NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Wto Mar 05, 2013 12:10 am
Problem z kinderbijslag !!!
Autor Wiadomość
baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 10:33 pm   

september napisał/a:
czyli skoro przesyła mi miesiecznie jedynie 250 PLN to de facto w jakiś sposób oszukuje ten urzad,że wypłacany mu jest kinderbijlag...
a moze zalozyl konto na dane dziecka i tam przesyla reszte pieniazkow. A konto bedzie dostepne dla dziecak dopiero n.p. 18 roku zycia tylko dla dziecka .
september napisał/a:
a kwestia opisywanego przez Was dodatku w kwocie 80 euro/miesiecznie?
tak jak wyzej wytlumaczono ci jesli ma nie zawysokie dochody ( liczya sie tez dochody jego partnera/partnerki ) to moze liczyc na taki dodatek. w maxymalnej kwocie 80 € ale jesli ma/maja wyzsze dochody to moze go wcale nie dostac lub tylko pare auro.
ALe chyba tego nie dotyczyla wasza umowa.

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:54 pm   

baileys napisał/a:
september napisał/a:
czyli skoro przesyła mi miesiecznie jedynie 250 PLN to de facto w jakiś sposób oszukuje ten urzad,że wypłacany mu jest kinderbijlag...
a moze zalozyl konto na dane dziecka i tam przesyla reszte pieniazkow. A konto bedzie dostepne dla dziecak dopiero n.p. 18 roku zycia tylko dla dziecka .
september napisał/a:
a kwestia opisywanego przez Was dodatku w kwocie 80 euro/miesiecznie?
tak jak wyzej wytlumaczono ci jesli ma nie zawysokie dochody ( liczya sie tez dochody jego partnera/partnerki ) to moze liczyc na taki dodatek. w maxymalnej kwocie 80 € ale jesli ma/maja wyzsze dochody to moze go wcale nie dostac lub tylko pare auro.
ALe chyba tego nie dotyczyla wasza umowa.

baileys, co Ty pitolisz! :119:
Zasilek rodzinny na dziecko MUSI byc w calosci przekazywany dla osoby, ktora wychowuje dziecko. Skoro SVB wymaga dowodow na przekazywanie pieniedzy w wys 408 euro! kwartalnie, to znaczy, ze te pieniadze maja trafic do osoby wychowujacej dziecko.
Zadne takie umowy, ze tatus bedzie przekazywal polowe zasilku nie sa obowiazujace i zabronione przez prawo!
408 euro kwaral : 3 = 136 euro miesiecznie x 4.1pln = 557,6 PLN miesiecznie.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 12:11 am   

Jagoda97, nie pitole a wiem b tak zrobil ktos komu pomagalam w zalatwianiu dodatku przez SVB.
Ktos wplacal pewna sume dla matki na konto reszte po otwozeniu imiennego konta dla dziecka wolacal je na to konto. Konto bylo zablokowane do 18 roku zycia dziecka .po tym czasie dziecko mialo mozliwosc samo dysponoac jego pieniazkai.
Dana osoba dodatkowo okazywala rachunki za np ciuchy, ksiazki itd kupione dziecku i to tez bylo uznane jako lozenie na dziecko.
Jagoda97 napisał/a:
ze te pieniadze maja trafic do osoby wychowujacej dziecko.
radze sie doinformowac w SVB . Kobiecina z SVB sama mi takie cos doradzila po wylumaczeniu ze matka dziecka nie potrafi sie obejsc z pieniazkami na dziecko i je wydaje na swoje potrzeby .
Jagoda97 napisał/a:
Zadne takie umowy, ze tatus bedzie przekazywal polowe zasilku nie sa obowiazujace i zabronione przez prawo!

Czy zabronione czy nie tego nie moge znalesc nigdzie wiec sie nie wypowiadam ale wydaje mi sie ze robienie miedzy soba jakichs umow a pudzniej odkrecanie ich tez nie jest ok . Juz zastrzegam ze sama nie popieram takich spraw ale skoro sie sami umowili i doszli do tego ladu a teraz matka uwaza ze jest oszukiwana to to jest tez jakos nie teges. Pozatym september nie pisze czy rola ojca sie konczy tylko na tych pieniazkach , czy tez ojciec kupuje / przywozi tez ciuszki jakies inne rzeczy wiazace sie z dzieciem ? a moze doklada do wyciecieczek , kart telefonicznych lub innych sraw . A takowe tez sie licza do tych 408€ jako kladzenie na utrzymanie
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Mar 06, 2012 12:13 am, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 12:57 am   

