NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Antypolski portal w Holandii.
Autor Wiadomość
jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:59 pm   

Odpowiem tylko na jeden fragment, bo w pozostałych myślę, że do niczego nie dojdziemy (podtrzymuję swoje stanowisko, a praktyka pokazuje, że potrafię ciągnąć wielkie tasiemce na forum, żeby tylko kogoś przekonać do swoich racji, co staram się u siebie zwalczyć ;-) ):

YANNOSICK napisał/a:
jso napisał/a:
1. Co za uszami mieli właściciele samochodów na polskich blachach? (pytam poważnie).

(...) Kilka tysięcy euro długu wobec państwa.

Skąd ta wiedza, że zalegali z podatkami? Przecież:
- można teraz płacić podatek drogowy mając białe blachy
- polska firma operująca w Holandii może posiadać tutaj samochód na "swoich" blachach
- może te samochody należały do kogoś, kto tam tylko przyjechał na tydzień w odwiedziny (a ktoś taki nie musi płacić podatku drogowego) i zostały spalone?

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 1:43 pm   

Polskie tablice to symbol krętactwa. Komuś to być może wystarczyło. Tyle w temacie bo robimy OffTopic.
Jeżeli masz jeszcze jakieś zapytania to chętnie odpowiem na PW.
Pozdrawiam

Katje 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 2:01 pm   

tomkod napisał/a:
Ciekawe jakbyś śpiewała jakby ci ktoś też tak porysował. I nie ważne jaki kolor tablic posiadasz. Chuligaństwo trzeba tępić w zarodku a takie akceptowanie odgrywania się czy bezsilności świadczy to tobie.

Ja nie powiedzialam, ze to akceptuje, tylko powiedzialam, zeby ludzie patrzyli pierw na siebie, a potem brali sie za ocenianie innych ;)

A samochod to tylko przedmiot, srodek transportu, jest ubezpieczony ;)
Co innego gdyby na samochodzie pojawilyby sie jakies obrazliwe czy wulgarne napisy albo cos w tym stylu.

Z drugiej strony na naszym osiedlu stoi kilkanascie samochodow na PL blachach, niektore stoja tygodniami nieruszane, stoja ''graty'', ale stoja tez i dosc nowe, drogie samochody i jakos nie bylo tutaj ani jednego incydentu, mimo iz wlasciciele tych samochodow nie zawsze potrafia sie zachowywac tak jak powinni, wiec te incydenty sa chyba tez troche zalezne od tego gdzie sie mieszka i z kim sie mieszka ;)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 7:50 pm   

Co do zachowania sie jak hołota to chyba Holendrzy biją nas na głowę. Smiem przypuszczać że każda grupa ludzi ściśnietą w jednym bydynku (mieszkajaca w kilkunaście osób) zawsze lub prawie zawsze stanie się "powodem do narzekań" dla sąsiadów. Nie tak dawno rozpisywały się holenderskie gazety o bijatykach młodych holenderskich turystów w Austrii,czy wcześniej w Hiszpanii. Kiedy w firmie w której pracuję którys z holenderskich kolegów żartuje na temat picia przez Polaków, to pokazuję kilka zdjęć zrobionych na firmowej imprezie,gdzie lekko mówiąc tubylcy (tutejsi koledzy) się nie popisali.Pili na umór w tempie jakiego nie powstydziliby się najmocniejsze głowy. Tyle że oni są u siebie i to taka mała różnica.

Mathnl 

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 8:09 pm   

YANNOSICK napisał/a:
Polskie tablice to symbol krętactwa.

