Szczepienie starszych dzieci |
Autor |
Wiadomość |
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Śro Paź 10, 2007 3:31 pm Szczepienie starszych dzieci
|
|
|
Witam , chcialabym sie dowiedziec jak to jest ze szczepieniami starszych dzieci . Dostalam wezwanie dla mojej corki(12lat) DTP i BMR. Podobno tutaj dzieci maja te szczepienia 5 razy. Prosze o jakies informacje . Dzieki za info.Pozdrawiam |
|
|
|
|
marzena
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 99
|
Wysłany: Śro Paź 10, 2007 4:28 pm
|
|
|
Sprawdzilam w swojej rozpisce i faktycznie DTP jest podawana 5 razy ( ostatni raz po 4 roku zycia), ale moja 6 letnia corka w PL tez miala to szczepienie 5 razy dawane ( po skonczeniu 5 rż). Moze Twoja corka w Pl byla innym systemem szczepiona. |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 10, 2007 5:27 pm Szczepienie starszych dzieci
|
|
|
Dzieki za odpowiedz. Sprawdzilam dokladnie terminy i okazuje sie ze corka ma 5* DTP.A potem sama odra. Wiec nadal nic nie rozumiem. Dowiem sie chyba 6 list- termin szczepienia. a tak wogole czy dodatkowa dawka szczepienia moze jakos zaszkodzic?? Pozdrawiam |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 12:24 am
|
|
|
No wlasnie BMR...
przed chwila czytalam na pewnym forum dyskusje na ten temat... Jaki jest sens szprychowac dziewczyni szczepionka na swinke a chlopczykow na rozyczke w dodatku w tak wczesnym wieku (pierwsza dawka w 14miesiacu zycia)...
Nie chce o tym dzis myslec bo tam wiecej bylo na ten temat komplikacja = autyzm, tak ze teraz tylko sie boje...
Musze poszperac wiecej na necie... |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 7:27 pm szczepienie
|
|
|
Witam, bylysmy dzis na tym nieszczesnym szczepieniu. Zaskoczylam sie bardzo , bo nie bylo lekarza , ktory kontroluje dziecko przed ( tak jest w Polsce) Dokonano szczepienia DTP i BMR i poinformowala mnie pani , ze nastepne za miesiac i pol roku. Sporo tego , wydawalo mi sie , ze jestesmy na biezaco ...Czy jest ktos kto ma corke w wieku powyzej 12 lat? Jak to bylo w waszym przypadku? Pozdrawiam |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 12:01 pm
|
|
|
spotkalam sie ze znajoma holenderka, pokazala mi karte ze szczepieniami swojej 11 letniej corki, wynika z tego ze tutaj wszystkie szczepienia robia w pakiecie, w PL osobno i ze wzgledu na duze koszta tylko te najwazniejsze , dlatego moja corka jest (doszczepiana ) brakujacymi ale w pakiecie- co podobno nie zaszkodzi. No i faktycznie odbywa sie to bez wizyty u lekarza.Jezeli dziecko nie ma goraczki( 38 st) to znaczy ze jest zdrowe. |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 8:58 am
|
|
|
A czy jest w internecie taka tabelka kiedy i na co szczepić dzieci? Córka będzie miała w sierpniu 7 lat. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:31 am
|
|
|
Dziękuje. |
|
|
|
|
krawczykjustyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 4:14 pm
|
|
|
witam Was wszystkie panie wiem ze podobnych pytan bylo wiele ale moja sytuacja wyglada nastepujaco...urodzilam dziecko w Polsce pierwszego maja i mial juz pierwsze szczepienie w szpitalu w pierwszej dobie po porodzie nastepne dostal w czerwcu17...bylo to szczepienie hexa czyli kilka szczepionek w jednym klociu..chce jechac z dzieckiem do nl bo tam jest tata i nim wyjade mam sie zglosic jeszcze po 6 tyg na nastepna dawke..a co dalej?czy bedzie mozliwe kontynuowanie szczepien malenstwa w nl?i czy mam tlumaczyc jego karte od lekarza i jeszcze jakies inne dokumenty? |
|
|
|
|
jolcia88
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Gru 2008 Posty: 190
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 4:32 pm
|
|
|
Czy mozna odmowic szczepienie dziecka?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 5:29 pm
|
|
|
jolcia88 napisał/a: | Czy mozna odmowic szczepienie dziecka? |
W Polsce i Niemczech szczepienia są obowiązkowe, wg. prawa rodzice powinni zostać ukarani jeśli nie wywiążą się z tego obowiązku... Jako iż dopiero przeprowadzam się do Holandii to jeszcze nie wiem jak tam jest... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 5:40 pm
|
|
|
W Holandii szczepienia nie sa obowiazkowe. |
|
|
|
|
krawczykjustyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 24, 2009 2:31 pm
|
|
|
witam Was wszystkie panie wiem ze podobnych pytan bylo wiele ale moja sytuacja wyglada nastepujaco...urodzilam dziecko w Polsce pierwszego maja i mial juz pierwsze szczepienie w szpitalu w pierwszej dobie po porodzie nastepne dostal w czerwcu17...bylo to szczepienie hexa czyli kilka szczepionek w jednym klociu..chce jechac z dzieckiem do nl bo tam jest tata i nim wyjade mam sie zglosic jeszcze po 6 tyg na nastepna dawke..a co dalej?czy bedzie mozliwe kontynuowanie szczepien malenstwa w nl?i czy mam tlumaczyc jego karte od lekarza i jeszcze jakies inne dokumenty?
[ Dodano: Sro Cze 24, 2009 3:35 pm ]
bardzo prosze o odpowiedź... |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Śro Cze 24, 2009 4:12 pm
|
|
|
czesc:)ja mialam taka sytuacje.przyjechalam z dzieckiem tu jak mialo 2latka.po zameldowaniu sie przyszła pani z consultatiebureau wziela karte szczepien-przetlumaczyla pozniej dostałam list z data kiedy mam sie wstawic na szczepienia ktore sie obowiazkowe tu a moja córka ich nie miala,wszystkie szcepienia sa darmowe!!!pozdrawiam i zycze powodzenia!:-) |
|
|
|
|
|