Makler Rost-Vast Groep |
Autor |
Wiadomość |
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 9:45 am
|
|
|
Cytat: | Het Juridisch Loket Rotterdam
Bezoekadres
Weena 719 (Groothandelsgebouw)
3013 AM Rotterdam |
zrodlo: http://www.juridischloket.../Rotterdam.aspx |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
AgaL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 2:27 pm
|
|
|
Renix daj znac co sie dowiedziałas w Juridisch Loket, bo ja tez jestem ciekawa. 3 tygodnie temu wynajełam mieszkanie od tego maklera. Podpisywanie kontraktu i spisywanie protokołu początkowego miało miejsce w mieszkaniu. Kontrakty sa standardowe, bo sami maklerzy nie maja prawa wpisywania do nich co im sie podoba. Ja płaciłam prowizje do maklera w wysokości 1/2 czynszu +podatek.
Jesli bedziesz wynajmowac mieszkanie to pamietaj zeby poprosic o kopie paszportu właściciela mieszkania, bo bez tego mozesz miec problem z zameldowaniem. Bynajmniej mi sie to przytrafiło. Gmina najpierw mnie poinformowała ze nie moge sie bez tego zameldowac a jak juz zdobyłam tą kopie to okazała sie zbędna. I bądź tu mądrym. |
Ostatnio zmieniony przez AgaL Czw Mar 01, 2012 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 7:42 pm
|
|
|
Koszta jakie licza maklerzy sa niestety ale dozwolone . http://www.woonhelpdesk.n...%20huurcontract
[ Dodano: Czw Mar 01, 2012 7:54 pm ]
Kod: | BW. Artikel 7:264
1. Elk in verband met de totstandkoming van een huurovereenkomst betreffende woonruimte gemaakt beding, niet de huurprijs betreffende, voorzover daarbij ten behoeve van een der partijen een niet redelijk voordeel wordt overeengekomen, is nietig.
2. Elk in verband met de totstandkoming van een zodanige huurovereenkomst gemaakt beding, voorzover daarbij door of tegenover een derde enig niet redelijk voordeel wordt overeengekomen, is nietig.
|
zrodlo
http://www.quodiure.nl/qu...%20Boek%207.htm
Kod: | Hoe hoog bemiddelingskosten maximaal mogen zijn, is door de wetgever niet in de vorm van een bedrag bepaald. Als de huurder de kosten voor de bemiddeling kan verantwoorden, dan zijn ze al snel redelijk. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een taxateur om te bepalen wat de waarde van het object is. Vaak is hier echter helemaal geen sprake van en is het een kwestie van 'wat de gek er voor geeft'. De huurmarkt, met name voor studentenkamers, is overspannen. Een verhuurder kan dit soort kosten dus gemakkelijk in rekening brengen.
Je kunt je verhuurder vragen een specificatie te sturen van de bemiddelingskosten. Krijg je die niet, dan zou je bij de rechter kunnen vragen om te oordelen of deze kosten redelijk zijn. De juridische regeling hieromtrent is vastgelegd in art. 7:264 van het burgerlijk wetboek. Let wel dat een juridische procedure met je verhuurder de relatie tussen de huurder en verhuurder in de regel niet ten goede komt. Weeg dus af wat het je waard is om je gelijk te krijgen. Daarbij kan het zeer kostbaar zijn om te procederen.
|
zrodlo
http://www.meldpuntkamerverhuur.nl/huurrecht/99 |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Mar 01, 2012 7:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 11:59 pm
|
|
|
Witam , jutro idę podpisywać umowę najmu z maklerem z Rots-Vast. Ale co do czego przyszło to musiałam się nadzwonić,powyjaśniać i wskazać błędy jakie ta firma popełniła i jeszcze mieli czelność mi wmawiać ze umowy (wersja ang i holenderska) są takie sami. Nie były, różniły się prawie każdym punktem! Poinformowałam ze podpisze umowę najmu tylko i wyłącznie w języku angielskim.
Dodatkowo poprosiłam maklera aby spisać protokół uszkodzeń i zawartości w mieszkaniu przed podpisaniem kontraktu aby wszystkie dokumenty były załączone pod umowę najmu. Makler poinformował mnie ze to jest niemożliwe, bo protokół spisuje się po podpisaniu umowy najmu i to u nich w biurze a nie w mieszkaniu! Trochę to dziwne, bo dzisiaj popołudniu zadzwonił do mnie właściciel kamienicy gdzie będę wynajmować mieszkanko i poinformował mnie ze chce spisać protokół w piątek rano przed podpisaniem umowy najmu. Byłam całkiem zmieszana , bo makler mówił ze nie można, a właściciel mówi ze można i z eto on ustala warunki z Rots bo ma z nimi umowę.