Pojecie wzgledne.Dla mnie symbolem kretactwa pozostana holenderskie biura pracy.
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Pon Mar 05, 2012 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 8:27 pm   

dopuki tacy beda jak ten gosc co mi wyslal taki PW ( ponizej ) to naprawde jestem za wypierd... wszystkich cwaniakow z NL i pozamykac granice i nigdy przenigdy nie wypuszczac z kraju.I w tym momecie jestem 1000000 % za PVV , Wildersem , lers itd , itp .
Cytat:
Od: tooosoo
Do: baileys
Wysłany: Dzisiaj 20:06
Temat: polski wrak
hej dzięki widze ze jestes w temacie . a co myslisz o takim myku. kupuje w holandii w komisie tak sam model rok i kolor i zamieniam blachy. zepsuty polski oddaje na szrot z hol papierami a kupionym jezdze na polskich papierach. myslisz ze na szrocie w holandii sprawdzaja numery silnika i nadwozia? poza tym zakup byl legalny wiec nie ma przestepstwa.
przejdzie ??? z gory dzieki za odpowiedz
I jak myslicie nadal ten polski narod jest bezpodstawnie scigany ???
p.s. czy moderatorzy moga z nim cos zrobic ?
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Mar 05, 2012 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Mar 05, 2012 9:31 pm   

Ręce opadają.

Irianl 
Poczatkujacy
Yac

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 3:52 am   

Mieszkam juz dluzej w Holandii niz mieszkalem w Polsce ale calym soba jestem z wami i z tym co piszecie.
Od samego poczatku od 26 lat ....do tad nie bylo tak zle ,zeby mnie wytykano jako "polaka " ,ale od czasu jak
wystapil Wilders .... jest coraz gorzej
Wiedzieliscie z historii Holandii ,ze holendrzy mieli tez swojego Hitlera ?
Tak byl taki w czasie 2 wojny holenderski SS nazi jego kumpel .....i Holandia i caly swiat o tym milczy
Wiecie ze w hymnie holenderskim sa slowa ......" pochodzimy z germanskiego rodu " ? Moze tu jest jakies wytlumaczenie czemu nie lubia Slowian
KIedys jak tutaj przyjechalem ....zaden holender nie wiedzial gdzie lezy Polska i Wilders tez chyba nie ....bo byl dopiero gowniarzem .Staralem sie i staram sie chyba podobnie jak wszyscy polacy i normalni ludzie ,aby wykonywac normalnie swoja prace i zostac normalnym czlowiekiem ale to nie Ameryka ...wierzcie mi
ze jest jakas tolerancja nacji .
Nawet po 10 latach pracy w fabryce w Holandii wytkna ci ,ze pochodzisz z Polski probujac Cie jakos ponizyc bo jestes polakiem .....podle gnoje i bury ,ktore ......az sie prosi ,zeby sie tym samym odwdzieczyc .Z mojej zasady /strony / nigdy nie probujmy zrobic w Holandii i z Holandii Polski ,bo to nikomu sie nie uda i odwrotnie tez nie ale ...U mnie w domu ..Polska jest u mnie w mieszkaniu a Holandia zaraz za dzrzwiami i tak sie interguje .

[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 4:22 am ]
A z innej strony idac na vloiemarkt widzialem wysiadajacego kierowce polskiej pol -ciezarowki z politrowka w garsci ,ktory na widoku czekajacych na wejscie do pomieszczenia ,wychylil na widoku kilkudziesieciu ludzi
reszte flaszki wodki .....kierowca . Moze to byl bulgar ,czech allbo rumun ale ......Najprawdopodobniej polak ....nie rozmawialem .....ale slyszalem co szepcza ludzie w kolejce . Niektorzy wystawiaja sobie sami opinie ....ale szkoda ze na polskiej rejestracji .

pelikan 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 9:15 pm   

post przeniesiony artykuły o polakach w holandii

http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=165
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Mar 06, 2012 11:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 2:58 pm   

Cytat:
Protasiewicz: będzie reakcja PE ws. portalu szkalującego Polaków

W przyszłym tygodniu Parlament Europejski ma przyjąć rezolucję, w której znajdą się słowa potępienia pod adresem rządu holenderskiego. Dotyczyć one będą braku reakcji na antyimigracyjny portal prawicowej partii PVV - poinformował wiceszef Parlamentu Europejskiego Jacek Protasiewicz (PO)

W lutym ruszył portal partii PVV Geerta Wildersa, na którym można składać skargi na zachowanie imigrantów z Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polaków. Ambasadorowie krajów Europy Środkowo-Wschodniej wezwali w liście holenderskich polityków do odcięcia się od inicjatywy PVV, jednak holenderski rząd odmówił zamknięcia strony argumentując, że to wyłączna sprawa partii.

