dzieci w PL to ta suma jest odejmowana od calkowitej sumy ktora tu wyplacaja .

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 11:58 am ]
september,Umowa umowa i takowej trzeba dochowac . Ty umowilas sie z im na polowe z kwartalnych dodatkow (SVB). czyli 188 x4.25= 799 zl . na kwartal czyli +/- 400 zl
teraz obudzilas sie bo widzisz ze mozna wiecej wyciagnac .
Wyobras sobie ze on nie musial tego zalatwiac . mog to ta zostawic .po drugie jak chlop nie zna jezyka napewno idzie do ksiegowej ktora bieze oplaty za wypelnienie swistkow .
po trzecie jak nie ma dobrze udokumentowanych przelweow to czy ty zwrocisz mu juz dostane pieniazki jak mu kaza zwracac cala sume ???

Ty czytasz co ja pisze?
On zaproponował mi rzekomo połowe dodatku .Daje mi od roku 500 PLN / na kwartał co sugeruje ,że on zostawia sobie drugie 500 PLN . Te 1000 PLN to wychodzi ok 240 euro /kartał I gdyby tak było to OK bo tak sie umawialiśmy. Ja nie wiem jak jest kwota tego dodatku dlatego zadałam akurat w tym miejscu pytanie .Skoro forumowicze pisza ze ten dodatek to nie mniej niz 408 Euro (wiec prawie dwa razy wiecej) i jesli dobrze rozumie jeszcze 80 euro miesiecznie, wiec gdzie ja nie dotrzymuje umowy? Nie dostaje w POlsce zadnego dodatku na dziecko , tylko alimenty od niego w kwocie 250 PLN Dziecko ma prawie 14 lat więc nie jest to kwota zawrotna..
Dlatego pytam jaką dokładnie kwote dodatku może moze otrzymywać mój były.Jeżeli ok 240 euro na kwartał to wszystko w porzadku , bo zgodnie z umowa daje mi połowę. Jesli jednak jest inaczej to chyba coś nie w porządku , nie?
Ostatnio zmieniony przez september Pon Mar 05, 2012 12:50 pm, w całości zmieniany 3 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:58 pm   

Zeby dostawac zasilek na dziecko w kwartalnej wysokosci ~€150 musi kwartalnie przelewac min €408. Jesli nie przelewa Ci €408 miesiac to nie ma prawa pobierac tych €150. Czyli musi przelewac prawie 3x tyle co wynosi zasilek.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Mar 05, 2012 12:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 2:22 pm   

dla dzieci w wieku 11 do 17 roku zycia dostaje sie na kwartal € 269,39

twoj ex aby dostawac na dziecko kinderbijslag musi co kwartal przesylac dowody przelewow... co kwartal musi conajmniej 408 euro wydac na utrzymanie dziecko... jesli tego nie robi to i kinderbijslag nie dostaje...

a tak wogole... to jak sie dostaje kinderbijslag to zadnych alimentow nie mozna odliczyc od podatku...

czyli jesli twoj ex placi ci na kwartal 135 euro to dotrzymuje umowy jaka zawarliscie ze soba...

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 8:59 pm   

september napisał/a:
Ty czytasz co ja pisze?
On zaproponował mi rzekomo połowe dodatku .Daje mi od roku 500 PLN / na kwartał co sugeruje ,że on zostawia sobie drugie 500 PLN . Te 1000 PLN to wychodzi ok 240 euro /kartał I gdyby tak było to OK bo tak sie umawialiśmy. Ja nie wiem jak jest kwota tego dodatku dlatego zadałam akurat w tym miejscu pytanie .Skoro forumowicze pisza ze ten dodatek to nie mniej niz 408 Euro (wiec prawie dwa razy wiecej) i jesli dobrze rozumie jeszcze 80 euro miesiecznie, wiec gdzie ja nie dotrzymuje umowy? Nie dostaje w POlsce zadnego dodatku na dziecko , tylko alimenty od niego w kwocie 250 PLN Dziecko ma prawie 14 lat więc nie jest to kwota zawrotna..
Dlatego pytam jaką dokładnie kwote dodatku może moze otrzymywać mój były.Jeżeli ok 240 euro na kwartał to wszystko w porzadku , bo zgodnie z umowa daje mi połowę. Jesli jednak jest inaczej to chyba coś nie w porządku , nie?
ja czytam co piszesz ale ty sie juz liczysz bogatsza niz jestes i nie czytsz co do ciebie ludzie pisza..
408 € to nie kwota jaka on dostaje a musi udowodnic ze tyle przelewa co kwartal na utrzymanie dziecka . Jesli on tego nie przelewa ( 408€ na kwartal) to i nie dostanie zadnego dodatku na dziecko . A jak dostaje a niebedzie mial jak udowodnic ze to robi to bedzie musial wszystko zwrocic. A jak kaza mu zwrocic czy ty tez oddasz mu te pieniazki ktore juz dostalas od niego na poczet ? Czy nadal bedziesz wszystkie sumu podliczac i kzyczec ze on ciebie oszukuje ?
Kopbieto jeszcze raz ci wytlumacze jak krowie na rogi.
twoj EX aby otrzymac 269 euro na kwartal z SVB musi miec udokumentowane przelewy na utrzymanie dziecka . Przelewy co kwartal musza opiewac na conajmniej 408 € , Na tej podstawie i wielu innych dowodach SVB wysyla mu ten dodatek.
Jesli tatus nie bedzie mog udowodnic takowych wplat na utrzymanie dziecka SVB zarzada zwrotu calej juz wyplaconej sumy.
Jesli wszystko jest ok to z podatku powinien dostawac jeszcze inny dodatek w wysokosci max 80 € ( to jest zalezne od jego i jego partnera dochodw) .
ale te 80 nie tyczy sie waszej umowy wiec wracajac do SVB , jak juz ci powiedziala Duvelke , wyplaca 269 a 135 to polowa tego zrob sobie x dzieny kurs euro i wychodzi w okolicach 500 zl. Wiec on dotrzymuje umowy.

september 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 8:59 pm   

Czekajcie, czekajcie czy ja dobrze rozumię ,że tak powinno być:

1.Kinderbijlag wynosi 269,39 euro
2.Żeby go otrzymać "były" musi udowodnić że miesiećznie łozy na utrzymanie dziecka min 408 euro i dopiero jak to wykaże otrzyma z holenderskiego urzedu ten dodatek

czyli skoro przesyła mi miesiecznie jedynie 250 PLN to de facto w jakiś sposób oszukuje ten urzad,że wypłacany mu jest kinderbijlag...

OK , czyli wynika jednak ,zę wobec mnie jest w porządku

a kwestia opisywanego przez Was dodatku w kwocie 80 euro/miesiecznie?

[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 8:59 pm ]
Czekajcie, czekajcie czy ja dobrze rozumię ,że tak powinno być:

1.Kinderbijlag wynosi 269,39 euro
2.Żeby go otrzymać "były" musi udowodnić że miesiećznie łozy na utrzymanie dziecka min 408 euro i dopiero jak to wykaże otrzyma z holenderskiego urzedu ten dodatek

czyli skoro przesyła mi miesiecznie jedynie 250 PLN to de facto w jakiś sposób oszukuje ten urzad,że wypłacany mu jest kinderbijlag...

OK , czyli wynika jednak ,zę wobec mnie jest w porządku

a kwestia opisywanego przez Was dodatku w kwocie 80 euro/miesiecznie?

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 9:36 pm   

september napisał/a:
miesiećznie łozy na utrzymanie dziecka min 408 euro

Kwartalnie

Odpowiedz do tematu