Stanęło na tym ze jutro w piątek rano spisujemy protokół z właścicielem w mieszkaniu i później popołudniu od razu jadę do biura Rots aby podpisać umowę najmu. Czy ktoś miał tak już? Rozumiem ze oryginał protokołu jest dla mnie a kopia dla właściciela?
Dodatkowo poprosiłam maklera aby umieścili pewna klauzule na umowie najmu tzw /dyplomatyczna klauzula/ (a chodzi o: ze w razie przeniesienia miejsca wykonywania swojej pracy do innego miast a lub kraju , wynajmujący ma prawo wymówić umowę najmu w każdej chwili bez ponoszenia dodatkowych kosztów ). Oczywiście makler był zaskoczony moja klauzula i był bardzo nieprzyjemny. Natomiast właściciel wogóle nie był zaskoczony i powiedział ze rozumie taka sytuacje.
Mimo wszystko proszę trzymajcie za mnie kciuki ,,,,, pozdrawiam |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 10:09 am
|
|
|
Renix napisał/a: | [...]jeszcze mieli czelność mi wmawiać ze umowy (wersja ang i holenderska) są takie sami. Nie były, różniły się prawie każdym punktem! Poinformowałam ze podpisze umowę najmu tylko i wyłącznie w języku angielskim.
[...]
zadzwonił do mnie właściciel kamienicy gdzie będę wynajmować mieszkanko i poinformował mnie ze chce spisać protokół w piątek rano przed podpisaniem umowy najmu. Byłam całkiem zmieszana , bo makler mówił ze nie można, a właściciel mówi ze można i z eto on ustala warunki z Rots bo ma z nimi umowę.
[...] |
A nie mowilem, ze Rosts klamie? Trzymaj telefon do wlasciela bo Rots to porazka ! |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
vlc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 1:10 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Renix napisał/a: | [...]jeszcze mieli czelność mi wmawiać ze umowy (wersja ang i holenderska) są takie sami. Nie były, różniły się prawie każdym punktem! Poinformowałam ze podpisze umowę najmu tylko i wyłącznie w języku angielskim.
[...]
zadzwonił do mnie właściciel kamienicy gdzie będę wynajmować mieszkanko i poinformował mnie ze chce spisać protokół w piątek rano przed podpisaniem umowy najmu. Byłam całkiem zmieszana , bo makler mówił ze nie można, a właściciel mówi ze można i z eto on ustala warunki z Rots bo ma z nimi umowę.
[...] |
A nie mowilem, ze Rosts klamie? Trzymaj telefon do wlasciela bo Rots to porazka ! |
Hm, ja nie miałem z nimi problemów. Może zależy od miasta? Mają kilka biur. |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2012 8:00 am
|
|
|
AgaL napisał/a: | Kontrakty sa standardowe, bo sami maklerzy nie maja prawa wpisywania do nich co im sie podoba. Ja płaciłam prowizje do maklera w wysokości 1/2 czynszu +podatek.. |
Witam ,
W dniu podpisywania kontraktu najmu, nanosili poprawki i zalaczyli ta klauzule o ktorej wczesniej pisałam, ale do dnia dzisiejszego posiadam tylko ksero kontraktu w kolorze, bo oryginal wyslali do wlasciciela aby podpisal. Nie wiem czy to jest zgodne z prawem, ale wydaje mi sie ze musieli tak zrobic bo wlasciciel mieszkania mieszka w innym miescie. Czy mozecie cos wiecej powiedziec na ten temat? Skontaktowalam sie z wlascicielem i poprosilam aby jak najszybciej odeslal podpisany kontrakt wraz z kopia swojego paszportu. Odpisal ze wyslal dnia 07.03. do Rost-vast i powinni juz miec. Dzis do nich sie wybieram i dowiem sie co sie dzieje z kontraktem.
Niestety ale za prowizje musialam zaplacic cala kwote czynszu wraz z oplatami(ktore sa inclusive) + podatek do Rost-vast. Pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
|
|