Zdaniem Protasiewicza, partia Wildersa jawnie nawołuje do niechęci wobec obywateli krajów Europy Środkowo-Wschodniej przebywających na terenie Holandii. - Po raz pierwszy mamy do czynienia z otwartą, aczkolwiek sprytnie kamuflowaną działalnością, którą definiujemy bardzo jednoznacznie, jako przejaw nie tylko nietolerancji, ale nawet działania mogącego doprowadzić do dyskryminacji - powiedział Protasiewcz na piątkowej konferencji w Warszawie.

Według europosła, działalność holenderskiego portalu zaczyna budzić "bardzo złe demony".

Protasiewicz poinformował, że na przyszłotygodniową debatę w Parlamencie Europejskim został zaproszony premier Holandii, jednak - jak mówił - nie zamierza on z niego skorzystać. Może to świadczyć - zdaniem europosła - o braku dobrej woli, a może i nawet odwagi politycznej.

- Sytuacja dojrzała do tego, aby tę kwestię przestać dyskutować w zaciszu gabinetów dyplomatycznych, ale postawić na forum najważniejszego gremium unijnego i przyjąć rezolucję, w której będą wyraźne słowa potępienia wobec tego, jak zachowuje się rząd holenderski, chowając głowę w piasek w tej kwestii albo wręcz przyzwalając na tego typu praktyki - powiedział europoseł.

Podkreślił, że w rezolucji ma znaleźć się także wezwanie Komisji Europejskiej, aby sprawdziła prawo holenderskie pod kątem jego zgodności z trzema dyrektywami: tzw. antydyskryminacyjną, o swobodnym przepływie osób i dyrektywą o ochronie danych osobowych.

- Naszym zdaniem portal partii Geerta Wildersa, wobec którego rząd holenderski zachowuje zadziwiającą i niepokojącą powściągliwość, narusza te trzy dyrektywy - powiedział wiceszef PE.

Protasiewicz poinformował, że z porządku obrad przyszłotygodniowej sesji PE został wykreślony punkt dotyczący przyjęcia rezolucji ws. Białorusi.

Jak mówił, w ostatnich tygodniach nastąpiło zaostrzenie konfliktu unijno-białoruskiego i jest już tylko krok do tego, by poprosić ambasadorów białoruskich we wszystkich krajach UE o udanie się na konsultacje. Pod koniec lutego władze Białorusi zwróciły się do ambasadorów UE i Polski w Mińsku, by opuścili ten kraj i udali się na konsultacje.

- Stąd jest prosta droga do tego, by szczebel kontaktów dyplomatycznych został zredukowany być może do takiego, jaki łączy dzisiaj Białoruś z USA. To jest droga, która jest możliwa, prawdopodobna, niewykluczona, ale uznaliśmy, że może jeszcze dzisiaj dajmy szansę na chwilę refleksji, zwłaszcza w Mińsku - podkreślił Protasiewicz.

Zwrócił uwagę, że jeśli europarlamentarzyści wypowiedzą się w sprawie Białorusi na kolejnej sesji, to będzie to na chwilę przed decyzją szefów dyplomacji krajów UE o rozszerzeniu sankcji wobec tego kraju. - Być może przez te dwa tygodnie jeszcze jakiś rodzaj otrzeźwienia, ochłonięcia nastąpi - mówił.

- Uznaliśmy, że (...) lepiej się wstrzymać z rezolucją niż przyczynić się do eskalacji konfliktu, bowiem nie o konflikt między UE i Białorusią nam chodzi, ale o konkretne rezultaty wobec Białorusi, w szczególności uwolnienie więźniów politycznych - zaznaczył Protasiewicz.

