NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie z pracy w NL w polskim US
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Mar 02, 2012 8:19 pm   

jak sie rozliczasz z PL urzedem skarbowym, to za 2011 musisz sie rozliczyc do konca kwietnia.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 9:34 pm   

Ups zle przeczytalam temat przepraszam !

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 12:39 pm   

Osoby chcące dokonać rozliczenia PIT 2011 od dochodów uzyskanych zagranicą oraz w Polsce i zagranicą zapraszam na priv.

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki

klimrad 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 11:56 pm   

Witam,
Postanowiłem odświeżyć trochę temat.
Śledząc ten wątek oraz ogólnie temat "Podatek w Polsce - praca w Holandii" napotkałem tu na pewną niejasność. Mianowicie duża część forumowiczów pisze, że jeśli dochody uzyskuje się tylko i wyłącznie w Holandii to podatek w Polsce zawsze wyniesie 0 zł .... gdyż stosuje się (od 2008 roku) ulgę abolicyjną. Może mi Ktoś to wyjaśnić i podesłać link na którym opiera swoją tezę. Bo wg mnie i wg tego co znalazłem w necie ... nic na to nie wskazuje ... można jedynie pomniejszyć Polski podatek.

"Wiele osób pracujących za granicą musi rozliczyć się z zagranicznych dochodów z polskim fiskusem. Tymczasem stawki podatku w Polsce są często mniej korzystne niż w innych krajach. Ulga abolicyjna pozwala na zmniejszenie daniny dla rodzimego urzędu skarbowego. "

"Ulga abolicyjna, wprowadzona w 2008 r., polega na odliczeniu od podatku kwoty będącej różnicą pomiędzy podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją."

http://www.wirtualnemedia...iejszyc-podatek

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 9:07 am   

klimrad napisał/a:
Bo wg mnie i wg tego co znalazłem w necie ... nic na to nie wskazuje ... można jedynie pomniejszyć Polski podatek.

bo to jest prawda w przypadku jak masz dochody zarowno z Polski jak i z zagranicy. JAk masz tylko z zagranicy to ulga 'zeruje' co podatek do zaplaty w Polsce. http://www.pit.pl/ulga-abolicyjna/

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

klimrad 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 10:58 am   

m4rcin napisał/a:
JAk masz tylko z zagranicy to ulga 'zeruje' co podatek do zaplaty w Polsce.

"Ulga odliczana jest od podatku, zatem praktycznie może ona spowodować nawet wyzerowanie podatku do zapłaty." - Zapewne sugeruje się kolega tym zapisem.

Przykład:
Zarobki w Holandii =36338 € (145352 zł)
Zarobki w Polsce =0 .
Podatek (czysty podatek) w Holandii =7000 € (28000 zł)

Podatek do zapłaty w Polsce liczony wg skali = 33983

Musimy zastosować metodę proporcjonalnego odliczenia (bo taka jest umowa POL-HOL).

Obliczamy limit jaki możemy odliczyć:
Podatek(do zapłaty w PL) * Dochody(zagranica) / Suma dochodów

33983*145352/145352 = 33983 zł (tyle max. możemy odliczyć ... ale niestety my mamy zapłacone w HOL tylko 28000 zł )

33983-28000= 5983 zł - Do dopłaty Polskiemu Fiskusowi ! ... ale jeszcze ULGA ABOLICYJNA !

Obliczamy ulgę: (metoda wyłączenia z progresją)
Podatek / Suma dochodów *100%
33983/145352*100% = 23,38 %

23,38% * Dochody w PL czyli "0" = 0 zł - Do zapłaty Polskiemu fiskusowi !!!

RESUMUJĄC :

Podatek do zapłaty w POLSCE (metoda proporcjonalnego odliczenia) = 5983 zł
Podatek do zapłaty w POLSCE (metoda wyłączenia z progresją) = 0 zł

I teraz najważniejsze :
5983 - 0 = 5983 (tyle wyniesie moja ulga)

5983(podatek wyliczony metoda proporcjonalna)-5983(obliczona różnica między metodami " ulga") = 0 !!!! czyli Urząd Skarbowy w Polsce dostanie "śliwkę" :)

Proszę mnie utwierdzić w tym przekonaniu ... bo chcę już spać spokojnie :)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 9:37 pm   

klimrad napisał/a:
Proszę mnie utwierdzić w tym przekonaniu ... bo chcę już spać spokojnie
Majac jedynie zarobki w NL - PL US dostaje 0.00 zl :035:

klimrad 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 4:29 pm   

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie "algemene heffingskorting" , tak zwanego (blednie) przez nas "rozlakowego".
Ja pracuje w Holandii .... ale w Polsce nie składam zadnego PIT-u (nie bede wyjasnial dlaczego ... ale jest taka mozliwosc i jest to zgodne z prawem) .
Otrzymuje "rozłakowe" okolo 2000 € rocznie na zone. Zona mieszka w Polsce i nie pracuje. Oczywiscie rozliczajac sie w Holandii rozliczam sie z zona jako moim fiskalnym partnerem, (obydwoje posiadamy SOFI).
Ja na siebie dostaje co roku zwrot podatku około 1000 euro, a zona na siebie wspomniane 2000 euro tego "algemene heffingskorting".