Licza sie wszystkie pieniadze wydawane na dziecko.
jednak zalozenie rachunku oszczednosciowego dla dziecka jest tylko dobra wola rodzica i nie z pieniedzy SVB. A tym bardziej w przypadku kiedy matka dziecka nie potrafi obchodzic sie z pieniedmi. To znaczy jak skonczy 18 lat, to moze zaczac zyc, a przed 18-tka moze nie jesc cieplego jedzenia, nie kupowac ksiazek, nie jezdzic na wycieczki i nie korzystac z wielu innych potrzeb do zycia iksztalcenia. No nie, to jakis poraniony pomysl. :119:
W takim przypadku ojciec powinien kupowac ksiazki, odziez, oplacac wyzywienie w stolowce szkolnej itp Rachunki przedstawic do SVB i sprawa zalatwiona formalnie i moralnie.

september 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 1:16 am   

baileys napisał/a:
Jagoda97, nie pitole a wiem b tak zrobil ktos komu pomagalam w zalatwianiu dodatku przez SVB.
Ktos wplacal pewna sume dla matki na konto reszte po otwozeniu imiennego konta dla dziecka wolacal je na to konto. Konto bylo zablokowane do 18 roku zycia dziecka .po tym czasie dziecko mialo mozliwosc samo dysponoac jego pieniazkai.
Dana osoba dodatkowo okazywala rachunki za np ciuchy, ksiazki itd kupione dziecku i to tez bylo uznane jako lozenie na dziecko.
Jagoda97 napisał/a:
ze te pieniadze maja trafic do osoby wychowujacej dziecko.
radze sie doinformowac w SVB . Kobiecina z SVB sama mi takie cos doradzila po wylumaczeniu ze matka dziecka nie potrafi sie obejsc z pieniazkami na dziecko i je wydaje na swoje potrzeby .
Jagoda97 napisał/a:

Czy zabronione czy nie tego nie moge znalesc nigdzie wiec sie nie wypowiadam ale wydaje mi sie ze robienie miedzy soba jakichs umow a pudzniej odkrecanie ich tez nie jest ok . Juz zastrzegam ze sama nie popieram takich spraw ale skoro sie sami umowili i doszli do tego ladu a teraz matka uwaza ze jest oszukiwana to to jest tez jakos nie teges. Pozatym september nie pisze czy rola ojca sie konczy tylko na tych pieniazkach , czy tez ojciec kupuje / przywozi tez ciuszki jakies inne rzeczy wiazace sie z dzieciem ? a moze doklada do wyciecieczek , kart telefonicznych lub innych sraw . A takowe tez sie licza do tych 408€ jako kladzenie na utrzymanie

Baileys

Do Twojej wiadomości bo chyba wywołujesz mnie do tablicy.
Tatuś zostawił dziecko (bo to że mnie to mam to gdzieś) w 5 roku jej życia i wybrał wygodna ucieczkę od odpowiedzialności.Przez pierwsze lata skutecznie migał sie od uiszczania alimentów i dopiero prokuratura i groźba odsiadki za nie alimentacje podziałała na jego wyobraźnię.Nie znam bo i skad jego aktualnego statusu materialnego(zreszta specjalnie mnie to nie obchodzi) ale skoro zrezygnował z pracy w Polsce z wynagrodzeniem netto 4500 i przeniósł sie do Holandii to chyba nie po to żeby sobie pogorszyć.W Polsce zjawia sie 5-6 razy w roku(chyba) i tyle ma kontaktu z dzieckiem. Opróćz tych 250 PLN alimentów , no i tych 500PLN dodatku od roku -nie partycypuje w żadnych innych kosztach utrzymania dziecka.Chyba że chciałabys mu do tego zaliczyć zabranie dziecka do KFC, do pizzerii

Co do samej "umowy" to byłą na szczególnych warunkach..Powiedziane dokłądnie tak" albo prześlesz mi niezbedne dokumenty i zadowolisz sie połowa dodatku albo nie dostaniesz nic" Pewnie, mogłam sie nie zgodzić, unieść honorem itd Jednak sama wychowuję córke , wiec liczy sie każdy grosz.Pochyliłam grzecznie głowkę i przyjęłam jego "propozycję"

Więc za przeproszeniem przestań mi pieprzyć że sie nagle obudziłam, jestem nie fair i chce sie wzbogacić na biednym tatusiu

sorry za nerwy ale czasami mi puszczają
Ostatnio zmieniony przez september Wto Mar 06, 2012 1:23 am, w całości zmieniany 3 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 8:36 am   

Coz - niech Ci daje polowe. Ale jak za jakis czas SVB go skontroluje ze nie przelewa min. wymagalnej kwoty kwartalnie do Ciebie to bedzie musial oddac to co nieslusznie pobral. Wtedy mozesz mu pokazac srodkowy palec.
Przelewa Ci kwartalnie 3*250 = 750pln ~= €200 i polowe zasilu co da ~€100 co nadal brakuje ~€120/kwartal zeby mial prawo pobierac zasilek na dzieci mieszkajace w Polsce.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Mar 06, 2012 8:38 am, w całości zmieniany 1 raz  