- Liczymy, że w ciągu tych dwóch tygodni (do kolejnej sesji PE - red.) w Mińsku nastąpi opamiętanie i wyproszeni ambasadorzy zostaną ponownie zaproszeni do Mińska - dodał.

Na przyszłotygodniowej sesji PE ma być omawiana także kwestia redukcji emisji CO2 w UE do 2050 roku. Temat ten jest przedmiotem dyskusji piątkowego posiedzenia ministrów ochrony środowiska państw UE.

Prezydencja duńska chce, by "27" przyjęła we wnioskach z posiedzenia tzw. kroki milowe, które w swojej analizie wskazała Komisja Europejska. W 2030 r. UE miałaby zredukować swoje emisje o 40 proc., w 2040 o 60 proc., a w 2050 r. aż o 80 proc. w porównaniu z 1990 r.

Protasiewicz powiedział, że Polska nie zgodzi się na zaostrzanie kryteriów dotyczących redukcji emisji CO2.

Jego zdaniem większość europarlamentarzystów zaakceptuje zapisy paktu klimatycznego, zgodnie z którym UE ma obniżyć swoje emisje o 20 proc. do 2020 r. - To i tak już jest dużo, to są bardzo ambitne cele, które - zwłaszcza w sytuacji spowolnienia gospodarczego - już i tak niosą ze sobą duże wyrzeczenia ze strony europejskich przedsiębiorstw - uważa europoseł.
Zrodlo: wiadomosci.onet.pl/swiat/protasiewicz-bedzie-reakcja-pe-ws-portalu-szkaluja,1,5052338,wiadomosc.html

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki
Ostatnio zmieniony przez janosik Pią Mar 09, 2012 3:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

LukaszB 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 11:46 am   

Ja to szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem zamieszania z polskimi blachami. To nie jest jakieś przestępstwo mające wpływ na reszte społeczeństwa. Każde euro zaoszczędzone na podatku zostanie na pewno 10 lepiej wydane niż przez państwo. Jeśli holendrzy dają się bezmyślnie okradać swojemu rządowi to znaczy, że są idiotami i tyle. Nie wiem jak jest w Holandii ale np w Niemczech też Polak jest synonimem kombinatora a tajemnicą poliszynela są domowe dystrybutory oleju opałowego w prawie każdym niemieckim domu...

A tak btw, teraz mieszkam w Austrii i już po tygodniu pobytu stwierdziłem, że zrobiłem bardzo dobrze wybierając ten kraj a nie Holandię :) Jak w pracy rozmawiałem z przełożonym o holenderskiej możliwości jaka miałem skomentował "Dobrze, że tam nie pojechałeś, to niewychowane dzikusy i idioci, ostatnio zdemolowali nasze miasto i tłukąc się między sobą" :) A jakie mają zdanie o Polakach... "ale szybko pracujesz, odpocznij :D "
Tu też jest problem z zagranicznymi blachami bo opłaty za auto są również bardzo wysokie (dla mnie ok 100€/m-c ubezpieczenie plus podatek) ale mimo wszystko przerejestruję moją alfę na austriackie blachy bo... stać mnie na to, ale tylko dlatego :) Austriacy również rejestrują auta z mocnymi silnikami za granicą (np na Węgrzech) żeby nie dać się państwu okradać...

marek_m 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 1:35 pm   

Trudno się spodziewać że po tej anty reklamie jaką Holandia robi sobie w Europie i w Polsce będą chcieli przyjeżdżać wartościowi ludzie do tak niegościnnego kraju jakim staje sie NL.Byc może część ludzi też wyjedzie lub przynajmniej myśli o wyjeździe są przecież inne kraje gdzie można normalnie żyć i pracować.
Przyjeżdżać natomiast pewnie będą masowo tutaj sprowadzani przez Holendrów tak jak to ma miejsce teraz zwykli prości często ludzie zwykle młodzi do prostych prac oferowanych przez Holendrów i warunków mieszkaniowych o niskim standardzie których tak naprawdę niewiele obchodzi co się tutaj dzieje bo co ich ma obchodzić oni chcą przyjechać zarobić wyjechać.
Później będą skargi że jest overlast a czego się Holendrzy spodziewają że przyjedzie tu wtedy sam kwiat społeczeństwa polskiego?
Można 'pogratulować' rządowi holenderskiemu wspaniałej polityki migracyjnej
a części holenderskiego społeczeństwa osiągnięcia szczytów hipokryzji.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 12:08 am   