I teraz moje pytania :

1. Czy zona musi skladac PIT w Polsce, z info ze dostała "rozlakowe" w Holandii ?
2. Jesli podejmie prace w Polsce to musi podac to "rozlakowe" w PIT ?
3. Jesli tak to czy tez mozna wtedy stosowac ulge abolicyjna ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 6:30 pm   

klimrad,

Cytat:
. Jesli podejmie prace w Polsce to musi podac to "rozlakowe" w PIT ?

"algemene heffingskorting" przysluguje na niepracujacego partnera

jesli zona podejmie prace w Polsce, to nie wiem czy bedziesz mogl otrzymywac nadal ten dodatek w Holandii

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 12, 2012 7:24 pm   

Cytat:
Ja pracuje w Holandii .... ale w Polsce nie składam zadnego PIT-u

Jesli jestes zameldowany w PL i pracujesz caly rok w NL a masz rodzine w PL to niestety kiedys mozesz sie zdziwic jak CI PL US zrobi ladny prezent ... :029:

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 3:04 am   

Osrodek interesow zyciowych to nie tylko adres zameldowania ale rowniez staly adres zamieszkania, miejsce gdzie znajduje się szkoła dzieci, praca żony, posiadany majątek a nawet rachunek bankowy (w Polsce) badz regularne oplaty (typu prad, gaz, woda, telefon, TV kablowa lub satelitana).

Sam fakt niebycia w Polsce przez 183 dni jest niewystarczający!

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki

tigresse
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 10:43 pm   

A ja mam pytanie co do oddzielenia zaliczek od skłądek. Podam tylko kwoty z jaarogave bo sumujac wycinki wyjdzie to samo ale z progami podatkowymi mi się to nie zgadza i nie wiem jak to obliczyć. Proszę o pomoc:

Loon loonbelasting/...: 5892
ingehouden loonbelasting/premie volks... : 1040

I jak rozdzielić? z tego co wyczytałam 1,85% to zaliczka a 31,15 to składka ale w ogóle to mi się nie zgadza :(

klimrad 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 13, 2012 11:30 pm   

Gochna H napisał/a:
klimrad,

"algemene heffingskorting" przysluguje na niepracujacego partnera

jesli zona podejmie prace w Polsce, to nie wiem czy bedziesz mogl otrzymywac nadal ten dodatek w Holandii

Jesli zona nie pracuje to dostaje max. czyli cos ponad 2000 euro, jesli pracuje to kwota ta maleje proporcjonalnie. Jesli zona zarabiala by w Polsce 6500 euro to nie dostanie nic, a jesli np. zarabiac bedzie 3500 euro rocznie to dostanie okolo 1000.

[ Dodano: Wto Mar 13, 2012 11:52 pm ]
Koledzy ... Beny.Rac i Janosik ...

Prosze wziac pod uwage, ze :

Mozna być rezydentem podatkowym kilku Panstw.
Mozna sie rozliczac w innym Panstwie niz Polska i stosować umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania i wtedy Polski fiskus nie ma prawa jej stosowac jeszcze raz.
Można sie zatrudnic w firmie lub zalozyc firme w innym Państwie (w takim z ktorym Polska ma inna umowe niz z Holandia) i wtedy pracowac lub swiadczyc uslugi w Holandii.

Nie jest to proste i trzeba spelniac wiele warunkow ... ale mozliwe.

Z drugiej strony gra warta swieczki ... bo jesli sie nie ma dochodow w Polsce to US i tak dostanie okragle 0. I PIT mozna skladac.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Mar 14, 2012 12:19 am   

klimrad, rezydentem podatkowym mozesz byc tylko w jednym panstwie .Zadko sie zdaza ze prawnie jest sie rezydentem dwuch panstw , ale w tym mocie bedzie dopasowana abolicja podatkowa. Ale ze wzgeldeu na zawilosc tematu kiedy i gdzie jest sie rezydentem odsylam do ponizeszej lektory.
Reztdencja wiecej jak 2 panstw jest nie mozliwa.

http://www.epodatnik.pl/i...e_holandia.html

tigresse
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 14, 2012 8:32 am   

Ponawiam pytanie, ponieważ zależy mi na czasie :-(

A ja mam pytanie co do oddzielenia zaliczek od skłądek. Podam tylko kwoty z jaarogave bo sumujac wycinki wyjdzie to samo ale z progami podatkowymi mi się to nie zgadza i nie wiem jak to obliczyć. Proszę o pomoc:

Loon loonbelasting/...: 5892
ingehouden loonbelasting/premie volks... : 1040

I jak rozdzielić? z tego co wyczytałam 1,85% to zaliczka a 31,15 to składka ale w ogóle to mi się nie zgadza :(

I czy składki społeczne i zdrowotne zaplacone w NL odlicza się w Polsce?

[ Dodano: Czw Mar 15, 2012 11:09 pm ]
janosik, wielkie dzięki za pomoc ;-) . Czasem warto zapytać specjalisty :P .

Odpowiedz do tematu