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 11:01 am   

Marcin no niby ale to moze jakos zawsze udokumentowac np. bony dac na jakies zabawki dla dzieci. Wiec pewnie poki ona tego nie zglosi, on bedzie sie bawil.... :039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 12:09 pm   

To juz zalezy od SVB...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Mar 06, 2012 12:37 pm   

september, nigdzie nie powiedzialam ze go bronie ale wyobras sobie ze juz czesto i gesto ( nie tylko tu na forum) pojawiaja sie panie ktore nagle sie budza ze snu i odrazu zadaja pytanie .. co moge od niego wiecej wyciagnac .......( troche bardziej subtylnie ) ale same do pracy nie racza pujsc bo lepiej zyc z pieniazkow otrzymywanych na dziecko . Tak p.s. czytajac twoje posty mialam wrazenie ze ty zliczasz wszystko ( kazda podana sume )tylko po to by ukrecic cos od ex bo raczej nie czytalas z rozumieniem a ciagle +..+..+...... Kilka razy w moich wypowiedziach powtarzalam ze nie jestem za takim rozwiazaniem sprawy , odnosnie do waszych umow . Ale dla mnie umowa jest umowa i nalezy jej dotrzymac . Niestety nie naswietlilas od poczatku jak sie ma sprwa a ja ( i chyba nie tylko ja ) nie jestem wrozka i nie wiem co i jak sie ma odnosnie do sprawy.
Powiem przykladowo ( w odniesieniu do twojego pierwszego postu)dodatek na dzieci 0-5 lat jest 188 € ale na 11-17 269 wiec to juz jest roznica i to powazna. tu juz jest komus ciezko powiedziec ile sie nalezy w twoim wypadku. dodatkowo nikt nie wie jak on sie z tym wszystkim ogarnia , sa tysiace rozwiazan. moze ma jeszcze jedno dziecko i musi podzielic to co dostaje na ich 2 bo sumy nie podwajaja sie a wzrastaja czesciowo . moze ma nie ma wszystkiego udokumentowanego w SVB i to placi z wlasnej kieszeni , moze .... moze... dopuki nie wiesz czego na pewno to jest gdybanie.
Ja poradze porozmawiac z ex i zapytac jak to sie ma do zeczywistosci.
Sume na kw juz znasz 269 € . z tego co mowisz to ex ma wysokie dochody wiec moze tych +/- 80 € nie dostaje wcale lub bardzo niska sume. Klotnia i wsciekaniem sie nie zaltwisz wiele a mozesz duzo stracic.
Wiele tu osob jest w stanie ci podpowiedziec/poradzic jakie mozliwosci ma twoj ex by ulzyc troche zycie twojej corki.
Z tego co sie orjetuje to 250 zl na 14 letnie dziecko to jest mala suma , mozesz zwrocic sie do sadu o podniesienie alimentow tymbardziej ze ex ma dobra posade za czym idzie dobre dochody.
gdy twoj ex zarabia powyzej 28.897 brutto na rok to suma +/- 80 € maleje i przy pewnych dochodach wcale jej sie juz nie dostaje .
Ale najlepiej usiac na spokojnie porozmawiaj z ex przedloz co i jak i wtedy podejmuj decyzje . Nie musisz sie odrazu wsciekac jak ktos nie jest odrazu za toba 100 % , to nie znaczy ze jest przeciwko tobie .

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 1:06 pm   

September tu masz stronke SVB po polsku, moze Ci sie przyda:

http://www.svb.nl/int/pl/kinderbijslag/sitemap.jsp

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Magda W 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 10:52 pm   

http://www.svb.nl/int/nl/...jgt_u/index.jsp a tu jest link z wysokoscia zasilkow
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

pawpla3034 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 9:26 pm   potrzebuje formularza do rodzinego ma może ktoś ????

Witam pilnie potrzebuje formularza do złożenia o rodzinne w holandi ma może ktos ??? jezeli tak to prosze przeslijcie mi to jest mój email [email protected]
bardzo dziekuje

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 9:44 pm   

pawpla3034,

a ze strony SVB nie mozna pobrac ?

http://www.svb.nl/int/nl/...ging_doorgeven/

( ͡° ͜ʖ ͡°).

pawpla3034 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 10:08 pm   

Gochna H napisał/a:
pawpla3034,

a ze strony SVB nie mozna pobrac ?

http://www.svb.nl/int/nl/...ging_doorgeven/

ale to jest wniosek gdy sa jakies zmiany
A ja potrzebuje wniosek do złożenia o rodzinne .... albo to jest ten sam ??? czy ktos wie ??

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 11:21 pm   

pawpla3034, a ponizej masz linki do innych formul;arzy

Odpowiedz do tematu