Witam,

A ja napisze TYLE :

Bardzo mnie cieszy fakt ze wkoncu media dostrzegly problem polskich pracownikow w NL - oby te wszystkie posty były przestroga dla tych ktorzy mysla ze w Holandi pieniadze i prace na nich czekaja i ze jest to kraj MIODEM i MLEKIEM PŁYNĄCY ...

A i jeszcze jedno mnie ciekawi :
ciekawe co by bylo jakby wstrzymano wyrabianie sof nr/bsn dla nowych pracowników - tak w okresie czerwiec wrzesien ... :029:

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 12:25 pm   

Cytat:
EUROPA: We wtorek debata w Parlamencie Europejskim ws. strony PVV, w czwartek głosowanie nad rezolucją PE w tej sprawie

Dziś na pierwszej stronie popłudniówki NRC Handelsblad duży artykuł pod tytułem: 'Holandia dostanie klapsa za stronȩ PVV ws. Polaków'.

Holandiȩ czeka ostre potȩpienie przez PE za stronȩ PVV ws. meldowania Środkowoeuropejczyków. Potȩpienie ma symboliczny wymiar – pisze gazeta - PE nie moze nic zrobić przeciw tej stronie. Ale potȩpienie przez PE przyniesie dalszy uszczerbek dla wizerunku Holandii w Europie.

Grupa EPL (chadeków - do której należy PO) chciałaby zdecydowanie potȩpić inicjatywȩ Geerta Wildersa i dodatkowo zarządać od rządu holenderskiego, w tym premiera Marka Rutte, zdystansowania siȩ od tej inicjatywy.

Zieloni i niektórzy holenderscy europosłowie są przeciwni samemu projektowi rezolucji - pisze NRC. Zieloni kładą nacisk na wolny przepływ siły roboczej w UE i blokadȩ strefy Schengen dla Bulgarii i Rumunii przez Holandiȩ. Holenderscy europosłowie twierdzą, że PVV bedzie mieć dodatkowe publicity.

Tak czy owak, dla Holandii jest to zupełnie nowa - bardzo niezrȩczna sytuacja, poprzednio takie burzliwe debaty dotyczyły premiera Włoch Berlusconiego i Wȩgier Orbana – podkreśla NRC.

Debata w PE w Strasburgu we wtorek od 15-tej.

Śledź na żywo na stronie PE: http://www.europarl.europa.eu/sed/video.do

Głosowanie nad rezolucją w czwartek.

Projekt rezolucji: http://blogs.rnw.nl/europ...egen-nederland/

Zrodlo: Polonia.nl

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki

jso 

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 12:29 pm   

Cytat:

PVV 'anti-Pole' website is damaging the economy: MEP

The website set up by the PVV, where Dutch people can register their complaints about people from central and eastern Europe, is damaging the Dutch economy, Hans van Baalen, leader of the Dutch Liberals in the European parliament, says in Tuesday's Telegraaf.

'After the Fitna film, Geert Wilders is again playing with fire and threatening contracts for Dutch companies,' the paper quotes Van Baalen as saying.

The European parliament is due to debate the website later on Tuesday but prime minister Mark Rutte will not attend to explain his position. Rutte has consistently refused to condemn the website, saying it is a matter for the PVV alone. His minority government has a formal alliance with Geert Wilders' party.

Polish MEPs are so angry about the website they have called for a boycott of Dutch goods.

Źródło: http://www.dutchnews.nl/n...e_is_damagi.php

Odpowiedz do tematu